There was an error in this gadget

Sunday, April 24, 2011

use of broad spectrum antibiotic..

Assalamualaikum sume...enty kali ni aku nk cite pasal ppengalaman aku tme kt wad..belum masuk wad lagi, skang still kat IV Admixture..tp kene la follow case kt Wad sebab kt Iv Ad ni dok buat antibiotik untuk patient..

so, ade satu patient,ni, baru 6 taun..ade demam yg tinggi...so, memandangkan kes denggi kt johor ni tinggi kot, sebab 2 doc suspek denggi..tp since x kompem lagi, doc pon agak la yg patient ni maybe ade sepsis..tp bp aku x sempat plak nk tgk time 2...hehe..

so, speceialist pon order la ceftriaxone 1g bd...bg peads, memang dos max da ni..normal 5mg/kg daily, dan leh max smpai 2 g daily..2 kalau ikut guidelines dlm frank shan la...

aku pon kol la balik doc 2..memule ingat xnk kol sebab dlm dose yg dibenarkan dan yg endorse ps plak specialist kan..tp pn ayla suro kol gak, aku pon kol la..x kol kang kurang markah plak..hehe...so, cakap ngan doc, memang specialist nk dose 2 gak...xpela, aku tggu je ari esok, tgk cmne..

keesokan ari nye aku g la wad lagi n tgk patient 2...da dpt da result lab test die...WBC normal, tp platelet memang low...secare otomatk ceftriaxone di off kan sebab kompem bukan bacteria infection..

ha, kesimpulannye di sini, aku jz nk tunjukkan betape pentingnya ade wad farmasi kat wad..yg boleh countercheck blk ape yg doc wat..bukan nk kate doc bny wat salah..tp lebih bny person involved, lebih bny perbincangan , dan lebih better outcome kan..

ha, nk bgtau lagi satu pengalaman aku..ni plak melibatkan wad kardiologi..satu patient ni br pas wat velve replacement..doc da off kan warfarin..tp ade plak sorang doc ni, mungkin die x bace bht patient kot, die leh endorse tranexamic acid plak..kalau korang nk tau, INR patient ni da tinggal 1.6 je, dan tanpe warfarin..so, kalau on gak tranexamic acid 2, ape jadik?thrombosis la..huhu...memang nasib patient 2 baik sbb frp wang yg keje time 2..farmasi wang ni wad pharmacist kt wad 2..bayangkan la kalau bukan die yg keje kt A&E time 2..sah2 bagi je tranexamic acid 2..huhu..so, pentingkan adenye ward pharmacist?....

Friday, April 15, 2011

capd peritonitis..

petang tadi time kat satelite A, ade 2 kes kalau aku x silap yg on due2 cefazolin ngan ceftazidime...due2 cephalosporin tp berlainan generation...ceftazidime dr 3rd gen dan cefazolin dr 1st gen...so, artikel kali ni lebih kepada kebolehan atau x kebolehan (ape ayat aku ni..huhu) utuk menggunakan kedua dua drugs ni...

memandangkan aku mempunyai sifat ingin tahu y tinggi, aku pon kol la staff nurse 2 ntuk mendapatkan dianosis untu kedua dua patient 2 td...so, mcm ape yg ade kt tajuk 2 la, capd peritonitis...infection ni terjadi kt patient yg tgh wat capd, yang mana berlakunya jangkitan kuman..

so, belek punye belek, dpt la beberapa artikel yg menceritakan berkenaan capad peritonitis ni..ape punce, jenis microb dan jenis2 antibiotik yg digunekan...infection ni merupakan satu komplikasi yg biase dihadapi oleh pengguna capd..eh,korang tau kan capd ni ape?ha..ala, dialysis melalui stomach..kan ade due jenis dialysis..hemodialysis ngan peritoneal dialysis..ni yg peritoneal dialysis la..hehe..

ok2, berbalik kepada isu asal..microb yg terlibat dlm jangkitan ni pon leh jd bny jenis...leh jd gram positive (berpunca sr kulit), gram positive )berpunca dr microb yg ade dlm perut), dan jugak yg anaerobe..treatment pon kene la dpt membunuh microb2 di atas 2 kan..ha..

starting treatment ialah secara empirical..sebab bile doc syak je ade peritonitis, trus start treatment..tp since x tau microb jenis ape, kene stat la dengan antibiotik yg kite pikir boleh cover microb2 yg berkemungkinan menyebabkan jangkitan ni...aku sebenarnye nk cari ade ke x gandingan cefazolin ngan ceftazidime untuk rawatan peritonitis ni...

ade 3 artikel gak yg aku jumpe, ketiga tiga artikel ni mencadangkan penggunaan VANCOMYCIN, AMINOGLYCOSIDES, ngan CEFAZOLIN untuk initial therapy...memang xde gandingan cefqazolin-ceftazidime...aku tgk plak kat therapy selepas dpt tau jenis microb...ade yg suggest combine cephalosporin ngan aminogycosides..ade gak yg elakkan penggunaan aminoglycoside ni sebab ade nephrotoxicity ngan ototoxicity kan...dan untuk enterococcus, ade yg mencadangkan ampicillin..sebab katenye ampicillin ni lagi banyak coverage terhadap enterococcus berbanding cephalosporin group...

so, stakat ni memang aku x jumpe la gandingan 2...yup, aku akui yg ceftazidime leh cover gram negative dan sefazolin control gram positive..tp bile gune due2 cephalosporin, kan kite menggandakan side effects dr cephalosporin 2 sendiri kan..tp xpelah, leh sambung cr..mane tau jumpe...korang pon carik jugak la tau..da jumpe bgtau r aku..n kalau aku jumpe aku post kt fb..hehe..

Wednesday, April 13, 2011

apple....

sehari sebiji epal, menyimpan dokitor jauh2...er, btol ke translation ni?haha..maen henjut je la...so, ape signifikannye peribahasa omputih ni?btol ke dengan memakan epal, kit leh jd sehat?kalau dulu, maybe org akan kate ianya sekadar kata2..tp ade satu kajian yg boleh membuktikan faedah memakan epal ke atas kesihatan kita..

satu kajian yg dijalankan di florida state universitiy, dan diketuai oleh bahram arjmandi, telah membentangkan hasil kajian yg menunjukkan pengambilan epal boleh membantu seseorang untuk mendapatkan kesihatan kardiovaskular..

kajian yg dijalankan membuktikan seseorang wanita yg mengambil epal setiap hari selama setahun boleh menurunkan paras LDL sebanyak 14 peratus dan meningkatkan paras HDL sebanyak 4 peratus..

kajian yang melibatkan 160 org subjek ni melibatkan 2 kumpulan..satu kumpulan mendpat buah prune, dan satu lagi mendapat 75 gram buah epal kering setiap hari selama setahun..hasil kajian menunjukkan pengambilan epal kering dpt mengurangkan total kolesterol sebanyak 14peratus, LDL sebanyak 24 peratus...dan jugak dpr mengurangkan c-reactive protein dan hydroperoxide level...

dietitician, jessica shapiro mengatakan kesan baik epal dikatakan berpunca drpd kandungan fibernya..yang juga membantu untuk memberikan rasa kenyang, dan menyebabkan kebanyakan subjek turun berat badan sebanyak 3.3 pound secara average la..jessica jugak berpendapat yang pulp epal yg berbentuk seperti gel dpt memerangkap kolesterol di dlm badan...

secara keseluruhan, fiber dilihat sebagai satu bahan di dalam epal yg memberikan bny faedah kepada manusia, terutama dalam mengurangkan kandungan kolesterol..tetapi, adalah dinasihatkan untuk tidak mengambil fiber dlm amount yg banyak sekaligus kerana ini akan menyebabkan berlakunya bloating...jessica mencadangkan hidangan fiber sebanyak 25 hingga 30 gram sehari, dan ditambah 5 gram setiap minggu..

sumber: www.drugs.com