There was an error in this gadget

Sunday, July 25, 2010

vitamin B3...hehe..


salam sume!!!!hehe...semalam da cite pasal saxophone kan..ha,ari ni kite sembang pasal vitamin lak...ade bny jenis vitamin ni..ade yg larut air dan gak larut lemak...korang au nye la kan..kalau vitamin A,D,E,K larut lemak...pas2 kalau vitmin B ngan C plak akan larut air..ha,bukan larut malam..2 lagu p ramli..hehe..

so, vitamin yg mane satu yg kite nk sembang kali ni..untuk permulaan ni kite sembang asal vitamin B la k..tp bukan sume jenis vitamin B..kang smai esok x siap artikel ni kang..hehe..kite fokus kat vitamin B3 la k..atau name lain nye niacin...aku akan cite sket ape vitamin B3 ni,camne mekanisma nye, ape kelebihan atau indikasi untuk niacin ni, ape kesan sampingan dan jugak dose yg selalu digunekan..

Vitamin B3 atau pun niacin merupakan satu drpd berbagai jenis vitamin yg ade di alam ini (gile ayat..hehe)..jenis vitamin B yg laen macam B1, B2, B5, B6 dan B12..tp kite fokus kt vitamin B3 k..ape sebenarnye kepentingan niacin kepada kesihatan manusia?..ape kah keadaan yg memerlukan kite memberi niacin kepade pesakit?..ha,ni antare kelebihan yg diperoleh drd penggunaan niacin:

1. niacin dpt mengurangkan sintesis VLDL (very low density lipoprotien)dr hati..dengan pengurangan penghasilan VLDL, secare x langsung paras LDL pon dt dikurangkan..sbb ape?..sbb LDL ni dtgnye dr VLDL..so, kalau VLDL kurang, secara x langsung LDL on akan turut kurang..ha..tmbahan pula, niacin gak akan meningkatkan paras HDL..kesimpulannye, niacin boleh digunakan untuk rawatan hyperlipoprotinemia jenis 2,3,4 dan 5..dan jugak dpt mengurangkan paras triglycerides..dose niacin untuk rawatan hyperprotinemia ni ialah 1.5 -6 g daily dalam 2 atau d ali pemberian dan ade gak pesakit yg memerlukan smpai 9g sehari..

2. niacin boleh digunakan untuk merawat pesakit yg menghidapi penyakit Pellagra..penyakit yg dikaitkan dengan paras niacin yg rendah dlm badan..pellagra ni merupakan satu jenis penyakit yg mana sape yg dpt enyakit ni akan ade masalahdermatitis, dementia dan jugak diarrhea..dose untuk rawatan pellagra ni ialah 300 - 500mg daily untuk dewasa dan jugak 100 - 300mg daily untuk kanak2..

tp sebelum kite nk bg niacin ni,kene tgk gak keadaan pesakit..sbb ade certain condition yg kite xleh bg niacin..ni ha sabab nye..

1. niacin boleh menyebabkan pengembangan salur darah, dan diercayai ade kaitan ngan tindakan prostacyclin..ha,bile salur darah da mngembang, maken bny darah yg mengalir..kesannye?..patient akan dpt flushing, tingling sensation, stinging, burning, GI sx, pruritus dan jugak hypotension...

2. penggunaan niacin unutk jagke mase yg lame leh menyebabkan terjadinye ruam2, hyperpigmentation, kulit kering, mulut kering, dan peningkatan urik asid dlm badan..

3. niacin gak akan mengganggu keseimbangan paras gula..so, mane2 patient yg ade paras gule yg tinggi, kene jage2 sket la..huhu..

kite nk rancak sembang pasal kelebihan dan kesan sampingan niacin ni, kite tau ke camne niacin ni berfungsi?..ha,camni la care ia berfungsi...bile je niacin ni masuk dlm badan, ia akan ber metabolize kepada niacinamide (ade gak gune nicotinamide)..dan memandangkan niacinamide ni merupakan komponen penting untuk nicotinamide adenine dinucleotide (NAD) dan jugak nicotinamide adenine dinucleotide phosphate (NADP), peningkatan niacinamide dlm badan akan meningkatkan fungsi due2 enzim ni..ha..dah 2, ape plak fungsi enzim2 ni?..ha, enzim2 ni penting untuk proses2 seperti glycogenolysis (pertukaran glycogen kpd gula), tissue respiration dan jugak lipolysis...

senang je nk dpt sumber vitamin B3 ni dr makanan..disebabkn badan kite leh buat vit B3 drpd rotein, kite amek je food yg kaya ngan protien..x on bnykkan amek sayur hijau...ha,da nmpak kan kepentingan vitamin ni..walaupun kite x brape nmpk sgt fungsi vitamin ni, tp ia nye sgt2 la penting kpd kesihatan kite..ala,byg je skru2 kt moto korang 2..walaupon x nmpk enting cam enjin, t kalau xde skru2 2, x ke berccerai berai moto 2..hehe...so,asal vitamin laen kite borak laen kali k..salam!!!hehe..

2 comments:

  1. betul betul... kalau terlebih vit mcm mana pulak ye.

    ReplyDelete
  2. ade masalah gak kalau terlebih..contoh cam kt ats 2 la..since niacin leh impair glucose tolerance, pengambilan yg terlebih akan terukkan lg hyperglycemic condition..tp stakat ni, teramat jarang kes2 untuk terlebih vitamin..pape pon,ikut care islam la,setiase bersederhana..hehe..

    ReplyDelete