There was an error in this gadget

Sunday, July 18, 2010

insulin-induced hypokalemia...


korang nk tau x brape km perjalanan aku tiap2 ari..66 km siot..lenguh gak la tiap2 ari ulang alik 66 km dr kedai ke umah..so,untuk menghilangkan rase boring time atas moto, aku suke berfikir mcm2..mcm2 lah yg akan keluar dr pale otak aku ni..kdg2 kalau da xde mende nk fikir, aku menyanyi sorang2..ala,bukan ade org dengar pon..hehe..

dan ptg td, tetibe aku teringat blk ape yg sorang speacialist ni xplain nape insulin leh sebabkan hypokalemia...act, mende ni jd sbb patient yg aku clerk case die,ade diabetes type 1 dan die dpt insulin injection...bile aku cek potassium level die,memang rendah gile dan at d same time die dpt potassium supplement la untuk btolkan blk potassium level die 2..

so,agak2 korang camne keadaan ni leh terjadi..ape kaitan potassium level ngan insulin injection?..ape yg specialist 2 explain,potassium ade kt dlm cell dan jugak kt luar cell..kalau nk dibandingkan ngan sugar, potassium akan ber cas positif dan gula akan ber cas negatif..bile kite bg insulin kt patient, insulin ni td akan merangsang pengambilan gule oleh cell...so,bile gule yg ber cas negatif 2 masuk ke dalam cell, gule ni td akan neutralize kan cas2 positif dr potassium 2..

untuk mengekalkan cas positif like previous condition, cell akan amek lebih bny potassium dr luar cell ke dalam cel..dan kepeutusannye?korang da dpt agak la kan..level potassium kt luar cell akan menurun..2 yg jd hypokalemia ni...

same ade ekanisma ni da dibuktikan dalam kajian yg lebih mendalam atau x,itu aku x pasti (mintak maap k)..sbb mekanisma yg aku terangkan ni memang aku amek bulat2 ape yg doc 2 explain kt kitorang time clerksyip kt husm...tp pas aku wat search sket kt tenet,ade bny artikel yg mengaitkan insulin & diabetis mellitus ngan hypokalemia...ade satu study ni ckp, hypokalemia akan mengganggu pengeluaran insulin dan jugak tahap sensitiviti cell terhadap insulin..so,ape rasional yg korang dpt pikir?...ape yg aku pikir, in hypokalemia condition, balancing of potassium antara dalam cell ngan luar cell akan tergangggu dan proses pengambilan gula oleh cell pon akan terganggu..2 yg akan make diabetic cndition become worse 2..er,ni ape yg aku pk je la..hehe..

tp selain insulin,bny ag condition yg akan terganggu akibat drpt hypokalemia ni..yg 2 aku cite laen kali la k..hehe...stkat 2 je la yg aku tau berkenaan insulin dan jugak hypokalemia..pape mende besh yg aku terpikir dan jugak aku rasekan penting untuk dikongsikan,aku akan tulis kt blog ni k..so,korang kene rajin2 la lawat blog aku ni..hehe..wpkeh,g semayang jap..hehe..

No comments:

Post a Comment