There was an error in this gadget

Tuesday, July 19, 2011

emas plak..

memandangkan aku da berjinak jinak ngan emas, aku cite la pasal emas plak...next artikel br cite pasal ubat k..hehe..

stakat ni harge emas tgh cantik..walaupon ade penurunan sedikit, tp insyaallah akan anek lagi..jd, sape2 yg berminat untuk menyimpan emas, leh la stat ngan mengumpul dinar...bukan ape, tak sume ade bajet yg cukup untuk beli bar trus..cam aku gak dulu...starting beli dinar..bile da cukup duet, baru tmbah beli gold bar plak.

bukan ape, mata wang kertas memng x relevan pon..kite je yg tanpa sedar telal dikawal oleh anasir2 luar yg mengawal ekonomi dunia, untuk menggunakan kertas sebagai matawang..

jadi, untuk memastikan dan menyediakan diri kita sebelum tiba nya kejtuhan sistem matawang kertas ni, elok lah kita mengumpul emas dan perak...tp da kumpul nnt, jgn lpe bayar zakat plak ek!hehe..

Monday, July 4, 2011

satu hari satu ubat

satu hari satu ubat....aku harap dipermudahkan urusan dan di beri kesempatan untk meng explain berkenaan ubat kt blog ni..satu hari aku akan cuba unutk explain berkenaan ubat..dr pharmacology, indication, smpai la ke pharmacokinetic..

ubat ape, itu akan dibuat secara random...harap korang sume suke dan kite same2 mendapat manfat..

peace yo!!(da mcm ac mizal dlm ML plak..)

Friday, July 1, 2011

tramadol-induced seizure?

ape kaba sume..er, ade org bace x blog aku ni ek..hehe...so, memandangkan aku da ade kt wad skang, mungkin banyak kes2 yg menarik yg boleh dikongsi bersame..tp buat mase skang ni susah sket nk post, sebab nk setelkan log book dulu..huhu..tp ade satu kes yg best utk dikongsi bersama..

korang tau ape itu tramadol kan?pain killer, tp opioid-type..so, kesan lagi kuat drpd nsaid..kalau kt kecemasan, mane2 patient yg dpt im tramadol, kebiasaanya akan diberi iv maxolon skali..sebab common side effect untuk tramadol ni adalah vomitting..

tp camne plak kalau patient yg dpt tramadol injection develop seizure?ha..

case: pt complaint of lower back pain, went to private clinic and had im tramal 50 mg (assume). Few minutes after injection, pt develop seizure (gtc). so, suspected drug that coz seizure is tramadol.

tp, memandangkan kes ni pertama kalai dilalui oleh seorang doktor di kecemasan, agak memeningkan bagaimana tramadol boleh induce seizure..dan ade x mane2 artikel atau study yg publish kes ni?dan ape kah possible mechanism?..jom r bukak tenet..hehe..

pergh, gua dpt artikel pasal ni beb..baru lagi ni, tahun 2008 ade, tahun 2010 pon ade..ha, jom analyse pasal isu ni jom...

artikel tahun 2008 ngan 2010 x bny beza..method pon lby kurang..tp yg beza nye, artikel taun 2008 mengtakan tramdol-induced seizure is mediated by GABA receptro..meaning that, tramadol akan inhibit GABA pathway, dan akan menyebabkan seizure..kdg2, mechanism ni gak boleh aktifkan petylenetetrazole, yg juga akan menyebabkan seizure...result ni dikuatkan lagi dengan pemberian naloxone, yg merupakan antagoniz bg opiopd receptor..pemberian naloxone telah mengurangkan kecenderungan untuk mendapatkan seizure oleh tramadol..

okey, artikel kedua plak mengaitkan keadaan ni dengan histamine-1 receptor..bermakina kesan ni is mediated by histamine-1 receptor..author stdy ni found that level of histamine is increase during the seizure..so, this conition can be controlled by pretreatment of antihistamine where cetirizine, fexofenadine, ketotifen and sodium chromoglycate can be used...

author yg taun 2008 x suggest ape2 pretratment pon tp untuk mengelakkan seizure 2 berlaku, mesti la kite kene kasi GABA agonist kan..dan aku suggest gabapentin sebab ia akan bind kt gaba receptor....

so, due artikel ni telah membuktikan yg tramadol boleh menyebabkan seizure...selain bg iv maxolon, mungkin doc leh consider untuk bt antihitamine as a pretreatment 2 avoid tramadol-induced seizure..who knows rite?...sape2 nk artikle 2, sound r, aku bg nnt..latest gak la, 2008 ngan 2010..hehe..