There was an error in this gadget

Saturday, July 24, 2010

saxohone plak..asek ubat je..hehe..


halamak geng..kite rehat la mlm ni k..penat mato den ni..mlm ni kite sembang isu2 ringan la k..hehe..so,ape yg kite nk sembang mlm ni?jap2 nk pikir dulu...ha,ape kate untuk artikel mlm ni kite sembang2 psl muzik..sebab selain drpd hal2 ubatan ni,aku minat gak muzik..hehe..kalau ade muzik,mesti ade alat muzik kan..so,kite sembang pasal saxophone (sbb aku maen alat ni)..hehe..

saxophone merupakan sejenis alat muzik yg digunakan skang..sejarah penciptaan saxohone ni telah tercatat pd 150 tahun yg lalu..dan ianya telah di patenkan pd 20 mac 1846..pergh, da beratus taun gak alat yg aku main ni..huhu...den,bile tarikh kite da tau, ape lg yg kite nk tau?..ha,sah2 la pencita alat ni kan..mamat mane plak yg mencipta saxophone ni..kalau korang nk tau, saxophone telah dicipta dengan gayanye oleh seorang pemuzik belgium, Antoine-Joseh Sax, dan juga seorang pemain clarinet dan flute..name saxophobe ni pon diambil sempena name pencipta ni la..kalau aku yg cipta alat ni,sah2 x panggil saxophone..mesti pnggil naquiphone..er,x sdap lah..huhu..

kalau korang tgk tarikh saxophone ni dicipte,mesti korang kate alat ni da lame..tp sebenarnye saxophone ni dikire sebagai alat yg moden sbb berlambak lg alat2 muzik yg da dicipte lg awal dr saxophone...so,ape yg mendorong antoine ni untuk mencite saxophone?..kalau tgk dlm orchestra, kite ade tiga section: string, woodwinds dan jugak brass..unfortunately (ceh,ckp BI),.bunyi string ni besenye akan ditenggelamkan oleh bunyi woodwinds dan d mase yg same, bunyi woodwinds plak akan di cover oleh bnyi brass..si antoine ni pon pikir la yg kene ade satu alat yg leh menyeimbangkan ke tige2 section ni...sbb 2 die mnggabungkan kiriteria yg ade pd brass dan jugak woodwinds menjadi satu alat..kalau korang tgk btol2, saxophone ni ade body cam brass dan mouthpiece cam woodwinds..huhu..ske2 je cantum2..dan dgn itu,lahirlah satu lg alat muzik yg baru iaitu saxophone..

saxohone ni ade bny jenis..serius sebelum ni aku tau 4 jenis je tau..tp rupenye ade 14 jenis sumenye..fuh..dan 1st skali saxophone yg dicipte ialah C bass yg telah diperkenalkan oleh antoine pd taun 1841..dan tahun 1845, penggunaan saxohone ni telah berkembang ke perancis yg mana pasukan tentera perancis telah menggunakan saxophone dalam band diorang..vuvuzela?..er..yg 2 team bola perancis yg gune..asal diorang kalah awal akn,so leh r maen vuvuzela time jd penonton..hehe..

so,ape lg 13 jenis saxophone?ha,ni la die...

1. E Flat sopranino
2. F sopranino
3. B flat soprano
4. C Sprano
5. E flat Alto
6. F alto
7. B flat tenor
8. C Tenor
9. E Flat Baritone
10.B Flat Bass
11.C bass
12.E Flat contrabass
13.F contrabass

mane yg bold 2 je yg aku penah tau sebelum ni..hehe..ha,2 la serba sedikit pasal sejarah saxophone ni..bkn ape,sebab aku maen B Flat Tenor kan so kene la tau serba sedikit pasal alat yg aku maen kan..br la serasi..ceh..hehe..

1 comment: