There was an error in this gadget

Monday, June 6, 2011

pamidronate disodium

pamidronate disodium merupakan kumpulan biphosphonate yg digunakan untuk merawat pesakit osteoporosis..selaen itu, pamidronate juga boleh digunakan untuk pesakit yg ade keadaan hypercalcemia, di mana kandungan calcium dlm bdn terlalu tinggi..

calcium yg tinggi boleh disebabkan oleh pelbagai sebab...sel kanser boleh menghasilkan bny kalsium..kekacauan pada hormon calcitonin dan pth..dan jugak bone wasting, di mana calcium secara abnormal dikeluarkan dr tulang..sume sebab2 ni akan menyebabkan kalsium dlm badan menjadi tinggi..

so, dlm kes ni, pamidronate digunakan untuk merencatkan pengeluaran kalsum dr tulang, melalui mekanisma penghalang kerja2 osteoclast..tulan ni ade bny struktur..yg paling penting osteoblast dan osteoclast..osteoblast ialah sel2 baru yg akan mengunakan calcium untuk matang..manakala osteoclast merupakan sel2 yg telah matang..dan yg x bestnye osteoclast ni gak akan memusnahkan osteoblast dan melepaskan kalsium yg tersimpan dlm tulang ke dlm darah.

pamidronate ni akan di administer sebulan sekali...dos plak ade mcm2..ikut keadaan pesakit...ade yg 30mg, ade yg 90 mg...ade satu artikel yg aku bace, untuk dose 30mg, infusion time xleh kurang dr 30 minit, manakala untuk 90 mg lak xleh kurang dr 90 minit..n nk infuse lak leh gune ns, D5 pon leh..

tp harus diingat bahawa pamidronate disodium xleh digunakan untuk patient yg ade masalah renal..sebab salah satu kesan sampingannya ialah akan bg masalah dlm urination...selaen 2, ubat ni gak leh sebabkan sakit2 pada sendi,dan masalah laen (lupe plak ape yg aku bace td..haha)..

ok la, 2 je..next aetikel kite borak pasal laen plak k..hehe..