There was an error in this gadget

Tuesday, August 9, 2011

blood

ha, kali ni aku jz nk tulis mende ni...saje je tmbah2 ilmu..hehe..

p replace loss coagulation factor in adult:

6 units of cryoprecipitate given over 10-2- minutes
4 units of platelets given over 1 hour
2 units of fresh frozen plasma

to replace coagulation factor loss in paeds:

1 units/5 kg bpdy weight of cryoprecipitate given over 10-20 minutes
4 units or 10-20 ml.kg plateletes given over 1 hour
10-20 ml.kg fresh frozen plasma

in obstructive jaundice:

IV/IM vitamin K 10 mg for 3 days (IV to be given over 10-15 minutes) in adult

IV/IM vitamin K 0.2-0.5 mg/kg in paeds

in liver cirrhosis:

DDAVP (desmopressin) be given with dose of 0.3 mcg/kg

Vitamin K with the dose of 0.5mg was gine IM and stat in newborn baby to prevent hemorrhagic disease

warfarin is vitamin K antagonist, and it can reduce coagulating factor 2, 7,9 10

Heparin can increase antothrombin activity by 1000 fold

patient bleed due to warfarin and heparin can be corrected by given cryisupernatant or FFP

patient who recieve vitamin K only can be given warfarin 1 week after the dose of vitamin K

patient who recieve protamine sulphate pnly can be given heparin 3-5 days after recieve protamine sulphate

okay, ckp pasal aspirin plak kay....aspirin digunakan untk mencairkan darah dan xde aggregation ngan collagen dan 2ndary aggregation ngan ADP...aspirion effects with platelets last for 1 week...any invasive surgery por patient who on aspirin must b done 1 week after aspirin is stopped


smpai sini je kot aku mngarut tg ni..nk g solat n g bazar plak..hehe..

Monday, August 8, 2011

porphylaxis for oral surgery

okeh, smentare nk tggu waktu berbuka ni, ape kate kte semabng2 sketpasal antibiotik..bukan ape, nex week da masuk icu, kompem kene sharp kan lagi knowledge pasal antibiotik..ha, ni aku nk cite sket antibiotic yg digunakan untuk prophylaxis sbeelum oral surgeyr...so, kite bahagikan kpd 2 jenis, iaitu intraoral dan extraoral..

Intraoral surgery

kebiasaanya, kawasan dlm mulut ni akan di huni oleh 2 jenis bakteria, bakteria aerobes (yg memerlukan oksigen) dan bakteria anaerobes (yg tidak memerlukan oksigen), dan jumlah diorang dlm ratio 1:2.so, bakteria anaerobes ni lg bny la...tp bakteria aerobes juga memainkan peranan penting di sini yg mana ia akan menyedikan kawasan yg sesuai untk pertumbuhan bakteria anaerobes..so, sebagai prophylaxis, kite perlu consider bakteria aerobes sebagai key untk memilih antibiotik yg sesuai..selalunya, bakteria yg terlibat untuk introral surgery adalah staphylococci..so, dr sini kite boleh memilih antibiotik yg sesuai..

1. untik patient yg xde alahan terhadap penicillin, agent ni merupakan 1st choice yg digunakan sebagai prophylaxis..dose dan dosage form akan aku rumuskan kt bawah nnt kay..penicillin dipilih memandangkan ia mempunyai coverage yg baik terhadap staphylococc..amoxicillin, ampicillin dan cephalosporin pon boleh digunakan, tp memandangkan cephalosporin terlalu broad, untuk mengelakkan resistant, better guna penicillin..

2. dan untuk patient yg alah terhadap penicillin, clindamycin merupakan alternative yg terbaek..

extraoral surgery

extraoral surgery merupakan prosedur yg melibatkan bhgian luar, dan oleh sebab itu kte perlu consider jugak streptococci drpd kulit selaen drpd staphylococci dlm memilih antobitik yg sesuai.

1. untuk patient tiada alahan terhadap penicillin, gabungan penicillin dan cloxacillin merupakan pilihan yg terbaek kalau dibandingkan dengan 2nd atau 3rd generasi cephalosporin.

2. untuk patient yg alah terhadap penicillin, clndamycin masih menjadi pilihan. tetapi, alternatif yg laen seperti vancomycin atau erythromycin juga boleh digunakan..memandangkan vancomycin hanya digunakan untuk kes2 MRSA, erythromycin yg selalunya dipilih utuk menggantikan clindamycin...

dose yg selalu digunakan berbza drpd dose therapeutic memandangkan tujuan antibiotic ini digunakan adalah untuk prophylaxis..jd, dose nya agak tinggi untk memastikan kepekatan di dalam tisu yg dikehendaki dpt dicapai..Berikut merupakan dose yg digunakan..

penicillin V (oral) = 1g
Benzylpebicillin (IV) = 2 MU
Cloxacillin (oral & IV) = 1g
clindamycin (oral % IV) = 600mg
Vancomycin (IV) = 1g
eryhtromycin (oral) - 800mg

surgeryni plak terbahagi kepada dua, iaitu LA (local anaesthetic) dan GA (general anaesthetic)..kalau untuk LA, pemberian secara oral akan diberi dan kalau melibatkan GA, pemberian antibiotik secara IV akan dilakukan..

sedikit info berkenaan prosedur pemberian ubat IV:

1. Cloxacillin & Benzykpenicillin = boleh diberi secara slow injection atau infusi

2. Vancomycin = perlu diberi over 100 minit unutk meminima kan kesan toksisiti

3. Clindamycin = perlu diberikan dalam 50 ml diluent over 10 minit untk mengelakkan kesan adverse seperti B drop, arrhytmias, nausea dan vomitting...

okeh, stakat ni je dulu..aku nk g siap2 untuk berbuka plak..hehe..

Sunday, August 7, 2011

Inhaled agent:What are they?

pergh, tajuk nk gempak, siap dlm english lagi..haha..ok lah, kali ni nk cite sket la berkenaan agent2 yg selalu nya di ambil oleh patient dlm bentuk sedutan..ade pelbagai jenis gak la, dan ade yg menggunakan metered-dose inhale, handihaler, turbohaler, dan mcm2 lagi lah..agent2 ni selalunya digunakan dlm rawatn COPD atau pon asma..so, contoh2 agent2 yg berkaitan adalah:

1. short acting beta agonist (SABA)
2. short acting anticholinergic (SAAC)
3. Long acting beta agonist (LABA)
4. Long acting anticholinergic (LAAC)
5. Inhaled corticosteroid (ICS)

kite tgk satu persatu name ubat yg terkandung di bawah 5 kumpulan ni kay..

SABA terdiri drpd Salbutamol 200 mcg, fenoterol 200 mcg dan terbutaline 500 mcg..agent drpd group ni bertindak pada durasi masa yg singkat, iaitu kira2 4 jam sjh..13 kajian RCT telah dijalankan berkenaan dengan SABA dan kajian2 itu membuktikan bahawa penggunaan SABA secara konsisten dlm masa 7 hari boleh mngurangkan post-bronchodilator lung function..tp memandangkan durasi masa kerja SABA yg pendek tidak menjanjikan kebaikan untuk jangka masa yg panjang..

SAAC pula merupakan agent laen yg berfungsi untk membuka saluran pernafasan tetap menggunakan mekanisma yg berlainan drpd SABA...Contoh yg terdapat dlm pasaran ialah ipratopium bromide 40 mcg...ipratopium ni besenye di gabungkan dengan fenoterol (SABA) di dalam ubat BERODUAL utuk mendapatkan kesan yg lebuh berkesan berbanding dengan penggunaanya secara sendiri..

LABA juga merupakan beta agonist tetapi durasi masa kerja nya lebih panjang berbanding SABA, iaitu selama 12 jam. Contoh LABA ialah saleterol 50 mcg dan formoterol 9 mcg. Berbanding SABA, pengunaan LABA dpt meningkatkan kualiti hidup seseorang bg jngka masa yg lama, dan ini dibuktikan dengan 23 RCT yg telah dijalankan.

LAAC yg terdapat di pasaran hanya lah Tiotropium 18 mcg..Berbanding agent yg laen, Tiotropium atau nama dagangannya Spiriva, hadir dlm bentuk capsule dan hanya bleh digunakan menggunakan alat bernama Handihaler. Kajian retrospective selama 4 tahun membuktikan bahawa penggunaan Spiriva selama 6 mingu sehingga 12 bulan dpt meningkatkan toleransi seseorang untuk melakukan aktiviti, meningkatkatn fungsi paru2 dan mengurangkan excarbation. Spiriva bertindak untuk jangka amsa yg panjang iaitu 24 jam.

ICS seperti fluticasone 500 mcg dan budesonide 400 mcg juga digunakan untuk rawatan COPD. Penggunaan ICS dpt mengurangkan progression untuk respiratory synptoms dan mengurangkan exacerbation..

selaen digunakan berasingan, terdapat juga produk yg menggabungkan agent2 berikut.

1. LABA + ICS dpt memberikan benefit yg lebih kepada pesakit
2. kebanyakan pesakit yg mengambil rawatan LABA/ICS dan masih menunjukkan simptom2, penambahan LAAZ (Tiotropium) ke dalam rawatan dpt meningkatkan kesan rawatan terhadap pesakit.
3. penggunaan LAAC + ICS tidak mempunyai sebarang kajian untuk disokong penggunaannya.

so, 2 la sedikit sebanyak berkenaan inhaled agent yg selalunya digunakan untuk pesakit asma dan COPD..ade bnk lagi info sbnanye tp aku cbe ringkas kan utuk tatapan pembaca..hehe..bukan ape, at least korang dpt gambaran sket pasal hal2 ni..lebih2 kite bc sendiri kt origina artikel k..info2 ni aku olah drpd CPG for COPD...okay, selamat bersahur..hehe..