There was an error in this gadget

Wednesday, July 7, 2010

LESTARI PART 1


wokeh kengkawan sume..seperti yg dijanjikan..ni siri pertama untuk hal2 pembangunan lestari yg boleh kite amalkan dlm kehidupan seharian..hehe...ha,tiap kali korang g toilet,korang flush x?mesti flush pnye kan...isu nye di sini,perlu ke kite flush kalau kite jz buang air kecil?....kalau yg besar2 2 xpela,mmg kene flus pon..ha,nk tau satu cite?...

kalau korang sume nk tau,skali kite flush,kite telah gune air yg lebih dr yg diperlukan untuk membersihkan mangkuk tandas 2...ade satu artikel yg aku jumpe tentang volume dlm toilet flush kite 2..laen company yg buat,laen jumlah volume yg ade...tp secare general nye,camni la:

Year Toilet was
Manufactured Gallons-per-Flush [sumber]
pre-1982 ………………………………….5-7
1982-1990 ………………………………. 3.5
1990-1994 ………………………….... 1.6-3.5
1994-present ……………………………. 1.6

tgk 2,1.6 gallon bersamaan dengan 6056.6588 ML...korang memerlukan 6 liter lbh ke untuk membersihkan urine korang kt dlm mangkuk tandas 2?...kompem x kan..ha,ni la namenye membazir dan tidak lestari...

so,aku sarankan kepada kengkawan sume..jz gune satu gayung untuk membersihkan tandas pas kite buang air kecil...kalau besar2 2 korang flush je la..hehe..katekan lah satu gayung 2 hanye 1 liter lebih..da bape liter kite dpt jimatkan..dan sumber untuk generasi akan dtg pon terjamin..x ke bagus namenye 2..susah?..ye,aku tau susah..sbb ni belum jd budaya kite...tp kene la start drskang kan..kalau sorang leh jimat 5 liter..bygkan kalau satu malaysia wat cam2..bape juta liter kite eh jimat..dats y dlm artikel sblm ni aku ade mention,bile ramai yg wat,ia nya akan jd significant..ape lg kawan2,jadikanlah kehidupan yg lestari sebagai amalan hidup kite...dalam Islam pon kate kene bersederhana kan..er,toilet jap!!!!

sumber: http://www.convertunits.com/from/ml/to/gallon+%5BUS,+liquid%5D

This fact sheet modified from a sheet originally developed by the Marin Municipal Water District.

No comments:

Post a Comment