There was an error in this gadget

Wednesday, June 23, 2010

mansukan ke tak ek..

selepas kecoh isu lesen judi bola dan serangan askar israel terhadap kapal bantuan kemanusiaan ke Gaza,skang ni stat balik satu lagi isu:pemansuhan PMR dan UPSR...pelbagai respon telah diberi oleh segenap lapisan masyarakat..ada yang setuju dan x kurang juga yang menentang..masing2 ada hujah2 sendiri..kenapa isu ni tiba2 timbul?seperti yg kita sedia tahu, sistem penddikan di Malaysia ni terlalu berorientasikan kepada peperiiksaan sehinggakan pelajar lebih terarah kepada menghafal berbanding berfikir..maknenye tujuan student belajar ialah untuk lepas peperiksaan,bukannya untuk ilmu...untuk isu ni,aku ade pendapat aku sendiri..aku tetap dengan pendirian aku supaya PMR dan UPSR dikekalkan tetapi sistem pendidikan wajib diolah untuk memastikan pelajar dapat dilatih untuk berfikir,bukan sekadar menghafal...pengolahan yg wajib diubah ialah:

1: lebihkan aktiviti praktikal berbanding teori.

2: pastikan soalan2 dalam peperiksaan berbentuk terbuka supaya pelajar perlu berfikir untuk menjawab soalan itu.

3: kemaskini maklumat dalam buku teks supaya pelajar sentiasa mendapat maklumat yang terkini.

4: buat macam sistem universiti; ade carry mark n carry mark ni akan dimasukkan untuk paper yang pelajar ambil dalam UPSR ngan PMR.

mende2 ni sume kene ambil masa untuk adapt..so,kalau nk wat perubahan,kene rancang btol2...dan rakyat plak bg la sokongan da buah fikiran..kangan nk politikkan isu ni n asek nak membangkang je...okay?

Tuesday, June 22, 2010

sayangi ibu bapa anda...

terlambat plak post mlm ni..bkn ape,dok leka tgk mexico lawan uruguay..aku x kesah sape yg menang,yg penting game td best..hehe..ha,da dekat sebulan lebey aku keje kt kedai farmasi 2,ade satu mende yg aku amat2 tertarik:kasih syg ibu bapa terhadap anak2..walaupon anak diorang sakit bese je,contoh cam demam,batuk,or selsema,tp diorang pnye gelabah time cr ubat 2 membuktikan yg kasih sayang diorang kt anak2 diorang 2 x berbelah bagi...seperti menatang minyak yg penuh..mungkin aku x ingat camne parens aku jage aku time kecik2,tp kompem r mcm 2 gak...kdg2 aku trpakse explain supaya diorang x cemas..contoh yg plg salu aku jumpe ialah sakit kuning..bese nye mende ni jd kt baby yg br lahir n akan ilang pas 2 mggu cam2..sbb hati baby ni br nk develop,so agak slow sket nk handle toxin,salah satu nye bilirubin..so,bile bilirubun tggi,jd la demam kuning..act xde specific treatment nk di suggest kalau kt kedai farmasi..salu kes2 camni pihak hospital yg akan monitor..ramai gak parens dtg (dengan muke cemas) nk cr ubat..so,aku explain btol2 n suggest goat milk tablet untuk ibu yg makan...biar bg kt baby 2 melalui susu ibu...2 br satu contoh..bny lg cam GIT abnormalities...maknenye baby diorang cirit birit atau sembelit..n yg ni salu disebabkan oleh penggunaan susu tepung yg x sesuai..tp pg td ade satu kes yg agak pelik...baby ni 4 bulan,hanya minum susu ibu, tp kerap constipate...ibu ni bgtau bile jd cam2 oihak hospital hanya bg prime enema,untuk baby ni buang air besar..aku pening gak la sebab nape baby yg hanye minum susu ibu (susu yg terbaik untuk baby bawah 6 bulan) leh dpt sembelit..so,aku suggest due mende..satu prime enema untuk emergency case (kalau da 2 ari atau lebih x buang air besar) n lg satu bisacodyl 5 mg..aku pesan kt akak 2 untuk dtg blk kalau ubat 2 xde kesan atau ade sumtin bad happen..tgk je la camne,aku da cube sdaye upaye..hehe..so,kesimpulannye aku da nmpak depan mate,tiap2 ari ade je parens yg akan dtg untuk mencari ubat untuk memastikan anak2 diorang sehat..kepada anak2 di luar sane,sayangi lag ibu bapa kite...

Monday, June 21, 2010

kepentingan berfikir...

kalau dalam anatomi,otak terletak di bahagian yg plg atas..pas2 siap dilindungi oleh tulang tengkorak plak 2..memang protection cantek pnye..sbb ape?sbb otak adalah `main system` untuk manusia..slaen 2,dengan ade nye otak,manusie leh berfikir dan menganalisa sesuatu perkara..aku cukup suke menganalisa..bak kate national geo, `live curious`..bile terjumpe satu2 mende yg baru,aku akan analisa dan cuba untuk mencari jawapan..wat mase skang ni,minat aku lebih terarah kepada situasi politik dalam negara..aku akui yg politik kt m`sia skang ni da terlalu serabut..kalau dulu umpama hidangan yg belum terusik..cantik je tersusun..tp skang cam hidangan yg dah dimakan..serabut dan bersepah...sebagai generasi muda,aku cukup risau ngan keadaan skang..ye la,kadang2 terpikir gak ape akan jadi kt anak2 aku nnt kalau keadaan camni akan jd maken teruk..leh ke anak2 aku nnt idup dlm keadaan aman..untuk menganalisa perkara2 ni,aku pon rajen2 kan diri membaca blog2 politik...memang bny isu yg dibincangkan...ade yg kutuk kerajaan..ade yg kutuk pembangkang..ade gak yg maen isu2 semasa..so,pas lpas hampir beberapa bulan aku menelaah isu2 politik ni,aku dpt simpulkan yg kbanyakan pemimpin2 skang kurang semngat patriotik...sbb 2 diorang wat x kesah je perkara2 camni..ape yg diorang pentingkan,poket diorang sentiasa tebal..xkesah la pembangkang ke,kerajaan ke..same je..so,untuk PRU13 akan dtg,aku harap pengundi sume sentiasa menganalisis..gune akal fikiran yg ALLAH bg untuk memilih pemimpin yg btol2 dan ikhlas memperjuangkan agama,bangsa, dan negara...

Sunday, June 20, 2010

bersyukur.....

selang beberapa hari lepas aku terbaca wall fb sorang hamba ALLAH ni..die persoalkan pasal kerugian FELDA...pas2 ramai la org2 yg komen kt post 2..ade yg kutuk FELDA n ade yg puji..sebagai anak FELDA,aku teramat arif tentang kehidupan sebagai seorag peneroka FELDA..dari tahun ke tahun,memang terlalu besar kemajuan yg berlaku kt FELDA ni..dulu time ayah aku masuk FELDA (die bgtau la sbb time 2 aku kecik lg),die masuk sehelai sepinggang..mmg bile dpt masuk FELDA ni bersyukur sgt2..tanah untuk rumah dpt,tanah ladang pon dpt..mmg la hutang,tp pembayaran 2 dibuat tanpe kite sedari..gune pemotongan hasil getah (skang da sawit)..walaupun time 2 ape pon xde...aku dpt merase zaman di mane kemudahan telefon,eletrik ngan air xde...mmg susah time 2..nk air kene tggu hari2 tertentu..nk eletrik?gune generator jiran..kongsi bayar duit minyak..telefon?ade sebijik je kt pejabat..tp skang da terlalu jauh berbeza..sume ade skang..kdg2 iri hati gak tgk adek2 dpt kemudahan camni..tp xpela,itu rezeki diorang..cume ape yg aku kesalkan,ade sesetengah peneroka yg da stat kutuk jerajaan..pas2 ade yg siap wat tagline "FELDA:dulu tolong,sekarang ah long"..ape yg diorang marah sangat pon aku x tau..jenis2 camni memang org yg x reti bersyukur..dengan bny kemudahan yg dpt,da lupe diri..kerajaan ke,FELDA ke,sume diorang balun..sbb da taksub ngan pembangkang...bile lepak kt kedai makan,riuh mengutuk kerajaan..tp bile cukup bulan,g pejabat amek duet..apedehal!!!..so,aku berharap sgt kelompok2 camni berfikir blk,kenang blk keadaan diorang time blom masuk FELDA n compare ngan keadaan skang..belajar la bersyukur....

Saturday, June 19, 2010

ikon?

semalam time tgk brite ade la cite pasal shahir juara af 2..die dilantik jadi ikon belia negeri perak..aduhai,aku da naek pening da ngan dunie skang..mamat 2 jd juara af je pon,da dilantik jd ikon..ikon ni besenye akan dijadikan idola oleh belia2 yg laen..so,bile nk lantik seseorang yg nk dijadikan idola,kene la pilih yg btol2 berwibawa..ni pilih peserta af..ape sumbangan die?nape mesti pilih die?MB perak nk sume belia2 perak jd penyanyi ke?aduh..ape la..nape la berfikiran camni..spatutnye pilih la individu yg btol2 layak untuk dpt anugerah 2..biar la seimbang dr segi dunie dan akhirat..brula btol kalau nk dijadikan aikon dan ikutan sume belia..ptt la belia2 melayu kebanyakannye x berkualiti..sume berangan nk jd penyanyi..bukan xleh,cume kebanyakannye xde ilmu pon,tp nk cpt glemer..leh je nk jadikan zeni 2 kerjaya tp biarlah dilengkapi ngan ilmu..sbagai contoh cam aizat 2..wat lagu sendirir,maen muzik sendiri..pape pon,wat sume belia kt luar sane...tgk,kaji,fikir, dan wat keputusan..kalau elok ikut,kalau x elok tggalkan je..

Friday, June 18, 2010

makan hari?

makan hari?ape mende kah itu?..hari ni ade sorang customer dtg,mintak ubat panau..aku tanye r nk yg cream ke nk yg makan nye..die kate nk yg cream..so,aku trus r ke tempat antifungal cream..pas2 die ttbe tanye pasal makan hari..aku ingat name produk..rpenye makan hari ni name saitifiknye hyperpigmentation..tp aku pelik r nape jadi putih..kalau jd maken putih kan namenye depigmentation..da bny artikel aku cr,sume kate hyperpigmentation ni akan jdkan kulit maken gelap,sbb tggikan penghasilan melanin..xpela,nnt cr lg..xpon yg jd putih 2 salah satu jangkitan kulat..maybe disebabkan oleh Tinea species..rase cam pnah trbace dlm notes time nk exam ari 2..okay,berbalik kepada hyperpigmentation..treatmen yg bese diberikan ialah hydroquinone..hydroquinone akan menghalang melanoxyte metabolic process..so,bile melanocyte da kene kaco,penghasilan melanin pon akan terganggu,dan akn mengsetel kan masalah hyperpigmentation td..so,untuk makan hari 2,aku ase kene gune antifungal..bg oral,cepat sket action die...makan hari,dngar gak satu perkataan baru hari ni..huhu..

Friday, June 11, 2010

politik?

da hampir sebulan aku menghabiskan zaman universiti..skang sementara nk tggu pggilan hospital,aku keje part time kat kedai farmasi..selaen dpt mngutip pngalaman,dpt la kumpul udet sket..so,ape yg da aku wat skang..wat mase skang,aku bny melibatkan diri ngan hal2 politik..dulu aku rase politik ni cam x penting...
tp akhir2 ni aku dt rasekan betapa pentingnya politik ni..aku berharap nk jd pejuang2 bangsa dan agama yg terdahulu..kagum ngan semangat diorang..mmg skang aku tgh berjinak jinak ngan perjuangan orh Islam dan melayu di malaysia yg aku cintai...tuhan,berikan aku kekuatan..amin..