There was an error in this gadget

Thursday, March 10, 2011

metformin boleh cegah kanser payudara?

kanser merupakan sejenis penyakit yg boleh mendatangkan maut...even treatment untuk kanser pon mempunyai kesan sampingan yg teruk dan amat ditakti oleh pesakit2 kanser...berada dalam kalangan penyakit yang amat berbahaya membuatkan banyak kajian dibuat untuk mencari penawar yg betul2 berkesan untuk menyembuhakn penyakit ini...sifat kanser amat senang...sel2 badan membahagi tanpa kawalan, dan menghasillan sekumpulan sel2 yang tidak mempunyai fungsi...dan kesan buruknya, bleh menghilangkan sifat2 asal sel tersebut, dan juga membunuh sel2 normal yg lain..

kanser payudara merupakan sejenis kanser yang agak pemes dikalangan wanita...dan punca kanser ni berlaku banyak dikaitkan dengan hormon...bercakap tentang kemoterapi, pelbagai regime telah dihasilkan drpd kajian yg terperinci untuk merawat kanser payudara..ade FAC (Fluorouracil, doxorubicin, cyclophosphamide), FEC (fluorouracil, epirubicin, cyclophosphamide), CMF (cyclophosphamide, methotrexate, fluorouracil)...tp rawatan yg betul2 dpt menyembuhkan penyakit ini masih belum ditemui...tp bak kata org2 tua, mencegah lagi baik dr mengubati..langkah pencegahan amat penting untuk memastikan penyakit ni dapat dirawat dr peringkat awal..

cakap pasal pencegahan, beberapa kajian yg mengaitkan metformin dengan kanser payudara telah memberi keutusan yg amat memenranjatkan...due study yg tlah dijalankan sebelum ni menemui yg pesakit yg mengambil metformin untuk diabetes diorang, mempunyai lebih kurang chances untuk mendapat kanser, dan ini boleh dikaitkan dengan kanser payudara (breast carcinoma)...idea ini diperoleh selepas beberapa kajian sebelum itu mendapati progress untuk breast cancer lg cepat di kalangan diabetic patient, yg mempunyai kandungan insulin yg tinggi dalam badan...satu kajian mendapati diabetic patient mempunyai 13 hingga 25% chances untuk mendapat kanser payudara..so, berdasarkan kaitan ini lah, keberkesanan metformin untuk mencegah kanser payudara ingin dikaji..

apekah mekanisma yg memboleh kan metformin di jangka dpt mencegah kanser payudara?..sebelum ni aku ade bgtau berkaitan antara insulin dengan kanser payudara kan..so, since metformin boleh tingkatkan sensitiviti insulin, kandungan isulin dpt dikurangkan..dan dpt merendahkan chances seseorang untuk mendapat kanser payudara..secaradetail nye, metformin, yg juga merupakan biguanide derivative merupakan activator untuk sejenis enzim, AMP-kinase..dan proses ni memerlukan sejenis lagi bahan iaitu LKB-1..maknenye, kalau xde LKB-1, proses pengaktifan AMPK tidak akan berlaku..dan yg plg menarik ialah LKB-1 merupakan sejenis gene yg akan supress tumor...wat a suprise!!huhu...

x banyak lg kajian berkenaan keberkesanan metformin dalam pencegahan kanser payudara ni...tp dengan gabungan dua mekanisma: mengurangkan level insulin, dan peningkatan tumor supressor gene, LKB-1 oleh metformin merupakan satu sinar harapan untuk wanita2 di dunia...so, metformin yang selama ini dianggap sebagai ubat antidiabetic yg paling cikai telah menunjukkan belangnye..hehe..

Wednesday, March 9, 2011

go harimau malaya!!!

malam ni kt astro arena, kul sploh setengah akan ada perlawanan antara malaysia dan pakistan..ni yg 2nd round pnye...1st round time kt shah alam malaysia menang 2-0...so, aku harap malam ni akan menang lagi banyak dan leh pegi 2nd round...

so, go malaysia go!!!!

Tuesday, March 8, 2011

brief pasal CDR

assalamualaikum sume...aku tau ramai gak yg da g CDR kt HSI...so, mende ni pon sesaje aku wat...ye la, nk kongsi pengalaman ngan kengkawan yg belum lg attach kat CDR...lgpon, mane la tau leh bantu sedikit sebanyak sebelum koran2 sume g sane kan...hehe..so, aku xplain sikit ape yg patut dibuat dr pagi smpai la blk, dikala senja tiba, dan burun2 berkicauan terbang pulang....ah, ape aku ngarut ni...

1. smpai2 je terus kene masukkan chemo yg da siap ke dalam kotak, mengikut wad...ubat2 ni da dibuat hari sebelum tu...so, ade 3 kotak..satu untuk day care, satu untu ward 6D dan 6C (adult), dan satu lagi untuk paeds...tp salunye kurang preparation untuk paeds ni...

2. g autoclave bahan2..sape2 yg da masuk IV ad atau TPN da bese da keje2 ni...hehe..

3. pas2 kene wat label untu preparation hari 2 la...sebab ade ubat yg kene wat hari2, atau pon selang beberapa hari..so, worksheet 2 da siap sedia terkira..cume wat label je la..pas wat label, suruh frp countercheck..ade 3 orag frp untuk cdr..cik faizyatul, puan syazana, ngan mr wee...

4. g amek bahan2...kene refer kt worksheet 2 la bape banyak yg nk kene masukkan...n kotak ubat 2 kene buang siap2..pas2 jgn lpe amek baki2 ubat semalam yg x abes dr dalam fridge..

5. da siap amek, kene swab baha2 td satu persatu..kalau time tpn, maen sembur je dlm pass box 2 kan..ha, kali ni jgn..kee swab satu2...wat mase ni, untuk menyelamatkan stok luer lock syringe, untuk mesna kene gune luer slip syringe...so,kalau ade mesna, kene masukkan luer slip syringe la..

6. pas2 bahan2 laen kene topup gak..cam syringe2, needle ke..ape2 la..da setel sume, masukkan ktdalam pass box..beserta ngan worksheet..

7. so, bermula la sesi pengiraan...frp akan bg worksheet yg belom kira...so, berdasarkan rujukan yg terdapat kt situ, kene siapkan worksheet 2 td...pas countercheck, kene wat label dan ulang blk la keje2 pg td..

8. kene aware la sebab bile preparation da siap, kene la letakkan dlm fridge, dan rekod ubat2 yg diprepare 2 dlm satu buku..

9. dalam kul seploh lby cm2, frp akan bg satu list patient kt day care..so, korang kene g klinik dulu untuk amek ubat untuk home medication...da amek ubat, g la tingkat 5 dan kaunseling patient2 kt day care...untuk patient yg da bny cycle, senang sikit keje la..tp patient yg br 1st atau 2d cycle, kene la explain lby sket..

10. pas siap kt day care, kene g satelit kt tingkat 6 untuk amek ubat chemo untuk bg kt petient kt wad 6D dan 6C..dlm mase 2 hari ni aku pegi nurse 2 da amek da..so, senang sket keje la.huhu...

11. sesi petang x banyak beze..cume ade msket mase terluang...so, mase yg terluang 2 leh clerk case la..untuk requirement...6 dr ward dan 4 dr day care..cyah nk jalan2 pon, melangut je la depan komputer 2, tgk info..huhu...

so, cm2 la sedikit sebanyak kehidupan seharian kt cdr...kalau kene masuk clean room, memang satu hari la dlm clean room..er, x sgt la..sebab masuk pon lewat..sesi pagi, kul sploh lby or sblas br masuk, kua kul satu...sesi ptg plak kul 3 lby br nk masuk, smpai kul 5 lby..tp depends la..n ptg td memang bny gile kene wat..sian kt mr wee ngan kak nomey (betol ke aku eja ni..huhu)...so, pape hal, gudlak kt sume prp HSA yg akan ke cdr pasni...er, aku pon br 2 ari je attach..huhu..