There was an error in this gadget

Saturday, October 30, 2010

lame tol..

salam semue...serius memang da lame sgt aku x menjenguk blog aku ni...nsb bak labah2 xleh masuk dlm blog, kalau x da bersawang da blog aku ni...bukan ape, bile da stat keje ni memang bz..blk2 je pnat, trus tido...huhu...memang la bny ks yg boleh dijadikan modal untuk aku muatkan dlm blog aku ni..tp kalau maen letak je tanpe ade ape ref, memang x feel la..kene la ade ref, br la confident sket..dan masalahnye nk bce artikel2 untuk dijadikan ref 2 yg payah 2..tau2 je la kalau da penat kn..huhu..

lby 2 bulan da aku keje..gaji pon da dpt..alhamdulillah...so, bile maken lame keje, maken besar la tanggungjawab..dan maken besar la cabaran2 yg aku kene hadapi...tp xpe, ape pon yg datang, akan aku tempuhi dengan tabah..kalau tensen ngan sape2 ke, blk je umah, wat la mesyuarat tingkap ngan dak2 rumah....leh la ilangkan stress 2...haha..

so,perkembangan skang, aku lebuh menjurus untuk menyusun jadual research aku...tpakse la korek sume file2 yg aku ase bergune untuk research aku nnt..tajuk pon da dpt, n kene put effort je la supaye research aku leh bg impact yg besar kt HSA...

pape pon, aku akan kuatkan semangat utuk mengupdate kes2 yg aku jumpe kt hospital untuk dimuatkan dlm blog aku ni...pe yg aku ingat smpai skang ialah neupogen leh bg untuk 3 ari je, sbb harge mahal..haha..k, salam..

Saturday, October 2, 2010

daulat tuanku...


memandangkan aku ni x brape reti nk cr sumber2 yg boleh diolah untk menghasilkan artikel berkenaan sejarah2 lama, so aku pon meng copy kan link ni untuk korang...n credit 2 blog yg menghasilkan artikel ni...satu kupasan dan hujah yg menarik..dan aku harap artikel2 ni boleh menjawab segala persoalan...

http://sangtawal.blogspot.com/2010/09/daulat-raja-melayu.html

p/s:dlm artikel ni ade lg 2 artikel dr 2 blag brlainan..

Friday, October 1, 2010

jom bukak kedai..

salah satu impian seorang pelajar farmasi ialah untuk membuka kedai nya sendiri..tp malangnye agak kurang student melayu yg nk bukak kedai...majoruty student chinese la...dan mende ni pon da dibuktikan dengan kewujudan banyak kedai rarmasi milik org cina..dan faktor laen yg turut menyumbang ialah kurangnya student melayu yg amek farmasi (skang mungkin da bertambah)..sebab mind set org melayu yg lebih terarah untuk memaksa anak2 mereka menjadi seorang doktor...

nape entry aku mlm ni berkisar pasal ni?ade kah aku iri hati sebab bny kedai farmasi milik org cin?..mane ade..sedikit rase iri hati pon xde..da itu usehe diorang kan...dan entry aku ni langsung tidak berkisar kan isu2 perkauman...ape yg aku nk bangkitkan ialah keperluan untuk ahli farmasi dr kaum melayu dan islam untk mempunyai kedai farmasi sendiri...ade kah keperluan itu bertunjangkan keuntungan?..tidak sama sekali...iye, aku akui yg objektif utama kite berniaga ialah ingin mendapatkan untung..tp bg aku,ade satu ag mendeyg lg penting dr itu...

ape mende yg lg penting 2?..ha,perkhidmatan kpd patient..dan terutama sekali patient yg beragama islam..org islam memang cukup sensitif berkenaan halal n haram..dan bukan semua ubat 2 leh dikategorikan sebagai halal..sebab ade gak ubat yg casule nye diperbuat drpd protien khinzir..dan aku salute atas usaha pensyarah aku yg bertungkus lumus utntuk mengkelaskan ubat2 y ade kt malaysia ni ke dal kumpulan yg halal n yg x halal...so,dengan ade nye kedai farmasi yg dimiliki oleh org islam, patient yg beragama islam xkan ragu2 lg berkenaan isu 2...

dan kalau kite tgk dr segi kaum melayu plak, bg aku hnya org melayu je yg btol2 paham sifat semulajadi org melayu..camne nk hadle patient, cara berkomunikasi...dan aku x nafikan akan ada sebahagian patient yg dtg ke kedai farmasi yg dimiliki ole kaum laen berasa kurang selesa ngan layanan yg diberikan..bukan aku nk kate yg kaum laen x menghormati patient..cume layanan yg diorang bg 2 boleh wat patient dr kaum diorang selese, tp tidak untuk patient melayu...so,dengan ade nye kedai farmai yg dimiliki oleh kaum melayu, patinet2 ni akan lebih selese..

selaen drpd ubat, bacaan al quran jugak boleh menenangkan patient dan sedikit sebanyak boleh membantu dalam tempoh perawatan..so,kalau kedai 2 dimiliki oleh org islam, x salah untuk memperdengarkan bacan al quran supaya atient yg dtg untuk appointment leh merasa tenang..dan kaedah ni aku dpt dr tmpat aku keje dulu...memang bagus langkah ni dan aku puji la usehe tokey kedai aku 2..

kesimpulannye, aku ingin menyeru la kt kawan2 seangkatan aku supaya membuka kedai farmasi sendiri dan memfokuskan kepade kepentingan pesakit drpd keuntungan semate...ala,kalau korang wat baik kt pesakit,kompem diorang akna dtg blk kt kedai diorang..da ade sorang regular custmer..hehe...lg plak berniaga ni kan digalakkan dlm islam..so,jgn lupe bukak kedai k..hehe..

Thursday, September 30, 2010

sape lg penting:doktor atau patient?

minggu ni aku ditugaskan di unit bekalan wad..esok kire cukup seminggu pertapaan aku kt unit 2...dan aku da start wat sume mende..dr la screening, labeling, filling, counterchecking, wat extemp preparation, smpai la gunting PCM..sume da buat...pasni kene lg mencabar kot, handle dangerous drug ngan cytotoxic drug...

tp bukan 2 yg aku nk cite, tp ade mende laen yg aku ase penting, tp ade phrmcst laen yg membiarkan perkara 2 berlaku sebab malas nk bertekak ngan doc..ade satu prescription yg aku screen, terdapat kedua dua isosorbyl mononitrate dan jugak amlodipine...aku cek kt blue book, kalau ade ISMN ngan amlodipine bersame same, akan potentiate kesan hypotensive dan itu merupakan satu drug related problem yg boleh meudaratkan pesakit...aku pon bertanyekan kpd rakan setugas dengan harapan die mengambil berat, memandangkan die lg senior dr aku...

nk tau ape jawapan yg aku dpt?...ni jawapan die..."dah 2, kalau patient dapat metformin, glibenclamide, acarbose, kite nk wat ape?"...erm..aku pelik ngan terjahan sebegini...ape diorang x g klerksyip[ ke dulu?...huhu..malas aku nk berbalas fakta ngan die..sebab nk keje lame lg kan...cume tedetik rase sedih ngan sikap seorang ahli farmasi yg sebegini...

persoalan aku, kenape kite mesti tunduk ngan doktor?bkn nye aku nk suro ahli farmasi ni mesti menang...cume aku mengharapkan satu perbincangan dan kerjasama yg erat antara dktor dan ahli farmasi, demi kepentingan pesakit...dan interaksi yg terjadi x akan menganggu professionalisme masing2...

tp aklau sebagai ahli farmasi, asek berfikiran mengalah kerana malas nk betekak ngan doktor, smpai bile ahli farmasi nk mendapat kepercayaan drpd pesakit?drpd pengalaman yg aku dpt, kalau kite ikhlas bekerja demi kesihatan pesakit, dan tidak mudah unduk dengan arahan doktor (yg bukan betuk sepenuhnye pon, sebab diorang pon manusia biasa), kite akan dihormati dan disenangi oleh pesakit....lg plak, memang akan merase puas bile tgk pesakit kite dpt menjalani kehidupan seperti sedia kala....aku dpt pengalaman ni time bekerja di kedai farmasi, memang kt c2 x ikot arahan doktor pon...

so, kepada semua ahli farmasi di malaysia ni. aku berharap korang sume dpt mengubah mind set..kite bukan bekerja di bawah doktor...kite bekerja bersama sama mereka..dan juga ahli sokongan klinikal yg laen...jgn takut untuk menegur kerana keselamatan pesakit berada dlm tgn kita semua...ahli farmasi, doktor, nurse, optometrist, radiotherapist, dan bny lg jawata yg ade kt hospital 2 wajib tegur menegur sebab kite bekerja sebagai satu pasukan...

Wednesday, September 29, 2010

kalsium


kalsium karbonat merupakan salah satu mineral yg terpenting dlm bdn manusia..mane tak nye, ranking num 5 tu..er, penting pe num 5 pon..hehe..ha,besenye kalsium ni akan diberi kepada mane2 individu yg mempunyai kandungan kalsium yg rendah, sebagai satu makanan supplement...kene amalkan selalu la,istiqamah..bny kegunaan kalsium ni sebenarnye..yg paling ketara untuk tulang dan gigi yg kuat la..kalau mane2 golongan geriatrik yg kurang mengambil kalsium sepanjang hidup mude nye, memang akan mudah untuk mengalami osteoporosis, keadaan di mana tulang mereka rapuh..jatuh sikit je leh patah da..

kebiasaannya seorang individu dewasa memerlukan 1000 hingga 1500mg kalsium sehari...kalau leh jgn r bergantung sgt kt supplement yg dibeli dr kedai2 farmasi..nk lg elok, amek kalsium drpd makanan...ikan ke, sayuran ke...alasannye?kedua dua sumber tersebut mempunyai kadar penyerapan kalsium yg berlainan..kalau kalsium karbonate, hanya 40% je yg akan diserap ke dalam tubuh manusia..so,drpd 1000 mg tab yg korang amek, 400 mg je la yg diserap...x ke rugi 2..ha..

walaupon kalsium ni dikelaskan dlm kumpulan mineral,jgn ingat leh amek cam2 je..ade pantang larang gak..especially untuk mane2 individu yg ade amek drugs laen...sebab kalsium akan bind kt sesetengah durgs seperti quinolones, tetracycline dan jugak kayexalata (drug untuk treat high potassium)...so,kalau drugs ni diberi atau dimakan pd masa yg sama ngan kalsium, akan berlaku kekacauan kpd penyerapan kalsium dan jugak drug tersebut...lg pulak, kalsium ni akan menyebabkan penurunan penghasilan asid dlm perut...ape implikasi nye?..ade due implikasi disini...satunye, akan terjadi rebound phenomenon di mana perut akan menghasilkan lebih banyak asid setelah kesan kalsium 2 ilang...so, agak bahaya untuk dinding perut..lg2 untuk mane2 patient yg ade ulcer atau ape2 masalah laen di perut...yg kedue plak, kadar kealkalian di perut (akibat penurunan penghasilan asid) akan mengganggu penyerapan iron...so,kalau terpakse amek kalsium dan drugs yg dinyatakan di atas, jgn amek sekaligus..kalau leh jarakkan masa plg kurang pon 3 jam ke atas...

camne plak penggunaan kalsium ni dlm wanita yg mengandung dan yg menyusukan anak?..untuk wanita mengandung, disarankan penggunaan kalsium diiringi dengan pemonitoran yg efektif..ha..tp untuk yg menyususkan anak plak, jgn isau la sebab xde pape kesan buruk yg akan berlaku..

walaupun kalsium ni bagus untuk kite, tp jgn terlebih amek plak...sebab pengambilan kalsium yg erlebihan akan mnyebabkan kandungan kalsium flm bdn akan menjadin tinggi dan berupaya untuk menyebabkan seseorang itu pening2, ase nk muntah, ilang selera makan, mulut kering dan ase dahage...kalau da tahap kritikal nye leh sebabkan koma..ha,jgn maen2..

kesimpulannye, kalsum merupakan salah satu mineral yg penting untuk kehidupan kite..so,rajin2 la makan makanan yg mengandungi bny kalsium...tp mesti dlm kuantiti yg sederhana..ala,Islam pon mnggalakkan kesederhanaan kan..hehe..

Tuesday, September 28, 2010

raja segala ulam

orang penah makan petai?sah2 penah pnye kan...kalau yg x penah 2 mmg rugi..rugi gile..er,hehe..yela2,aku paham..ade kalangan korang yg x makan petai sebab bau die kan..bau yg agak kurang menyenangkan..hehe...petai ni, atau pon name saintifik nye Parkia speciosa mempunyai kebaikan dan keburukan nye yg tersendiri..ha,info ni aku amek dr web ni (http://www.macam-2.com/2008/09/petai-wonderous-traditional-delicacy.html)..tp die tulis dalam eng la...aku translate la dlm BM n dlm bahasa yg mudah..tp kalau korang nk gak bace yg eng,g la kt web 2..hehe..ni la antara kebaikan dan keburukan Parkia speciosa ni:

kebaikan

1. petai mengandungi tige jenis gule iaitu sucrose, fruktose ngan glucose..ditambah plak ngan kandungan fiber, ia menjadi satu sumber tenaga yg banyak kepada tubuh badan kite..tp jgn makan time2 mlm r kot..nnt jd lemak lak sbb kite x gunekan tenange 2..hehe..

2. selain gule, petai jugak mengandungi vit B6 yg boleh mengawal paras gula dlm darah, dan seterusnya dpt mengawal mood di kala dtg bulan...er,kang ramai awek2 di luar sane dpt petai dr balak diorang...hehe..

3. bg sape2 yg salu deppress, amalkan la makan petai sebab petai ni mengandungi tryptophan, sejenis amino acid digunakan dlm production of serotonin..serotonin merupakan NT yg boleh menenangkan minda..(suro dietitian supply petai kt ward psychiatric..er,ok x)..

4. mengandungi iron, untuk patient yg kurang darah...iron kan penting untuk pemprosesan RBC..

5. petai jugak mengandungi potassium yg tinggi dan bergune untuk patient yg ade darah tinggi..mcm mane?hasil perbincangan ngan pak tam, kami mendapati (ceh...) potassium yg tinggi boleh memanjangkan jangka masa ST, dimana time ni jantung ngah dlm keadaan rehat..potassium yg tinggi jugak boleh meningkatkan daya fokus seseorang (satu jakian telah dijalankan di twickenham school)..

6. wah,petai pon ade antacid effect...maknenye da xyah beli gaviscon da la..hehe...ha,plus leh digunekan untuk patient yg ade ulcer perut..

7. disebabkan petai mengandungi fiber, ia boleh digunakan s=dalam keadaan sembelit..

8. mengandungi Vit B yg tinggi yg baek untuk sistem saraf...

9. kulit petai plak leh digunekan untuk menghilangkan gatal2 akibat digigit nyamuk...kalau kene gigit ngan adek korang, baek g amek pain killer..x ilang nye sakit 2 kalau korang dok tonyoh gune kulit petai 2..hehe..

10. petai jugak digunekan untuk menurunkan suhu badan..erm,mekanisma aku x bape pasti la..

11. untuk korang2 yg nk brenti merokok, rajin2 la makan petai..sebab kandungan Vit B6, B12, potassium dan magnesium yg tinggi dpt counter blk kesan2 nicotine withdrawal..

12. ade jurnal yg membuktikan petai dpt mengurangkan risiko mendapat stroke sebanyak 40%..

13. boleh jugak diaplikasikan kt ketuat, satu cara alternatif untuk menghilangkan ketuat..

keburukan

1. bau yg kurang menyenangkan (aik,satu je?..hehe)

so,korang nilai la sendiri kay...dan x heran la kalau petai ni diberi gelaran raja segala ulam..hehe..ha,untuk maslah berbau 2 kan, aku ade jumpe satu petua org dulu2 cmne nk ilangkan bau petai ni...camni, pas korang makan petai, korang amek sedikit beras (secubit la kot), pas2 goreng, pas2 makan beras 2.insyaallah dpt menghilangkan bau petai kt mulut..so,ape lg..g la market, cr petai.hehe...

Saturday, September 25, 2010

ilmu..

ilmu amat penting ntuk diri kite...tp mane satu yg korang anggap ilmu?ape yg korang kene bace time nk exam itu adalah ilmu?atau ape yg ade kt dunie ni adalah ilmu?...bg diri aku, aku menganggap sume yg ade kt dunie ni adalah ilmu...ilmu yg perlunkite tahu dan pelajari supaya kite lebih berupaya untuk membezakan mana satu benar dan mana satu salah..

beberapa bulan kebelakngan ni aku semakin berminat untuk membaca blog...x kire la blog politik ke, sejarah ke, isu semasa ke..berpuluh puluh blog yg aku da usha..dlm bny2 blog yg aku bace, ade beberapa blog yg wat aku kagum..kagum dengan hasil penulisan yg sungguh berinformatif...tp aku bg kt korang satu blog ni, yg mana ayat yg digunakan senang untuk difahami..sebab ade lg sat blog yg lebih kurang sama pengisiannye, tp ayat memnag susah sikit nk paham...

http://sangtawal.blogspot.com

so,harap korang dpt usha la k..memang berbaloi..er,bg sape2 yg berminat la kot..hehe..

Monday, September 20, 2010

lunch call...


ari ni aku wat lunch call atau dlm bahasa kebangsaan nya panggilan makan tengahari...ni bukan panggilan yg kite dpt dr awek atau rakan2 sewaktu kite menikmati makan tngahari, tp kite kene keje time waktu makan tengahari..ha,nsb baek lunch call..kalau sahur call, mau x sahur kite dibuatnye...tp ape beshnye lunch call kali ni?..ha,lunch call ni aku ditempatkan di OPD, ganti sorang prp yg kene g kursus induksi....

x jauh beze opd ngan stor...memang dikelilingi ubat..tp stor lg bny ubat la...beze nye kt opd ni ialah aku leh amek leaflet yg ade dlm kotak2 ubat 2...ala,patiet bkn nk bukak n bace pon kan...baek aku yg bace..hehe...

so,mane2 drug yg aku jarang dengar dan confuse, akan aku amek la leaflet nye..dan trus memroses data2 yg ade untuk dimasukkan kt pale otak aku ni..hehe...so,siang td aku amek 3 je, memandangkan 3 je yg aku x paham....ade bny lg, tp nnt2 la plak..drugs yg dimaksudkan ialah:

1. nazol capsule (danazol)

2. alphagan eye drop (brimonidine tartrate)

3. trusopt eye drop (dorzolamide hydrochloride)

dan ini sedikit sebanyak info berkenaan drugs ni....

1. Alphagan ophthalmic solution (brimonidine tartrate)
Indication: open-angel glaucoma (reduce intraocular pressure)
Dose: one drop per application
MOA: reduce aqueous humor production and increase uveoscleral outflow (dual mechanism)
SP: caution used in patient with cardiovascular diseae, renal and hepatic impairment, depression, cerebral or coronary insufficiency
Common AD: allergic conjunctivitis, conjunctival hyperemia, eye pruritus
Meal/without meal: -

2. Trusopt (dorzolamide hydrochloride) ophthalmic solution
Indication: ocular hypertension, open-angel glaucoma
Dose: one drop per application
MOA: inhibit carbonic anhydrase, an enzyme responsible to synthesis bicarbonate ion wth subsequent of reduction of sodium and fluid transport
SP: caution used in renal and hepatic impairment patient,
Common AD: bitter taste, burning and stinging, blurred vision, eye itching, tearing, headache, conjunctivitis, eye lid inflammation, nausea, eyelid irritation and asthenia (fatigue)
Meal/without meal: -

3. Nazol capsule (danazol) 100/200 mg
Indication: endometriasis, menorrhagia, hereditary angioedema, fibrocystic breast disease
Dose: 800mg daily in 4 divided doses (endometriasis), 200-400 mg daily (menorrhagia), 200 mg daily (fibrocystic breast disease), 200-600 mg daily in divided doses (hereditary angioedema)
MOA: reduce plasma level of LH and FSH, increase level of C1 esterase inhibitor enzyme hereditary angioedema)
SP: thromboembolis, thrombophlebitic events, thrombotic events, cholestatic jaundice
Common AD: androgenic activty
Meal/without meal: taken before meal

ha, 2 la sedikit sebanyak pasal drugs ni...so, nnt kene kt opd lg aku amek lg la, pas2 kite stdy same2..hehe..

Sunday, September 19, 2010

surat khabar


suratkhabar merupakan satu medium untuk menyebarkan berita2 terkini selain drpd telivisyen, radio, dan internet..walaupon dianggap ketinggalan zaman oleh sesetengah pihak kerana ianya sudah boleh dibaca melalui internet, penjualan suratkhabar tidak pernah menurun...pembacaan suratkhabar mempunyai nilai nye tersendiri...seperti tidak mendapat kepuasan jika ianya dibaca melalui iternet...

terdapat banyak suratkhabar di malaysia ni...ade yg dikatakan pro kerajaan, ada yg pro pembangkang, dan ada juga yg neutral...tp aku x amek peduli semua 2..org kan,mcm2 leh tuduh..dan tiap2 prg jugak ade hak untuk memilih bahan bacaan yg diminati..dalam banyak2 surat khabar yg wujud di malaysia ni, aku lebih berminat untuk membaca utusan malaysia berbanding suratkhabar yg laen...secara jujurnya, akhbar utusan mengandungi artikel yg ilmiah berbanding akhbar2 yg laen..tp ni pendapat aku la kan..pendapat korang mungkin laen..tp bg aku kalau nk dptkan sesuatu yg ilmiah, aku akan baca utusan..memang banyak artikel2 yg mengandungi informasi2 yg berharga...analisa2 berkenaan isu semasa drpd individu yg berkebolehan, soal jawab berkenaan agama, dan macam2 lagi artikel yg tidak terdapat pd dlm akhbar2 laen...

dlm seminggu, aku paling suke utusan edisi hari ahad...sebab ape?sebab edisi ahad mengandungi lebih artikel ilmiah berbanding ahri2 lain...macam2 yg ade temasuklah politik,isu2 semasa dan yg paling aku suke segmen kesihatan..memandangkan kerjaya aku berkenaan dengan kesihatan, memang artikel 2 sedikit sebanyak menambah ilmu aku..tp salu doktor je la yg asek kene interview..bile tah farmasi dpt wat artikel ntuk utusan..huhu...

kalau baca akhbar utusan, aku akan mengambil masa yg lama untuk habis..kdg2 leh cecah sejam sebab sume artike menarik dan berilmiah...ayat2 yg diolah pon menunjukkan tahap professional akhbar 2..bebanding ngan ajhbar laen, kdg2 x smpai spoh minit da abes bace..cam rugi duet je..huhu...tp mane2 individu yg minat sukan, memang diorang xkan beli utusan sebab part sukan x sehebat akhbar laen..akhbar yg paling bny cite pasal sukan ialah the star..berita harian pon okay gak...

kalau korang prasan ade due jenis akbar ni..satu yg besar dan satu lagi yg saiz kecik cket,atau pon name laen die tabloid...tp memang aku jarang beli yg kecik..sebab isu yg dimaenkan cam tah pape..kalau kt utusan isu 2 kecik je..tp kt tabloid leh jd muke depan..huhu...pas2 ade satu akhbar iaitu metro yg muke depannye akan salu gune isu yg 18sx..sebab nk tarik pelanggan r kot...xpela,2 sume taktik perniagaan masing2 kan..hehe..

memandangkan utusan bny maenkan isu politik, sah2 xkan terlepas dr sebarang kritikan...ramai yg mengatakan utusan merupakan akhbar kerajaan, yg hanya memenangkan kerajaan..aku akui sume 2 dan xde ape kesalahan pon kalau nk memenangkan kerajaan sebab akhbar2 pro pembangkang pon selalu mengeluarkan artikel yg asek memenangkan pembangkang..so,x timbul pape masalah kt situ...hehe..so,pape pon akhbar utusan memang menjadi pilihat pertama aku....kalau korang pilih yg laen, aku sebok ape..korang pnye duet kan...chow..eh2....salam..hehe...

Thursday, September 16, 2010

rock dulu2...


aku minat muzik...tp xdela die hard fan..sebab dlm islam kan x bg minat sumthin smpai tahap melalaikan..hehe..so,kali ni saje2 je aku nk cite pasal muzik yg aku minat...mungkin same, dan mungkin jugak x same ngan ape yg korang minat...

aku minat lagu dulu2....x kire la jenis ape pon, asalakn yg lama, akan akuinat...lagi2 lagu2 rock jiwang dalam tahun 80 an ngan 90 an...lagu skang pon ade gak yg minat...tp out of 100 percent 2, leh dikatekan 90 percent lagu2 lama...ye, aku akui yg umur aku skang ni memang agak pelik kalau minat lagu dulu..aku pon lahir taun 1987....dan lagu2 yg aku minat ni memang da ade sebelum aku lahir lg..tp nk wat cmne kan, da minat.hehe...

dalam pemerhatian aku (pemerhatian korang itu korang pnye pasal la kan..hehe), ade bny perbezaan antara lagu (plus artis) lama dan yg sekarang..terlalu bny, dan ada perbezaan 2 yg menjadi faktor kenapa aku minat lagu2 lama..pertama sekali, dan yg laing mempengaruhi aku ialah lirik...lirik lagu lame kalau korang amati btol2, memang puitis abes...macam x janggal kalau dibuat lagu...susunan kata2, ayat yg digunakan, memang penuh bermesej..dan akan masuk ngan melodi...lagu skang?kebanyakannye macam tunggang langgang (x sume, tp kebanyakan)...macam nk x nak je tulis lirik...ayat pon xde berpuitis..maen taruk je asalkan leh jadi satu lagu...plus lirik memang x kene ngan melodi...lirik sedih leh bg melodi rancak..siap rap lagi..huhu..

suare pnyanyi skang x sume yg sedap...sume nk harap muke je lawa...tp puncenye dr kewujudan program2 realiti yg berlambak2...so, sume ikot muke je la...talent xde pon...suare pon cukup2 makan je...tp lawa atau ensem pnye pasal, boley la jd penyanyi...tp kalaunk dibandingkan ngan penyanyi2 dulu, muke krang sket..kalau x caye g tgk band2 rock dulu2..mane ade yg ensem...tgk hail amir la, mane ade ensem cam dafi..tp suare, fuh tip top...2 yg org ske dengar,termasuk lah aku..hehe...

dan yg paling ketara ialah industri seni sekarang semakin dipenuhi dengan penyanyi solo....mane ade band2 da...susah nk cr band da skang..yg pemes sket pon spider, kristal, lg sape tah..leh kire ngan jari je...searcg?wings?..eh,2 band2 dulu...memang ade lg skang, tp xleh consider band skang la..ha..hehe...dan sekali lagi kesalahan ini berpunce drpd program2 realiti...yg semuenye nk penyanyi solo...huhu..

kt ats 2 adalah antara faktor kenapa aku minat lagu2 lame, terutamanya lagu rock kapak a.k.a rock jiwang...memang x penah bosan dengar lagu2 diorang...sbb 2 aku salu dengar radio sinar..xpon dengar klasik nasional..nk suro aku dengar era?hot fm?hitz?..mintak maap la..huhu...tp aku x blame pon sape2 yg minat lagu skang..sume ade taste masing2 kan..yg penting kite enjoy..dan jgn meminati muzik smpai melalaikan..hehe..

Wednesday, September 15, 2010

selamat hari malaysia..


bertuah jd rakyat malaysia ni...macam2 perayaan dan sambutan ade...ckp je ape nk,sume ade..nk sambut hari raye?memang tgh sambut pon skang...nk sambut tahunn baru cina?xyh susah2 g china, kt malaysia ni pon ade..tggu je dlm bulan 2 cm2...deepavali?sah2 ade..korang tggu je la...2 x termasuk perayaan2 laen yg ade kt semenanjung dan juga di sabah dan sarawak...banyak..memang banyak...sebab 2 aku sgt bersyukur menjadi rakyat malaysia...negara yg terdiri drpd rakyat yg berbilang kaum...

esok?..esok merupakan hari yg bersejarah selain drpd sambutan kemerdekaan..kalau 31 ogos disambut sebagai hari di mana negara terlepas drpd cengkaman penjajah, 16 september pon x kurang hebatnye dr segi sejarah...16 september merupakan hari di mana sabah dan sarawak telah bersetuju untuk bergabung dengan tanah melayu untuk membentuk sebuah negara,iaitu negara malaysia...

ilham yg diutarakan oleh bapa kemerdekaan kte, tunku abdul rahman untuk menyatukan tanah melayu dengan sabah, sarawak, brunei dan singapura tidak hadir dengan mudah..bny tentangan yg diterima..dan ada yg mengatakan idea penggabungan ini merupakan satu bentuk penjajahan british yg baru...hasil drpd pemikiran ini, berlaku bny penentangan terutamanya di brunei yg mana pada akhirnya brunei tidak bersetuju untuk bergabung dan kekal sebagai sebuah negara sehingga lah sekarang....tmbahan pula, singapura yg pada awalnya bersetuju untuk bergabung, mengambil keputusan untuk menarik diri dan keluar drpd malaysia..

secara peribadi, aku sedikit sebanyak bersetuju dengan pendapat sesetengah penentang yg mengatakan penggabungan ini adalh satu bentuk penjajahan baru oleh pihak british..tp memandangkan aku bukanlah ahli sejarah dan aku memang xde ape2 access kt primary ref, better aku xyah komen pasal ni..hehe..

so, sempena hari malaysia esok, same2 lah kite menghayati kepentingan penggabungan ini dan menghargai usaha2 pemimpin2 terdahulu untuk memastikan malaysia sentiasa aman dan sentosa...aku sbnanye agak sedih dengan keadaan skang...kalau dulu langsung xde isu2 perkauman yg timbul, dan rakyat sume idop dalam keadaan yg aman, dan saling menghormati...tp skang, mcm2 ade....kaum A kutuk kaum B..kaum B pertikai kan kaum C..kaum C x puas hati ngan kaum A....dan yg untung adalah musuh2 negara yg sentiasa menunggu peluang ni untuk menghancurkan malaysia...

buat ape nk gado2 kan...sebab pusing2 pon org 2 la gak yg kite jumpe..pusing kanan jumpe ananthan, pusing kanan, jumpe ang zeng khim...memang xkan g mane pnye...kalau kite gadoh, aman ke negara kite?maju ke negare kite?ape faedah kt diri kite?....xde pon kan..jd, sebagai mengenang tarikh yg bersejarah dlm kamus negara kite ni, aku sgt2 berharap agar korang2 di luar sana boleh melupekan segala persengketaan dan saling menghormati antara satu sama laen...melayu hormat india, india hormat cina, cina hormat melayu, dan biar membentuk satu kitaran yg x akan terputus untuk selamanya...baru la negara boleh aman dan maju...bukan untuk kite sgt pon, tp utuk anak cucu kite..kalau bukan kite yg menyediakan satu tempat yg selese untuk diorang,sape lg kan....kesimpulannye, SELAMAT MENYAMBUT HARI MALAYSIA..

Saturday, September 11, 2010

Hubungan Malaysia-Indonesia dr perspektif aku...


salam sume kengkawan...selamat hari taya..baru hari ke 3 kan,kite sebulan..hehe..dan aku menunggu open house dr member2 yg br aku knal kt temptat keje aku..kalau diorang wat la..hehe...erm..ngah x wat pape ni..dan aku pon terdetik untuk menulis berkenaan hubungan antara due negara berjiran, malahan serumpun...budaya yg tidak bny beza nya..mcm2 yg terjadi antara due negara ni akhir2 ni..dan aday isu yg timbul hampir2 merosakkan hubungan yg terjalin buat sekian lamanya...

sepnjang 23 taun aku lahir di dunia ni, bermacam kisah yg terjadi...kalau generasi terdahulu pernah melalui zaman "ganyang malaysia". generasi sekarang pon tidak kurang hebatnya apabila disajikan dengan kempen "sweeping malaysia"..namun, atas kebijaksanaan pemimpin kedua belah negara, isu ni tampak semakin pudar dan semakin kurang kehangatan nya..x seperti awal2 isu ni terjadi...dan aku secara jujurnye memuji menteri luar negara kit, dato anifah aman atas ketenangan dan ketegasan beliau untuk menyelesaikan masalah ini...

langkah penuh diplomasi telah diambil untuk memastikan perkara ini tidak berlarutan dan hubungan kedua dua negara akan sentiasa tejaga...tapi, apa yg menecewakan aku, ada kalangan pemimpin, x kira di indonesia atau pon di malaysia yg mengambil kesempatan atas isu ini...peluang yg terhidang cuba digunakan sebaiknya untuk mengeruhkan lagi keadaan...kalau di indonesia, pemimpin pembangkang trus melompat lompat untuk memaksa kerajaan indonesia menekan kerajaan malaysia.dan itu perkara yg normal akan berlaku...kerana pemimpin pembangkang pasti akan menggunakan isu ini untuk menarik undi...tp apa yg berlaku di Malaysia adalah sebaliknya..pemimpin pembangkang tidak mengeluarkan kenyataan yg boleh membebankan kerajaan, tp pemimpin kerajaan sendiri yg semakin lantang mengapi api kan isu yg sudah sedia panas...sape tak kenal ngan ketua pemuda Umno yg paling bangang dlm sejarah,KJ atau nama glamour nya dlm blog iaitu Si Kitol..ape yg mamat bangang ni da buat?

hari raya yg kian menjelang sepatutnya disambut ngan meriah..tetapi simkitol sorang ni telah menggesa kerajaan untuk memanggil pulang duta untuk menunjukkan rasa tidak puas hati kerajaan Malaysia...untk org yg tidak berfikir panjang, pasti mereka akan mengatakan yg tindakan ini amat2 perlu untuk menunjukkan "kejantanan" Malaysia...tp insan yg bijaksana dan boleh berfikir pasti akan mengutuk seruan dan cadangan si kitol ni...cuba kite kaji btol2 apa implikasi tindakan memanggil pulang duta kita di indonesia...

kesan jangka masa pendek (x smpai 2 ari je kot)

Pihak Malaysia telah berjaya menunjukkan kejantanan dengan memutuskan hubungan diplomasi dengan indonesia dan rakyat malaysia akan merasa puas kerana telah berjaya membalas dendam dengan kerajaan indonesia...

kesan jangka masa panjang

isu ini akan berpanjangan dan menjadi semakin teruk...pergaduhan akan berlaku dan mungkin akna ada nyawa yg akan terkorban...bila ini berlaku, bagaimanakan nasib berjuta rakyat indonesia di malaysia dan bagaimanakah nasib rakyat2 malaysia di indonesia..hubungan semakin renggang dan tali silaturrahim sesama islam (indonesia dan mayasia adalah sebuah negara islam) berkemungkinan akan terputus..umat islam semakin lemah dan pada masa ini musuh2 islam akna bersorak kerana kerja2 menghapuskan islam akan menjadi semakin mudah...keadaan bertambah teruk dan ikatan mesra yg terjalin sebelum ini semakin mustahil untuk dipulihkan...hasilnya, kerugian yg besar untuk umat islam....


korang agak kesan jangka masa panjang 2 mustahil akan terjadi ke?bg aku x..ia nya dengan mudah akan terjadi..sebab ape aku fikir cm2?sebab akal fikiran aku kuat mengatakan yg semua ini telah dirancang...isu ni kecik je..pegawai laut indonesia ditangkap...2 je..x smpai seminggu pon diorang da dilepaskan, tukar ngan nelayan malaysia...so,setel la kan...ape yg terjadi usah disimpan dlm hati..org2 tue2 kate cm2 kan..nk gadoh2 lby2 pon x gune sebab kite ni same2 umat islam..tp perkara ni erpanjangan bile demonstrasi oleh pihak BENDERA yg terlampau lampau ..seperti telah diarah dan diupah oleh pihak tertentu..xtau sape tp yg pasti adalah insan yg x nk tgk umat islam kuat dan lby suke tgk umat islam berpecah belah...

tp kesian kt hidden hand ni sebab usehe diorang x berhasil akibat drpd ketegasan dan kebijaksanaan insan yg bernama anifah aman...dan keadaan sudah semakin tenang..xde lagi ap2 update yg panas kt suratkhabar..dan aku pasti, individu yg merancang sume ni tengah frust..dan x mustahil akan merancang isu2 laen untuk memecahbelahkan hubungan kedua belah negara..

kesimpulannya, rakyat kedua dua belah negara harus sentiasa besedia untuk menghadapi ancaman drpd pihak luar yg sentiasa ingin menghancurkan hubungan yg terbina..ingatlah, kita x jauh berbeza....bahasa, budaya, agama..tidak bny yg berbeza..dan atok aku sendiri berasal dr tanah jawa..so,x gune kite nk gaduh...anggap lah macam adik beradik yg mana hubungan nya xkan putus walau pon dicincang berjuta kali....sekali lg ucapan tahniah kepada menteri luar malaysia, dan kepada si kitol, gerak geri kamu sudah lama dihidu....

Tuesday, September 7, 2010

cmne nk jd Tun M?

Tun Mahathir, mantan Pm yg ke-4...aku lebih kagum kt die ni berbanding ngan PM yg laen..bukan nk merendahkan martabat PM laen, tp cume daya pemikiran Tun M ni cam laen sket r..ade `aura` yg lebih berbanding rakan2 sejawatn ngan beliau...org laen kate cmni, die kate cm2..dan ape yg difikirkan langsung x terlintas kt pemikiran org laen...smpai kan idea2 beliau salu menjadi kritikan oleh org2 yg x berfikiran setaraf beliau..brape bny universiti same ade luar negare dan dlm negare yg menjadikan pemikiran dan idea2 beliau sebagai satu kajian..dek kerana kebijaksanaan Tun M, Malaysia menjadi maju cam ape yg kite tgk skang...

Ade x golongan2 terdahulu seperti atok2 dan nenek2 kite yg terfikir yg Malaysia akan mempunyai kereta buatan sendiri?...bangunan berkembar yg tertinggi di dunia?..jambatan y merentasi laut?...litar lumba yg diiktiraf dan disenaraikan dalam jadual perlumbaan F1?...aku yakin diorang xkan pernah terfikir mende 2 akan wujud kt Malaysia ni..tp disebabkan pandangan jauh seorang pemimpin yg bernama Tun M, sume 2 suda pon terbentang di atas bumi malaysia ni..

sejarah hidup Tun M ni cukup menarik..beliau memulakan karier bukan sebagai seorang politician...tetapi sebagai seorang medical doctor yg tugasnye untuk merawat pesakit..tp drpd pembacaan aku (minta maaf kalau ade yg salah), pemikiran hebat Tun M diasah melalui pembacaan dan juga penulisan yg berkualiti...tgk je la buku beliau yg paling famous dan paling kontroversi; Malay dilemma yg disiapkan ketika beliau masih seorang doktor..pandangan yg bernas hasil drpd pemerhatian yg tajam dan pemikiran yg terkehadapan telah mewujudkan satu fenomena dan secara x langsung telah merubah gaya pemikiran org2 malayu pd masa itu...

paham2 je la org melayu time 2, mane ade motivasi untuk menghantar anak2 ke sekolah...katenye "jadi cam bapak da la, g kebun"..hasilnye?org melayu akan terus berada di takuk lama dan membiarkan kaum laen berjaya, jauh meninggalkan kaum melayu...

idea2 bernas Tun M tidak pernah berhenti..ada saja isu2 dan idea2 yg tidak terlintas di fikiran org laen...dan yg plg aku x lupe ialah ketika Malaysia dilande krisis ekonomi pada tahun 1998..ade pihak yg mendesak Tun M untuk meminjam ngan IMF..tp Tun sedar risiko yg akan menimpa (lihat saja negara jiran)...desakan ditolak dengan tegas dan ekonomi Malaysia diselamatkan dengan acuan sendiri...hasilnya, Malaysia terselamat drpd krisis ekonomi itu...

Tun M tau dan sedar yg malaysia terdiri drpd perlbagai lapisan kaum...sebarang perselisihan faham akan menjejaskan usaha untuk memajukan malaysia..jd, sikap tegas Tun dalam memimpin negara telah menyelamatkan dan menstabilkan Malaysia..usaha utuk memacu negara menjadi sebuah negara maju dpt diusahakan tanpa sebarang kekangan..seperti seoang ayah yg menjaga anak2 nya, sikap tegas amat penting untuk memastikan semua anak2 nya menjadi seorang insan yg berguune..begitu juga Tun yg sentiasa tegas dalam membimbing Malaysia menjadi sebuah negara yg maju dan disegani pihak lain...

2003 tun membuat kejutan..Tun sedia melepaskan jawatan nya dan keputusan ini merupaan satu keputusan yg amat mengejutkan segenap lapisan masyarakat..tp itu keputusan yg tekad dan tiada gear undur untuk keputusan itu...Tun sedar, dirinya juga seorang manusia biasa, yg x akan kekal di satutempat untuk selamnya...keputusan Tun gak merupakan satu cabaran kepada kerajaan kerana selama 22 taun kerajaan asyik bergntung kepada idea2 Tun..sudah masenye kite berfikir sendiri, menghasilkan idea2 sendiri untuk menyambung legasi kepimpinan Tun..Tun da sediekan tapak yg kukuh..dan menjadi tugas kite untuk membina satu empayar yg indah dan gah di mata dunia...

kesimpulannye, selau lah asah akal fikiran kite..manjakan ia dengan ilmu..bukn sejenis ilmu yg dibataskan, tetapi berjenis jenis ilmu yg ade di muka bumi ALLAH ni..baru lah kite boleh setanding dan lg elok lg hebat drpd Tun...amin...

Monday, September 6, 2010

teringat kisah2 lama...


slama ramadhan!!!ceh,nk abes br sebok nk salam ramadhan..haha..ala,bia la kan..hehe...ha, kali ni nk cite pasal due jenis agent...tp nape aku tulis tajuk cam2?..bukan ape, selama smggu lby aku attach kt stor ni, ternampak la due produk: Mesna ngan Leucovorin...due2 ni aku blaja time subjek oncology..ala,kire teringat kisah lame r 2 kan..haha..

satu sem prof saad dok ngaja pasal chemo..tp aku rase lg bny dengar cite2 die je..time die ngaja 2 aku ngan geng2 laen dok borak kt krusi belakang..haha..last2 mule r dok pulun nota..ok2, back 2 d main topic...ape sbnanye mesna ngan leucovorin ni?..ape tugasan rasmi diorang dlm bidang2 chemotherapy ni?nk tau?ha, sambung r bace..jgn g maen mercun plak...

wokeh, kite start ngan leucovorin...leucovorin ni kalau name senangnye ialah reduced folate..ape maksud reduces folate 2?..ala, folic acid, tp terlebih 2 atom hidrogen..cam basic redox la..kalau lby oksigen, kite panggil oxidised..alau terlebey hydrogen kite panggil reduced..hehe...leucovorin ni pnting dlm penggunaan methotrexate...besenyen kalau dose yg besar (kebiasaan lby 1 G, kalau aku x silap r), memang kene siap sedia leucovorin ni..nk tau nape?sbb leucovorin ni merupakan bahan penting dan terutama digunekan kalau ade methotexate toxicity...sbb 2 ade istilah "leucovorin rescue"..ha..

signifikan penggunaan leucovorin ni plak bergantung kpd mekanisma NTX itu sendiri...kalau kite tgk blk mekanisma MTX ni, die akan inhibit dihydrofolate reductase enzyme, dan akan mengganggu penghasilan DNA...tp kalau da terlbuh sgt, make nye kurang sgt la reduced folate 2 dan akan menghasilkan kesan sampingan...ha, time ni la penggunaan leucovorin amat2 la diperlukan..dose lak bergantung kt dose MTX dan kesan sampingan yg dihasilkan...hehe..

ha, da tau kan pasal leucovorin?..kite sambung ngan mesna plak...mesna ni penyelamat gak cam mesna..tp penyelamat untuk chemo agent laen plus mekanisma nye pon laen...mesna ni besenye digunakan bersama sama ifosfamide, yg selalu menghasilkan kesan sampingan seperti hemorrhagic cystitis, sejenis kesan buruk terhadap bladder terhasil drpd penggunaan chemo agent ifosfamide dan symptom yg bese ialah dysuria (sakit time nk buanag air kecil), hematuria (darah dlm air kencing) dan hemorrhage (pendarahan)....Mesna atau name penuh nye mercaptoethanesulfonate, menggunakan struktur sulfhydril nya untuk mengelakkan kesan buruk yg dibawa oleh ifosfamide....mesna ni available dlm bentuk tablet, dan dose yg ade ialah 400 mg...kalau tgk kt prescription untuk chemo agent, memang akan ade pnggunaan mesna ni kalau ifosfamide trpakse digunakan....

keje kt bhgian stor pon leh stdy gak pe.ha..hehe..tp memang bny jenis ubat yg aku x tau name dan x pnah dengar...pnah gak terpikir nk tulis drug2 yg aku br jumpe kt dlm blog ni..tp bile pk bny sgt, x jadi r lak..haha...so, aku wat mane yg penting la..plus mane2 yg membangkitkan memori ketika time kt USM..contohnye cam mesna ngan leucovorin ni la..hehe...

Sunday, September 5, 2010

ni la iklan raya namenye...



syabas kepada pkns selangor kerana telah mengahasilkan sebuah iklan raya yg menyentuh hati...memang nk keluar air mate gak la...tp yg plg penting memang mendalam mesej yg nk disampaikn...x perlu pon kereta santa klaus ngan bunge teratai...huhu..pape pon,selamat hari raya..

Saturday, September 4, 2010

tambahan..tv 3 memang melampau!!!!


tambahan..pic ni aku dpt dr satu blog yg telah meniliti dengan lg kaw2 berkenaan iklan raya tv3 yg aku siarkan semalam...tulisan jawi diterbalikkan!!!part ni memang sekejap sgt3...memang susah nk perasan..aku n pause kan kt tempat 2 pon susah..so,korang tgk sendiri, nilai, dan amik la tindakan yg sepatutnye...

ape kene wat kt bhgian stor?


salam sume!!!xde pe nk wat mlm ni..so, aku pon bercadangnk kongsi sket ape yg aku da alami time attach kt bhgian stor ni...bukan ape, kpade mane2 junior aku yg ngah klerksyip, leh la rujuk2 sket..tp ni aku cite berdasarkan hospital tempat aku keje la...so,kalau ade yg laen ngan GH penang atau pon husm 2, mintak maap la ek..hehe..

ade beberapa tugasan yg stakat aku tau la yg patut di buat kt bhgian stor ni...antaranye ialah:

1. asingkan bin kad dan wat follow up..tp sblm wat fllow up 2, korang cek la bhgian penerimaan same ade brg 2 da dpt ke x..kang x pasal2 kne hamuk ngan operator kompeni tu..hehe..

2. wat LPO kalau disuruh oleh bos..hehe..tp kompem tiap2 ari la kene suro..haha..

3. wat dangerous drug kalau ade indent yg masuk..part ni kene wat sendiri la stat dr cr rekod, nin kad, amek brg,dan smpai la bg kt pemberi indent 2...

4. wat rekod penerimaan plus delete blk brg yg da diterima kat nil item...

5. rekod kan nil item dan cr nota minta untuk brg 2..sbb nnt nk follow up ngan kompeni...

6. unutk tiap2 bulan, kene anta emel kat sume hospital ngan pkd untuk bg senarai terbaru ubat h1n1..pas2 kene compile dan bos akan anta balik kt sume jabatan..

7. buat borang indent untuk mintak brg2 yg da abes kt hospital2 laen...

8. da xde keje sgt g je kt bhgian simpanan ubat n tolong la ape yg patut..hehe..

stakat ni itu la keje2 yg aku tau...x tau la akalau ade yg laen...bukan ape, saje nk kongsi pengalaman ngan kawan2 n junior2..hehe..okay,2 je..salam..

Iklan Aidilfitri TV3 2010 Macam Krismas?.flv



korang da tgk x iklan raya kt tv3???...aku ni umah baru sewa..xde tv lg..tp mende nk aku tgk kt blog...cam sial die nye iklan..korang pnah tgk x iklan raya aidilfitri ada kenderaan cam santa klaus naik dan jugak penuh ngan bunga kiambang?langsung xde ciri2 islam la!!!!!!!!!!!!!...

bunga kiambangni selalunye dikaitkan ngan agama buddha dan snta klaus ni plak berkait rapat ngan agama kristian..pas aku tgk iklan ni, aku pon xtau ni iklan raya ape...nk kata raya berkembar, setau akau raya aidilfitri taun ni xde x rapat ngan mane2 perayaan agama lain..ni sape editor ni????????

Friday, September 3, 2010

wat relax je...

da ber hari hari aku observe aktiviti kumpulan BENDERA yg ade kt negara jiran yg asyik dan bersunguh sungguh membuat demonstras bantahan terhadap malaysia dan gile2 pnye nk wat sweeping rakyat2 malysia kt indonesia..pas2 siap arahkan org2 indonesia yg dianggarkan 2 juta org yg sedang mencari rezeki di malaysia untuk pulang ke indonesia sebagai tanda bantahan...huhu..lawak tol la binatang2 itu...

kalau korang ingat la, dulu ade gak kes cmni...yg sebok nk wat sweeping rakyat malaysia..sbb ape aku da lupe, sori r k..tp las2 senyap cm2 je..(mungkin diorang da xdpt bayaran kot)..so, aku cuba tengok balik dan susun semula kronologi camne mende ni leh terjadi...


memula pihak penguasa indonesia tangkap nelayan malaysia (katanya da menceroboh perairan indonesia) - pihak penguasa malaysia plak g tangkap pihak penguasa indonesia sebab tangkapan 2 dibuat dalam perairan malaysia (bermakna pihak penguasa indonesia menceroboh perairan malaysia) - nelyaan diebaskan oleh pihak indonesia, yang mana satu perjanjian diplomasi telah dibuat antara kerajaan malaysia dan kerajaan indonesia (pada masa yang sama pihak penguasa indonesia yg ditangkap pon telah dibebaskan) - kumpulan BENDERA start wat demonstrasi, dan berterusan smpai sekarang...


pelik dan aku cukup pelik...pada pandangan aku, kisah penangkapan 2 merupakan satu kes salah faham dan perjanjian diplomasi telah pon di buat..bermacam persoalan yg timbul kt sini: nape demonstrasi 2 hanya di indonesia, sedangkan ade nelayan malaysia yg ditangkap?..npe kumpulan BENDERA bersungguh untuk menghentam kerajaan malaysia sedangkan bukti telah jelas menunjukkan yg 3 orang pihak penguasa indonesia memasuki perairan malaysia?..kenapa hanya segelintir sahaja yg membuat demonstrasi sedangkan kalau nk diikutkan ini adalah kes yg melibatkan negara?..kenapa hanya pemimpin pembangkang indonesia yg sebok menyokong BENDERA sedangkan sepatutnya semua pemimpin patut menyokong memandangkan ini adalah kes negara?..kenapa pembangkang di Malaysia tidak bersungguh mempertahankan negara sendiri?..kenapa masih berdemonstrasi an menuntut macam2 sedangkan kes 2 da lama setel?..dan bny lg persoalan yg aku x mampu untuk mencari jawapannya...


selepas beberapa minggu, bermacam andaian yg timbul berkenaan perkara ni..ada yg menuduh pihak pembangkang di malaysia yg mendalangi isu ni memandangkan dSAI selalu ke indonesia dan baru2 ni anak beliau nurul izzah tlah memburukkan nama malysia di indonesia...dan yg terbaru ahli parlimen bebas, YB Zahrain telah mengaitkan koordinator BENDERA dengan editor Malaysian insider, saudara jahbar sadiq (maaf kalau silap nama)..

secara logiknya, demonstrasi ini telah dilakukan atas arahan seseorang..dan mereka yg berdemonstrasi telah dibayar..pandangan aku ini telah dikuatkan lg dengan satu artikel dlm blog yg menyatakan ada sindiket yg menguruskan hal2 demonstrasi dan bayaran harus dibuat..mende ni memang x pelik disebabkan faktor kemisinan rakyat di sana...

banyak tuntutan yg dibuat oleh kumpulan Bendera ni..antara nya ialah:

1. kerajaan malysia mesti memohon maaf (dan ini telah dua kalai ditolak oleh anifah aman, menteri luar dan juga TPM, tan sri mahyuddin yasin)

2. mahu membuat sweeping rakyat malaysia di indonesia (tp diorang bertumpu kt jakarta je..bangang tol..rakyat malaysia ade bny lg kt tempat laen..x cukup bajet kot nk cover duit minyak)

3. mahu menjatuhkan dan memboikot barang2 dr malaysia (ni lg satu bangang..baek g boikot brg israel n usa..lg pon kalau x boikot pon memang diorang x mampu beli, miskin la katekan)

4. memanggil rakyat indonesia yg bekerja di malaysia supaya pulang ke indonesia (baek diorang stay kt malaysia, leh wat bny duet..kt indon ape ade...)

5. memutuskan hubungan diplomatik dengan malaysia (ape taraf najis2 ni nk mintak cmni?bodo tol)

so, pesanan aku, jgn dilayan diorang ni...sbb kalau maken kite layan maken diorang galak..bile kite wat bodo sah2 diorang ni akan malu sendiri dan berenti cm2 je...ala, bukan sume org indonesia pon yg wat cmni..beberape kerat je..sebab diorang2 ni memang disuruh...nasihat aku, kite wat keje kite je..same2 bangunkan negara kite ni...amcam, ok?

Thursday, September 2, 2010

kantoi...


"ape lg la yg aku nk wat ni..."..kata ku dlm hati..nk wat cne, da name pon pekerja cemerlang...sume keje cepat je siap..haha...agak bosan td sebab keje da siap..dan aku mengambil jalan slamber untuk g ke stor ubat, da lepak bsame bro farhan...skali ade paper da..ape lagi, sebat r..

dengan best nye aku pon duduk kt krusi dan menelaah surat khabar...dan x lame pas2 bos aka cik nor aina pon masuk dan menjeling tajam kt aku/.....aku wat2 paham la...ttup paper n blah g kt depan blk..haha..kantoi siot..kantoi di bulan ramadhan..

ala bos, keje da siap la...da xtau nk watp..member prp yg laen pon wat keje masing2..mei poh siap bukak yahoo lg..huhu...las2 bos bg keje..BNYAK GILE!!!...ai,marah dlm diam r bos aku ni...xpela,buat gak kasi abes....ha, baru bos tau..jgn maen2 ngan pekerje cmni..haha..


er..sori r kengkawan..ngarut2 je mlm ni...pnat keje, da jam pale otak nk wat artikel pasal drugs..so,tito dulu la k..hehe..salam.

Wednesday, September 1, 2010

penat...


penat..memang penat...padan la dengan kritikal elaun yg kitorang dpt..celik je mate, smpai la kul 6 lby, keje je...2 baru jadual waktu bese...blom yg smpai kul 10 mlm...atau pon kene time yg kul 10 mlm smpai kul 8 pg..giler tol..huhu...

minggu ni kene kat stor..memang blur cket sebab bny kene mange je..otak pon kene twist sket..kene slow slet pasal antibiotik atau mcm2 lg guidelines..skang kene pandai berkomunikasi untuk mengupdatekan barang2 yg diorder..plus kene pandai gune mcm2 sistem..huhu...xpela, da tugas kea..slow2 kayuh r..hehe..

berbanding kemarin, ari ni bny yg aku blaja...thanx kt rakan setugas dan bos sebab ajar...kalau ari sinin 2 aku jz setel barang kt bhgian ubat, tp ari ni mcm2 yg aku wat...follow up, blaja wat LPO, blaja proses2 kalau dpt inden untuk dangerous drug, camne nk setelkan stok yg baru masuk,camne nk setelkan brg yg baru nk diorder..mcm2 blaja dlm satu hari ni...huhu...

pape pon aku akan berusaha lby kuat bukan untuk aku,tp untuk kesejahteraan dan eselesaan pesakit2 yg ade kt HSA 2...semoga ALLAH memberikan aku lebih kekuatan untuk aku menjadi seorng ahli farmasi yg baik..dan semoga kurng kesalahn2 yg aku wat supaya tidak menjadi ape2 kesan buruk terhadap pesakit...so, bdn da penat..tito dulu..hehe..salam..

Monday, August 30, 2010

gastrografin..


alhamdulillah, selamat da satu hari keje..walaupon bukan full day sebab kene setelkan dkumen2 yg x siap lg, namun aku teta berpuas hati dengan pencapaian hari pertama ni..hehe..dan alhamdulillah gak aku ditempatkan di bhgian stor ubat..bukan ape, kalau kt department laen, aku hanya berkesempatan untuk berkenalan ngan sedikit jenis ubat sahaja..tp ni, ameok ko..kt stor ubat...memang sume jenis ubat plus diagnostic agent pon aku leh jumpe...dan termasuk lah satu produk ni yg dinamakan gastrografin...

ape gastrografin ni?..cyes starting ape yg bermain kt fikiran aku ni produk ni merupakan sate agents untuk treat mane2 dz..tp pas tgk kt tenet, produk ni merupakan salah satu diagnostic tool..ha, kan da bertambah ilmu aku..dan jugak ilmu sape2 yg bace blog aku ni..hehe..so, kali ni kite berkenalan sket la ngan gastrografin ni k...

gastrografin terdiri drpd Diatrizoate meglumine dan jugak Diatrizoate sodium dan setiap ml gastoigrafin ni mengandungi 660mg Diatrizoate meglumine dan 100mg Diatrizoate sodium..dan setia ml jugak mengandungi 4.8mg sodium..gastrografin ni berfungsi sebagai contrast medium untuk cek area GIT la cam kat esophagus, perut, usus kecil dan jugak colon...tp produk ni hanya boleh digunakan secara oral atau pon masuk ikot rectal...xyah isau la sebab produk ni berperisa oren..pergh, oren 2 bai..sodap..hehe..

ape kriteria terpenting yg ade kt gastrigrafin ni smpai kan ia boleh sigunekan sbagai diagnostic tool?..ha, kite tgk balik kt struktur die...struktur gastrografin ni penuh dengan iodine dan kewjudan iodine ni la yg membolehkan gastrografin digunekan sebagai diagnostic tool..kedue due Diatrizoate meglumin n sodium ni akan menyerap dr GIT dan akan menjadika lining 2 opaque..leh la detect ape2 abnormalities kan..hehe..

den, ade kesan sampingan x kalau gune gastrografin ni?..ade, mesti ade pnye...memandangkan gastrografin ni tggi tahap osmolaritinye, ia boleh memberi sedikit kesan laksatif...ha, 2 je la kesan sampingannye..hehe..so, xla teruk sgt kan...kesimpulannye, rajin2 la belajar (ape pnye kesimpulan daa..haha..)..ok, salam..

Saturday, August 28, 2010

thiazolidinediones.....


salam ramadhan sume...pergh, baek nye intro,hehe...ari ni ahad, cuti..esok isnin, br g keje..so, aku pon ingin memanfaatkan cuti ni bersame korang sume dan membincangkan ape2 isu yg difikirkan menarik...td aku dok best2 usha berita2 terbaru berkaitan dunia farmasi, terjumpe la satu artikel yg membandingkan kesan sampingan rosiglitazone dan pioglitazone terhadap jantung..sblm kite bincang dengan lebih lanjut, ape kate kite berkenalan la sket ngan thiazolidinedione ni..ah, panjang tol...gune singkatan TZD je la ek..jgn mara ha..hehe..

TZD merupakan salah satu kumpulan antidiabetic drugs selaen drpd biguanides, sulphonylurea, insulin, da laen2 lagi lah..tp jarang doc yg prescribe TZD ni as 1st line agent..besenye untuk patient yg ada type 2 diabetes, TZD akan digunakan untk 2nd line agent, atau pon ditambah kepada OHA yg laen..TZD bertindak mengurangkan paras gula dengan dua jenis cara..cara2 nye ialah:

1. mengubah tahap sensitiviti PPAR (peroxisome proliferator-activated receptor) yg bny ditemui kat muscle, sel lemak dan jantung..kesan drpd mekanisma ni ialah, tahap sensitiviti sel2 berkenaan terhadap insulin akan lebih tinggi..ni primary mekanisma untuk TZD..

2. mengurangkan penghasilan gula oleh hati..maknenye kurangkan proses gluconeogenesis la..

3. mengubah lemak dr visceral ke subcutaneous..kurang efek lemak kt organ dalaman..

4. kurangkan paras free fatty acid..

fuh, memang bagus la TZD nye mekanisma...tp, ape yg menjadi isu kt sini ialah, kesan sampingan nye la..bny dan merbahaya..dan boleh membawa maut..contoh2 kesan sampingan TZD ni ialah:

1. hepatotoxicity
2. fluid retention
3. kurangkan ketumpatan tulang
4. risiko kepada sistem kardiovaskular

yg kite nk kaitkan ngan artikel yg aku mention awal2 td ialah yg num 2 tu..fluid retention...maknenye penggunaan TZD ni boleh meningkatkan volume water dlm bdn..dan kesan buruk akibat drpd fluid retention ni ialah heart failure dan heart attack, yg menjadi parameter dlm perbandingan antara rosidlitazone dan pioglitazone (artikel yg aku jumpe 2)....kalau kite fikir logik, pertambahan volume water dlm badan akan meningkatkan bebanan ke atas jantung..sebabnye ape2 yg ade dlm salur darah akan kembali ke jantung dan jantung jugak la yg bertanggungjawab untuk circulate blk ke seluruh badan..so,kalau volume besar, jantung kene keje lebih la kan..bile da asek keje lebih je, mesti akan lead ke satu masalah yg laen cam hypertension, heart failure dan sebagainye yg berkaitan ngan cardiovascular system...

untuk info tambahan, TZD ni jugak selalu memberi kesan sampingan yg buruk terhadap hati..besenye kalau patient ni kene amek TZD, suda menjadi satu kewajipan untuk monitor liver enzyme..so,kalau ade pape yg merisaukan, kene dc la TZD ni...

kesimpulan yg siperoleh drpd artikel yg aku jumpe 2 ialah, xde perbezaan pon dr segi kesan bururk trhadap jantung antara rosiglitazone dan pioglitazone..due2 same..so,drpd gamble patient`s life baek kite pilih agent laen..contoh cam sulphonylurea, yg mempunyai mekanisma lebih kurang sama ngan TZD, dan kurang kesan sampingan terhadap cardiovascular sistem (untuk pemilihan antara sulphonylurea, sile rujuk artikel sebelum ni)...salam..

Tuesday, August 24, 2010

nk keje dah woi...huhu..


tanggal 27 ogos, aku akan melangkah kaki ke bangunan JKN johor untuk melaporkan diri aku untuk menjadi seorang pegawai farmasi..ha..hehe...tah hospital mane la aku dpt..mintak2 la dpt kt kluang..dekat sket ngan sedare mare...

pape pon korang sume doakan la aku berjaya mengharungi segala cabaran kt hospital 2 nnt...fuh, mcm2 prasaan ade ni..takot, neves, seronok, gementar..mixed mood la katekan..semoga buku baru yg bakal aku bukak ni akan tertulis bny cerita gembira..hehe...ha, dan jugak semoga aku akan ade mase untuk menulis blog cam bese..amin..hehe..

Monday, August 23, 2010

urgent?emergency?


selamat tengah malam sume!!!er..er..hehe...ha, ni ade persoalan yg aku trime..ape perbezaan hypertensive emergency dan jugak hypertensive urgency..dan ape treatment yg sesuai untuk kedue due keadaan td 2..so, aku pon membuat quick search dan ini lah hasilnye..hehe.

so,ape perbezaan antar due2 keadaan 2?untuk mengetahui dengan ag bagus, kene la tau maksudnye kan..ni la maksudnye:

hypertensive urgency

keadaan di mana systolic pressue da mencecah 180 mmhg dan diastolic pressure lak da mencecah atau melebihi 120 mmg...keadaan ni memerlukan rawatan yg sepatutnya tetapi tidak seteruk hypertensive emergency...

hypertensive emergency

keadaannye x lari jauh dr hypertensive urgency...tetapi emergency hypertensive perlu dirawat dengan segera kerana keadaan ni boleh menyebabkan kerosakan organ dalaman dan boleh menyebabkan kematian..

so,ape yg kite nmpk secara kasarnye emergency hypertensive ni lg memerlukan rawatan secepat mungkin berbanding urgency hypertensive..tp kene control la gak untuk urgency hypertensive sebab keadaan ni leh progress ke emergency hypertensive kalau x dikawal...tp, apa rawatan yg sesuai untuk kedue due keadaan di atas?...


untuk rawatan, kite kene tgk balik jenis2 keadaan nye lah..untuk urgency hypertensive, blood pressure perlu diturunkan dlm masa beberapa jam..tp untuk emergency hypertensive plak, blood pressure kene diturunkan dlm masa 1 jam..so, kite leh kaitkan onset of action dan jugak mekanisma mane2 antihypertensive agent untuk disesuaikan dengan kedue due keadaan di atas..

senarai drug yg leh digunekan untuk urgency hypertensive (aim untuk kurangkan blood pressure dlm masa 24-48 jam)...

1. captopril (ACE inhibiotr)

2. metoprolol (B-Blocker)

3. Hydralazine

senarai drug yg leh digunekan untuk emergency hypertensive (aim untuk kurangkan blood pressure sebanyak 25% dlm masa 1-2 jam, dan target kepada 160/100 mmhg 4-6 jam seterusnya)

1. nitroprusside (vasodilator)

2. Labetalol (B-blocker)

3. nitroglycerin (vasodilator)

4. Fenoldopam (dopamine agonist)

itu la sedikit sebanyak info berkenaan urgency hypertensive dan emergency hypertensive mengikut ape yg aku paham...so, harap korang sume puas hati..hehe..salam..

Sunday, August 22, 2010

glibenclamide vs gliclazide


salam kengkawan sume!!!!!siang ni xde wat pape, aku pon kerajen kan diri meng review beberapa jurnal yg membandingkan antara glibenclamide dan juga gliclazide...die2 drugs ni merupakan ubat kencing manis yg berada dalam kumpulan yg sama, iaitu sulphonylureas..sulphonylureas ni merupakan ubat kencing manis yg mempunyai keupayaan utuk merangsang pengeluaran insulin dr pankreas dan juga merangsang aktiviti insulin...memandangkan due2 ni dlm grup yg same, kite mesti terpikir mane satu yg lg elok..sebab ini akan mempengaruhi pemilihan drug untuk memastikan yg terbaek untuk patient...

so, ini antara info yg aku dpt dlm perbandingan antara glibenclamide dan gliclazide:

1. untuk patient yg ade diabetes dan pd mase yg same ade heart disease, penggunaan gliclazide lg elok sebab ade study yg menunjukkan penggunaan glibenclamide dikaitkan dengan kadar mortality yg tinggi untuk kardiovaskular disease berbanding penggunaan gliclazide.

2. oxidative stress akan berlaku dalam keadaan glycemic..tetapi penggunaan gliclazide dpt mengurangkan stress ni lebih berkesan berbanding penggunaan glibenclamide..dan ni menunjukkan bahawa gliclazide mempunyai kesan antioxidant yg tinggi berbanding glibenclamide.

3. penggunaan glibenclamide dpt memusnahkan kesan perlindungan ke atas jantung berbanding penggunaan gliclazide

4. kedua dua agent, glibenclamide dan gliclazide boleh menyebabkan keadaan hypoglycemia..tetapi, ade satu kajian yg menunjukkan rawatan untuk diabetes type 2 di kalangan elderly people menggunakan glibenclamide mempunyai risiko yg lg tinggi ke arah hypoglycemic berbanding glyclazide.


kesimpulannye, dlm beberapa jurnal yg aku review, sumenye berpihak kepada gliclazide in terms of keberkesanan dan juga kesan sampingan...mungkin kajian2 ni akan mempengaruhi doc dan juga pharmacist dlm pemilihan drug..pape pon, mende yg plg penting ialah monitoring. sbb tiap2 orang akan respon dengan cr yg berlainan terhadap ubat yg diberi....okay, 2 je untuk kali ni...hehe..salam..

diabetes


salam sume kengkawan..ha, da bape hari da kite pose ni..jap2 nk kire..ha, da doblas ari da la..bape ari algi tah nk raya..haha...okay2, back 2 the topic..selame kite berpuasa ni, ade x kite terpikir tentang insan2 yg terpakse makan ubat?..untuk artikel kali ni kite fokus kt patient yg ade penyakit diabetes..atau pon bahasa mudahnye kencing manis....

dilema yg diorang hadapi ialah, diorang xleh makan ubat sebab diorang puasa..tp pd masa yg same kalau diorang xmakan ubat, nnt x stable la plak blood sugar diorang..n kalau pengurusan jadual pemakanan ubat yg x sesuai lak akan meningkatkan risiko diorang untuk mengalami hypoglycemia, atau pon hyperglycemia..hypoglycemia leh terjadi time diorang berpuasa...dan jugak hyperglycemia plak leh terjadi time diorang bbke nnt...so, pengurusan pemakanan ubat yg teratur dan sesuai dengan bulan ramadhan amat lah penting...sape nye tangungjawab?.ha, encik farmasis, keje korang la..huhu...

di sini aku senaraikan ubat kencing manis yg selalu diambil oleh patient dan senarai ni aku amek drpd ape yg aku alami time keje kt kedai farmasi ari 2...antara drugs yg selalu digunakan ialah:

1. metformin 500 mg

2. glibenclamide 5 mg

3. glyclazide sr 30 mg

4. glyclazide 80 mg

dan ade agent laen seperti acarbose, glucovance (metformin + glibenclamide), dan laen2 lagi..jd, ape faktor2 yg kite kene amek tau sebelum kite nk menentukan waktu2 yg sesuai untuk diorang ni makan ubat?...bny faktor yg kite kene amek tau seperti:

1. tahap keterukan penyakit

2. jenis ubat yg di ambil

3. pekerjaan di waktu siang

4. frequency pengambilan ubat sewaktu bukan bulan puasa

5. jenis makanan yg diambil sewaktu sahur dan berbuka

drpd faktor2 ni, kite leh rancangkan untuk diorang, supaya kesihatan mereka x terjejas dan tahap gula akan sentiasa stable..dan yg plg penting, diorang leh berpuasa cam bese..

paras gula akan berubah mengikut masa...waktu tudur dan jugak waktu berpuasa disiang hari, paras gula akan turun sebab x ambil ape2 makanan..dan kalau ditambah pulak dengan pengambilan ubat, ade risiko hypoglycemia akan berlaku....jd, aku ade beberapa cadangan untuk mengatasi masalah ni...er, ni cdangan aku je la..sape2 yg ade cadangan laen leh la anta komen..hehe..

1. indivdu yg kene makan metformin je, leh la amek satu tab time sahur, dan jugak satu tab selepas bbke..tp kalau b4 bbke paras gule da rendah, contoh cam 3 atau 2 mmol/l, leh la amek ubat selepas solat terawih..takot kalau amek trus pas bbke nnt jatuh bny sgt...sebab besenye sape2 yg jz amek metformin, kencing manis nya x la teruk sgt..

2. mane2 individu yg terpakse amek kombinasi antara metfromin dan salah satu sulphonylureas, contohnye glibenclamide, leh wat cmni lak..kalau ikotkan mekanisma, sulphonylurea lg kuat sebab die leh induce pengeluaran insulin, sedangkan biguanide hanya dpt merangsang aktiviti insulin...so, untuk sahur kite bg metformin..sebab d rest leh cober time berpuasa..dan glibenclamide bg pas bbke..sebab kalau paras gule jd rendah, diorang leh amek food trus..

3. kalau individu seperti num 2 ni rase agak susah untuk atur jadual pemakanan, kite leh introduce produk yg da combine due agent 2..contohnye cam glucovance la...ade 3 jenis dose yg berlainan...250/1.25, 500/2.5 dan jugak 500/5 (metformin/glibenclamide respectively)...leh try mane2 dose yg bersesuaian la..kalau dose yg plg rendah xleh control blood glucose,leh naikan dose..tp kalau dose yg tinggi leh sebabkan hypoglysemia, kene krangkan dose la..

4. ade jugak patient yg trpakse amek insulin...leh combine antara long acting dan jugak short acting..atau pon gune salah satu je..gune short acting time sahur sebab insulin 2 nk cover untuk fud yg diorang makan time sahur..n d rest akan di cover time diorang berpuasa..dan gune long acting time pas bbke..sebab nk cover waktu malam, yg besenye diorang akan mkan..

itu la sedikit sebanyak cadangan aku untuk mane2 individu yg terpaksa makan ubat, tp ingin berpuasa..ape yg penting, kene rajen monitor paras gula (ade artikel yg aku jumpe hukm cek paras gule ni x membatalkan puasa) untuk memastikan yg gula 2 x terlebih sgt dan x terkurang sangat..lg satu kalau boleh untuk puasa yg akan dtg, wat dulu puasa sunat, untuk cr ape jadual pemakanan ubat yg sesuai..bkn ape, kalau time puasa sunat ni, n trpakse btlkan puasa, x la terasa rugi sgt...ha...pape pon, aku doakan yg korang setiasa sehat dan derupaya ntuk mngerjakan ibdah ramadhan ni....salam..

Thursday, August 19, 2010

magnesium...


assalamualaikum sume!!!ha,ade da member2 aku yg g lapor diri...aku ni 27 br nk g...xpe2..study dulu..hehe..eh, ape kite nk sembang kali ni lak ek?..ha, ape kate kite borak pasal magnesium...tp bukan magnesium semate mate...kite bincangkan pasal magnesium toxicity....bukan ape, pas belek2 balik aku nye report time klerksyip dulu, ade terjumpe satu notes pasal ecclampsia..dan treatment yg bese digunekan ialah magnesium sulphate...dan bile kite gune magnesium sulphate, kene la monitor patient..salah satu cara nk monitor patient ialah tgk patient nye patelar reflex..sebab makin kurang reflex, merupakan petanda yg patient sedang mengalami magnesium toxicity...persoalannye skang, camne kite nk kaitkan magnesium toxicity ngan patellar reflex?..ha,ni yg kite nk sembang ni..jom2..

kebiasaannye cukup susah untuk seseorang mendapat magnesium toxicity...tp x mustahil jugak untuk seseorang 2 dpt magnesium toxicity..bile kandungan magnesium melebihi paras 2 mmol/l, da consider toxicity da...besenye sape2 yg amek drugs yg ade kandungan magnesium la..contoh cam ecclampsia yg memerlukan patient amek magnesium sulphate dalam amount yg banyak...

ade mcm2 jenis magnesium toxicity ni..antaranye ialah:

1. neuromuscular

2. hypocalcemia

3. conduction system

4. nonspecific cam nausea, vomiting, dan jugak cutaneous flushing...

tp untuk kali ni kite fokus kat neuromuscular sebab ni la yg ade kaitan ngan pengurangan patelar reflex..dengan kandungan magnesium yg erlebihan, ia akan menyebabkan gangguan pada transmisi neuromuscular...sebab ape?ha, ade 2 mekanisma yg menyebabkan halangan ini berlaku..magnesium yg berlebihan akan menyebabkan:

1. menghalang perembesan acetylcholine dprp presynaptic neuron..kalau acetylcholine x kua, maknenye postsynaptic neuron xkan dpt diaktifkan la..ha..

2. menghalang kemasukan calcium ke dalam neuron yg akan menghalang transmisi impulse..

ha, 2 la mekanisma2 yg menyebabkan patellar reflex menjadi semakin lemah..dan kepentingan me monitor patelar reflex ni ialah simptom ni merupakan simptom terawal yg kite akan tgk dlm magnesium toxicity..so,kalau ade je smptom ni, kene aware da la..ha..make sure magnesium level sentiase dlm range yg selamat..

2 la sedikit sebanyak berkenaan perkaitan antara patellar reflex dengan magnesium toxicity..bukan ape, kalau kite tau ape perkaitannye, senang la nk memahami ape simptom2 magnesium toxicity ni...emmahami ag mudah dr menghapal kan..hehe..k,salam..

Wednesday, August 18, 2010

solat sunat tarawih


salam kengkawan sume!!!apa macam sahur pg td..balun ape?hehe...okay2, kite serius sket..tiap2 mlm pas bbke korang wat ape?..ha,jgn wat2 x tau lak..hehe..pas bbke besenye kite solat maghrib..pas2 solat isya` dan disambung dengan solat tarawih dan solat sunat witir..memang la solat sunat tarawih dan witir tu hukumnya sunat mu`akad..tp besenye kalau seseorang 2 x wat solat sunat ni ramadhan diorang xde spesel la kan..da mcm puasa sunat time bulan2 laen la plak...ha..so, kali ni kite nk borak2 sket la ape kaitan antara solat sunat tarawih dengan kesihatan..

sebelum 2, ape salahnye kite tau2 sket sejarah disebalik solat sunat tarawih ni k..solat sunat tarawih ni telah pertama kali dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW di masjid nabawi..hadis yang diriwayatkan oleh Saiditina Aisyah RA berbunyi:

"Pada suatu malam Nabi Muhammad s.a.w. solat dimasjid, maka para sahabat mengikuti solatnya. Pada malam berikutnya, Baginda s.a.w. solat lagi dimasjid dan para sahabat yang mengikutinya bertambah ramai. Lalu mereka berhimpun pada malam ketiga atau keempat, tetapi Nabi Muhammad s.a.w. tidak keluar kemasjid untuk solat bersama mereka. Pada sebelah paginya Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Sesungguhnya aku melihat apa yang kamu kerjakan dan tidak ada sesuatu apa pun yang mencegah aku untuk keluar mengerjakan solat bersama kamu semua kecuali aku khuatir kalau- kalau kamu menganggap solat itu diwajibkan atas kamu." (Riwayat Muslim)

drpd hadis ni, kite dpt lihat tindakan Rasulullah SAW yang tidak mahu para sahabat melihat solat tarawih ni sebagai satu amalan yg wajib..sebab 2 la hukum nye sunat mu`akad..

berkenaan dengan rakaat plak, ade pelbagai pendapat drpd ulama..ade yg kate 8 rakaat, 20 rakaat, 36 rakaat, dan ade jugak sampai 200 rakaat..pergh, banyaknye..tiada had dlm menentukan rakaat slat unat tarawih kerana merek menganggap yang solat sunat tarawih ni sebagai solat mutlak malam (qiyamullail)..tp minimum 8 rakaat la sebab hadis Bukhari dan Muslim mengatakan yg Saidatina Aisyah RA telah melihat Rasulullah SAW mengerjakan solat sunat tarawih sebanyak 8 rakaat...

ha, 2 la sedikit sebanyak tentang solat sunat tarawih..so, berbalik kepada topik utama kite, ape kaitan solat sunat tarawih dengan kesihatan?..seriously aku pon x tau nk cr ref kt mane..tp kite start perbincangan kite ni dengan satu key word..ape key word nye?..solat suat tarawih biasanye dikaitkan dengan amalan berehat-rehat..satu artikel mengatakan yg solat sunat tarawih ni dilakukan sebagai satu amalan berehat yg dpt mengelakkan ketegangan selepas berbuka puasa...

so, untuk mengaitkan solat sunat tarawih dengan kesihatan, aku try cari mcm2 artikel yg berkaitan dengan isu ni...cari punye cari, terjumpe la satu fakta..kajian sekumpulan penyilidik drpd jbtn kejuruteraan bioperubatan UM telah membuktikan yg solat sunat tarawih dpt meningkatkan BMR drpd purata 1455 kal kepada 1486 kal, dan juga dpt menurunkan jisim badan sebanyak 21 peratus..dan keputusan ni adalah hasil kombinasi amalan berpuasa dan solat sunat tarawih..ha..kan bgs 2..xyah berhabis duet beli produk2 kelangsingan bdn..huhu..selain itu, solat sunat tarawih juga dpt menguatkan otot dan fizikal tubuh..ini merupakan hasil yg diperoleh drpd pergerakan2 di dalam solat..

time puasa mesti lapar kan...bile lapar mesti tensen kan..stress lg..kan2..hehe..ha, bile pas bbke puase, plus kite wat solat sunat tarawih, ia dapat memberi ketenangan dan ini dibuktikan dalam satu kajian berkenaan solat oleh penyelidik dr UM..kajian membuktikan yg keadaan emosi seseorang yg bersolat sama dengan keadaan seseorang yg bgn dr tidur..tenang je..

satu muktamar yg mengumpulkan pakar perubatan Islam telah menyenaraikan beberapa kebaikan dr segi kesihatan yg diperoleh hasil drpd solat sunat tarawih...antaranya ialah:

1. bagus untuk kelenturan tulang belakang.
2. bagus untuk peredaran darah
3. baik untuk jantung dan beberapa organ pernafasan yg lain

ha, ni lak antara pendapat aku berkenaan kelebihan solat sunat tarawih dala kesihatan..

1. pergerakan dlm solat dpt membakar kalori dan balance balik dengan ape yg kite makan sewaktu berbuka.

2. pergerakan dlm solat jugak dpt melancarkan balik perjalanan darah yg sebelum itu asek tertumpu ke arah GIT (normal mekanisma selepas makan), dan dpt mengelakkan rasa mngantuk..

2 la sedikit sebanyak yg aku leh kaitkan antara solat sunat tarawih ngan kesihatan..so, sebagai pelengkat bulan ramadhan ni, same2 lah kite mngerjakan solat sunat tarawih disamping amaln2 yg laen sperti bersedekah, baca Al Quran dan lain2 lagi..salam..hehe..

p/s: artikel ini merupakan fakta yg aku jumpe plus beberpa pendapat peribadi..so, mane2 yg rase ade fakta yg x betol atau pon ade pendapat laen, komen korang sume adalah digalakkan..er,kalau xleh komen kt cni, komen r kt fb k..

rujukan drpd www.selatanonline.net, www.arabmykrk.com

Tuesday, August 17, 2010

detox patch..


salam sume kengkawan!!!ha..ade satu pertanyaan yg aku dpt yg mempersoalkan keberkesanan detox patch dlm proses pembuangan toxin...untuk itu, aku pon berinternet lah untuk mencari seberapa bny artikel yg boleh dibuat rujukan untuk menjawa pertanyaas itu..hehe...ala, bkn ape pon.nnt sume gak dpt ilmu kan..tp pas bace artikel aku ni, mane2 pembace yg ade pendapat laen, leh la tinggalkan komen k..hehe..

untuk detox ni ade mcm2 cara..ade yg fasting (cam artikel aku yg lepas), patch, liquid, capsule dan laen2 lagi care...tp kali ni aku fokus kt yg patch la k..sebelum kite semban lebih lanjut, jom kite fahami ape mekanisma yg digunakan untuk menyingkirkan toksin dr dlm bdn dengan menggunakan patch ni...ha, check it out!!!hehe...

bdn kite mngumpul toksin drpd makanan yg kite makan, dan jugak drpd udara yg tercemar..toksin2 ni akan terkumpul dlm bdn kite dan bile level da tggi, mule la kite akan ase x sedap bdn..penat2 la, x bermaya..ha..dan bile kite apply detox patch ni, besenye kite tampal kt kaki la, bahan2 aktif dlm patch 2 akan absorb toksin dr dlm bdn..dan toksin2 2 akan keluar dr bdn melalui liang2 peluh (eccrine sweat gland)...ha, cm2 la lebih kurang mekanisma yg di apply untuk detox patch ni..ape bahan aktif yg salu digunekan dlm detox patch ni?..erm, walaupon terdapat bny produk yg ade dlm market, secara average xde berbeze cgt la...bahan2 yg bese ade dlm detox patch ialah:

1. powder wood
2. bamboo vinegar
3. germanium
4. tourmaline
5. chitosan

dan ade lg beberapa bahan yg ditambah mengikut produk2 yg tertentu..hehe...so, berbalik kepada persoalan di atas..betol ke penggunaan detox patch ni btol2 efektif?..ha, sambung bace..hehe.

besenye, kalau nk tgk sesuatu produk 2 ok atau x, kite akan refer kt clinical study yg telah dibuat..bese la, skang ni sume nk evidence based kan..sume nk ade bukti yg kukuh..baru la ape yg di claim kan oleh manufacturer 2 boleh dipercayai dan bukan hanya untuk marketing semate mate...so,berdasarkan pencarian aku kt tenet ni, memang susah nk jumpe mane2 clinical study berkenaan detox patch ni (kalau ade sape2 yg jumpe, bgtau la taw)..dan plak ade satu artikel yg aku jumpe mngatakan xde bukti yg menunjukkan keberkesanan germanium terhadap proses detoxification ni..plus tourmaline plak (salah satu sumber infrared) yg digunakan dlm detox patch boleh melancarkan perjalanan darah TETAPI xde satu study pon yg menerangkan ape dose tourmaline yg sesuai untuk menghasilkan kesan cam2..kesimpulannye, memang sket sgt evidence yg menyokong keberkesanan detox patch ni untuk membuang toksin dr dlm bdn...sebab secara semulajadinye, memang metabolic waste ni akan keluar melalui eccrine sweat gland even tanpa pertolongan detox patch...

so,ape yg dpt aku simpulkan ialah, selagi produk ni c bg ape2 kesan sampingan, terserah lah kt korang untuk gune..mungkin kesan nye btol cume blom ade clinical study yg cukup..atau pon claim2 yg manufacturer wat 2 hanya untuk attract customer...tp kene ati2 gak la..sebab takot mane2 customer yg ade allergic kt mane2 bahan dalam detox patch 2 g gune lak produk ni..kang x pasal2 korang dpt sakit..pape pon, dptkan info yg secukupnye drpd doktor dan farmasi sebelum menggunakan mana2 barangan kesihatan k,,salam..

Monday, August 16, 2010

air batu campur..


salam sume..watpe siang2 ni...ha, sape yg ngah bekerje 2 keje la elok2..mencari rezki kan..hehe..bg yg cuti sekejap cam aku ni, lepak kt umah je la..ni pon ngah layan seniman bujang lapok..hehe...ha, kali ni aku nk cite sket pasal satu iklan kemerdekaan oleh Maybank..pasal air batu campur..aku ase korang pon kompem da tgk kan?..hehe..nk tau nape aku ase iklan ni unik?..ni adelah analisa dan pendapat ikhlas dr aku..korang nye pendapat mungkin laen atau same..hehe..

sebelum 2 baek aku cite balek la ape flow iklan 2..ye la, mane tau ade korang2 yg x dpt tgk lg iklan 2..hehe..ha, camni...iklan 2 bercerita pasal air batu campur..starting die cite pasal kacang..pas2 ade la plak pasal kacang merah, buah pala, sirap, manisan, dan bermacam macam lg yg ade dlm air batu campur...pas2 sume bahan 2 tinggal dalam satu bekas, dan ade ais..ha...dan kesimpulannye iklan 2 cakap sume bahan2 2 idop ngan aman dan harmoni dalam satu bekas, yg di ibaratkan sebagai negara, tanpa ada sebarang perpecahan...ha, 2 la secara kasar flow iklan tentang kemerdekaan oleh maybank....

ape yg menariknye, iklan 2 mengibaratkan air batu campur sebagai negara Malaysia yg dalamnya memiliki rakyat yg berbilang kaum..idop aman dan sentosa tanpa ada sebarang masalah...dan air batu campur yg sedap adalah hasil drpd keharmonian bahan2 yg di campur..same r gak ngan Malaysia..Malaysia yg maju adalah hasil drpd perpaduan dan keharmonian rakyatnya yg berbilang kaum...

tapi ape yg aku risaukan skang adalah keadaan politik di Malaysia ni yg agak kurang stabil...semakin bny kenyataan yg berbaur perkauman, dan mencabar keharmonian kaum2 di Malaysia ni oleh pemimpin2 politik...bile bny kenyataan yg cmni dikeluarkan oleh pemimpin yg dianggap berpengaruh, aku takot yg keharmonian bahan2 dalam air batu campur2 td akan terjejas..dan akibatnya air batu campur td 2 x sedap..bile x sedap, orang xkan makan or beli da air batu campur 2...same cam Malaysia..bile Malaysia da x sedap, atau pon x aman, xde pelabur da yg nk melabur kt Malaysia ni..xde kemajuan da yg akan dicapai..akibatnya, peluang generasi akan dtg untuk idup ngan aman akan terjejas akibat sikap segelintir pemimpin yg boleh dikatakan bangang..huhu..

jadi, kepada rakyat Malysia sume yg aku kasihi..diharap korang sume jgn terpengaruh la ngan pemimpin2 camni...kite pikir balik selama 53 taun kemerdekaan, xde sape yg boleh membangunkan negara ni melaenkan kite sendiri...selame kite idop ni, sape yg kite tgk kt sekeliling kite mm..toleh kanan nmpak Rama..toleh kiri nmpak Ah chong..jadi, persetankan sume hasutan2 jahat..cina hormat melayu, melayu hormat india, india hormat cina..kalau sume berfikiran cmni, aku percaya, rancangan jahat sesetengah pemimpin untuk memecahbelahkan kite sume ni akan gagal...

x usah pikir terlalu kompleks..bile korang tgk air batu campur (time bulan x pose la..hehe), ingat lah yg keharmonian negara kita ni hanya dpt dicapai kalau kite bersatu...akhir sekali, tahniah aku ucapkan kt director iklan 2 yg berjaya menggunakan contoh yg mudah untuk mengingatkanrakyat Maaysia tentang pentingnya bersatu padu...

same je pakcik......


salam kengkawan sume!!!pe kabar korang mlm ni...sori la lmbat sket wat artikle, layan do re mi la plak..hehe..ha, mesti orang pelik kan tajuk artikel mlm ni..agak2 korang aku nk sembang pasal ape mm..ha, teke r..hehe..ha, mlm ni kite akan bersembang pasal salah satu common problem yg terjadi di kedai farmasi..mende ni jd kt kedai farmasi je..kt hospital atau kt klinik xkan jadik masalah ni..nk tau ape masalahnye?ha, truskan membace..hehe..

masalah yg paling common dan yg paling memeningkan seorang farmasi di kedai farmasi ialah sikap sesetengah patient yg kurang memahami ubat yg diorang amek...kebanyakan diorang x tahu yg satu drug 2 mempunyai bny trade name...ha...bile diorang dtg balik untuk amek ubat yg same, dan kebetulan plak ubat yg diorang amek 2 abes, memang sakit r nk explain kalau kite nk suggest ubat laen (padahal same je, trade name je yg laen)..hehe..

kadang2 ade gak patient yg hanya ingat bentuk dan warna ubat yg diorang amek..contoh la kan..starting diorang amek ponstan (mefenamic acid) untuk pain killer...pas2 bile diorang dtg balik, ponstan abes la plak..so, farmasi akan suggest produk laen yg memang mefenamic acid, tp trade name laen..contohnye mefcid..ha,den diorang akan xnak..mcm2 la alasan yg diberi..hehe..pening gak la kalau ade patient yg cam2..hehe..

so, skang meh kite tgk contoh2 produk yg content same, dose dame tp trade name laen..jom tgk jom..(contoh berdasarkan tempat aku keje..hehe)

1: asthma tab = asthma cap (theophyline + pseudoephedrine)

2: ponstan = mefcid (mefenamic acid 500mg)

3: zolterol = remethan (diclofenac sodium 100 mg)

4: sefmal = domadol (tramadol 50 mg)

5: ezede = clarityne (loratadine 10 mg)

selaen generic name yg same..ade gak kes2 di mane diorang xleh trime ubat laen even fungsi nye same...tp yg ni untuk kes2 yg bese je la..cam demam, selsema, or batuk..yg kronik2 nye xleh la..hehe...sebagai contoh ubat untuk selsema...diorang sebelum ni amek cetirizine..tp disebabkan cetirizine abes, bg la loratadine..tp diorang xnk time..huhu..

ha, itu la salah satu masalah yg agak memeningkan farmasi dan mengambil masa yg lama untuk mengexplain kat patietn 2..tp pape pon kite kene utama kan patient dan sabar dalam menjalankan tugas kite..dan kalau boleh setiap ahli farmasi kene mngambil tanggungjawab untuk mengadakan sesi penerangan kepada komuniti...itu je untuk kali ni..hehe..salam..

Sunday, August 15, 2010

batuk2...


salam kengkawan sume..amcam, semayang terawih x td?..hehe..xpe, wat sorang2 pon xpe (aku r 2..haha)...so, mlm ni kite start blk bersembang pasal drugs..ari 2 da wat pasal kebaikan berpuasa kn..so, kite gilir2 k..hehe...dan kali ni aku nk cite sket r pasal batuk...bukan batuk bese 2..ha, ni y spesel sket..pasal ape?ha,nk cite r ni..hehe..

sbnanye aku nk ajak korang borak pasal batuk yg disebabkan oleh ACE inhibitor..ACE inhibitor ni merupakan salah satu agent yg digunekan untuk treat patient yg ade hypertension sebab agent ni dpt induce vasodilation...tp common side effect yg plg common dan paling meng x selesekan patient ialah batuk..memang kaw2 nye batok..dan kalau telan ubat batok ber lori lori pon xkan ilang batok ni selagi patient 2 amek ACE inhibitor..dan salunye alternative untuk ACE inhiitor ni ialah ARB (angiotensin receptor inhibitor)...nk tuka agent lain dlm ACE inhibitor?..lupekan la sebab almost all ACE inhibitor ade adverse effect ni..hehe..

okay2, back 2 the topic...besenye, dlm 10% patient yg treated ngan ACE inhibitor ni akan mengalami masalah ni..dan yg paling teruk almost separuh drpp yg 10 % 2 td terpakse dc ACE inhibitor dan tukar kepada drugs laen..sebab da teruk dan xleh tahan pnye pasal..ha..smpai cm2 skali..so, ape yg membuatkan kite curious adalah mcm mane ACE inhibitor ni leh sebabkan dry cough yg teruk?..adekah sumpahan untuk sape2 yg makan ACE inhibitor ni?er..mane ade..ni ha mechanism nye..hehe..

ACE inhibitor berperanan untuk menghalang ACE (Angiotensin converting enzyme), iaitu enzyme yg dpt menukarkan Angiotensin 1 kepade angiotensin 11 (agent yg menyebabkan pengecutan salur darah dan jugak penyebab retensi air dan sodium..tp pd mase yg same, ACE inhibitor ni gak akan menghalang enzim kininase 11 drpd melakukan kejenye..ape keje kininase 11 ni?..kerje nye merbahaya..sambung ekor beruang!!er..er..bukan2..keje kininase ni ialah menyahtinjakan bradykinin, substance P dan jugak prostaglandin...tetapi..bile ACE inhibitor ini telah menghalang tugas kininase 2, terjadi lah pengumpulan bradykinin, prostaglandin dan substance P ni...geng2 ni lah yg menjadi penyebab utama terjadinye batok 2..ha, da jelas sume kan?hehe...

ade bebrapa pilihan untuk patient yg mengalami batuk2 akibat penggunaan ACE ingibitor ni...antarenye ialah:

1. wat bodo je sebab diorang x kesah pon batok2 ni.

2. ah..gile r x tahan batok2 ni..g jumpe doktor mintak tuka.

3. kurangkan dose
mane2 patient yg dc atau pon tuka kepada agent laen, batok2 ni akan ambil mase selame 2 minggu (member aku jumpe artikel pasal ni), atau pon beberapa hari (artikel yg aku jumpe),dan kesan 2 akan ilang seluruhnye..hehe...so, kepada doc dan jugak pcist, amek berat la kt koang nye patient k..kalau ade tande2 side effect ni dan diorang memang x slese..xepat2 la tuka..ingat patient 1st..salam..

Saturday, August 14, 2010

mood berkurang....


salam sume..aduhai..nape la mood untuk menulis ni semakin berkurang..ni kes cuti lame r ni..plus da x sbr nk stat keje..hehe....erm,,bukan ape..kan da masuk bulan ramadhan ni..so, masa malam aku da berkurang sebab kene g semayang terawih...dah 2 plak mlm je la mase yg aku ade untuk mencari bahan dan menulis artikel....

xpe2..esok ari last aku keje kt kedai farmasi 2..so, pasni leh wat artikel siang r..bny mase cket..hehe..maybe artikel yg berkualaiti cam dulu akan aku siapkan isnin ni.insyaallah..(ceh berkualiti ke..hehe)..untuk malam ni..layan bola!!!!..hehe..salam..

Thursday, August 12, 2010

detoxification...


salam kengkawan sume!!!!amacam, g x terawih td?hehe....okay2, artikel ni akan menerangkan sedikit sebanyak tentang kebaikan berpuasa untuk kesihatan kita...dan antara yg terhangat di pasaran ialah berkenaan kebaikan berpuasa yg boleh menyahtoksinkan toksin2 dr bdn kite....ha, camne plak 2 ek..

sebelum berborak ngan lebih lame, aku nk share sket r ngan korang pasal maksud berupuasa..tp bukan yg kite salu tau 2..ni yg laen sket..aku jumpe dlm satu artikel...artikel ni mendefinisikan fasting sebaai satu keadaan di mana storage fat dan carbohydrate telah digunekan untuk menghasilkan tenaga..tp bile da smpai tahap pnggunaan protein untuk mnghasilkan tenage, itu da x dipanggil fasting..itu dipanggil starving...erm..menarik kan definisi ni..hehe..

wokeh, berbalik kt tajuk di atas, camne dengan berpuasa boleh membuang toksik dr dlm badan?lemak ni berasal drpd carbohydrate dan juga gula yg x digunakan dlm badan....maknenye pape yg kite makan dan tidak digunakan, akan ditukar kepada lemak dan akan disimpan dlm bdn...tp, masalahnye skang, x sume makanan yg kite makan ni bebas drpd bahan toksik yg berbahaya...

mcm yg kite tgk kt sekeliling kite, terdapat bny kebun sayur yg menggunakan racun serangga kan..korang sume pasti ke yg sayuran 2 da dibersihkan ngan btol2..dan korang pasti ke ape yg kite makan ni bebas drpd sebarang toksik yg terlekat kt permukaan sayuran pas petani sembur racun serangga..kompem x sume yg bebas racun serangga kan..ha, mane2 toksik yg kite makan secare x sngaje 2 akan ditukarkan kepada lemak unutk disimpan di dlm badan...

dan apabila kita ber[uasa, bdn tidak akan mendapat sebarang sumber tenaga dr luar..sbb kite x makan r kan..hehe..so, bdn kite akan menggunakan lemak yg disimpan untuk menghasilkan tenaga...bile lemak simpanan 2 td telah diuraikan, secara tidak langsung toksik td akan dilepaskan dan akan dibuang oleh organ2 lain same ade paru2, kidney atau pon liver...

ha,nmpak x kenkawan camne ngan berpuasa je kite dpt membuang toksik dr bdn kite..xyah nk beli kinohinitsu ke kan..jimat duet cket..er,hehe..dr segi sains je pon kite da nmpak berapa bny kelebihan berpuasa ni..2 x kite dr segi islam lak 2..memang sgt2 rugi sape2 yg sengaje x pose..jd, kepade lelaki, pose penoh k..yg perempuan 2 aku paham la..hehe....wokeh, nk tito da..esok nk sahur..hehe..salam..