There was an error in this gadget

Monday, July 26, 2010

supplement for asthma..


suatu petang di kedai farmasi..."bang, ade jual minyak ikan x?".."adik nk yg softgel atau minum pnye?".."x pasti la bang,yg mane yg elok?".."er..adik amek untuk ape ek?"..."camni,ade doktor bgtau yg minyak ikan ni supplement yg baik untuk asthma"..hah, terkedu gak aku time 2..bukan aku x caye..cume aku x pnah dengar plak minyak ikan ni suplement yg baik untuk pesakit asma...so,untuk memastikan kesahihan fakta yg doktor 2 bg, kite kene la cari info kan..jom2..hehe..

pas cari dlm tenet, aku terjumpe la satu artikel ni yg menyenaraikan beberapa vitamin dan mineral yg ade kaitan ngan asthma, same ade memberi kebaikan atau pon yg worsen condition asthma 2..senarai ni plak disertakan ngan possible mekanisma..maknenye camne bahan 2 memberi kesan terhadap asthma..ha,ni la die..

Nutrient(s) Activity and Potential Mechanisms of Effect

Vitamins A, C, E Antioxidant; protection against endogenous and exogenous
oxidant inflammation

Vitamin C Prostaglandin inhibition

Vitamin E Membrane stabilization, inhibition of IgE production

Flavonoids Antioxidant; mast cell stabilization

Magnesium Smooth muscle relaxation, mast cell stabilization

Selenium Antioxidant cofactor in glutathione peroxidase

Copper, zinc Antioxidant cofactors in superoxide dismutase

n-3 fatty acids Leukotriene substitution, stabilization of inflammatory cell
membranes

n-6 polyunsaturated/ increase eicosanoid production
trans fatty acids


Sodium Increased smooth muscle contraction

ha, kt atas ni la antara mineral dan suplement yg boleh membantu pesakit asthma..tp yg aku bold kan 2 yg x elok la taw...sebab n-6 polyunsaturated/trans fatty acid dan jugak sodium akan stimulate inflammation yg akan worsen condition untuk patient yg ade sthma..ha,kene take note la k sape2 yg ade asthma 2...

skang ni kite tgk lak ape kandungan minyak ikan..ade x mane2 kandungan yg terdapat dlm minyak ikan 2 ade dlm senarai kt atas ni..atau pon yg leh membantu pesakit asthma..ha,cari pnye cari, aku jumpe bny artikel pasal kaitan minyak ikan ngan asthma..

camni citenye, minyak ikan mengandungi eicasopentanoeic acid yg berfungsi untuk mencegah atau mengurangkan inflammation, main event yg akan menyebabkan pengecutan salur pernafasan..bny da study pasal ni dan contohnye ade satu study oleh indiana university yg membuktikan bahawa penggunaan minyak ikan sebagai supplement dpt meningkatkan fungsi paru2 sebanyak 64 peratus dan menurunkan kekerapan penggunaan inhaler sebanyak 31 peratus..lg plak, bile seseorang mengambil minyak ikan sebagai suplement, die akan mendapat 3.2 gram eicosapentanoiec acid dan 2 gram docohexaenoic acid...

ha,cam2 la cite die...br la tenang cket bile da terjawab persoalan siang td..hehe..pape pon,kite da dpt tau yg minyak ikan ni bny kegunaannye..slaen drpd mengurangkan kandungan kolestrol, minyak ikan ni gak akan dapt mengurangkan faktor3 yg boleh menyebabkan inflammation seterusnye dpt mengurangkan pengecutan saluran pernafasan..kire baik la untuk pesakit asthma..hehe..ape lg,jom r beli minyak ikan..x mahal pon..hehe..

5 comments:

  1. kedai farmasi ni apa nama dan kat mana ya... nak pi cari supplement ni.

    ReplyDelete
  2. er,..aku keje kt jempol..tp mane2 kedai farmasi pon ade jual minyak ikan..hehe..

    ReplyDelete
  3. hmmm soalan:
    minyak ikan ne blh kurangkn risiko orang kene kenser ker?

    ReplyDelete
  4. ha..yg 2 kene tggu artikel yg akan dtg..stay tune k..hehe..

    ReplyDelete
  5. Saya da jual minyak ikan.. shaklee omega guard.. blh dapatkan dari saya.. apa yg bestnya omega guard shaklee, ia melalui proses penyulingan yg menyingkirkan pencemaran..

    ReplyDelete