There was an error in this gadget

Thursday, September 30, 2010

sape lg penting:doktor atau patient?

minggu ni aku ditugaskan di unit bekalan wad..esok kire cukup seminggu pertapaan aku kt unit 2...dan aku da start wat sume mende..dr la screening, labeling, filling, counterchecking, wat extemp preparation, smpai la gunting PCM..sume da buat...pasni kene lg mencabar kot, handle dangerous drug ngan cytotoxic drug...

tp bukan 2 yg aku nk cite, tp ade mende laen yg aku ase penting, tp ade phrmcst laen yg membiarkan perkara 2 berlaku sebab malas nk bertekak ngan doc..ade satu prescription yg aku screen, terdapat kedua dua isosorbyl mononitrate dan jugak amlodipine...aku cek kt blue book, kalau ade ISMN ngan amlodipine bersame same, akan potentiate kesan hypotensive dan itu merupakan satu drug related problem yg boleh meudaratkan pesakit...aku pon bertanyekan kpd rakan setugas dengan harapan die mengambil berat, memandangkan die lg senior dr aku...

nk tau ape jawapan yg aku dpt?...ni jawapan die..."dah 2, kalau patient dapat metformin, glibenclamide, acarbose, kite nk wat ape?"...erm..aku pelik ngan terjahan sebegini...ape diorang x g klerksyip[ ke dulu?...huhu..malas aku nk berbalas fakta ngan die..sebab nk keje lame lg kan...cume tedetik rase sedih ngan sikap seorang ahli farmasi yg sebegini...

persoalan aku, kenape kite mesti tunduk ngan doktor?bkn nye aku nk suro ahli farmasi ni mesti menang...cume aku mengharapkan satu perbincangan dan kerjasama yg erat antara dktor dan ahli farmasi, demi kepentingan pesakit...dan interaksi yg terjadi x akan menganggu professionalisme masing2...

tp aklau sebagai ahli farmasi, asek berfikiran mengalah kerana malas nk betekak ngan doktor, smpai bile ahli farmasi nk mendapat kepercayaan drpd pesakit?drpd pengalaman yg aku dpt, kalau kite ikhlas bekerja demi kesihatan pesakit, dan tidak mudah unduk dengan arahan doktor (yg bukan betuk sepenuhnye pon, sebab diorang pon manusia biasa), kite akan dihormati dan disenangi oleh pesakit....lg plak, memang akan merase puas bile tgk pesakit kite dpt menjalani kehidupan seperti sedia kala....aku dpt pengalaman ni time bekerja di kedai farmasi, memang kt c2 x ikot arahan doktor pon...

so, kepada semua ahli farmasi di malaysia ni. aku berharap korang sume dpt mengubah mind set..kite bukan bekerja di bawah doktor...kite bekerja bersama sama mereka..dan juga ahli sokongan klinikal yg laen...jgn takut untuk menegur kerana keselamatan pesakit berada dlm tgn kita semua...ahli farmasi, doktor, nurse, optometrist, radiotherapist, dan bny lg jawata yg ade kt hospital 2 wajib tegur menegur sebab kite bekerja sebagai satu pasukan...

Wednesday, September 29, 2010

kalsium


kalsium karbonat merupakan salah satu mineral yg terpenting dlm bdn manusia..mane tak nye, ranking num 5 tu..er, penting pe num 5 pon..hehe..ha,besenye kalsium ni akan diberi kepada mane2 individu yg mempunyai kandungan kalsium yg rendah, sebagai satu makanan supplement...kene amalkan selalu la,istiqamah..bny kegunaan kalsium ni sebenarnye..yg paling ketara untuk tulang dan gigi yg kuat la..kalau mane2 golongan geriatrik yg kurang mengambil kalsium sepanjang hidup mude nye, memang akan mudah untuk mengalami osteoporosis, keadaan di mana tulang mereka rapuh..jatuh sikit je leh patah da..

kebiasaannya seorang individu dewasa memerlukan 1000 hingga 1500mg kalsium sehari...kalau leh jgn r bergantung sgt kt supplement yg dibeli dr kedai2 farmasi..nk lg elok, amek kalsium drpd makanan...ikan ke, sayuran ke...alasannye?kedua dua sumber tersebut mempunyai kadar penyerapan kalsium yg berlainan..kalau kalsium karbonate, hanya 40% je yg akan diserap ke dalam tubuh manusia..so,drpd 1000 mg tab yg korang amek, 400 mg je la yg diserap...x ke rugi 2..ha..

walaupon kalsium ni dikelaskan dlm kumpulan mineral,jgn ingat leh amek cam2 je..ade pantang larang gak..especially untuk mane2 individu yg ade amek drugs laen...sebab kalsium akan bind kt sesetengah durgs seperti quinolones, tetracycline dan jugak kayexalata (drug untuk treat high potassium)...so,kalau drugs ni diberi atau dimakan pd masa yg sama ngan kalsium, akan berlaku kekacauan kpd penyerapan kalsium dan jugak drug tersebut...lg pulak, kalsium ni akan menyebabkan penurunan penghasilan asid dlm perut...ape implikasi nye?..ade due implikasi disini...satunye, akan terjadi rebound phenomenon di mana perut akan menghasilkan lebih banyak asid setelah kesan kalsium 2 ilang...so, agak bahaya untuk dinding perut..lg2 untuk mane2 patient yg ade ulcer atau ape2 masalah laen di perut...yg kedue plak, kadar kealkalian di perut (akibat penurunan penghasilan asid) akan mengganggu penyerapan iron...so,kalau terpakse amek kalsium dan drugs yg dinyatakan di atas, jgn amek sekaligus..kalau leh jarakkan masa plg kurang pon 3 jam ke atas...

camne plak penggunaan kalsium ni dlm wanita yg mengandung dan yg menyusukan anak?..untuk wanita mengandung, disarankan penggunaan kalsium diiringi dengan pemonitoran yg efektif..ha..tp untuk yg menyususkan anak plak, jgn isau la sebab xde pape kesan buruk yg akan berlaku..

walaupun kalsium ni bagus untuk kite, tp jgn terlebih amek plak...sebab pengambilan kalsium yg erlebihan akan mnyebabkan kandungan kalsium flm bdn akan menjadin tinggi dan berupaya untuk menyebabkan seseorang itu pening2, ase nk muntah, ilang selera makan, mulut kering dan ase dahage...kalau da tahap kritikal nye leh sebabkan koma..ha,jgn maen2..

kesimpulannye, kalsum merupakan salah satu mineral yg penting untuk kehidupan kite..so,rajin2 la makan makanan yg mengandungi bny kalsium...tp mesti dlm kuantiti yg sederhana..ala,Islam pon mnggalakkan kesederhanaan kan..hehe..

Tuesday, September 28, 2010

raja segala ulam

orang penah makan petai?sah2 penah pnye kan...kalau yg x penah 2 mmg rugi..rugi gile..er,hehe..yela2,aku paham..ade kalangan korang yg x makan petai sebab bau die kan..bau yg agak kurang menyenangkan..hehe...petai ni, atau pon name saintifik nye Parkia speciosa mempunyai kebaikan dan keburukan nye yg tersendiri..ha,info ni aku amek dr web ni (http://www.macam-2.com/2008/09/petai-wonderous-traditional-delicacy.html)..tp die tulis dalam eng la...aku translate la dlm BM n dlm bahasa yg mudah..tp kalau korang nk gak bace yg eng,g la kt web 2..hehe..ni la antara kebaikan dan keburukan Parkia speciosa ni:

kebaikan

1. petai mengandungi tige jenis gule iaitu sucrose, fruktose ngan glucose..ditambah plak ngan kandungan fiber, ia menjadi satu sumber tenaga yg banyak kepada tubuh badan kite..tp jgn makan time2 mlm r kot..nnt jd lemak lak sbb kite x gunekan tenange 2..hehe..

2. selain gule, petai jugak mengandungi vit B6 yg boleh mengawal paras gula dlm darah, dan seterusnya dpt mengawal mood di kala dtg bulan...er,kang ramai awek2 di luar sane dpt petai dr balak diorang...hehe..

3. bg sape2 yg salu deppress, amalkan la makan petai sebab petai ni mengandungi tryptophan, sejenis amino acid digunakan dlm production of serotonin..serotonin merupakan NT yg boleh menenangkan minda..(suro dietitian supply petai kt ward psychiatric..er,ok x)..

4. mengandungi iron, untuk patient yg kurang darah...iron kan penting untuk pemprosesan RBC..

5. petai jugak mengandungi potassium yg tinggi dan bergune untuk patient yg ade darah tinggi..mcm mane?hasil perbincangan ngan pak tam, kami mendapati (ceh...) potassium yg tinggi boleh memanjangkan jangka masa ST, dimana time ni jantung ngah dlm keadaan rehat..potassium yg tinggi jugak boleh meningkatkan daya fokus seseorang (satu jakian telah dijalankan di twickenham school)..

6. wah,petai pon ade antacid effect...maknenye da xyah beli gaviscon da la..hehe...ha,plus leh digunekan untuk patient yg ade ulcer perut..

7. disebabkan petai mengandungi fiber, ia boleh digunakan s=dalam keadaan sembelit..

8. mengandungi Vit B yg tinggi yg baek untuk sistem saraf...

9. kulit petai plak leh digunekan untuk menghilangkan gatal2 akibat digigit nyamuk...kalau kene gigit ngan adek korang, baek g amek pain killer..x ilang nye sakit 2 kalau korang dok tonyoh gune kulit petai 2..hehe..

10. petai jugak digunekan untuk menurunkan suhu badan..erm,mekanisma aku x bape pasti la..

11. untuk korang2 yg nk brenti merokok, rajin2 la makan petai..sebab kandungan Vit B6, B12, potassium dan magnesium yg tinggi dpt counter blk kesan2 nicotine withdrawal..

12. ade jurnal yg membuktikan petai dpt mengurangkan risiko mendapat stroke sebanyak 40%..

13. boleh jugak diaplikasikan kt ketuat, satu cara alternatif untuk menghilangkan ketuat..

keburukan

1. bau yg kurang menyenangkan (aik,satu je?..hehe)

so,korang nilai la sendiri kay...dan x heran la kalau petai ni diberi gelaran raja segala ulam..hehe..ha,untuk maslah berbau 2 kan, aku ade jumpe satu petua org dulu2 cmne nk ilangkan bau petai ni...camni, pas korang makan petai, korang amek sedikit beras (secubit la kot), pas2 goreng, pas2 makan beras 2.insyaallah dpt menghilangkan bau petai kt mulut..so,ape lg..g la market, cr petai.hehe...

Saturday, September 25, 2010

ilmu..

ilmu amat penting ntuk diri kite...tp mane satu yg korang anggap ilmu?ape yg korang kene bace time nk exam itu adalah ilmu?atau ape yg ade kt dunie ni adalah ilmu?...bg diri aku, aku menganggap sume yg ade kt dunie ni adalah ilmu...ilmu yg perlunkite tahu dan pelajari supaya kite lebih berupaya untuk membezakan mana satu benar dan mana satu salah..

beberapa bulan kebelakngan ni aku semakin berminat untuk membaca blog...x kire la blog politik ke, sejarah ke, isu semasa ke..berpuluh puluh blog yg aku da usha..dlm bny2 blog yg aku bace, ade beberapa blog yg wat aku kagum..kagum dengan hasil penulisan yg sungguh berinformatif...tp aku bg kt korang satu blog ni, yg mana ayat yg digunakan senang untuk difahami..sebab ade lg sat blog yg lebih kurang sama pengisiannye, tp ayat memnag susah sikit nk paham...

http://sangtawal.blogspot.com

so,harap korang dpt usha la k..memang berbaloi..er,bg sape2 yg berminat la kot..hehe..

Monday, September 20, 2010

lunch call...


ari ni aku wat lunch call atau dlm bahasa kebangsaan nya panggilan makan tengahari...ni bukan panggilan yg kite dpt dr awek atau rakan2 sewaktu kite menikmati makan tngahari, tp kite kene keje time waktu makan tengahari..ha,nsb baek lunch call..kalau sahur call, mau x sahur kite dibuatnye...tp ape beshnye lunch call kali ni?..ha,lunch call ni aku ditempatkan di OPD, ganti sorang prp yg kene g kursus induksi....

x jauh beze opd ngan stor...memang dikelilingi ubat..tp stor lg bny ubat la...beze nye kt opd ni ialah aku leh amek leaflet yg ade dlm kotak2 ubat 2...ala,patiet bkn nk bukak n bace pon kan...baek aku yg bace..hehe...

so,mane2 drug yg aku jarang dengar dan confuse, akan aku amek la leaflet nye..dan trus memroses data2 yg ade untuk dimasukkan kt pale otak aku ni..hehe...so,siang td aku amek 3 je, memandangkan 3 je yg aku x paham....ade bny lg, tp nnt2 la plak..drugs yg dimaksudkan ialah:

1. nazol capsule (danazol)

2. alphagan eye drop (brimonidine tartrate)

3. trusopt eye drop (dorzolamide hydrochloride)

dan ini sedikit sebanyak info berkenaan drugs ni....

1. Alphagan ophthalmic solution (brimonidine tartrate)
Indication: open-angel glaucoma (reduce intraocular pressure)
Dose: one drop per application
MOA: reduce aqueous humor production and increase uveoscleral outflow (dual mechanism)
SP: caution used in patient with cardiovascular diseae, renal and hepatic impairment, depression, cerebral or coronary insufficiency
Common AD: allergic conjunctivitis, conjunctival hyperemia, eye pruritus
Meal/without meal: -

2. Trusopt (dorzolamide hydrochloride) ophthalmic solution
Indication: ocular hypertension, open-angel glaucoma
Dose: one drop per application
MOA: inhibit carbonic anhydrase, an enzyme responsible to synthesis bicarbonate ion wth subsequent of reduction of sodium and fluid transport
SP: caution used in renal and hepatic impairment patient,
Common AD: bitter taste, burning and stinging, blurred vision, eye itching, tearing, headache, conjunctivitis, eye lid inflammation, nausea, eyelid irritation and asthenia (fatigue)
Meal/without meal: -

3. Nazol capsule (danazol) 100/200 mg
Indication: endometriasis, menorrhagia, hereditary angioedema, fibrocystic breast disease
Dose: 800mg daily in 4 divided doses (endometriasis), 200-400 mg daily (menorrhagia), 200 mg daily (fibrocystic breast disease), 200-600 mg daily in divided doses (hereditary angioedema)
MOA: reduce plasma level of LH and FSH, increase level of C1 esterase inhibitor enzyme hereditary angioedema)
SP: thromboembolis, thrombophlebitic events, thrombotic events, cholestatic jaundice
Common AD: androgenic activty
Meal/without meal: taken before meal

ha, 2 la sedikit sebanyak pasal drugs ni...so, nnt kene kt opd lg aku amek lg la, pas2 kite stdy same2..hehe..

Sunday, September 19, 2010

surat khabar


suratkhabar merupakan satu medium untuk menyebarkan berita2 terkini selain drpd telivisyen, radio, dan internet..walaupon dianggap ketinggalan zaman oleh sesetengah pihak kerana ianya sudah boleh dibaca melalui internet, penjualan suratkhabar tidak pernah menurun...pembacaan suratkhabar mempunyai nilai nye tersendiri...seperti tidak mendapat kepuasan jika ianya dibaca melalui iternet...

terdapat banyak suratkhabar di malaysia ni...ade yg dikatakan pro kerajaan, ada yg pro pembangkang, dan ada juga yg neutral...tp aku x amek peduli semua 2..org kan,mcm2 leh tuduh..dan tiap2 prg jugak ade hak untuk memilih bahan bacaan yg diminati..dalam banyak2 surat khabar yg wujud di malaysia ni, aku lebih berminat untuk membaca utusan malaysia berbanding suratkhabar yg laen...secara jujurnya, akhbar utusan mengandungi artikel yg ilmiah berbanding akhbar2 yg laen..tp ni pendapat aku la kan..pendapat korang mungkin laen..tp bg aku kalau nk dptkan sesuatu yg ilmiah, aku akan baca utusan..memang banyak artikel2 yg mengandungi informasi2 yg berharga...analisa2 berkenaan isu semasa drpd individu yg berkebolehan, soal jawab berkenaan agama, dan macam2 lagi artikel yg tidak terdapat pd dlm akhbar2 laen...

dlm seminggu, aku paling suke utusan edisi hari ahad...sebab ape?sebab edisi ahad mengandungi lebih artikel ilmiah berbanding ahri2 lain...macam2 yg ade temasuklah politik,isu2 semasa dan yg paling aku suke segmen kesihatan..memandangkan kerjaya aku berkenaan dengan kesihatan, memang artikel 2 sedikit sebanyak menambah ilmu aku..tp salu doktor je la yg asek kene interview..bile tah farmasi dpt wat artikel ntuk utusan..huhu...

kalau baca akhbar utusan, aku akan mengambil masa yg lama untuk habis..kdg2 leh cecah sejam sebab sume artike menarik dan berilmiah...ayat2 yg diolah pon menunjukkan tahap professional akhbar 2..bebanding ngan ajhbar laen, kdg2 x smpai spoh minit da abes bace..cam rugi duet je..huhu...tp mane2 individu yg minat sukan, memang diorang xkan beli utusan sebab part sukan x sehebat akhbar laen..akhbar yg paling bny cite pasal sukan ialah the star..berita harian pon okay gak...

kalau korang prasan ade due jenis akbar ni..satu yg besar dan satu lagi yg saiz kecik cket,atau pon name laen die tabloid...tp memang aku jarang beli yg kecik..sebab isu yg dimaenkan cam tah pape..kalau kt utusan isu 2 kecik je..tp kt tabloid leh jd muke depan..huhu...pas2 ade satu akhbar iaitu metro yg muke depannye akan salu gune isu yg 18sx..sebab nk tarik pelanggan r kot...xpela,2 sume taktik perniagaan masing2 kan..hehe..

memandangkan utusan bny maenkan isu politik, sah2 xkan terlepas dr sebarang kritikan...ramai yg mengatakan utusan merupakan akhbar kerajaan, yg hanya memenangkan kerajaan..aku akui sume 2 dan xde ape kesalahan pon kalau nk memenangkan kerajaan sebab akhbar2 pro pembangkang pon selalu mengeluarkan artikel yg asek memenangkan pembangkang..so,x timbul pape masalah kt situ...hehe..so,pape pon akhbar utusan memang menjadi pilihat pertama aku....kalau korang pilih yg laen, aku sebok ape..korang pnye duet kan...chow..eh2....salam..hehe...

Thursday, September 16, 2010

rock dulu2...


aku minat muzik...tp xdela die hard fan..sebab dlm islam kan x bg minat sumthin smpai tahap melalaikan..hehe..so,kali ni saje2 je aku nk cite pasal muzik yg aku minat...mungkin same, dan mungkin jugak x same ngan ape yg korang minat...

aku minat lagu dulu2....x kire la jenis ape pon, asalakn yg lama, akan akuinat...lagi2 lagu2 rock jiwang dalam tahun 80 an ngan 90 an...lagu skang pon ade gak yg minat...tp out of 100 percent 2, leh dikatekan 90 percent lagu2 lama...ye, aku akui yg umur aku skang ni memang agak pelik kalau minat lagu dulu..aku pon lahir taun 1987....dan lagu2 yg aku minat ni memang da ade sebelum aku lahir lg..tp nk wat cmne kan, da minat.hehe...

dalam pemerhatian aku (pemerhatian korang itu korang pnye pasal la kan..hehe), ade bny perbezaan antara lagu (plus artis) lama dan yg sekarang..terlalu bny, dan ada perbezaan 2 yg menjadi faktor kenapa aku minat lagu2 lama..pertama sekali, dan yg laing mempengaruhi aku ialah lirik...lirik lagu lame kalau korang amati btol2, memang puitis abes...macam x janggal kalau dibuat lagu...susunan kata2, ayat yg digunakan, memang penuh bermesej..dan akan masuk ngan melodi...lagu skang?kebanyakannye macam tunggang langgang (x sume, tp kebanyakan)...macam nk x nak je tulis lirik...ayat pon xde berpuitis..maen taruk je asalkan leh jadi satu lagu...plus lirik memang x kene ngan melodi...lirik sedih leh bg melodi rancak..siap rap lagi..huhu..

suare pnyanyi skang x sume yg sedap...sume nk harap muke je lawa...tp puncenye dr kewujudan program2 realiti yg berlambak2...so, sume ikot muke je la...talent xde pon...suare pon cukup2 makan je...tp lawa atau ensem pnye pasal, boley la jd penyanyi...tp kalaunk dibandingkan ngan penyanyi2 dulu, muke krang sket..kalau x caye g tgk band2 rock dulu2..mane ade yg ensem...tgk hail amir la, mane ade ensem cam dafi..tp suare, fuh tip top...2 yg org ske dengar,termasuk lah aku..hehe...

dan yg paling ketara ialah industri seni sekarang semakin dipenuhi dengan penyanyi solo....mane ade band2 da...susah nk cr band da skang..yg pemes sket pon spider, kristal, lg sape tah..leh kire ngan jari je...searcg?wings?..eh,2 band2 dulu...memang ade lg skang, tp xleh consider band skang la..ha..hehe...dan sekali lagi kesalahan ini berpunce drpd program2 realiti...yg semuenye nk penyanyi solo...huhu..

kt ats 2 adalah antara faktor kenapa aku minat lagu2 lame, terutamanya lagu rock kapak a.k.a rock jiwang...memang x penah bosan dengar lagu2 diorang...sbb 2 aku salu dengar radio sinar..xpon dengar klasik nasional..nk suro aku dengar era?hot fm?hitz?..mintak maap la..huhu...tp aku x blame pon sape2 yg minat lagu skang..sume ade taste masing2 kan..yg penting kite enjoy..dan jgn meminati muzik smpai melalaikan..hehe..

Wednesday, September 15, 2010

selamat hari malaysia..


bertuah jd rakyat malaysia ni...macam2 perayaan dan sambutan ade...ckp je ape nk,sume ade..nk sambut hari raye?memang tgh sambut pon skang...nk sambut tahunn baru cina?xyh susah2 g china, kt malaysia ni pon ade..tggu je dlm bulan 2 cm2...deepavali?sah2 ade..korang tggu je la...2 x termasuk perayaan2 laen yg ade kt semenanjung dan juga di sabah dan sarawak...banyak..memang banyak...sebab 2 aku sgt bersyukur menjadi rakyat malaysia...negara yg terdiri drpd rakyat yg berbilang kaum...

esok?..esok merupakan hari yg bersejarah selain drpd sambutan kemerdekaan..kalau 31 ogos disambut sebagai hari di mana negara terlepas drpd cengkaman penjajah, 16 september pon x kurang hebatnye dr segi sejarah...16 september merupakan hari di mana sabah dan sarawak telah bersetuju untuk bergabung dengan tanah melayu untuk membentuk sebuah negara,iaitu negara malaysia...

ilham yg diutarakan oleh bapa kemerdekaan kte, tunku abdul rahman untuk menyatukan tanah melayu dengan sabah, sarawak, brunei dan singapura tidak hadir dengan mudah..bny tentangan yg diterima..dan ada yg mengatakan idea penggabungan ini merupakan satu bentuk penjajahan british yg baru...hasil drpd pemikiran ini, berlaku bny penentangan terutamanya di brunei yg mana pada akhirnya brunei tidak bersetuju untuk bergabung dan kekal sebagai sebuah negara sehingga lah sekarang....tmbahan pula, singapura yg pada awalnya bersetuju untuk bergabung, mengambil keputusan untuk menarik diri dan keluar drpd malaysia..

secara peribadi, aku sedikit sebanyak bersetuju dengan pendapat sesetengah penentang yg mengatakan penggabungan ini adalh satu bentuk penjajahan baru oleh pihak british..tp memandangkan aku bukanlah ahli sejarah dan aku memang xde ape2 access kt primary ref, better aku xyah komen pasal ni..hehe..

so, sempena hari malaysia esok, same2 lah kite menghayati kepentingan penggabungan ini dan menghargai usaha2 pemimpin2 terdahulu untuk memastikan malaysia sentiasa aman dan sentosa...aku sbnanye agak sedih dengan keadaan skang...kalau dulu langsung xde isu2 perkauman yg timbul, dan rakyat sume idop dalam keadaan yg aman, dan saling menghormati...tp skang, mcm2 ade....kaum A kutuk kaum B..kaum B pertikai kan kaum C..kaum C x puas hati ngan kaum A....dan yg untung adalah musuh2 negara yg sentiasa menunggu peluang ni untuk menghancurkan malaysia...

buat ape nk gado2 kan...sebab pusing2 pon org 2 la gak yg kite jumpe..pusing kanan jumpe ananthan, pusing kanan, jumpe ang zeng khim...memang xkan g mane pnye...kalau kite gadoh, aman ke negara kite?maju ke negare kite?ape faedah kt diri kite?....xde pon kan..jd, sebagai mengenang tarikh yg bersejarah dlm kamus negara kite ni, aku sgt2 berharap agar korang2 di luar sana boleh melupekan segala persengketaan dan saling menghormati antara satu sama laen...melayu hormat india, india hormat cina, cina hormat melayu, dan biar membentuk satu kitaran yg x akan terputus untuk selamanya...baru la negara boleh aman dan maju...bukan untuk kite sgt pon, tp utuk anak cucu kite..kalau bukan kite yg menyediakan satu tempat yg selese untuk diorang,sape lg kan....kesimpulannye, SELAMAT MENYAMBUT HARI MALAYSIA..

Saturday, September 11, 2010

Hubungan Malaysia-Indonesia dr perspektif aku...


salam sume kengkawan...selamat hari taya..baru hari ke 3 kan,kite sebulan..hehe..dan aku menunggu open house dr member2 yg br aku knal kt temptat keje aku..kalau diorang wat la..hehe...erm..ngah x wat pape ni..dan aku pon terdetik untuk menulis berkenaan hubungan antara due negara berjiran, malahan serumpun...budaya yg tidak bny beza nya..mcm2 yg terjadi antara due negara ni akhir2 ni..dan aday isu yg timbul hampir2 merosakkan hubungan yg terjalin buat sekian lamanya...

sepnjang 23 taun aku lahir di dunia ni, bermacam kisah yg terjadi...kalau generasi terdahulu pernah melalui zaman "ganyang malaysia". generasi sekarang pon tidak kurang hebatnya apabila disajikan dengan kempen "sweeping malaysia"..namun, atas kebijaksanaan pemimpin kedua belah negara, isu ni tampak semakin pudar dan semakin kurang kehangatan nya..x seperti awal2 isu ni terjadi...dan aku secara jujurnye memuji menteri luar negara kit, dato anifah aman atas ketenangan dan ketegasan beliau untuk menyelesaikan masalah ini...

langkah penuh diplomasi telah diambil untuk memastikan perkara ini tidak berlarutan dan hubungan kedua dua negara akan sentiasa tejaga...tapi, apa yg menecewakan aku, ada kalangan pemimpin, x kira di indonesia atau pon di malaysia yg mengambil kesempatan atas isu ini...peluang yg terhidang cuba digunakan sebaiknya untuk mengeruhkan lagi keadaan...kalau di indonesia, pemimpin pembangkang trus melompat lompat untuk memaksa kerajaan indonesia menekan kerajaan malaysia.dan itu perkara yg normal akan berlaku...kerana pemimpin pembangkang pasti akan menggunakan isu ini untuk menarik undi...tp apa yg berlaku di Malaysia adalah sebaliknya..pemimpin pembangkang tidak mengeluarkan kenyataan yg boleh membebankan kerajaan, tp pemimpin kerajaan sendiri yg semakin lantang mengapi api kan isu yg sudah sedia panas...sape tak kenal ngan ketua pemuda Umno yg paling bangang dlm sejarah,KJ atau nama glamour nya dlm blog iaitu Si Kitol..ape yg mamat bangang ni da buat?

hari raya yg kian menjelang sepatutnya disambut ngan meriah..tetapi simkitol sorang ni telah menggesa kerajaan untuk memanggil pulang duta untuk menunjukkan rasa tidak puas hati kerajaan Malaysia...untk org yg tidak berfikir panjang, pasti mereka akan mengatakan yg tindakan ini amat2 perlu untuk menunjukkan "kejantanan" Malaysia...tp insan yg bijaksana dan boleh berfikir pasti akan mengutuk seruan dan cadangan si kitol ni...cuba kite kaji btol2 apa implikasi tindakan memanggil pulang duta kita di indonesia...

kesan jangka masa pendek (x smpai 2 ari je kot)

Pihak Malaysia telah berjaya menunjukkan kejantanan dengan memutuskan hubungan diplomasi dengan indonesia dan rakyat malaysia akan merasa puas kerana telah berjaya membalas dendam dengan kerajaan indonesia...

kesan jangka masa panjang

isu ini akan berpanjangan dan menjadi semakin teruk...pergaduhan akan berlaku dan mungkin akna ada nyawa yg akan terkorban...bila ini berlaku, bagaimanakan nasib berjuta rakyat indonesia di malaysia dan bagaimanakah nasib rakyat2 malaysia di indonesia..hubungan semakin renggang dan tali silaturrahim sesama islam (indonesia dan mayasia adalah sebuah negara islam) berkemungkinan akan terputus..umat islam semakin lemah dan pada masa ini musuh2 islam akna bersorak kerana kerja2 menghapuskan islam akan menjadi semakin mudah...keadaan bertambah teruk dan ikatan mesra yg terjalin sebelum ini semakin mustahil untuk dipulihkan...hasilnya, kerugian yg besar untuk umat islam....


korang agak kesan jangka masa panjang 2 mustahil akan terjadi ke?bg aku x..ia nya dengan mudah akan terjadi..sebab ape aku fikir cm2?sebab akal fikiran aku kuat mengatakan yg semua ini telah dirancang...isu ni kecik je..pegawai laut indonesia ditangkap...2 je..x smpai seminggu pon diorang da dilepaskan, tukar ngan nelayan malaysia...so,setel la kan...ape yg terjadi usah disimpan dlm hati..org2 tue2 kate cm2 kan..nk gadoh2 lby2 pon x gune sebab kite ni same2 umat islam..tp perkara ni erpanjangan bile demonstrasi oleh pihak BENDERA yg terlampau lampau ..seperti telah diarah dan diupah oleh pihak tertentu..xtau sape tp yg pasti adalah insan yg x nk tgk umat islam kuat dan lby suke tgk umat islam berpecah belah...

tp kesian kt hidden hand ni sebab usehe diorang x berhasil akibat drpd ketegasan dan kebijaksanaan insan yg bernama anifah aman...dan keadaan sudah semakin tenang..xde lagi ap2 update yg panas kt suratkhabar..dan aku pasti, individu yg merancang sume ni tengah frust..dan x mustahil akan merancang isu2 laen untuk memecahbelahkan hubungan kedua belah negara..

kesimpulannya, rakyat kedua dua belah negara harus sentiasa besedia untuk menghadapi ancaman drpd pihak luar yg sentiasa ingin menghancurkan hubungan yg terbina..ingatlah, kita x jauh berbeza....bahasa, budaya, agama..tidak bny yg berbeza..dan atok aku sendiri berasal dr tanah jawa..so,x gune kite nk gaduh...anggap lah macam adik beradik yg mana hubungan nya xkan putus walau pon dicincang berjuta kali....sekali lg ucapan tahniah kepada menteri luar malaysia, dan kepada si kitol, gerak geri kamu sudah lama dihidu....

Tuesday, September 7, 2010

cmne nk jd Tun M?

Tun Mahathir, mantan Pm yg ke-4...aku lebih kagum kt die ni berbanding ngan PM yg laen..bukan nk merendahkan martabat PM laen, tp cume daya pemikiran Tun M ni cam laen sket r..ade `aura` yg lebih berbanding rakan2 sejawatn ngan beliau...org laen kate cmni, die kate cm2..dan ape yg difikirkan langsung x terlintas kt pemikiran org laen...smpai kan idea2 beliau salu menjadi kritikan oleh org2 yg x berfikiran setaraf beliau..brape bny universiti same ade luar negare dan dlm negare yg menjadikan pemikiran dan idea2 beliau sebagai satu kajian..dek kerana kebijaksanaan Tun M, Malaysia menjadi maju cam ape yg kite tgk skang...

Ade x golongan2 terdahulu seperti atok2 dan nenek2 kite yg terfikir yg Malaysia akan mempunyai kereta buatan sendiri?...bangunan berkembar yg tertinggi di dunia?..jambatan y merentasi laut?...litar lumba yg diiktiraf dan disenaraikan dalam jadual perlumbaan F1?...aku yakin diorang xkan pernah terfikir mende 2 akan wujud kt Malaysia ni..tp disebabkan pandangan jauh seorang pemimpin yg bernama Tun M, sume 2 suda pon terbentang di atas bumi malaysia ni..

sejarah hidup Tun M ni cukup menarik..beliau memulakan karier bukan sebagai seorang politician...tetapi sebagai seorang medical doctor yg tugasnye untuk merawat pesakit..tp drpd pembacaan aku (minta maaf kalau ade yg salah), pemikiran hebat Tun M diasah melalui pembacaan dan juga penulisan yg berkualiti...tgk je la buku beliau yg paling famous dan paling kontroversi; Malay dilemma yg disiapkan ketika beliau masih seorang doktor..pandangan yg bernas hasil drpd pemerhatian yg tajam dan pemikiran yg terkehadapan telah mewujudkan satu fenomena dan secara x langsung telah merubah gaya pemikiran org2 malayu pd masa itu...

paham2 je la org melayu time 2, mane ade motivasi untuk menghantar anak2 ke sekolah...katenye "jadi cam bapak da la, g kebun"..hasilnye?org melayu akan terus berada di takuk lama dan membiarkan kaum laen berjaya, jauh meninggalkan kaum melayu...

idea2 bernas Tun M tidak pernah berhenti..ada saja isu2 dan idea2 yg tidak terlintas di fikiran org laen...dan yg plg aku x lupe ialah ketika Malaysia dilande krisis ekonomi pada tahun 1998..ade pihak yg mendesak Tun M untuk meminjam ngan IMF..tp Tun sedar risiko yg akan menimpa (lihat saja negara jiran)...desakan ditolak dengan tegas dan ekonomi Malaysia diselamatkan dengan acuan sendiri...hasilnya, Malaysia terselamat drpd krisis ekonomi itu...

Tun M tau dan sedar yg malaysia terdiri drpd perlbagai lapisan kaum...sebarang perselisihan faham akan menjejaskan usaha untuk memajukan malaysia..jd, sikap tegas Tun dalam memimpin negara telah menyelamatkan dan menstabilkan Malaysia..usaha utuk memacu negara menjadi sebuah negara maju dpt diusahakan tanpa sebarang kekangan..seperti seoang ayah yg menjaga anak2 nya, sikap tegas amat penting untuk memastikan semua anak2 nya menjadi seorang insan yg berguune..begitu juga Tun yg sentiasa tegas dalam membimbing Malaysia menjadi sebuah negara yg maju dan disegani pihak lain...

2003 tun membuat kejutan..Tun sedia melepaskan jawatan nya dan keputusan ini merupaan satu keputusan yg amat mengejutkan segenap lapisan masyarakat..tp itu keputusan yg tekad dan tiada gear undur untuk keputusan itu...Tun sedar, dirinya juga seorang manusia biasa, yg x akan kekal di satutempat untuk selamnya...keputusan Tun gak merupakan satu cabaran kepada kerajaan kerana selama 22 taun kerajaan asyik bergntung kepada idea2 Tun..sudah masenye kite berfikir sendiri, menghasilkan idea2 sendiri untuk menyambung legasi kepimpinan Tun..Tun da sediekan tapak yg kukuh..dan menjadi tugas kite untuk membina satu empayar yg indah dan gah di mata dunia...

kesimpulannye, selau lah asah akal fikiran kite..manjakan ia dengan ilmu..bukn sejenis ilmu yg dibataskan, tetapi berjenis jenis ilmu yg ade di muka bumi ALLAH ni..baru lah kite boleh setanding dan lg elok lg hebat drpd Tun...amin...

Monday, September 6, 2010

teringat kisah2 lama...


slama ramadhan!!!ceh,nk abes br sebok nk salam ramadhan..haha..ala,bia la kan..hehe...ha, kali ni nk cite pasal due jenis agent...tp nape aku tulis tajuk cam2?..bukan ape, selama smggu lby aku attach kt stor ni, ternampak la due produk: Mesna ngan Leucovorin...due2 ni aku blaja time subjek oncology..ala,kire teringat kisah lame r 2 kan..haha..

satu sem prof saad dok ngaja pasal chemo..tp aku rase lg bny dengar cite2 die je..time die ngaja 2 aku ngan geng2 laen dok borak kt krusi belakang..haha..last2 mule r dok pulun nota..ok2, back 2 d main topic...ape sbnanye mesna ngan leucovorin ni?..ape tugasan rasmi diorang dlm bidang2 chemotherapy ni?nk tau?ha, sambung r bace..jgn g maen mercun plak...

wokeh, kite start ngan leucovorin...leucovorin ni kalau name senangnye ialah reduced folate..ape maksud reduces folate 2?..ala, folic acid, tp terlebih 2 atom hidrogen..cam basic redox la..kalau lby oksigen, kite panggil oxidised..alau terlebey hydrogen kite panggil reduced..hehe...leucovorin ni pnting dlm penggunaan methotrexate...besenyen kalau dose yg besar (kebiasaan lby 1 G, kalau aku x silap r), memang kene siap sedia leucovorin ni..nk tau nape?sbb leucovorin ni merupakan bahan penting dan terutama digunekan kalau ade methotexate toxicity...sbb 2 ade istilah "leucovorin rescue"..ha..

signifikan penggunaan leucovorin ni plak bergantung kpd mekanisma NTX itu sendiri...kalau kite tgk blk mekanisma MTX ni, die akan inhibit dihydrofolate reductase enzyme, dan akan mengganggu penghasilan DNA...tp kalau da terlbuh sgt, make nye kurang sgt la reduced folate 2 dan akan menghasilkan kesan sampingan...ha, time ni la penggunaan leucovorin amat2 la diperlukan..dose lak bergantung kt dose MTX dan kesan sampingan yg dihasilkan...hehe..

ha, da tau kan pasal leucovorin?..kite sambung ngan mesna plak...mesna ni penyelamat gak cam mesna..tp penyelamat untuk chemo agent laen plus mekanisma nye pon laen...mesna ni besenye digunakan bersama sama ifosfamide, yg selalu menghasilkan kesan sampingan seperti hemorrhagic cystitis, sejenis kesan buruk terhadap bladder terhasil drpd penggunaan chemo agent ifosfamide dan symptom yg bese ialah dysuria (sakit time nk buanag air kecil), hematuria (darah dlm air kencing) dan hemorrhage (pendarahan)....Mesna atau name penuh nye mercaptoethanesulfonate, menggunakan struktur sulfhydril nya untuk mengelakkan kesan buruk yg dibawa oleh ifosfamide....mesna ni available dlm bentuk tablet, dan dose yg ade ialah 400 mg...kalau tgk kt prescription untuk chemo agent, memang akan ade pnggunaan mesna ni kalau ifosfamide trpakse digunakan....

keje kt bhgian stor pon leh stdy gak pe.ha..hehe..tp memang bny jenis ubat yg aku x tau name dan x pnah dengar...pnah gak terpikir nk tulis drug2 yg aku br jumpe kt dlm blog ni..tp bile pk bny sgt, x jadi r lak..haha...so, aku wat mane yg penting la..plus mane2 yg membangkitkan memori ketika time kt USM..contohnye cam mesna ngan leucovorin ni la..hehe...

Sunday, September 5, 2010

ni la iklan raya namenye...



syabas kepada pkns selangor kerana telah mengahasilkan sebuah iklan raya yg menyentuh hati...memang nk keluar air mate gak la...tp yg plg penting memang mendalam mesej yg nk disampaikn...x perlu pon kereta santa klaus ngan bunge teratai...huhu..pape pon,selamat hari raya..

Saturday, September 4, 2010

tambahan..tv 3 memang melampau!!!!


tambahan..pic ni aku dpt dr satu blog yg telah meniliti dengan lg kaw2 berkenaan iklan raya tv3 yg aku siarkan semalam...tulisan jawi diterbalikkan!!!part ni memang sekejap sgt3...memang susah nk perasan..aku n pause kan kt tempat 2 pon susah..so,korang tgk sendiri, nilai, dan amik la tindakan yg sepatutnye...

ape kene wat kt bhgian stor?


salam sume!!!xde pe nk wat mlm ni..so, aku pon bercadangnk kongsi sket ape yg aku da alami time attach kt bhgian stor ni...bukan ape, kpade mane2 junior aku yg ngah klerksyip, leh la rujuk2 sket..tp ni aku cite berdasarkan hospital tempat aku keje la...so,kalau ade yg laen ngan GH penang atau pon husm 2, mintak maap la ek..hehe..

ade beberapa tugasan yg stakat aku tau la yg patut di buat kt bhgian stor ni...antaranye ialah:

1. asingkan bin kad dan wat follow up..tp sblm wat fllow up 2, korang cek la bhgian penerimaan same ade brg 2 da dpt ke x..kang x pasal2 kne hamuk ngan operator kompeni tu..hehe..

2. wat LPO kalau disuruh oleh bos..hehe..tp kompem tiap2 ari la kene suro..haha..

3. wat dangerous drug kalau ade indent yg masuk..part ni kene wat sendiri la stat dr cr rekod, nin kad, amek brg,dan smpai la bg kt pemberi indent 2...

4. wat rekod penerimaan plus delete blk brg yg da diterima kat nil item...

5. rekod kan nil item dan cr nota minta untuk brg 2..sbb nnt nk follow up ngan kompeni...

6. unutk tiap2 bulan, kene anta emel kat sume hospital ngan pkd untuk bg senarai terbaru ubat h1n1..pas2 kene compile dan bos akan anta balik kt sume jabatan..

7. buat borang indent untuk mintak brg2 yg da abes kt hospital2 laen...

8. da xde keje sgt g je kt bhgian simpanan ubat n tolong la ape yg patut..hehe..

stakat ni itu la keje2 yg aku tau...x tau la akalau ade yg laen...bukan ape, saje nk kongsi pengalaman ngan kawan2 n junior2..hehe..okay,2 je..salam..

Iklan Aidilfitri TV3 2010 Macam Krismas?.flv



korang da tgk x iklan raya kt tv3???...aku ni umah baru sewa..xde tv lg..tp mende nk aku tgk kt blog...cam sial die nye iklan..korang pnah tgk x iklan raya aidilfitri ada kenderaan cam santa klaus naik dan jugak penuh ngan bunga kiambang?langsung xde ciri2 islam la!!!!!!!!!!!!!...

bunga kiambangni selalunye dikaitkan ngan agama buddha dan snta klaus ni plak berkait rapat ngan agama kristian..pas aku tgk iklan ni, aku pon xtau ni iklan raya ape...nk kata raya berkembar, setau akau raya aidilfitri taun ni xde x rapat ngan mane2 perayaan agama lain..ni sape editor ni????????

Friday, September 3, 2010

wat relax je...

da ber hari hari aku observe aktiviti kumpulan BENDERA yg ade kt negara jiran yg asyik dan bersunguh sungguh membuat demonstras bantahan terhadap malaysia dan gile2 pnye nk wat sweeping rakyat2 malysia kt indonesia..pas2 siap arahkan org2 indonesia yg dianggarkan 2 juta org yg sedang mencari rezeki di malaysia untuk pulang ke indonesia sebagai tanda bantahan...huhu..lawak tol la binatang2 itu...

kalau korang ingat la, dulu ade gak kes cmni...yg sebok nk wat sweeping rakyat malaysia..sbb ape aku da lupe, sori r k..tp las2 senyap cm2 je..(mungkin diorang da xdpt bayaran kot)..so, aku cuba tengok balik dan susun semula kronologi camne mende ni leh terjadi...


memula pihak penguasa indonesia tangkap nelayan malaysia (katanya da menceroboh perairan indonesia) - pihak penguasa malaysia plak g tangkap pihak penguasa indonesia sebab tangkapan 2 dibuat dalam perairan malaysia (bermakna pihak penguasa indonesia menceroboh perairan malaysia) - nelyaan diebaskan oleh pihak indonesia, yang mana satu perjanjian diplomasi telah dibuat antara kerajaan malaysia dan kerajaan indonesia (pada masa yang sama pihak penguasa indonesia yg ditangkap pon telah dibebaskan) - kumpulan BENDERA start wat demonstrasi, dan berterusan smpai sekarang...


pelik dan aku cukup pelik...pada pandangan aku, kisah penangkapan 2 merupakan satu kes salah faham dan perjanjian diplomasi telah pon di buat..bermacam persoalan yg timbul kt sini: nape demonstrasi 2 hanya di indonesia, sedangkan ade nelayan malaysia yg ditangkap?..npe kumpulan BENDERA bersungguh untuk menghentam kerajaan malaysia sedangkan bukti telah jelas menunjukkan yg 3 orang pihak penguasa indonesia memasuki perairan malaysia?..kenapa hanya segelintir sahaja yg membuat demonstrasi sedangkan kalau nk diikutkan ini adalah kes yg melibatkan negara?..kenapa hanya pemimpin pembangkang indonesia yg sebok menyokong BENDERA sedangkan sepatutnya semua pemimpin patut menyokong memandangkan ini adalah kes negara?..kenapa pembangkang di Malaysia tidak bersungguh mempertahankan negara sendiri?..kenapa masih berdemonstrasi an menuntut macam2 sedangkan kes 2 da lama setel?..dan bny lg persoalan yg aku x mampu untuk mencari jawapannya...


selepas beberapa minggu, bermacam andaian yg timbul berkenaan perkara ni..ada yg menuduh pihak pembangkang di malaysia yg mendalangi isu ni memandangkan dSAI selalu ke indonesia dan baru2 ni anak beliau nurul izzah tlah memburukkan nama malysia di indonesia...dan yg terbaru ahli parlimen bebas, YB Zahrain telah mengaitkan koordinator BENDERA dengan editor Malaysian insider, saudara jahbar sadiq (maaf kalau silap nama)..

secara logiknya, demonstrasi ini telah dilakukan atas arahan seseorang..dan mereka yg berdemonstrasi telah dibayar..pandangan aku ini telah dikuatkan lg dengan satu artikel dlm blog yg menyatakan ada sindiket yg menguruskan hal2 demonstrasi dan bayaran harus dibuat..mende ni memang x pelik disebabkan faktor kemisinan rakyat di sana...

banyak tuntutan yg dibuat oleh kumpulan Bendera ni..antara nya ialah:

1. kerajaan malysia mesti memohon maaf (dan ini telah dua kalai ditolak oleh anifah aman, menteri luar dan juga TPM, tan sri mahyuddin yasin)

2. mahu membuat sweeping rakyat malaysia di indonesia (tp diorang bertumpu kt jakarta je..bangang tol..rakyat malaysia ade bny lg kt tempat laen..x cukup bajet kot nk cover duit minyak)

3. mahu menjatuhkan dan memboikot barang2 dr malaysia (ni lg satu bangang..baek g boikot brg israel n usa..lg pon kalau x boikot pon memang diorang x mampu beli, miskin la katekan)

4. memanggil rakyat indonesia yg bekerja di malaysia supaya pulang ke indonesia (baek diorang stay kt malaysia, leh wat bny duet..kt indon ape ade...)

5. memutuskan hubungan diplomatik dengan malaysia (ape taraf najis2 ni nk mintak cmni?bodo tol)

so, pesanan aku, jgn dilayan diorang ni...sbb kalau maken kite layan maken diorang galak..bile kite wat bodo sah2 diorang ni akan malu sendiri dan berenti cm2 je...ala, bukan sume org indonesia pon yg wat cmni..beberape kerat je..sebab diorang2 ni memang disuruh...nasihat aku, kite wat keje kite je..same2 bangunkan negara kite ni...amcam, ok?

Thursday, September 2, 2010

kantoi...


"ape lg la yg aku nk wat ni..."..kata ku dlm hati..nk wat cne, da name pon pekerja cemerlang...sume keje cepat je siap..haha...agak bosan td sebab keje da siap..dan aku mengambil jalan slamber untuk g ke stor ubat, da lepak bsame bro farhan...skali ade paper da..ape lagi, sebat r..

dengan best nye aku pon duduk kt krusi dan menelaah surat khabar...dan x lame pas2 bos aka cik nor aina pon masuk dan menjeling tajam kt aku/.....aku wat2 paham la...ttup paper n blah g kt depan blk..haha..kantoi siot..kantoi di bulan ramadhan..

ala bos, keje da siap la...da xtau nk watp..member prp yg laen pon wat keje masing2..mei poh siap bukak yahoo lg..huhu...las2 bos bg keje..BNYAK GILE!!!...ai,marah dlm diam r bos aku ni...xpela,buat gak kasi abes....ha, baru bos tau..jgn maen2 ngan pekerje cmni..haha..


er..sori r kengkawan..ngarut2 je mlm ni...pnat keje, da jam pale otak nk wat artikel pasal drugs..so,tito dulu la k..hehe..salam.

Wednesday, September 1, 2010

penat...


penat..memang penat...padan la dengan kritikal elaun yg kitorang dpt..celik je mate, smpai la kul 6 lby, keje je...2 baru jadual waktu bese...blom yg smpai kul 10 mlm...atau pon kene time yg kul 10 mlm smpai kul 8 pg..giler tol..huhu...

minggu ni kene kat stor..memang blur cket sebab bny kene mange je..otak pon kene twist sket..kene slow slet pasal antibiotik atau mcm2 lg guidelines..skang kene pandai berkomunikasi untuk mengupdatekan barang2 yg diorder..plus kene pandai gune mcm2 sistem..huhu...xpela, da tugas kea..slow2 kayuh r..hehe..

berbanding kemarin, ari ni bny yg aku blaja...thanx kt rakan setugas dan bos sebab ajar...kalau ari sinin 2 aku jz setel barang kt bhgian ubat, tp ari ni mcm2 yg aku wat...follow up, blaja wat LPO, blaja proses2 kalau dpt inden untuk dangerous drug, camne nk setelkan stok yg baru masuk,camne nk setelkan brg yg baru nk diorder..mcm2 blaja dlm satu hari ni...huhu...

pape pon aku akan berusaha lby kuat bukan untuk aku,tp untuk kesejahteraan dan eselesaan pesakit2 yg ade kt HSA 2...semoga ALLAH memberikan aku lebih kekuatan untuk aku menjadi seorng ahli farmasi yg baik..dan semoga kurng kesalahn2 yg aku wat supaya tidak menjadi ape2 kesan buruk terhadap pesakit...so, bdn da penat..tito dulu..hehe..salam..