There was an error in this gadget

Saturday, October 30, 2010

lame tol..

salam semue...serius memang da lame sgt aku x menjenguk blog aku ni...nsb bak labah2 xleh masuk dlm blog, kalau x da bersawang da blog aku ni...bukan ape, bile da stat keje ni memang bz..blk2 je pnat, trus tido...huhu...memang la bny ks yg boleh dijadikan modal untuk aku muatkan dlm blog aku ni..tp kalau maen letak je tanpe ade ape ref, memang x feel la..kene la ade ref, br la confident sket..dan masalahnye nk bce artikel2 untuk dijadikan ref 2 yg payah 2..tau2 je la kalau da penat kn..huhu..

lby 2 bulan da aku keje..gaji pon da dpt..alhamdulillah...so, bile maken lame keje, maken besar la tanggungjawab..dan maken besar la cabaran2 yg aku kene hadapi...tp xpe, ape pon yg datang, akan aku tempuhi dengan tabah..kalau tensen ngan sape2 ke, blk je umah, wat la mesyuarat tingkap ngan dak2 rumah....leh la ilangkan stress 2...haha..

so,perkembangan skang, aku lebuh menjurus untuk menyusun jadual research aku...tpakse la korek sume file2 yg aku ase bergune untuk research aku nnt..tajuk pon da dpt, n kene put effort je la supaye research aku leh bg impact yg besar kt HSA...

pape pon, aku akan kuatkan semangat utuk mengupdate kes2 yg aku jumpe kt hospital untuk dimuatkan dlm blog aku ni...pe yg aku ingat smpai skang ialah neupogen leh bg untuk 3 ari je, sbb harge mahal..haha..k, salam..

Saturday, October 2, 2010

daulat tuanku...


memandangkan aku ni x brape reti nk cr sumber2 yg boleh diolah untk menghasilkan artikel berkenaan sejarah2 lama, so aku pon meng copy kan link ni untuk korang...n credit 2 blog yg menghasilkan artikel ni...satu kupasan dan hujah yg menarik..dan aku harap artikel2 ni boleh menjawab segala persoalan...

http://sangtawal.blogspot.com/2010/09/daulat-raja-melayu.html

p/s:dlm artikel ni ade lg 2 artikel dr 2 blag brlainan..

Friday, October 1, 2010

jom bukak kedai..

salah satu impian seorang pelajar farmasi ialah untuk membuka kedai nya sendiri..tp malangnye agak kurang student melayu yg nk bukak kedai...majoruty student chinese la...dan mende ni pon da dibuktikan dengan kewujudan banyak kedai rarmasi milik org cina..dan faktor laen yg turut menyumbang ialah kurangnya student melayu yg amek farmasi (skang mungkin da bertambah)..sebab mind set org melayu yg lebih terarah untuk memaksa anak2 mereka menjadi seorang doktor...

nape entry aku mlm ni berkisar pasal ni?ade kah aku iri hati sebab bny kedai farmasi milik org cin?..mane ade..sedikit rase iri hati pon xde..da itu usehe diorang kan...dan entry aku ni langsung tidak berkisar kan isu2 perkauman...ape yg aku nk bangkitkan ialah keperluan untuk ahli farmasi dr kaum melayu dan islam untk mempunyai kedai farmasi sendiri...ade kah keperluan itu bertunjangkan keuntungan?..tidak sama sekali...iye, aku akui yg objektif utama kite berniaga ialah ingin mendapatkan untung..tp bg aku,ade satu ag mendeyg lg penting dr itu...

ape mende yg lg penting 2?..ha,perkhidmatan kpd patient..dan terutama sekali patient yg beragama islam..org islam memang cukup sensitif berkenaan halal n haram..dan bukan semua ubat 2 leh dikategorikan sebagai halal..sebab ade gak ubat yg casule nye diperbuat drpd protien khinzir..dan aku salute atas usaha pensyarah aku yg bertungkus lumus utntuk mengkelaskan ubat2 y ade kt malaysia ni ke dal kumpulan yg halal n yg x halal...so,dengan ade nye kedai farmasi yg dimiliki oleh org islam, patient yg beragama islam xkan ragu2 lg berkenaan isu 2...

dan kalau kite tgk dr segi kaum melayu plak, bg aku hnya org melayu je yg btol2 paham sifat semulajadi org melayu..camne nk hadle patient, cara berkomunikasi...dan aku x nafikan akan ada sebahagian patient yg dtg ke kedai farmasi yg dimiliki ole kaum laen berasa kurang selesa ngan layanan yg diberikan..bukan aku nk kate yg kaum laen x menghormati patient..cume layanan yg diorang bg 2 boleh wat patient dr kaum diorang selese, tp tidak untuk patient melayu...so,dengan ade nye kedai farmai yg dimiliki oleh kaum melayu, patinet2 ni akan lebih selese..

selaen drpd ubat, bacaan al quran jugak boleh menenangkan patient dan sedikit sebanyak boleh membantu dalam tempoh perawatan..so,kalau kedai 2 dimiliki oleh org islam, x salah untuk memperdengarkan bacan al quran supaya atient yg dtg untuk appointment leh merasa tenang..dan kaedah ni aku dpt dr tmpat aku keje dulu...memang bagus langkah ni dan aku puji la usehe tokey kedai aku 2..

kesimpulannye, aku ingin menyeru la kt kawan2 seangkatan aku supaya membuka kedai farmasi sendiri dan memfokuskan kepade kepentingan pesakit drpd keuntungan semate...ala,kalau korang wat baik kt pesakit,kompem diorang akna dtg blk kt kedai diorang..da ade sorang regular custmer..hehe...lg plak berniaga ni kan digalakkan dlm islam..so,jgn lupe bukak kedai k..hehe..