There was an error in this gadget

Friday, July 23, 2010

baru ni..bau kedai lg..


salam sume kengkawan!!!!hehe..da makan lom?kalau lom, makan nnt je lah..lewat2 sket..leh niat pose trus b4 tido nnt..hehe...ha,ape yg baru ni?..ni,ade 2 artikel baru yg aku dpt dr medical tribune..satu berkaitan ngan antidepressant dan satu lg berkaitan ngan new chemotherapy agent...ape lagi..zassss!!!

1. penggunaan antideprssant boleh meninggikan risiko spontaneoues abortion

ade satu kajian yg dibuat di kanada menunjukkan penggunaan ubat antidepressant boleh menyebabkan spontaneous abortion..kajian ni dibuat berdasarkan maklumat yg diperoleh drpd quenbec pregnancy registry, kanada...berdasarkan kajian yg dibuat, hampir 68% kenaikan risiko spontaneous abortion dengan penggunaan antidepressant sewaktu first trimester...besenye, pregnant women yg akan rase depress besenye akan ambil ubat antidepressant untuk mengatasi masalah diorang..dan antidepressant agent yg plg bny digunakan, kalau berdasarkan kajian lah, adalah SSRI (selective serotonin reuptake inhibitor)..

kesan sampingan ni mengingatkan aku tentang kejadian yg plg famous, iaitu limb deformities with the use of thalidomide..memang jd sejarah r kes 2..sebab thalidomide ni digunekan oleh ibu2 mengandung untuk treat morning sickness..tp morning sickness pnye pasal, anak2 jd mangse..n skang timbul lg satu kesan buruk untuk fetus dlm kandungan...so,kepada sume healthcare professional, kene decide baek2 sebelum bg ape2 ubat kt pregnant women..lg2 yg baru 3 bulan prtame (1st trimester)


2. new agents improved survival in previously treated metastasis breast cancer

erbulin merupakan agen kemoterapi yg abru yg telah terbukti dpt meningkatkan survival breast cancer pt yg telah dpt treatment mnggunekan kemoterapi yg laen..senang cite, kalau kite masukkan erbulin ni dlm regimen, dpt la tingkatkan survival rate patient 2 td..

ape erbulin ni?..erbulin ni merupakan sintetik halichondritin B yg mempunyai kebolehan untuk merencatkan microtubule..menurut kajian yg dilakukan, antara kelebuhan yg diperoleh ngan penggunaan erbulin dlm regimen ialah:

a. meningkatkan survival rate sebanyak 13.1 bulan
b. meningkatkan progression free survival sebanyak 3.7 bulan

kesimpulannye, kajian telah membuktikan yg penggunaan erbulin lebih baik berbanding dengan terapi konvensional...tp, erbulin ni pon ade kesan sampingan nye..kesan sampingan yg common ialah:

a. tiredness
b. penurunan sel darah putih
c. kegugran rambut
d. nausea
e. periheral neurophaty

walaupun penggunaan erbulin ni baru smpai tahap ke tiga kajian, tp advantages yg ditunkukkan mungkin akan mempengaruhi doktor dan ahli farmasi untuk memasukkan erbulin ke dalam regimen terapi untuk pesakit metastatic breast cancer..

1 comment: