There was an error in this gadget

Tuesday, July 20, 2010

hal remeh..


ade kah kite menganggap tekanan darah itu hal remeh?..oh2..tidak kawan2..walaupon nk test blood pressure kt kedai tmpat aku keje 2 free, tp itu lah mende yg plg penting..knape aku ckp penting?..ha,sebelum kite berborak ngan lebih lanjut, mari kite berkenalan serba sedikit ngan BP measurement..

ape itu BP measurement?BP measurement ni biasenye untuk mendapatkan bacaan atau gambaran tentang tekanan darah..tekanan darah ke atas ape?..ke atas dinding ateri..dan jugak ngan measure BP ni kite leh tgk statusjantung kite..ape,korang ingat ym je ke ade status..BP pon ade..ha..hehe...tp kalau nk ag paham,kite tgk formula ni:

BP = cardiac output x peripheral vascular resistance

dan pd mase yg same, cardiac output = blood volume being pumped by heart dlm mase seminit..

jd, berdasarkan formula 2. kite dpt tengok ape faktor2 yg boleh meninggikan dan jugak menurunkan tekanan darah...resistance kt salur darah, volume darah yg di pam keluar oleh jantung dan jugak kadar denyutan jantng dalam seminit merupakan faktor2 yg boleh mepengaruhi tekanan darah...

so,knape aku ckp bP measurement ni plg penting?...ha,disebabkan ianya bnyk berkaitan ngan darah, BP measurement ni adalah antara measurement terawal yg dibuat untuk mengesan ape2 abnormalities dlm bdn kite..bile BP kite naik, mcm2 disease yg leh dikaitkan..contoh cam hyperlipidemia, heart failure, infection, diabetes dan mcm2 lagi la..cbb 2 bile BP kite tinggi je trus akan ade further test..tp ade gak certain condition yg x bahaye tp leh naikkan BP kite..contoh2 nye:

1. masa time kite wat measurement
2. fizikal aktiviti
3. emosi
4. stress
5. umur, berat, jantina, tinggi

kalau tgk faktor yg ke lima tu kan, tekanan darah ni akan dipengaruhi oleh umur, tinggi, jantina dan berat..ha,ni satu mende penting yg kite sebagai pengamal kesihatan kene amek berat..sbb besenye normal range untuk BP yg kite bese ingat ialah 120/80 dan 60-100 untuk PR..tp sebenarnye range 2 adlah range standard untuk adolescent and adult..maknenye kalau untuk kids dan gak elder people, range akan jd laen..dan kite akan tersilap interpret value yg kite dpt..

act aku ade jumpe laen2 range untuk infant..tp untuk infant je la..untuk adolescent ngan elderl people x jumpe plak..huhu..sori la.k..sori..selamat ari raye..er..

less 1 years = 70/90(bp), 30-40(RR), 110-160(PR)
1-2 years = 80/95, 25-35, 100-150
2-5 years = 80/100, 25-30, 95-140
5-12 years = 90/110, 20-25, 80-120
12 years above= 100/120, 15-20, 60-100

ha,tgk 2..laen2 kan range kalau ikot umur..so,pasni kalau nk intepret data, kene tgk bny faktor la k..jd, kesimpulnnyem BP measurement ni amat lah penting dan jgn la kite memandang ringan walaupon ianya free (er,kt kedai yg aku keje la)..hehe..

1 comment: