There was an error in this gadget

Tuesday, August 9, 2011

blood

ha, kali ni aku jz nk tulis mende ni...saje je tmbah2 ilmu..hehe..

p replace loss coagulation factor in adult:

6 units of cryoprecipitate given over 10-2- minutes
4 units of platelets given over 1 hour
2 units of fresh frozen plasma

to replace coagulation factor loss in paeds:

1 units/5 kg bpdy weight of cryoprecipitate given over 10-20 minutes
4 units or 10-20 ml.kg plateletes given over 1 hour
10-20 ml.kg fresh frozen plasma

in obstructive jaundice:

IV/IM vitamin K 10 mg for 3 days (IV to be given over 10-15 minutes) in adult

IV/IM vitamin K 0.2-0.5 mg/kg in paeds

in liver cirrhosis:

DDAVP (desmopressin) be given with dose of 0.3 mcg/kg

Vitamin K with the dose of 0.5mg was gine IM and stat in newborn baby to prevent hemorrhagic disease

warfarin is vitamin K antagonist, and it can reduce coagulating factor 2, 7,9 10

Heparin can increase antothrombin activity by 1000 fold

patient bleed due to warfarin and heparin can be corrected by given cryisupernatant or FFP

patient who recieve vitamin K only can be given warfarin 1 week after the dose of vitamin K

patient who recieve protamine sulphate pnly can be given heparin 3-5 days after recieve protamine sulphate

okay, ckp pasal aspirin plak kay....aspirin digunakan untk mencairkan darah dan xde aggregation ngan collagen dan 2ndary aggregation ngan ADP...aspirion effects with platelets last for 1 week...any invasive surgery por patient who on aspirin must b done 1 week after aspirin is stopped


smpai sini je kot aku mngarut tg ni..nk g solat n g bazar plak..hehe..

Monday, August 8, 2011

porphylaxis for oral surgery

okeh, smentare nk tggu waktu berbuka ni, ape kate kte semabng2 sketpasal antibiotik..bukan ape, nex week da masuk icu, kompem kene sharp kan lagi knowledge pasal antibiotik..ha, ni aku nk cite sket antibiotic yg digunakan untuk prophylaxis sbeelum oral surgeyr...so, kite bahagikan kpd 2 jenis, iaitu intraoral dan extraoral..

Intraoral surgery

kebiasaanya, kawasan dlm mulut ni akan di huni oleh 2 jenis bakteria, bakteria aerobes (yg memerlukan oksigen) dan bakteria anaerobes (yg tidak memerlukan oksigen), dan jumlah diorang dlm ratio 1:2.so, bakteria anaerobes ni lg bny la...tp bakteria aerobes juga memainkan peranan penting di sini yg mana ia akan menyedikan kawasan yg sesuai untk pertumbuhan bakteria anaerobes..so, sebagai prophylaxis, kite perlu consider bakteria aerobes sebagai key untk memilih antibiotik yg sesuai..selalunya, bakteria yg terlibat untuk introral surgery adalah staphylococci..so, dr sini kite boleh memilih antibiotik yg sesuai..

1. untik patient yg xde alahan terhadap penicillin, agent ni merupakan 1st choice yg digunakan sebagai prophylaxis..dose dan dosage form akan aku rumuskan kt bawah nnt kay..penicillin dipilih memandangkan ia mempunyai coverage yg baik terhadap staphylococc..amoxicillin, ampicillin dan cephalosporin pon boleh digunakan, tp memandangkan cephalosporin terlalu broad, untuk mengelakkan resistant, better guna penicillin..

2. dan untuk patient yg alah terhadap penicillin, clindamycin merupakan alternative yg terbaek..

extraoral surgery

extraoral surgery merupakan prosedur yg melibatkan bhgian luar, dan oleh sebab itu kte perlu consider jugak streptococci drpd kulit selaen drpd staphylococci dlm memilih antobitik yg sesuai.

1. untuk patient tiada alahan terhadap penicillin, gabungan penicillin dan cloxacillin merupakan pilihan yg terbaek kalau dibandingkan dengan 2nd atau 3rd generasi cephalosporin.

2. untuk patient yg alah terhadap penicillin, clndamycin masih menjadi pilihan. tetapi, alternatif yg laen seperti vancomycin atau erythromycin juga boleh digunakan..memandangkan vancomycin hanya digunakan untuk kes2 MRSA, erythromycin yg selalunya dipilih utuk menggantikan clindamycin...

dose yg selalu digunakan berbza drpd dose therapeutic memandangkan tujuan antibiotic ini digunakan adalah untuk prophylaxis..jd, dose nya agak tinggi untk memastikan kepekatan di dalam tisu yg dikehendaki dpt dicapai..Berikut merupakan dose yg digunakan..

penicillin V (oral) = 1g
Benzylpebicillin (IV) = 2 MU
Cloxacillin (oral & IV) = 1g
clindamycin (oral % IV) = 600mg
Vancomycin (IV) = 1g
eryhtromycin (oral) - 800mg

surgeryni plak terbahagi kepada dua, iaitu LA (local anaesthetic) dan GA (general anaesthetic)..kalau untuk LA, pemberian secara oral akan diberi dan kalau melibatkan GA, pemberian antibiotik secara IV akan dilakukan..

sedikit info berkenaan prosedur pemberian ubat IV:

1. Cloxacillin & Benzykpenicillin = boleh diberi secara slow injection atau infusi

2. Vancomycin = perlu diberi over 100 minit unutk meminima kan kesan toksisiti

3. Clindamycin = perlu diberikan dalam 50 ml diluent over 10 minit untk mengelakkan kesan adverse seperti B drop, arrhytmias, nausea dan vomitting...

okeh, stakat ni je dulu..aku nk g siap2 untuk berbuka plak..hehe..

Sunday, August 7, 2011

Inhaled agent:What are they?

pergh, tajuk nk gempak, siap dlm english lagi..haha..ok lah, kali ni nk cite sket la berkenaan agent2 yg selalu nya di ambil oleh patient dlm bentuk sedutan..ade pelbagai jenis gak la, dan ade yg menggunakan metered-dose inhale, handihaler, turbohaler, dan mcm2 lagi lah..agent2 ni selalunya digunakan dlm rawatn COPD atau pon asma..so, contoh2 agent2 yg berkaitan adalah:

1. short acting beta agonist (SABA)
2. short acting anticholinergic (SAAC)
3. Long acting beta agonist (LABA)
4. Long acting anticholinergic (LAAC)
5. Inhaled corticosteroid (ICS)

kite tgk satu persatu name ubat yg terkandung di bawah 5 kumpulan ni kay..

SABA terdiri drpd Salbutamol 200 mcg, fenoterol 200 mcg dan terbutaline 500 mcg..agent drpd group ni bertindak pada durasi masa yg singkat, iaitu kira2 4 jam sjh..13 kajian RCT telah dijalankan berkenaan dengan SABA dan kajian2 itu membuktikan bahawa penggunaan SABA secara konsisten dlm masa 7 hari boleh mngurangkan post-bronchodilator lung function..tp memandangkan durasi masa kerja SABA yg pendek tidak menjanjikan kebaikan untuk jangka masa yg panjang..

SAAC pula merupakan agent laen yg berfungsi untk membuka saluran pernafasan tetap menggunakan mekanisma yg berlainan drpd SABA...Contoh yg terdapat dlm pasaran ialah ipratopium bromide 40 mcg...ipratopium ni besenye di gabungkan dengan fenoterol (SABA) di dalam ubat BERODUAL utuk mendapatkan kesan yg lebuh berkesan berbanding dengan penggunaanya secara sendiri..

LABA juga merupakan beta agonist tetapi durasi masa kerja nya lebih panjang berbanding SABA, iaitu selama 12 jam. Contoh LABA ialah saleterol 50 mcg dan formoterol 9 mcg. Berbanding SABA, pengunaan LABA dpt meningkatkan kualiti hidup seseorang bg jngka masa yg lama, dan ini dibuktikan dengan 23 RCT yg telah dijalankan.

LAAC yg terdapat di pasaran hanya lah Tiotropium 18 mcg..Berbanding agent yg laen, Tiotropium atau nama dagangannya Spiriva, hadir dlm bentuk capsule dan hanya bleh digunakan menggunakan alat bernama Handihaler. Kajian retrospective selama 4 tahun membuktikan bahawa penggunaan Spiriva selama 6 mingu sehingga 12 bulan dpt meningkatkan toleransi seseorang untuk melakukan aktiviti, meningkatkatn fungsi paru2 dan mengurangkan excarbation. Spiriva bertindak untuk jangka amsa yg panjang iaitu 24 jam.

ICS seperti fluticasone 500 mcg dan budesonide 400 mcg juga digunakan untuk rawatan COPD. Penggunaan ICS dpt mengurangkan progression untuk respiratory synptoms dan mengurangkan exacerbation..

selaen digunakan berasingan, terdapat juga produk yg menggabungkan agent2 berikut.

1. LABA + ICS dpt memberikan benefit yg lebih kepada pesakit
2. kebanyakan pesakit yg mengambil rawatan LABA/ICS dan masih menunjukkan simptom2, penambahan LAAZ (Tiotropium) ke dalam rawatan dpt meningkatkan kesan rawatan terhadap pesakit.
3. penggunaan LAAC + ICS tidak mempunyai sebarang kajian untuk disokong penggunaannya.

so, 2 la sedikit sebanyak berkenaan inhaled agent yg selalunya digunakan untuk pesakit asma dan COPD..ade bnk lagi info sbnanye tp aku cbe ringkas kan utuk tatapan pembaca..hehe..bukan ape, at least korang dpt gambaran sket pasal hal2 ni..lebih2 kite bc sendiri kt origina artikel k..info2 ni aku olah drpd CPG for COPD...okay, selamat bersahur..hehe..

Tuesday, July 19, 2011

emas plak..

memandangkan aku da berjinak jinak ngan emas, aku cite la pasal emas plak...next artikel br cite pasal ubat k..hehe..

stakat ni harge emas tgh cantik..walaupon ade penurunan sedikit, tp insyaallah akan anek lagi..jd, sape2 yg berminat untuk menyimpan emas, leh la stat ngan mengumpul dinar...bukan ape, tak sume ade bajet yg cukup untuk beli bar trus..cam aku gak dulu...starting beli dinar..bile da cukup duet, baru tmbah beli gold bar plak.

bukan ape, mata wang kertas memng x relevan pon..kite je yg tanpa sedar telal dikawal oleh anasir2 luar yg mengawal ekonomi dunia, untuk menggunakan kertas sebagai matawang..

jadi, untuk memastikan dan menyediakan diri kita sebelum tiba nya kejtuhan sistem matawang kertas ni, elok lah kita mengumpul emas dan perak...tp da kumpul nnt, jgn lpe bayar zakat plak ek!hehe..

Monday, July 4, 2011

satu hari satu ubat

satu hari satu ubat....aku harap dipermudahkan urusan dan di beri kesempatan untk meng explain berkenaan ubat kt blog ni..satu hari aku akan cuba unutk explain berkenaan ubat..dr pharmacology, indication, smpai la ke pharmacokinetic..

ubat ape, itu akan dibuat secara random...harap korang sume suke dan kite same2 mendapat manfat..

peace yo!!(da mcm ac mizal dlm ML plak..)

Friday, July 1, 2011

tramadol-induced seizure?

ape kaba sume..er, ade org bace x blog aku ni ek..hehe...so, memandangkan aku da ade kt wad skang, mungkin banyak kes2 yg menarik yg boleh dikongsi bersame..tp buat mase skang ni susah sket nk post, sebab nk setelkan log book dulu..huhu..tp ade satu kes yg best utk dikongsi bersama..

korang tau ape itu tramadol kan?pain killer, tp opioid-type..so, kesan lagi kuat drpd nsaid..kalau kt kecemasan, mane2 patient yg dpt im tramadol, kebiasaanya akan diberi iv maxolon skali..sebab common side effect untuk tramadol ni adalah vomitting..

tp camne plak kalau patient yg dpt tramadol injection develop seizure?ha..

case: pt complaint of lower back pain, went to private clinic and had im tramal 50 mg (assume). Few minutes after injection, pt develop seizure (gtc). so, suspected drug that coz seizure is tramadol.

tp, memandangkan kes ni pertama kalai dilalui oleh seorang doktor di kecemasan, agak memeningkan bagaimana tramadol boleh induce seizure..dan ade x mane2 artikel atau study yg publish kes ni?dan ape kah possible mechanism?..jom r bukak tenet..hehe..

pergh, gua dpt artikel pasal ni beb..baru lagi ni, tahun 2008 ade, tahun 2010 pon ade..ha, jom analyse pasal isu ni jom...

artikel tahun 2008 ngan 2010 x bny beza..method pon lby kurang..tp yg beza nye, artikel taun 2008 mengtakan tramdol-induced seizure is mediated by GABA receptro..meaning that, tramadol akan inhibit GABA pathway, dan akan menyebabkan seizure..kdg2, mechanism ni gak boleh aktifkan petylenetetrazole, yg juga akan menyebabkan seizure...result ni dikuatkan lagi dengan pemberian naloxone, yg merupakan antagoniz bg opiopd receptor..pemberian naloxone telah mengurangkan kecenderungan untuk mendapatkan seizure oleh tramadol..

okey, artikel kedua plak mengaitkan keadaan ni dengan histamine-1 receptor..bermakina kesan ni is mediated by histamine-1 receptor..author stdy ni found that level of histamine is increase during the seizure..so, this conition can be controlled by pretreatment of antihistamine where cetirizine, fexofenadine, ketotifen and sodium chromoglycate can be used...

author yg taun 2008 x suggest ape2 pretratment pon tp untuk mengelakkan seizure 2 berlaku, mesti la kite kene kasi GABA agonist kan..dan aku suggest gabapentin sebab ia akan bind kt gaba receptor....

so, due artikel ni telah membuktikan yg tramadol boleh menyebabkan seizure...selain bg iv maxolon, mungkin doc leh consider untuk bt antihitamine as a pretreatment 2 avoid tramadol-induced seizure..who knows rite?...sape2 nk artikle 2, sound r, aku bg nnt..latest gak la, 2008 ngan 2010..hehe..

Monday, June 6, 2011

pamidronate disodium

pamidronate disodium merupakan kumpulan biphosphonate yg digunakan untuk merawat pesakit osteoporosis..selaen itu, pamidronate juga boleh digunakan untuk pesakit yg ade keadaan hypercalcemia, di mana kandungan calcium dlm bdn terlalu tinggi..

calcium yg tinggi boleh disebabkan oleh pelbagai sebab...sel kanser boleh menghasilkan bny kalsium..kekacauan pada hormon calcitonin dan pth..dan jugak bone wasting, di mana calcium secara abnormal dikeluarkan dr tulang..sume sebab2 ni akan menyebabkan kalsium dlm badan menjadi tinggi..

so, dlm kes ni, pamidronate digunakan untuk merencatkan pengeluaran kalsum dr tulang, melalui mekanisma penghalang kerja2 osteoclast..tulan ni ade bny struktur..yg paling penting osteoblast dan osteoclast..osteoblast ialah sel2 baru yg akan mengunakan calcium untuk matang..manakala osteoclast merupakan sel2 yg telah matang..dan yg x bestnye osteoclast ni gak akan memusnahkan osteoblast dan melepaskan kalsium yg tersimpan dlm tulang ke dlm darah.

pamidronate ni akan di administer sebulan sekali...dos plak ade mcm2..ikut keadaan pesakit...ade yg 30mg, ade yg 90 mg...ade satu artikel yg aku bace, untuk dose 30mg, infusion time xleh kurang dr 30 minit, manakala untuk 90 mg lak xleh kurang dr 90 minit..n nk infuse lak leh gune ns, D5 pon leh..

tp harus diingat bahawa pamidronate disodium xleh digunakan untuk patient yg ade masalah renal..sebab salah satu kesan sampingannya ialah akan bg masalah dlm urination...selaen 2, ubat ni gak leh sebabkan sakit2 pada sendi,dan masalah laen (lupe plak ape yg aku bace td..haha)..

ok la, 2 je..next aetikel kite borak pasal laen plak k..hehe..