There was an error in this gadget

Thursday, July 8, 2010

beta blocker la plak....


salam semue!!!!ha,memandangkan ari ni aku cuti,kire xde kes r nk dibincangkan..so,kali ni kite sembang2 plak pasal beta blocker...ape ke mende kah beta blocker ini...beta blocker ni scare general nye ialah drug yg boleh menghalang beta receptor..n beta receptor ni plak adalah sebahagian drpd sympathetic system..ala,kan ade sympathetic ngan parasympathetic..ha..kalau terlebih kesan sympathetic ni,kite nk kurangkan kene la gune penghalang receptor..dan beta blocker akan menghalang beta receptor ni...

ade beberape disease yg memerlukan penggunaan beta blocker drugs..calon-calonnye ialah..hehe..

1. angina
2. heart failure
3. abnormal heart ryhtm

dan lain2 lagi..hehe..

beta receptor ni ade 3 jenis;beta receptor 1, 2, dan 3...beta receptor 1 ade kat jantung,mata ngan buah pinggang....beta receptor 2 plak besenye terdapat kat paru2, GIT, hati salur darah,dan skeletal muscle..manakala beta receptor 3 plak ade kat sel lemak..ala,adipose tissue la..hehe..

beta blocker drug ni ade bny jenis..dan mekanisma diorang pon berlainan..ye la,kene sesuaikan la ngan jenis pnyakit dan juga kesesuaian untuk pesakit..beta blocker terbahagi kepada beberapa jenis seperti non-selective beta blocker, selective beta blocker, dan jugak yg ade sedikit kesan sympathetic..ha..apekah maksudnye dengan perbezaan itu?...kalau non-selective maknenye kesan drug 2 x selective..Beta -1 receptor ngan beta 2 receptor,due2 die leh block..tamak tol..hehe..pas2 kalau yg selective nye,die akan block beta reseptor 1 je..dan yg satu lg ni leh plak ade kesan sympathetic..namenye ISA..ha,bukan akta ISA 2..tp Intinsic sympathetic activity..pas2 las skali yg aku br jumpe ialah MSA..membrane stabilizing activity..mekanisma lby kurang class 1 antiarrhythmic agent..ha..ade bny drug yg boleh diklasifikasikan sebagai beta blocker..contoh2 nye..

1. non-selective : carteolol (ISA), carvedilol, labetalol (ISA), nadolol, penbutalol (ISA), pindolol (ISA, MSA), propanolol (MSA), sotalol, timolol..

2. selective (cardioselective): atenalol, acebutalol (ISA), betaxolol (MSA), bisoprolol, esmolol, metoprolol (MSA), nebivolol

ha,itu lah serba sedikit tentang beta blocker drugs..tp mesti korang pon terpikir dalam bny2 drug 2,mane satu yg pg elok?..contohnye cmni..kan kite tau atenolol ngan metoprolol ti cardioselective..tp antara due tu mane satu yg bagus dan kurang kesan sampingan?..untuk mengetahui nye,tggu artikel yg akan dtg...hehe..

sumber: http://www.cvpharmacology.com/cardioinhibitory/beta-blockers.htm
http://www.medicinenet.com/beta_blockers/article.htm

No comments:

Post a Comment