There was an error in this gadget

Wednesday, July 21, 2010

TDM..


therapeutic drug monitoring merupakan salah satu cabang farmasi...er,pesal serius lak ni..hehe..okay2,tuka cam bese..salam kawan2 sume!!ha..kali ni kite borak2 la sket pasal tdm k..sape yg telribat dlm bidang farmasi mesti da tahu pasal tdm kan..tp bg yg kurang familiar,meh kite tambah2 ilmu sket k..hehe...

ape2 pon sebelum kite borak ngan lebih lanjut, kite kene la tau ape maksud tdm 2..sbb bile da tau maksud, br la kite faham ape itu tdm dan boleh bicang ngan lebih detail pasal tdm ni...watson, schumacher dan barr telah mendefinisikan TDM sebagai "measurement made in the lab, which is applied to a small group of drugs in which there is a direct relationship between serum drug concentration and pharmacological response"..ha, 2 la maksud tdm yg aku amek dr due artikel..

sejarah tdm ni bermula pada lewat tahun 50 an dan awal tahun 60 an..tp pade mulenye, tujuan tdm ni bukan la untuk patient therapy, tp more on research purposes..tp lame kelamaan, bile diorang dpt tau yg farmakologi drug ni berkaitan ngan kepekatan nye di dalam darah, diorang mule mengaplikasikan tdm untuk penjagaan pesakit..maknenye more on clinical uses lah..hehe..dan ape tujuan tdm ni?..plg general ialah kite nk pastikan yg kepekatan drug 2 mesti berada di dalam kepekatan terapeutik supaya tiada kesan sampingan dan jugak supaya kite mudah untuk menjaga pesakit..

tdm ni leh digunakan untuk beberapa alikasi..contohnye?..ha,ni la contohnye..hehe..

1. nk tgk kesan tindak balas terapeutik drugs
2. nk tgk kesesuaian penggunaan satu2 ubat
3. nk tgk patient cmpliance
4. try detect kesan sampingan
5. nk kompemkan drug toxicity

besenye kalau kt hospital ade beberapa stage untuk nk perform tdm ni..flow yg aku jumpe cmni la..memule doktor akan request untuk wat tdm..pas2 cik adek nurse (er..er..) akan collect sample dan hantar sample ke lab..pas2 same ade farmasi atau analytical scientist akan test sample..bile da dpt data 2, farmasi akan interpret data dan akan recommend kt doktor ape yg akan dibuat...ha,secara general ye cam2 la..hehe..tdm ni pon ade beberapa komponen penting seperti:

1. patient care
2. pre analytical
3. analytical
4. post analytical
5. regulated environment
6. patient care

ape plak kriteria2 yg diperlukan untuk perform tdm ni?..ha,ni lah antare kriteria2 yg diperlukan:

1. very young or very old patient
2. ade renal or liver impairment
3. masalah jantung
4. masalah pernafasan yg teruk
5. ade history hematological condition
6. diabetes, obesiti
7. melecur, on dialysis

dan ni plak kriteria2 drug yg kene wat tdm:

1. narrow therapeutic range
2. long term therapy
3. non linear pharmacokinetic
4. wide distributions
5. tahap ketoksikan yg tinggi
6. drug yg ade high incidence kesan sampingan, interaction, dan jugak allergic reaction

eh,den bile je kite leh perform tdm ni?..bile2 mase yg kite nak ke?..ha,xleh2...ade mase yg tertentu je la..ha..besenye kalau kite nk wat tdm ni, kene tggu smpai kepekatan drug berada pd tahap steady state..atau pon 5 kali half life..pas2 mase untuk amek sample pon berbeza gak untuk drugs ni..kalau untuk IV infusion, kite ken amek sample 15 minit selepas abes infuse drug...kalau nk tgk trough level, amek sample sebelum bg nect dose...n kalau untuk gentamicin, bese nye kite amek sample 24 jam selepas bg ubat..ha..2 serba sedikit la..hehe....

kite da tau ape itu tdm..tp ape je drug yg besenye kite perform tdm?..bny gak la dan ni sebahagian nye..hehe..

1. aminoglycoside
2. vancomycin
3. theophylline
4. anticonvulaion drug
5. digoxin
6. cyclosporine, tacrolimus
7. lithium
8. salicylates
9. amiodarone
10. procainamide
11. lidocaine
12. disopyramide
13. methotrexate

pergh..pnat tol taip artikel ni..hehe..xpe,demi ilmu kan..okay,kalau tm ni da start taun 60 an, bile plak tdm kt m`sia ni start?..ade sumber yg mngatakan tdm kt m`sia ni start pd tahun 1984 dan stakat ni da ade 73 hospital yg provide khidmat tdm ni...so,memandangkan tdm ni penting untuk patient management,same2 a kite mempowerkan diri kite dlm bidang tdm ni supaya keadaan pesakit akan lebih terjamin dan jugaj dpt mengurangkan kesan sampingan..amin..hehe..

3 comments: