There was an error in this gadget

Friday, July 16, 2010

kenaikan harga..


kecoh...cukup kecoh...kt mane 2blog,kt fb,sume dok ckp pasal kenaikan harge...tp ape yg aku bace,sume nye mengamok x tentu pasal,cam kenaikan harge ni leh wat diorang kebulur dan xde mase hadapan...aku ni pon bukan org senang,org susah gak..tp aku harap sume relax dan jgn cepat panik..sbb bile korang panik,ikut emosi,ha mule la setan merasuk dan menghasut...dan mcm2 mende di luar dugaan korang akan wat, tanpe mngenal dosa dan pahala...

dalam kehidupan kite ni,akal fikiran merupakan anugerah ALLAH yg x ternilai..akal yg kite ade ni la yg dpt membezekan antara manusia ngan binatang..jd,aku sarankan kite gune akal fikiran ni untuk menyelesaikan masalah kenaikan harga gula dan minyak ni..pemimpin?ha,xyah kesah pasal diorang..ini nasib kite,bia kite yg tentukan...xkan tiap2 mase nk tggu tindakan dr org laen kan...memandangkan kite (termasuk aku sendiri) bukan nye seorang wakil rakyat atau pon penjilat2 politik, better kite menggunakan akal fikiran kite untuk memastikan keselesaan idup kite sendiri k...

ini adalah perkara yg aku pikir ngan akal fikiran aku, yg mane ia nye dpt mengurangkan beban akibat drpd kenaikan harge minyak dan gule ni..

1. kurangkan penggunaan gula..lg pon gula ni kan x elok untuk kesihatan kita..bnykan minum air masak..

2. kurangkan lepak or makan kt kedai..kalau bfast pon makan je kt umah..kalau beli brg2 untuk bfast cam roti, susu, nescafe, leh cover untuk sebulan..jimat duet sket kt c2..

3. jimatkan penggunaan elertrik..penjimatan drpd bileletrik 2 boleh cover kenaikan harge gule dan brg2 laen....

4. jgn beli brg yg terlalu branded..korang kene ingat,utamakan keperluan drpd kemahuan..kalau ade suar jean yg harge bawa sratus,n elok plak 2,beli yg 2 je pon xpe da..xyah nk bli yg branded2 tp brharge beratus ratus..same la ngan hp, jersi, kete, dan laen2...

5. untuk yg belum berkahwin 2,kene la start menyimpan..korang xkan xleh agak kenaikan harge akan berlaku lg time mase hadapan..so,mujle lah mnyimpan dr skang..bile ade kenaikan lg nnt, kite da ade stok kan..

6. bg yg merokok an asek ber sms @ kol..kurang2 kan lah..bukan xleh k,tp kurangkan..bny yg leh kite jimat kt c2..

7 untuk yg duduk di kampung,felda, atau mane2 tempat yg ade tanah, belajar2 lah berkebun..bukan wat kebun yg besar,tp cukup sekadar untuk kite makan..tanam la ape2 sayur pon..cili,timun,kcg pnjang, dan lain2 lagi..kurang sket perbelanjaan untuk syur 2 kan..kalau yg lg rajin, bele la ayam..ha..lg bny kite leh jimat kan..

8. untuk yg duduk di bandar, atau kawasan yg xde tempat nk bercucuk tanam, rajin2 lah belajar memasak..makan je kt umah..n makan lah lauk2 yg ala kadar..jgn ari2 nk makan ketam plak..jimat ape namenye 2..sentiase la bersederhana..dlm islam pon ade mnyuruh umatnye bersederhana kan..

9. selaulah menggunakan kenderaan awam sepert bas atau pon lrt..bukan totally gune, nnt susah plak korang nk bergerak kan..jz park kete korang kt stesen lrt,pas2 naek la lrt..at least dpt kurangkan kos kan..

stakat ni itu je la yg akal fikiran kau dpt fikrkan..at least sedikit sebanyak dpt membantu aku dan korang2 yg bace artikel aku ni...aku pon da lame stat jimat2 ni..bfast kt umah je..makan pon bungkus (makan kt tempat keje)..at least leh jimat, xyah beli air..minum air kt tmpat keje je..hehe..jgn jadikan alasan kenaikan harge ni untuk kite berputus asa dan asek mnyalahkan org laen smpai kite ni berpecah belah...jgn la isau sgt,berusaha lah mencari rezeki kerana rezeki ALLAH ni ade di mane2..asalkan kite berusaha..dan jgn lupe berdoa k..okay,nk berehat jap..esok nk keje lg..nk cr rezekei yg halal.salam.

1 comment: