There was an error in this gadget

Tuesday, July 6, 2010

kata orang tua-tua.....


pe kate kali ni kite traditional sket..sembang pasal herba..bukan apa,slaen conventional medicine,kt retail pharmacy pon nnt akan ade produk2 herba..sbagai seorang pengamal kesihatan (cam bomoh plak), kite xleh mengabaikan knowledge pasal herba..bkn ape,ade gak customer yg mengamalkan penggunaan herba ni...kalau diorang dtg tanye pasal hempedu buni,ha, tergagap nk jawab kalau x tau.hehe..

kt malaysia ni ade macam2 produk herba..besenye penggunaan 2 berasaskan kaum la kan sbb tiap2 kaum ade tinggalan nenek moyang diorang sendiri..ade herba melayu,cina dan india...ape?contoh?..ha,ni contoh2 nye...

contoh tumbuhan herba:
1. hempedu bumi
2. ginseng
3. peria katak
4. daun cekur
5. kunyit
6. daun kaduk
7. lidah jin
8. aloe vera
9. misai kucing

dan sebagainye (bukan ape,bny sgt lah..hehe)

penggunaan herba ni pon ade berjenis jenis..ade yg gune trus drpada pokok 2 sendiri,ade yg rebus dulu (cam akar kayu 2), ade yg extract pas2 jadikan minyak, dan kalau yg moden sket siap jadikan tablet atau kapsul..fungsi tumbuhan herba ni sebenarnye x brape jelas..sebab kurang kajian saintifik yg dijalankan..kebanyakan maklumat diketahui drpd cakap2 org tua je..lg plak fungsi2 herba ni pon dpt drpd banyak bahan kimia yg ada dalam tumbuhan 2 cam flavonoid,phenol,dan mcm2 lg lah...

contoh2 fungsi herba:
1. misai kucing = meurunkan paras gula
2. hempedu bumi = menurunkan paras gula + tekanan darah
3. kunyit = anti-inflammation, anti-oxidant
4. kaduk = lawas kencing, redakan sakit2

efektif ke kalau kite gune herba ni?..ha..x sume herbal product ni efektif..kadang2,kesan sampingan 2 lg bny drpd kesan yg baik...maknenye,produk herba ni x boleh di jadikan satu2 nya regimen untuk merawat sesuatu pesakit..kecuali utuk2 certain herba yg da di kaji secara saintifik..contoh cam saw palmetto yg digunakan untuk rawat BPH (abnormalities kat kelenjar prostat)..tp untuk mane2 produk yg xde kajian saintifik lg,sebaiknya digunakan dengan berhati hati..

banyak iklan yg menunjukkan kehebatan tumbuhan herba ni...contoh yg terbaik ialah ada iklan yang mengatakan bahawa tumbuhan herba ni lg selamat drpd conventiona medicine..x btol 2..same je due2 ada kesan sampingan..kadang2 kesan sampingan herbal remedies ni lg teruk drpd conventional medicine...seeloknya elakkan penggunaan herba pada kanak2, orag tua,wanita mengandung dan wanita yg menyusukan anak...ape2 pon kene kaji risk-benefit ratio sebelum membuat keputusan untuk menggunakan produk herba...

justeru itu (cewah ayat), aku harap ade lg banyak kajian tentang tumbuhan herba ni secara saintifik supaya kita mendapat faedah drpd alam semulajadi yg ada di sekeliling kita..bukan ape,kalau nk guna hanya berdasarkan cakap2 orang tua dulu2,rasa kurang yakin 2 ade..tp kalau ade kajian yg mendalam,kita dpt tau ape kegunaannya,ape kesan sampingannye..dgn itu kite dpt memaksimakan kesan baik drpd tumbuhan herba 2...tq

sumber:
http://www.melur.com/myherba.asp?plant_id=63&cat=
http://www.cancerhelp.org.uk/about-cancer/treatment/complementary-alternative/about/harm/the-safety-of-herbal-products-and-medicines
http://www.associatedcontent.com/article/129698/the_effectiveness_of_herbal_remedies_pg2.html?cat=5
http://chetday.com/herbeffectiveness.htm

No comments:

Post a Comment