There was an error in this gadget

Thursday, February 24, 2011

dispensing zyprexa?dont forget to tell this

sape2 yg da dispen kt opd, mesti penah jumpe ngan patient yg ambil olanzapine kan...kompem pnye la..lg2 kalau dispen kt kaunter 6..hehe...so, olanzapine, atau pon name trade nye zyprexa adalah atypical psychotic drug, yg digunakan oleh pesakit psychiatric dalam treatment diorang..jd, semasa mendispen, jgn bgtau bile dan bagaimana nk ambil ubat je..ade lagi beberapa point penting yg perlu diberitahu kepada pesakit...baru la dinamakan AHLI FARMASI..hehe...so, here r some points:

1. olanzapine boleh menyebabkan hypoglycemia..so, penting untk patient tahu, esp diabetic patient..suggest kt patient untuk cek kandungan gula dalam darah regularly..

2. olanzapine leh sebabkan weight gain..suro pt cek level kolesterol regularly, dan kene control cara pemakanan la kan..

3. olanzapine akan menyebabkan patient dehydrate..suro patient minum air masak lebih sket..jgn suro minum coca cola lak..

4. drug ni gak boleh menyebabkan orthistatic hypotension...so, penting untuk patient tahu untuk elakkan bangun cpt2 dr tempat duduk..kang leh pengsan plak..

5. mane2 patient yg merokok, mintak patient untuk berhenti merokok sebab merokok boleh meningkatkan level olanzapine dalam darah...

6. olanzapine ade due jenis, zyprexa dan zydis...so, untuk patient yg ambil zydis, suro patient letak dalam mulut smpai la abes ubat 2 disperse..jgn terus telan lak..

point kt atas 2 arahan2 simple dan ringkas bile dispense olanzapine..bny lagi side effect yg patient perlu tahu akibat mengambil olanzapine..tp xperlu la nk bgtau sume..kang waiting time tinggi plak..hehe..

Wednesday, February 23, 2011

desloratadine vs loratadine



histamine meripakan sejenis bahan kimia yg boleh menyebabkan berlakunya inflammation..dan apabila inflammation berlaku, terjadi la rasa gatal2, atau mende yg bese terjadi adalah selsema...so, antihistamine boleh diambil untuk menghalang receptor untuk histamine...antihistamine ni plakterbahagi kpada beberapa jenis..ade yg leh mnyebabkan drowsiness (sebab leh penetrate ke dalam CNS) dan jugak yg x drowsiness, di mana drug 2 td x masuk ke dalam CNS...

ha, 2 la sedikit mukadimah untuk entry kali ni..sebnanye aku nk fokus kan kepada loratadine, salah satu ahli kumpulan dlm antihistamine yg x drowsiness..dan jugak saudara beliau, iaitu desloratadine...ape yg menjadi persoalan ialah, mengapa para saintis menghasilkan desloratadine?ape kah kelemahan loratadine yg menyebabkan desloratadine dihasilkan?cyes aku pon x tau..so, same2 la kite cari maklumat dan berbincang dlm blog ni..hehe..

perara pertama yg aku target ialah struktur kimia untuk kedua dua drug...kalau nk dibandingkan, loratadine dan desloratadine mempunyai struktur kimia yg hampir sama..yg berbeda (ceh, indon plak), hanya lah kat group "NH" untuk desloratadine, dan "-C(O)-O-CH2-CH3" untuk loratadine...kalau kite bandingkan, loratadine mempunyai group esther dan desloratadine ade group H sahaje, yg attach kt Nitrogen..jd, chain group untuk loratadine lebih panjang berbanding dengan desloratadine..

ape yg kite dpt analisa drpd perbesaan struktur kimia ni?aku dpt fikirkan 2 point..

1. desloratadine merupakan active metabolite bg loratadine..so, bile amek desloratadine, onset 2 lg cepat sebab xperlulan activation from liver memandangkan desloratadine tu adalah actove metabolite..

2. desloratadine mempunyai kurang chain group berbanding loratadine...so, desloratadine lebih ionic kalau nk dibandingkan dengan loratadine...more ionic, less penetration accross Blood brain barrier, so kurang la drowsiness..

tp ade satu study yg dijalankan pada 2003 menunjukkan tiada clinical evidence yg menunjukkan desloratadine adalah lebih bagus drpd loratadine..kalau korang nk tau, desloratadine dihasilkan sebab patent untuk loratadine da abes...2 je...company nk profit tinggi, diorang promote la desloratadine ni..huhu...

ps: struktur loratadine jugak hampir sama dengan tricyclic antidepressant, seperti imipramine..hurm..

Monday, February 21, 2011

lovastatin

"makcik, yg ni untuk turun kan kolesterol..makcik makan satu biji waktu malam"...dan makcik itu berlalu meninggalkan kaunter....agak2 dengan arahan yg seringkas itu, demi mengejar waiting time yg rendah, dptkah seorang ahli farmasi menjalankan tugasnya sebagai seorang ahli farmasi yg berdedikasi?dptkah nyawa makcik itu diselamatkan drpd sebarang kesan sampingan yg boleh terhasil drpd pengambilan lovastatin?...

persoalan ni aku tujukan kepada diri aku sendiri...yup, da berminggu minggu aku dispens, itu je la ayat yg akan keluar time mendispens...tp aku terfikir, berbaloi kah berpenat lelah belajar selama 4 tahun semata mata untuk megeluarkan ayat sependek itu?..huhu..

arahan yg ringkas seperti di atas, sekali lagi, demi untuk mengejar waiting time memang x cukup unutk aku menjadi seorang pegawai farmasi yg cemerlang..sebab bnyak lagi isu2 berkenaan lovastatin yg perlu diketahui oleh seorang pesakit...

1. LOastatin boleh menyebabkan kerosakan hati dan buah pinggang..

2. Common side effect selain drpd liver damage ialah muscle weakness/muscle pain..dan kalau x dikawal akan menyebabkan pesakit mendapat rhabdomyolysis...

3. Lovastatin xleh digunakan oleh wanita mengandung kerana boleh mengganggu tumbesaran fetus..

4. pesakit yg menyusukan anak jugak x digalakkan untuk mengambil lovastatin..

5. drug interaction yg selalunya farmasi dan doc akan terlepas pandang..dan drug interaction ni boleh menyebabkan patient mendapat toxic effect drpd peggunaan ubat2 ni bersama lovastatin...contohnye mcm protease inhibiotr (yg ni mungkin x la sebab RVD patient akn diberi pravastatin untuk hyperlipidemia), GEMFIBROZIL, WARFARIN, ERYTHROMYCIN, DILTIAZEM, CARBAMAZEPINE, AMIODARONE, VERAPAMIL..2 antara ubat2 yg commonly prescribed kt OPD la..so, kalau ade yg doc terprescribed same2 ngan lovastatin, kene aware la kan..

tp ptg td ade sorang patient ni kate, bile die amek lovastatin waktu malam, die akan terase nk kencing, dan air kencing die cam ade putih2 cm2....dan aku pon try la cari side effect lovastatin ni...takot2 ade kaitan ngan kejadian yg menimpa mamat 2...xla ckp lovastatin yg menjadi punca, tp highly suspected la sebab mende 2 jadi time malam je..n die ade ambil amlodipine time pagi..pape hal cek gune naranjo scale la..hehe..

so, sekadar untuk muhasabah diri sendiri supaya mementingkan keselamatan patient drpd waiting time..hehe..tp, kalau sape2 yg bace blog aku ni n ade pendapat knape lovastatin leh sebabkan patient 2 ade maslaah kerap buang air kecil, leh r share2 ngan aku..sebab ape yg aku terfikir, since leh ade muscle weakness, menebabkan bladder contraction susah dikawal..ade kaitan x ek...xpela, sape2 ade biah fikiran, letak je kt fb aku..hehe..

Thursday, February 17, 2011

Felodipine

felodipine merupakan salah satu calcium channel blocker yg digunakan untuk merawat pesakit yg mempunyai tekanan darah tinggi...ia tergolong dlm kumpulan dihydropyridine, same spesies la ngan nifedipine, amlodipine, nicardipine...sume adek beraedk je..

ape yg menarik nye pasal felodipine ni, smpai ia menjadi ilham aku menulis mlm ni..ha, sume sebab kejadian time kt opd td la...aku label la yg felodipine ni kene amek sekepas meal..pas2 ade la satu suare yg kate felodipine ni kene amek sebelum meal..so, wat la rujukansikit untuk mempastikannye...

pas bace ape yg ade kt tenet, memang btol..felodipine memang kene amek time perut kosong sebab makanan yg ade dlm perut leh mengurangkan kadar penyerapan felodipine..tp kalau sakit perut kalau ambil time perut kosong, leh la ambil sekali ngan makanan yg ringan2..cam sandwich ke, kueh ke..jgn korang amek felodipine pas makan nasik beriyani kambing plak..naye je la nnt..tp camne leh kurangkan penyerapan, ha itu yg aku x pasti..leh disebabkan oleh struktur kimia drug itu sendiri, yg ionic, kompem x masuk ngan food yg non ionic..xpon keadaan ubat yg hanya diserap dalam keadaan kurang berasid..pape pon, kadar penyerapan memang kaan berkurang kalau diambil bersama makanan..tp kalau ambil selepas makan, tp 1 jam selepas makan, consider perut da kosong la time 2 kan..kan..hehe..

selaen dpt info pasal time untuk ambil felodipine, x salah untuk kite amek serba sedikit info yg berguna pasal felodipine ni...ha, kalau korang nk tau, felodipineni available dlm form extended re;ease..maknenye kadar pelepasan drug 2 terkawal..so, jgn la memandai suro patient kerat2 tablet 2..sebab bile da crushed, takot pelepasan drug akan menjadi terlalu cepat dan toxicity boleh berlaku...

mengikut pengalamn aku selama 8 minggu kt opd, ade doc yg prescribe felodipine sekali ngan metoprolol, carvedilol, dan laen2 beta blocker..tp masalhnye skang, penggunaan beta blocker boleh menganggu effikasi felodipine...2 la pasal..jgn sesedap je prescribe..huhu...lg plak, untuk mane2 perempuan mengandung, kalian semua kene tahu yg RF untk felodipine ni ialah C...C tu bermaksud ia nya telah dibuktikan mengancam pertumbuhan fetus dalam kalangan binatangm tetapi keselamatannya ke atas manusia tidak diketahui...so, sape2 yg pregnant 2 gune agent laen je la k..

so, rasenye 2 je la kot untuk kali ni..akhir kate, majulah felodipine untuk negare...er..

Monday, February 14, 2011

salam maulidul Rasul..

tanggal 12 Rabiul awal, tarikh yang begitu bermakna buat semua umat di dunia ini...detik di mana lahirnya seorang nabi akhir zaman yang akan membawa rahmat ke seluruh alam..lahirnya seoran insan yang amat istimewa, di mana kelahirannya telah pon di ketahui oleh Nabi Isa, sebelum baginda ada dalam kandungan lagi...begitulah kuasa ALLAH..

Lahirnya Nabi Muhammad SAW ke dunia telah mengubah gaya hidup masyarakat arab yang pada ketika itu hidup dalam keadaan yang jahil..mereka lupa akan ALLAH, yang memberikan rezeki melimpah ruah kepada mereka..maksiat berleluasa, penyembahan berhala, dan pelbagai kerosakan yang dibuat..namun, lahirnya seorang Nabi telah berjaya mengubah semua itu...

kini, setiap tahun umat Islam akan sentiasa memperingati detik keramat hari keputeraan baginda..dan tahun ini, seruan untuk menggalakkan masyarakat untuk menikuti sunnah Rasulullah telah dicanangkan sebagai tanda kasihkan Nabi..sebagai cara untuk memperbaiki diri dengan mengimplimentasi cara kehidupan Rasulullah SAW ke dalam diri kita...

tidak perlu melakukan perubahan secara drastik...buat secara berperingkat dan apa yang penting, perubahan yg ingin dibuat itu mestilah secara istiqamah dan konsisten..selamat menyambut maulud Nabi dari saya, dan semoga dengan mengikuti sunnah2 Rasulullah SAW, hidup kita akan lebih diberkati dan insyaallah akan dapat secebis syafaat dr Rasulullah SAW di akhirat kelak..insyaallah...

Sunday, February 13, 2011

Timur tengah bersalin kulit?

Dah macam satu mende yg terancang plak aku tgk kt timur tengah skang..negara2 Arab skang tengah bersalin kulit...satu persatu negara arab mengalami proses yang dikatakatan sebagai "kebangkitan rakyat", untuk menukar pemerintah yg sedia ada..bermacam alasan digunakan, kejam lah, diktator lah, kuku besi lah, dan macam2 lagi alasan yg dimanipulasi oleh sesetenga golngan untuk membangkitkan semangat berkobar kobar untuk berdemonstrasi..

dimulakan dengan negara tunisia, di mana presidennya telah berjaya digulingkan, diikuti pulak oleh Mesir yang meyaksikan Hosni mubarak akur dengan kehendak rakyat untuk meletakkan jawatan...dan yang terbaru, negara seperti lageria dan Yemen telah pon menampak bibit2 permulaan berlakunya demonstrasi..tujuan nya sama, untuk menggulingkan kerajaan yg sedia ada...

Berjangkitnya perkara ini adalah disebabkan oleh rasa tidak puas hati rakyat terhadap pemerintah mereka..dan media pula mencantikkan lagi situasi dengan mengaitkan moral rakyat bertambah selepas menyaksikan ada negara yg berjaya menggulingkan pemerintah mereka melalui cara demonstrasi...tp bg aku, ini semua merupaan sesuatu yg telah dirancang rapi..oleh siapa, itu aku xdpt bgtau..pelbagai pendapat boleh diberi,, tetapi bg aku, rakyat2 di negara timur tengah telah dijadikan puppet , tanpa mereka sedari, dalam percaturan sesetengah pihak...

kenapa aku berpendapat sedemikian?..senang je..negara timur tengah terkenal dengan hubungan rapat mereka dengan US a.k.a yahudi...kalau tgk balik sejarah penubuhan negara2 ni pon, ia nya bermula setelah kerajaan uthmaniyah digulingkan...dan dr tanah jajahan ini lah dibangunkan negara2 timur tengah, yg pastinya wajib mengikut telunjuk yahudi...dan proses yg berlaku sekarang ialah proses untk menukar org lama kepada org yg baru...tp kaedah yg digunakan pastinya dirancang lebih awal untuk mengaburi mata umat Islam...

kebangkitan rakyat, inginkan demokrasi...berilah sejuta alasan sekali pon..yg pastinya, pemimpin yg akan dilantik selepas ini tiada agenda laen, selaen terus menjadi pak turut kepada yahudi...kalau kite tgk kt media, rakyat bertempur dengan polis, yg sama agama, sama tuhan yg disembah..siap ada yg terkorban...dan yg bertepuk sorak sudah pastinya yahudi yg geli hati melihat kebebalan rakyat2 timur tengah..ada mereka kisah nyawa yg terkorban?sudah pasti tidak...apa lah sgt nilai nyawa umat islam yg terkorban...tiada nilai langsung bg mereka...

kepada rakyat mesir, bergembira lah kamu sementara kamu masih mempunyai masa untuk bergembira...kerana tinggi kemungkinan kamu akan mnederita seperti rakyat iraq...aku tidak mendoakan sebegitu..tp, itulah kemungkinan yg aku dpt fikirkan buat masa ini..harap2 aku tersilap, dan kamu semua dpt hidup dengan aman..apa pon, kite lihat siapa pemimpin yg dilantik, dan bagaimana corak pemerintahan yg akan dijalankan..jgn smpai anak cucu kamu akan berdemonstrasi sekali lagi 30 tahun akan dtg untuk proses bersalin kulit sekali lagi!

Wednesday, February 9, 2011

calcium

sepanjang 7 minggu aku kat OPD, ade due jenis calcim yg selalu diprescribed oleh doc...calcium lactate ngan calcium carbonate...tp calcium lactate hanya di prescribed doc ortho dan calcium carbonate akan diprescribed oleh doc nephro...

nape mesti cam2?..ha,perbezaan jenis calcium ni boleh menjadi satu tajuk untuk kite same2 bincang dan study la ape yg patut..hehe..so, sume mende ni mesti ade sebab dan perkaitan yg membuatkan calcium lactate dan calcium carbonate digunakan untuk tujuan yg berlainan...

1st kite bincang pasal calcium lactate...calcium lactate banyak digunakan oleh pesakit yg ade masalah tulang..sebab ranai yg tahu calcium ni berfungsi untuk kesihatan tulang..bukan tulang je, ade bny fungsi lagi, to yg pemes skali berkaitan ngan tulang la..kalau tanye pakcik kt kedai kopi pon kompem die akan jawab yg calcium ni untuk tulang..x caye?g la tanye..hehe..

tulang merupakan tempat di mana calcium di simpan..kire gudang terbesar la..bile badan kite kekurangan calcium akibat korang2 yg malas nk makan sayur, hehe...badan kite akan menggunakan calcium drpd tulang..dan hasilnye, tulang kite kekurangan calcium dan akan bermasalah..ha, time ni la calcium lactate akan digunakan untuk membantu menaikkan kandungan calcium dalam badan kite..persoalan seterusnya, kenapa dalam bentuk "lactate", dan bukan "carbonate"?

untuk menjawab persoalan 2, kite kene tgk asal usul terjadinye calcium lactate, dan apekah sifat2 nye..hehe...calcium lactate ni terjadi apabila ada nya tindak balas antara calcium carbonate dan jg lactic acid..maka terjadi lah calcium lactate...dan apa sifat2 calcium lactate ni sehinggakan beliau tidak digunakan oleh doc nephro?...

jadik, cari punye cari, akhirnye aku temui jawapannye..hehe..mungkin ade yg da tau mende ni, tp bg aku, aku nk sumthin yg detail yg leh puaskan hati aku ni..hehe..so, nape doc ortho gune calcium lactate dan doc nephro gune calcium carbonate?sebabnye doc ortho ingin selesaikan masalah tulang, dan xde kene mengene ngan mende laen..manakala doc nephro nak setelkan maslaah berkenaan PHOSPHATE sebab patient yg ade masalah renal akan hadapi keadaan di mana phosphate level dlm badan tinggi dan calcium carbonate boleh digunakan sebagai PHOSPHATE BINDER, berbanding calcium lactate..ni sume berdasarkan struktur kimia itu sendiri..calcium carbonate ade satu C dan 3 O..dan lactate plak ade OH group yg leh worsen kan acidosis yg dialami oleh renal patient...(ini hanya pendapat aku hasil perbincangan dengan housemate..hehe..)..phosphate akan bertindak balas ngan calcium, dan jadi calcium phosphate yg akan dibuang melalui najis..

so, agak terjawab persoalan kt atas...hehe...ha, dan ape yg ditakuti kalau phosphate level tinggi?..nk detail, tunggu kalau aku ade mood nnt..hehe..tp serba sedikityg aku tau, hyperphostenia leh increase protein degradation..yg lain, next artikel..hehe..

Tuesday, February 8, 2011

ubat seseme..

kalau korang seseme, korang kene la amek ubat seseme...ade yg amek antihistamine..dan ade yg amek decongestant...ape decongestant 2?..decongestant ni adalah sejenis ubat yg berfungsi untuk mengecutkan salur darah, esp kt area lubang idong la..tindakan ni akan menyebabkan korang lagi senang nk bernafas...

kalau kite tgk kt sekeliling, ubat2 sesema ni memang senang didapati kt mane2 kedai farmasi..even kedai runcit pon ade yg jual...nmpk cam remeh je kan..ala, org leh cakap "ubat untuk seseme je pon"..ramai yg anggap ubat ni x bahaye..kalau yg gune 2 sihat cam aku xpe gak..hehe...tp tahukah korang ade sesetengah individu yg kene berhati hati time amek ubat ni...ha, golongan2 ni la yg aku maksudkan:

1: masalah jantung atau darah tinggi

2: glaucoma (pressure tinggi dlm mata)

3: ade masalah dengan thyroid

4: kencing manis

5: ade masalah dengan prostate

so, bukan sume org leh amek ubat ni dengan sewenang wenang nye...kalau maen hentam je, silap2 leh bawak maut...so, mesti korang terpikir camne ubat seseme leh mengancam nyawa golongan2 di atas?..jom la kite stdy sesame..hehe..tp sebelum 2, common decongestant yg ade kt market ialah pseudoephedrine ngan phenylephrine..tp yg lagi pemes pseudoephedrine la sebab ade dlm actifed ngan clarinase..

bile aku tgk je mende ni, mende memule yg aku pikir adalah mekanisma..mungkin ade yg start dengan side effect..tp bg aku, mekanisma has to go 1st...ape mekanisma decongestant ni?..cam ape yg aku tulis kt atas, decongestant ni akan mengecutkan salur darah...so, cam ade kaitan ngan golongan yg ade sakit jantung dan darah tinggi 2...kalau glaucoma plak, pengecutan salur darah 2 akan tmbah lagi fluid accumulation kt dalam mata...tp camne plak nak kaitkan pengecutan salur darah 2 ngan diabetes, prostate dan juga masalah thyroid?

xpe2, jgn panik..jom bukak drug info dulu..hehe..ha, bile da bukak drug info, leh kaitkan prostate n betulkan blk pasal glaucoma 2...decongestant adalah alpha/beta agonist...n agent ni leh tingkatkan penghasilan aqueous humor dlm mata dan leh worsen kan glaucoma..n kalau masalah prostate plak, aku refer kt BPH la k..n BPH ni di rawat menggunakan alpha blocker, seperti xatral, harnal, dan hytrin, untuk elakkan urine obstruction..so, kalau pakai decongestant, yg juga adalah alpha agonist, kompem2 la sgt2 ingin dielakkan..hehe..

da 2, ape plak perkaitan dengan kencing manis dan jugak masalah thyroid?..kalau thyroid mungkin reason same cam cardiovascular 2 td..ye la, kalau hyperthyroid, bdn aktif semacam je kan..tmbah plak ngan alpha agonist, lg la laju je jantung 2 berdegup kan..hehe...ha, pasal kencing manis ni agak memeningkan...kene kaitkan mekanisma insulin, br leh nmpak hubungan die...gerak kerja insulin ni secara semlajadi nya berlawanan dengan mane2 sympathetic nervous system..so, since alpha agonist=sympathetic nervous system, penggunaan decongestant oleh patient yg ade kencing manis leh oppose tindakan insulin dan worsen diabetic condition..

ha, 2 la sedikit sebanyak stdy mlm ni yg disertakan dengan beberapa pendapat aku..hehe...so, pendapat korang lak?

Monday, February 7, 2011

eh2, aku ade blog rupenye..

assalamualaikum sume..

fuh, pesal la da lame aku x tulis dlm blog ni..huhu...since keje ni memang asek bz je..blk je keje kompem penat...hehe...bile da lame menulis dlm blog ni, aku nye focus da terganggu...aku pon x pasti ape yg menjadi main topic dalam blog ni...

cyes aku minat politik..mungkin sebab parents aku pon bergiat cergas dlm politik..tp kalau aku terlalu focus kt politik, ade due kelemahan..1st, aku ni x sepatutnya involve dlm politik..pasal ape, korang sume tau la kan..2nd lak, ade ke member2 aku yg nk bace hal2 politik ni..cam aku je yg berminat..hehe..

xpela, bia la blog ni jd rojak..dan penulisan aku berlandaskan mood aku time 2..kalau mood politik, cite politik..mood sukan cite sukan..mood makanan, cite pasal makanan..bile da rojak, mungkin ag best kot..campur2, perpaduan, 1 Malaysia..haha..

tp kan, ade ke org nk bace blog aku?huhu..