There was an error in this gadget

Tuesday, July 6, 2010

aduh,sakitnye!!!!




sakit..semua orang akan rasa sakit..kalau korang nk tau,painkiller adalah drugs yg plg bny dijual di retail pharmacy..serius aku x tk tipu..kejap2 org dtg nk beli painkiller..mmg buat progit kt product painkiller la..tp, untuk melestarikan "pharmaceutical care" (pergh ayat),kite xleh la maen bagi je mane2 painkiller yg kite nk...bny faktor yg perlu diambil kire sebelum kite wat pilihan untuk bg sesuatu jenis painkiller..nk tau ape?ha,sebelum 2 kite bincang sket ape mekanisma sakit ni dan ape mekanisma painkiller untuk hilangkan rasa sakit 2...



sakit ni leh dipecahkan kepada dua..ade neuropathic pain ngan nociceptive pai..ape menatang kah ini?..ha,neuropathic pain ni berpunca drpd penghantaran impulse yg x normal ke pain center di otak..penghantaran impulse ni akan menyebabkan otak mentafsir rasa sakit dan kesannye kite akan rasa sakit..kesan drpd neuropathic pain ni besenye lama, dan patient still merasa sakit 2 even tisu yg rosak 2 da ok..ha..contoh nye kalau putus tangan ke kan...even tangan 2 da xde,tp nerve still hantar signal ke pain center n kite akan still rase sakit 2...so,senang ckp,kalau neuropathic pain akan melibatkan nerve..NEURO = NERVE..simpan kemas2 dlm otak..hehe..

lagi satu jenis ialah nociceptive pain..kalau neuropathic pain ni disebabkan oleh masalah kt nerves,nociceptive pain lak mekanisma di mana receptors (nociceptor) akan mengesan mana2 tisu yg roasak dan akan hantar signal kt otak..fungsi utama ialah untuk megelakkan kerosakan yg lg teruk kat tisu yg terlibat..nociceptive pain ni kaan menghasilkan rasa sakit yg menikam-nikam (bukan manikam),dan besenye akan hilang bile tisu yg rosak 2 da elok...

dengan penerangan yg sikit dan ringkas 2,harap korang sumne da paham la kan pasal jenis2 sakit ni..skang kite berbalik kt persoalan utama,camne nk pilih painkiller yg bersesuaian ngan jenis sakit...jenis painkiller yg bese digunakan ialah Non steroidal antiinflammatory durugs (NSAIDs)...kdg2 ade gak painkiller yg dr group opioid yg akan digunakan..tp biasenye kalau pain 2 da tahap moderate to severe,ha mmg group opioid lah yg akan digunakan....

NSAIDs untuk treatment of pain:
1. ibuprofen
2. naproxen sodium
3. mefenamic acid
4. ketoprofen
5. indomethacin
6. diclofenac potassium
ni sebahagian contoh la..

NSAIDs ni bese digunakan untuk kurangkan rasa sakit 2...tp besenye untuk yg milf=d to moderate je la..kcuali untuk indomethacin..ha,yg 2 leh gune untuk moderate to severe pain..NSAIDs ni bertindak balas ngan menghalang aktiviti COX enzyme,seterusnya akan mengurangkan penghasilan prostaglandin yg menyebabkan keradangan dan rasa sakit 2..tp ape yg x elok ngan NSAIDs ni ialah die akan block due2 jenis COX enzyme..COX 1 ngan COX 1..maknenye, COX 1 yg penting untuk penghasilan prostaglandin yg diperlukan untuk lapisan dinding perut akan terganggu..so,common side effect untuk NSAIDs ialah peptic ulcer..2 je yg x best..lg plak,NSAIDs leh interact ngan blood thinner cam aspirin dan warfarin...tp jgn r tensen..ade penyelesaian nye..kite gune la analgesic yg hanya tumpu kat COX 2..eh,ade la.ape plak xde nye..contohnye cam meloxicam,uphaxicam,piroxicam,celexocib dan berbagai lg..so,ade la alternatif kan..hehe..

painkiller dr opioid plak:
1. tramadol
2. morphine
3. buprenorphine
4. pethidine
ni sebahagian je la..

untuk analgesic dr group opioid ni plak,mekanisma nye laen sket..die akan bertindak kat mu,kappa dan gamma receptor..ha,ni die tiru natural enkephalin ygmmg ade dlm badan kite..tp yg x leh blah,ramai mat gian yg salah gune opioid analgesic ni..ape daa..xde mende laen nk makan..g la makan nasik..lg plak,kene ade rescription doc kalau nk bg ubat ni...

ha,da tau kan ape jenis2 sakit,mekanisma saki dan mekansima drugs yg leh digunekan untuk treat sakit ni..so,dgn info yg kite ade ni,kite leh wat pilihan yg tepat untuk penuhi request dr patient...kalau patient ni xde pape masalah,leh bg pape NSAIDs..tp jgn la gune salu plak..pesan kat patient 2 kalau x sakit jgn mambik ubat 2...dan kalau patient 2 ade masalah perut,cam ade ulcer ke,gastrik ke..jgn r bg NSAIDs 2..kite bg la yg COX 2 inhibitor..cam yg aku sebut td..ade meloxicam,piroxicam,uphaxicam,valdexocib..ha..

faktor laen plak kite tgk tahap kesakitan patient 2..kalau patient 2 dtg slumber je,kite bg je NSAIDs yg dose sederhana..contoh cam naproxen sodium 275 mg,diclofenac sodium 50mg,ibuprofen 200mg..bg BD atau OD pon da cukup...tp kalau patient yg tgh meraung kaw2 pnye,jgn r plak ko bg PCM je..x jalan r bro..bg la indmethacin ke,meloxicam 15 mg ke,diclofenac sodium 100mg ke..kalau ade prescription leh la bg tramadol..tp kt m`sia ni tah bile pharmacy nk dpt dispensing right (er,lari tajuk lak)...ha,smpai sini je artikel kali ni..harap korang paham la k..kalau x paham,mntak maap sgt2..bg la komen sket..leh ak improve artikel aku ni..hehe..akhir kate,ikhlas la dlm bertugas...kene la tekan kan pharmaceutical care 2 k..br la kite leh dpt b lk dispensing right 2...aduh,sakit kaki!!!ha,korang da tau nk wat ape kan...hehe..

3 comments:

  1. wah bgus share ngn kwn2,,,,awk doc ke???landing sni,,,,vsit sy jugk,,

    ReplyDelete
  2. Tumpang nyelit tanya jap. Hehehe..Klu untuk period pain kan. Sesuai x amik naproxen sodium 275mg sbb sebelum ni main beli je kat farmasi tapi so far makan ok je. Kat articel atas ada tulis ubat tu x sesuai utk gastrik? Apa kesan utk org gastrik ye? Ada x ubat yg sesuai yg awk boleh suggest kat sy? ;)

    ReplyDelete