There was an error in this gadget

Tuesday, July 27, 2010

selsema la..huuu..


hampir separuh masa kerja aku kt kedai ialah mengambil ubat untuk selsema..hehe..besenye patient akan diberi antihistamine la kan..macam2 antihistamine yg ade kt kedai 2..tp secare general nye ade due jenis la, iaitu first generation dan jugak second generation..er,senang cite ade yg mengantu dan gak yg x mengantuk...ha..so,sebelum cite dengan lebih lanjut, kite kene kenal2 dulu ape etiologi selsema ni..ape mekanisma yg menyebabkan terjadinye selsema ni....

kite sembang2 ngan bahase yg mudah la k..hehe..camni,dlm dbn kite ade satu bahan yg dinamakan histamine..dan histamine ni plak dirembeskan drpt mast cel...apabila bdn kite terdedah kepada mane2 allergen, cam habuk ke, bulu binatang ke, atau ape2 bahan yg kite alah, mast cell ni td akan melepaskan histamine ke dalam salur darah sebagai sati tindak balas terhadap allergen 2 td..histamine yg dilepaskan ni plak akan attach kt receptor dan akan menyebabkan pengembangan salur darah dan bermacam lg simptom seperti bersin, idung tersumbat, hingus meleleh, mata berair dan lain2 lagi..so, antihistamine akan digunakan untuk menghalang histamine dr attach kat cell..

okeh, sambung balik kat main issue..hehe..nape ade yg mengantuk dan yg x mengantuk?..ade satu conference yg terdapat ldm jurnal allergy and clinical immunology yg menghimpunkan pakar2 immunology, pharmacology dan allergy telah membincangkan berkenaan antihistamine..antara sume antihistamine, same ade 1st generation atau 2nd generation, agent yg bese digunakan, menurut conference 2 ialah:

1sr generation

1. diphenhydramine
2. chlorpheniramine
3. bromheniramine
4. clemastin

2nd generation

1. loratadine
2. cetirizine
3. fexofenadine
4. desloratadine

dan drpd perbincangan 2 jugak kesan sedation, atau pon mengantuk 2 lebih kepada 1st generation antihistamine...perbincangan ni gak merangkumi study yg diorang wat untuk mengkaji distribution drugs ni ke dalam brain, untuk mengaitkan antihistamine dengan kesan sedation...kajian yg diorang wat ni menggunakan PET scan dan tgk distribution drugs ke dalam brain..result nye camni la..ha..

1. PET scan menunjukkan 1st gen antihistamine dpt masuk ke dlm brain dengan senangnye..

2. diphenhydramine plak ade receptor yg banyak dlm cortex, yg bg kesan sedation 2 la.ha..

3. dlm bny2 2nd generation antihistamine, cetirizine la yg akan memberikan kesan sedation, 2 pon ngan dose yg tinggi, iaitu 20 mg daily (due kali dose normal)..dan ade bny receptor untuk loratadine kt frontal cortex..

4. fexofenadine (2nd gen antihistamine gak) hanye menembusi sedikit saje ke dalam brain walaupon diberi dlm dose yg due kali gande (180 dan 360 mg)..

5. untuk 2nd gen antihistamine, loratadine dan fexofenadine lg kurang memberikan kesan sedation berbanding cetirizine dan acrivastine..

ha,da nmpak kan?..kesimpulannye, kesan mngantuk (sedation) oleh antihistamine ni bergantung kat kebolehan drug 2 untuk menembusi dan masuk ke dalam brain...untuk doc dan jugak pharmacist, pilih la antihistamine yg sesuai untuk patient..kalau atient yg bekerja 2, bg la 2nd gen antihistamine..tp kalau y xde keje nk wat 2, mane2 gen pon boleh..pape pon, patient first kay!!..hehe..

p/s: pasal katun kt atas 2, berkenaan kesan sampingan antihistamine kt heart..yg 2 aku cite laen kali k.hehe..

4 comments:

  1. ada ubat selsema tu kan mcm clarinase nak beli ssh siap kena bg nama, ic etc nape ye

    ReplyDelete
  2. clarinase adalah cmbination atara loratadine 5mg dan jugak pseudoephedrine 120 mg..suppose cyah nk bg ic ke ape..prescription pon xyah sbb ni poison c je..kt mane kene bg ic 2 ek?

    ReplyDelete
  3. Apa kesan sampingn pgmbilan.clarinase eh??

    ReplyDelete
  4. Apa kesan sampingn pgmbilan.clarinase eh??

    ReplyDelete