There was an error in this gadget

Wednesday, July 7, 2010

kelestarian..


kelestarian merupakan satu budaya yg semakin giat diperjuangkan oleh sesetengah golongan..ape kelestarian ni?maksud kelestarian yg diguna pakai di seluruh dunia ialah "pembangunan yg memenuhi keperluan masa sekarang tanpa mengganggu keperluan generasi masa hadapan"...paham x ni?hehe..ala,senang cite camni la...kite mnggunakan sumber yg ada skang untuk pembangunan tp pada masa yg sama sumber yg kite gune skang masih boleh dirasa dan digunakan oleh generasi masa hadapan?..x paham lg?g mandi bunge..hehe..

negara2 luar da galak da mengamalkan pembangunan lestari ni..cuma kt m`sia ni je yg masih x menjadi satu budaya..tp alhamdulillah akhir2 ni da ade usaha2 untuk membudayakan sifat kelestarian dalam diri rakyat m`sia..di USM contohnye, VC sendiri telah berusaha dengan bersungguh sungguh untuk menyemai semngat kelestarian ni..

mungkin ramai yg akan pandang mende ni cam kedekut..ye la,kene tutup lampu kalau x gune,xleh flush toilet sbb kene siram je..dan macam2 lg...tp ini lah budaya yg patut ada dlm diri kite sume..memang aku akui hal2 kelestarian ni nmpak remeh dan x penting...tp perkara2 camni lah yg akan memastikan generasi akan dtg dpt hidupdan merasa apa yg kite rasa skang ni....

ape yg aku nmpak. negara yg paling ter ke depan dlm hal ni ialah jepun..ape yg aku tau,rakyat jepun mmg cukup terlatih dan da jd budaya diorang untuk mengamalkan hidup secara lestari ni..so,nntikanlah artikel2 aku berkenaan perkara2 yg berkaitan dgn lestari...mmg nmpk simple tp kesannye akan menjadi significant kalau sume org buat dan amalkan...

sumber: http://timeforchange.org/definition-of-sustainability-what-is-sustainable

No comments:

Post a Comment