There was an error in this gadget

Monday, July 5, 2010

susu ibu...

makanan yg terbaik untuk bayi yg baru lahir ialah susu ibu...sbb ape?sbb sume yg diperlukan ade dlm susu ibu...lemak ade,protien ade,antibodi ade..kire cam astro la,macam2 ada...lg pon kadar penyerapan susu ibu lbh tggi berbanding susu formula..sbb 2 mane2 bayi yg minum susu formula akan ade masalah GIT..ade yg constipate,ade yg diarrhea...mmg aku kagum ngan ciptaan tuhan ni..tp artikel kali ni bukan nk fokus kt kelebihan susu ibu,tp lebih kepada drugs yg leh mempengaruhi pengeluaran susu ibu...pengeluaran susu ibu ni dikawal oleh 2 jenis hormon;prolactin ngan oxytocin..prolactin akan mempengaruhi penghasilan susu dan oxytocin akan menyebabkan pengecutan sel2 yg mengandungi susu untuk dikeluarkan melalui puting..ari ni time kt keje ade sorang customer dtg dan request product yg leh berhentikan pengeluaran susu...so,sbagai seorang ahli farmasi,ape yg kite nk bg?ha..ade beberapa produk yg boleh digunakan...sblm 2,kite kaji dulu ape mekanisma yg menyebabkan masalah ni...secara normal,pengeluaran susu akan dipengaruhi oleh paras prolactin..tinggi paras prolactin,banyak la pengeluaran susu dan sebaliknya...dah 2,apa yg mempengaruhi paras prolactin?..prolactin merupakan sejenis hormon yg disintesis dan dihasilkan di anterior pituitary gland..ade gak sket prolactin dihasilkan di beberapa sel breast..rembesan prolactin dipengaruhi oleh beberapa faktor..dopamine akan menghalang rembesan prolactin,manakala thyrotropin-releasing factor plak akan menggalakkan rembesan prolactin..ha,skang da tau kan mekanisma normal?berbalik kt masalah akak td 2,camne kite nk menehentikan pengeluaran susu akak 2?secara normal,dopamine akan menghentikan rembesan prolactin dan pada masa yg sama fungsi prolactin plak ialah untuk mengeluarkan susu..so,kite kene cr satu produk yg leh menggikan paras dopamine la kan?ha.ade x produk cam2?...eh,ade pnye..kite ade bromocriptine ngan carbegoline..ha,carbegoline ni dopamine receptor agonist...maknenye drug ni akan meningkatkan kesan dopamine 2 n menurunkan paras prolactin...bromocriptine plak?..sabar2..bromocriptine ni pon same je ngan carbegoline..die ni ergot derivative dan high affinity 2 dopamine receptor..ah,tercakap BI plak..hehe..ha,itu la penyelesaian untk akak td 2..eh2,dos plak camne?..ha,kalau gune bromocriptine,kene amek 1 tab (2.5mg) BD untuk 14 hari...dan kalau gune carbegoline plak jz gune setengah tab (0.25mg) BD untuk 2 hari je...ha,kalau nk kesan yg cepat n nk tinggikan compliance,pilih la carbegoline atau trade name nye dostinex..tp mahal sket r...dah 2,ape fungsi metoclopramide?..metoclopramide ni salu digunekan untuk tahan muntah..mekanisma drug ni ialah dengan mempercepatkan pengecutan usus dan merehatkan lower esophageal spinchter..untuk menghalang muntah,metoclopramide akan mengurangkan kesan dopamine..ha nmpk x 2..bile dopamine kurang,prolactin akan naik..bile prolactin tggi,meningkat la pengeluaran susu..kesimpulannye,metoclopramide boleh digunakan untuk menggalakkan pengeluaran susu...jz amek 10 mg tds,akan dpt kesan dlm 2 atau 3 hari..so,harap sape2 yg bace artikel ni (ade org bace ke?hehe..) dpt paham kan penerangan aku ni...

sumber: http://www.medic8.com/healthguide/articles/prolactin.html
http://www.drugs.com/ppa/metoclopramide.html

4 comments:

  1. hhmm soalan:
    klu ad org 2 dier keguguran so xsempat mnyusukn ank dier..dose mkn ubt 2 cm mne? n kenape mkn dose dier x seme dgn dose org yg dh mnyusukn ank..hee

    ReplyDelete
  2. ade 2 jenis ubat untuk tujuan 2..kite ade bromocriptine ngan cabergoline..didi ade jumpe 2 artikel yg membandingkan kedue due ubat ni dan kajian dlm artikel menunujukkan yg cabergoline lg effective dan kurang kesan sampingan berbanding bromocriptine..tentang dos yg berbeza,itu bergantung kepada tahap prolactin (sejenis hormon yg menggalakkan lengeluaran susu)..kalau yg gugur,,maknenye hormon prolactin tgh berada dlm paras yg tinggi,..so,kene dos yg lg tinggi untuk menurunkan paras prolactin 2...tp kalau ibu yg da mnyusukan anak,da ade prolactin yg da digunekan sbb sebelum 2 die da menyusukan anak..jd,dos yg g rendah da cukup...hehe..

    sumber: http://content.nejm.org/cgi/content/abstract/331/14/904
    http://jcem.endojournals.org/cgi/reprint/84/7/2518

    ReplyDelete
  3. Salam... saje je surf pasal cabergoline ni.. pastu jumpa kat blog ni... love it..
    saya ni.. lebih 5 thn da amik cabergoline.. slalu skip makan ubat.. selalu gak kene marah dgn doktor.. sbb paras prolaktin tinggi.. turun naik. turun naik.. bukan ape.. kesan amik cbgoline ni.. wat saya mual+pening+letih+ngantuk+susah bernafas... so payah sikit nak wat keje.. sy amik 2 biji sehari 3 kali seminggu.. horror x? hehe.. tp susu tak de la kuar byk.. sikit sgt je.. tu mayb tumor kat pituitari.. akhir bulan 3 ni.. gi wat MRI kat spital.. doa2 kan la sy cepat baik yer.. .tq..

    ReplyDelete
  4. tq..nice info dear....saya ada stok bromokriptin utk sebulan..dan kena amik lg stok sebulan kat farmasi.. stakat nie bru dpt habiskan seminggu mkn stengah tab 2.5mg.... pernah skali try 1tab..mak aiiii..mcm nk mati rasanya...loya dan muntah....pitam2 pon ada....

    ReplyDelete