There was an error in this gadget

Friday, July 9, 2010

ringan2 sket..hehe..


kalau artikel sebelum ni kite sembang pasal beta blocker,kali ni kite diskas isu ringan2 sket la k..bkn ape,asek yg cyes je,pnat la kan pale otak nnt..hehe..so,untuk artikel kali niaku nk sembang pasal patient adherence to their medicine...

sebagai pengamal kesihatan,objektif kite memberi ubat kepada patient ialah untuk mendapatkan outcome yg baik..kalau patient dlm wardmmg x dinafikan la yg diorang akan dpt dan ambil ubat seperti yg di prescribe oleh doctor..tp kalau out patient dan jugak patient yg amek ubat kt kedai farmasi,camne kite nk pastikan diorang ni adhere kt ubat diorang?..

tak sume patient akan compliance kt medicine diorang..bny punce2 yg menjerumus (fuh ayat)ke arah non compliance..antara faktor2 nye ialah:

1. condition da okay sebelum full satu regimen..contohnye bile paras gule da normalize patient trus berhenti makan ubat..akibatnye?mencanak balik r paras gule 2..huhu..

2. xdpt info yg sebenar tentang mekanisma ubat 2..contohnye?..untuk treatment acne..info yg plg penting ialah patient kene tahu yg duration untuk acne treatment ni panjang..amek masa berbulan bulan..sobile patient x tau psl ni,n diorang x nmpk kesan pas satu mngguha,mule l brentu pakai ubat 2..

3. kesan sampingan r..ape lg..ni mmg dr pengalaman aku sendiri..bile amek ubat je,ade ase x slese kt perut..ape lg,stop r..huhu..so,kene la bgtau patient ape expected side effects..

camne nk tggikan patient compliance?..ade satu artikel yg aku jumpe, tahap patient compliance ni boleh dipngaruhi oleh dosing frequency..hasil kajian 2 menunjukkan peratusan tahap compliance patient dan dosing frequency nye..

once a day = 73%
twice a day = 70%
thrice a day = 52%
four times a day = 42%

contohnye amoxicillin 250mg..drpd bg 1 tab qid, better bg 2 tab twice daily kan..kite dpt kurangkan dosing frequency dan tggikan patient compliance..lg plak, kene la pilih drug yg kurang side effect atau pon pape alternatif yg leh kurangkan side effect..contoh ubat yg leh wat GIT disturbances..suro patient 2 makan ubat selepas makan..ha..

so,2 la sedikit explanation pasal patient compliant..sori la kalau terkurang..sebagai seorang pengamal kesihatan,x kire la farmasi ke,doktor kenurse ke jgn amek mudah psl ni..mende ni penting sgt..perkara ni la yg akan menentukan same ade objektif treatment 2 tercapai atau x..ha,okay?

No comments:

Post a Comment