There was an error in this gadget

Tuesday, July 13, 2010

cefuroxime..


sem akhir aku kt USM,aku kene wat clerkship kt HUSM dan 1st day je da kene attach kt ward O&G...ala,wad org2 pregnant dan bersalin..ape yg menarik perhatian aku ialah, mane2 pregnant women yg ade batuk2, even sket je pon trus dpt IV Zinacef 750mg..Zinacef ni trade name untuk cefuroxime..aku tertanye gak nape antibiotic ni diberi kat pregnant patient?..bkn ke antibiotic 2 leh affect kat fetus..ha..so,artikel kali ni,kite sembang pasal penggunaan cefuroxime dlm pregnant patient...

sebelom sembang lebih lanjut,jom kite mengenali ape itu cefuroxime..pergh intro..haha..cefuroxime ni merupakan broad spectrum antibiotic dan tergolong dlm generasi kedua cephalosporin..dan besenye cefuroxime ni boleh digunakan untuk jangkitan lower respiratory (disebabkan oleh penumonea, klebsiella, H. influenza, staph. aureus, strep. pyrogens, ngan E. coli), uncomplicated UTI, derma infection, septicaemia, meningitis, gonorrhea ngan jangkitan tulang dan joint....kalau ikotkan dose plak, besenye dalam range 750 mg smpai 1500 mg, ambil 3 kali sehari untuk 5 ke 10 hari...tp kalau ade renal impairment, kene ubah sket la dose 2...tmbahan plak, cefuroxime ni boleh disingkirkan oleh mesen dialysis..so,dose 2 kene tggikan la sket kalau patient 2 trpakse lalui dialysis...

cefuroxime ni besenye kurang bermasalah (maksudnye kesan sampingan la)..tp kesan sampingan yg bese terjadi dengan penggunaan cefuroxime ni ialah:

1. thrombophlebitis (bese nye pas IV administration)
2. diarrhea (1 i 150 patient)
3. nausea (1 in 440 patient)
4. pseudomembranous colitis

kalau dr segi pharmacokinetic plak, cefuroxime akan mencapai peak concentration (50-1-- mcg/ml) selepas 15 minute, kalau ikutkan IV administration...dan kepekatan teraputik plak (2 mcg/ml) leh bertahan untuk 5.3 jam..ha..lame gak 2..pas2 half life serum plak leh mencapai jangka masa 80 mnutes...

berbalik kepada persoalan kat awal2 artikel td, nape cefuroxime digunakan untuk perempuan mengandung?..sedangkan info yg aku dpt, cefuroxime ni kene digunakan dengan berjaga-jaga kat prenant women..ha,ni la antara sebab2 cefuroxime still leh digunakan kt pregnant women:

1. satu kajian ke atas tikus menunjukkan tiada impairment dr segi fertility apabila tikus2 tersebut diberi dose cefuroxime yg tinggi..

2. ade lagi satu kajian yg menunjukkan kepekatan yg tinggi dlm placenta, amniotic fluid, dan infant..tp still xde kesan sampingan yg diperhatikan stakat ni..

3. pas bny kajian yg dijalankan, cefuroxime telah disahkan selamat untuk digunakan oleh perepmuan mengandung...

4. FDA telah mengklsifikasikan cefuroxime dalam class B untuk Risk Factor in pregannt women..

5. ade kajian yg berakhir dengan birth defects, tp still xde data yg cukup untuk mengaitkan birth defects 2 dgn penggunaan cefuroxime...

cefuroxime gak leh excrete dlm susu ibu tp dlm kepekatan yg rendah...namun begitu, kene hati2 gak sebab still ade kesan sampingan kat baby, contohnye:

1. perubahan flora kt usus

2. kesan terus terhadap baby

3. ganggu ujian culture..

dlm praktis plak, cefuroxime pon pernah digunakan untuk kes2 tertentu yg berkaitan ngan perempuan mengandung..contohnye untuk premature rupture, patient akan diberikan 1.5 g cefuroxime IVevery 8 hour..dan terjawablah persoalan di atas iaitu knape cefuroxime digunakan secara meluasnye untuk perempuan mengandung..hehe..

sumber: www.rxlist.com
www.drugsafetysites.come
www.drugs.com

No comments:

Post a Comment