There was an error in this gadget

Saturday, July 17, 2010

heparin plak..


salam sume..sblom ni kite da sembang pasal side effects, mechanism,penyakit pon ade sket..so,kali ni kite move ke phamrmacokinetic plak..dan aku da pilih heparin untuk dibincangkan bg artikel kali ni..sebelum 2 cam bese la,kite berkenal kenal la ngan heparin ni..brief sket je..hehe..okay2, heparin ni merupakan sejenis agen anti pembekuan, selain drpd warfarin dan aspirin..tp selalunye untuk kes2 yg melibatkan vena, memang heparin yg akan dipilih..nape?insyaallah aku akan cite kt artikel yg akan datang..er..jgn mare ha..hehe..

indication yg bese untuk penggunaan heparin ni ialah:

1. venous thromboembolism
2. unstable angina
3. acute myocardial infarction
4. transient ischemic attack
5. cerebral ischemic infarction

cara pemberian heparin ni plak leh dibahagikan kpd due, iaitu bolus dose dan jugak IV infusion (tp due2 ikut vein)..bolus dose besenye diberi antara 5000 ke 10000 units dan IV infusion lak antara 1000 units/hour..ade study yg da dibuat telah recommend satu cara yg elok untuk administer heparin iaitu dengan 50 - 100 units/kg loading dose pas2 follow ngan 15-25 units/kg/hr constant infusion..

bile kite da bg heparin ni kt patient, jgn la tggal n wat bodo je..ade mende yg kite nk kene monitor..ha,ni la mende2 yg kite wajib monitor, untuk mengelakkan kesan sampingan (plg common: hemorrhage)

1. aPTT
2. platelet count (daily)
3. PT (daily)
4. hematuria (daily)
5. concurrent drug therapy - NSAIDs, dipyridamole, aspirin

untuk artikel ni aku akan fokus kt aPTT sbb besenye aPTT la yg akan menentukan dose heparin...aPTT atau pon PTT (partial thrombin time) ni parameter yg salu digunekan untuk monitoring IV heparin terapi..besenye kite akan gunekan masa (saat) untuk mengukur aPTT..tp kalau kt hoapital,masa 2 akan ditukar ke dalam bentuk perkadaran..maknenye kite akan compare aPTT yg kite measure ngan aPTT yg normal (45 -70 saat)..kalau ratio 2 aken tinggi,2 maknenye sistem pembekuan yg normal da terganggu..kire ade possibilty untuk bleeding la..

ade care nye gak camne nk kire dose heparin ni..ha,ni la contoh pengiraan heparin...untuk starting dose:

DW = LBW - ((LBW-TBW)/3)
DW (dosing wieght)
LBW = lean body weight
TBW = total body weight

Loading dose = 80 units x DW (70 taun ke bawah)
= 50 units x DW (70 taun ke atas)

infusion lak = 18 units/ht x DW

nk adjust dose ni plak, kite kene la tau same camne nk kire kepekatan heparin dlm darah..ha,camne nk kire?camni la..

memule kite cr volume of distribution..
Vd = o.3669 x (Ht)^3 + 0.03219 x TBW + 0.604 (untuk lelaki)
= 0.361 x (Ht)^3 +0.03308 x TBW + 0.183 (untuk perempuan)
HT 2 tggi (dlm meter)

bile da dpt Vd, kite kireelimination rate la plak..cmni ha..
Kel = 0.693 x F x F`
F=1,2 kalau merokok dan F` = 0.8 kalau 70 taun dan ke atas

da ade Kel ngan Vd da,senang la nk kire kepekatan heparin..camne?ha, camni...
Cp =Ko / (Vd x Kel)

kan awal2 td aku ade bgtau yg kite kene adjust dose heparin ni berdasarkan aPTT ratio kan..tp camne nk adjust?..jgn isau,ade2..kalau aPTT kurang drpd 1.2, loading dose = 50 unit/kg dan maintenance = naikkan 4 unit/kg/hr..kalau 1.2 - 1.3 ratio, loading dose akan jadi25 unit/kg dan untuk maintenance kite kene naikkan 3 unti/kg/hr...tp kalau 1.3-1.4 dan 2.6-2.9, xyah la gatal2 tgn nk ubah loading dose..hehe..cume naikkan je maintenance dose 2 unit/kg/hr dan turunkan pon 2 unit/kg/hr gak..untuk 1.5-2.5, lg best..xyah ubah pape..makan gaji bute je la..hehe..untuk 3-4 kali ratio, kite kene hold dulu loading dose untuk sejam dan turunkan 3 unit/kg/hr untuk maintenance..dan kalau tggi sgt smpai lbih 4 kali ratio. kite kene hold loading dose untuk 2 jam dan turunkan 4 unit/kg/hr untuk maintenance dose..

bile da tggi sgt dan terjadi hemorrhage,ape yg kite kene wat plak?..xkan nk menjerit plak kan..xleh2..kite kene la wat tindakan yg cepat..haip!!haip!!..hehe..ini yg ptt kite wat..

minor bleeding: hentikan terapi heparin dan monitor vital sign, aPTT, Hct, platelet

major bleeding: hentikan heparin, monitor vital sign, Hct, platelet, aPTT, wat blood transfusion, dan kalau teruk sgt kite leh brg protamine sulphate (nk neutral kan blk tindakan heparin)..
ha,2 la sedikit sebanyak tentang heparin dosing..bny yg kite nk kene kire..bukan leh maen bg je..lg pon bny faktor yg nk amek kire kan..pas2 plak,kene la monitor patient 2..kalau aPTT x cun,kene la adjust mcm yg aku da tulis kt atas ni..fuh,pnat da ni..ingat nk tido dulu lah..so,slamat menjadipharmacist yg hensem dan berjaya!!!tido dulu...zzzzzzzzzzzzzzzzzz...

No comments:

Post a Comment