There was an error in this gadget

Thursday, July 22, 2010

drug delivery..


posto!posto!..er..hehe..ha,bukan nk cite pasal penghantaran surat..tp untuk artikel mlm ni aku nk cite la sket pasal pnghntaran drug..n fokus kite terhadap tablet..nape tablet?..sbb penghantaran drug melalui tablet ni ade macam2 jenis...mata kasar je yg kite nmpak sume tablet ni same..tp mate hati..er..secara halusnye ade perbezaannye..hehe..

ye ke berbeze?..la,btol la..xkan aku nk tipu lak..lg plak mlm jumaat ni kan..hehe..ni ha,untuk tablet ni ade berbagai jenis cara penghantaran drug..atau pon pelepasan active ingredient drpd perumah nye..selain cara konvensional,yg mana active ingredient akan dileaskan secara terus, ade jugak care2 laen seperti:

1. delayed absorption(DA)
2. delayed release (DR)
3. enteric coated (EC)
4. enteric release (ER)
5. granules within capsule (GC)
6. slow release (SR)
7. controlled release (CR)
8. sustained release (SSR)

ha, kan bny 2..n mlm ni aku akan fokus kt controlled release..so,ape kelebihan controlled released ni?..CR tab besenye akan melepaskan active ingredient secara slow dan kepekatannye over time boleh di predict..besenye dlm jangke mase 12 jam ke 24 jam..secare umumnye kite leh paham yg drug delivery jenis ni dpt melepaskan active ingredient dengan perlahan2 over hours rather than pelepasan secare cepat..

oo..lepas secare perlahan2..tp camne leh jd cam2 plak?ske ati je nk kua slow2..hehe..ha,camni care nye..eh,ade pnye teknologi yg di aplikasikan..bkn maen2 nye teknologi ni...act, bny cara yg boleh digunakan untuk menghasilkan tab yg controlled release..salah satunye ialah dengan memuatkan active ingredient dalam satu jaringan..dan bahan yg diperlukan untuk dijadikan jaringan ni plak akan dissolve slowly dlm badan..ha,ngan care ni,active ingredient td 2 akan dpt dilepaskan secara perlahan2..2 je ke?eh,ade gak care laen...ade gak teknologi yg menggunakan gel sebagai cara untuk melepaskan active ingredient td secara perlahan..caranye ialah bile x masuk lg dlm bdn,active ingredient 2 akan terperangkan dlm gel..tp bile da masuk dlm badan, gel td 2 akan mengembang dan rongge2 anara gel akan semakin membesar, n cukp untuk active ingredient 2 kuar melalui ruang2 2..

ni plak antara kelebihan2 dengan menggunakan controlled release:

1. kesan yg tinggi
2. mengurangkan kesan sampingan
3. meningkatkan keselesaan
4. tingkatkan lg pt compliance

so,da dpt bezekan kan antara controlled release ngan tab yg bese?...maknenye, ade teknologi yg ditambah ke atas proses penghantaran drug..untuk pt yg xde cmplication, leh la gune yg tab bese 2..tp untuk pt yg akan ade masalah, contohnye ade end organ impairment dan terdedah kepada kesan sampingan drug, leh la gune yg controlled release 2..hehe...er,ni aku wat tajuk ni sbb kt kedai td ade pt request tegretol CR 200 mg tab..tp yg ade kt kedai jz yg bese pnye..so,x brani la nk bg..hehe..

2 comments:

  1. kalau drug tu dah modified rega tentu lah mahalkan??

    ReplyDelete
  2. erm..bese nye mahal sbb patent..so,kalau nk yg murah kene tggu patent 2 abes, pas2 bli yg generik..hehe..

    ReplyDelete