There was an error in this gadget

Thursday, July 29, 2010

bercuti..hehe..


assalamualaikum sume...sori la k xde artikel mlm ni..jz nk bgtau yg aku xkan membuat ape2 artikel mulai mlm ni smpai la 10 aribulan..sbb nk g usm r, konvokesyen..hehe...so,mintak maap bny2 k..nnt pas blk dr usm aku sambung blk cam bese..

Wednesday, July 28, 2010

fish oil ngan kanser plak..ha..


salam sume!!!ingat lg x artikel psl minyak ikan kelmarin?..ha,ari ni aku nk cite ag psl minyak ikan ni..tp bukan kaitan ngan asma la..kali ni kaitan minyak ikan ngan kanser lak k..bukan ape,ade org request..hehe..aku ade terjumpe artikel yg menghimpunkan kajian2 yg dah dijalankan untuk membuktikan kelebihan minyak ikan untuk pesakit kanser..ae lg, layan!!!

1. minyak ikan dan kanser esophagus

satu kajian di norwich, UK telah membuktikan yg minyak ikan ni boleh mencegah kanser esophagus..care nye?..ha,camni la care nye..
besenye kanser esophagus start ngan satu condition yg dinamekan Barret`s Esophagus (BE)..BE ni ialah kondisi yg mane sel squamous akan digantikan ngan sel columnar..kire fungsi da terganggu la..ade evidence lak yg mngaitkan BE dan jugak kanser esophagus ni ngan upregulated enzim COX-2..kajian yg dijalankan ni lak telah membuktikan yg minyak ikan dpt menurunkan paras COX-2 enzim ni..kajian 2 menunjukkan subjek yg mengambil 3 minyak ikan sehari (bersamaan ngan 1.5 g EPA) mempunyai paras enzim COX-2 yg rendah berbanding subjek yg x mengambil minyak ikan...

2. minyak ikan dan kanser buah pinggang di kalangan wanita

ha, ni untuk wanita je la...mane2 wanita yg makan minyak ikan, atau pon makananan yg mengandungi lemak ikan, risiko untuk mendapat kanser buah pinggang sebanyak 74% kalau nk dibandingkan ngan wanita yg tidak mengambil minyak ikan...satu kajian di sweden telah membuktikan fakta ini..dan diorang suspek 2 bahan penting dalam minyak ikan iaitu DHA dan jugak EA yg memainkan peranan penting...

3. minyak ikan dan kanser payudara

kajian di sweden jugak telah membuktikan yg PUFA (3,polyunsaturated fatty acids), iaitu DHA dan jugan EPA, dapat mencegah kanser payudara..kajian 2 membuktikan yg mekanisma penting dalam pencegahan ni ialah dengan menghalang sintesis inflammatory agent, eicosanoid drpd arachidonic acid...antara mekanis ma laen plak ialah:

a. mengganggu ekspresi gen yg mengawal proses pembiakan sel..

b. dpt mengurangkan penghasilan Nitric Oxide dan seterusnye mencegah kemusnahan pd DNA..

c. minyak ikan jugak dpt mengurang kan enghasilan estrogen - main sources untuk kanser payudara..

d. juga dpt meningkatkan insulin sensitivity..sbb kalau gule tggi, mengganggu membrane fluidity, metastasis akan senang berlaku..

pengambilan DHA dan EPA melebihi 2.3 grams sehari dpt mengahalang embentukan superoxide, bahan yg boleh menyebabkan kanser..

4. minyak ikan dan kanser paru2

ha,kali ni kt jepun plak..satu kajian yg dijalankan di nagoya telah membuktikan yg kandungan dlm ikan (termasuk minyak@lemak) dpt mengurangkan risiko untuk mendapat kanser paru-paru...kajian yg melibatkan748 lelaki dan 297 perempuan membuktikan pengambilan ikan yg masak atau pon x masak lg 5 kali atau lebih dlm seminggu dpt mengurangkan risiko mendapat kanser paru-paru sebanyak 50 peratus berbanding ngan subjek yg mengambi ikan kurang sekali seminggu..

ha,2 la sedikit contoh kjian2 yg telah dijalankan untk membuktikan benefit minyak ikan kepada pesakit kanser..dan jugak org2 bese untuk mencegah kanser...sbnarnye ade bny lg contoh, tp aku bg 4 je la k..hehe..dan secara umum nye kite dpt lihat yg DHA dan EPA yg terdapat dlm minyak ikan memainkan peranan yg sgt penting dalam pencegahan kanser ni...jd, bukan susah kan...jz amalkan engambilan minyak ikan ni sebiji sehari..kalau xnk pon, amalkan makan ikan..tp kene ati2 gak la untuk sape2 yg ade gout, kene kurangkan protein..er..senang cite, beli minyak ikan je lah..50 sen je sebiji..hehe..

Tuesday, July 27, 2010

selsema la..huuu..


hampir separuh masa kerja aku kt kedai ialah mengambil ubat untuk selsema..hehe..besenye patient akan diberi antihistamine la kan..macam2 antihistamine yg ade kt kedai 2..tp secare general nye ade due jenis la, iaitu first generation dan jugak second generation..er,senang cite ade yg mengantu dan gak yg x mengantuk...ha..so,sebelum cite dengan lebih lanjut, kite kene kenal2 dulu ape etiologi selsema ni..ape mekanisma yg menyebabkan terjadinye selsema ni....

kite sembang2 ngan bahase yg mudah la k..hehe..camni,dlm dbn kite ade satu bahan yg dinamakan histamine..dan histamine ni plak dirembeskan drpt mast cel...apabila bdn kite terdedah kepada mane2 allergen, cam habuk ke, bulu binatang ke, atau ape2 bahan yg kite alah, mast cell ni td akan melepaskan histamine ke dalam salur darah sebagai sati tindak balas terhadap allergen 2 td..histamine yg dilepaskan ni plak akan attach kt receptor dan akan menyebabkan pengembangan salur darah dan bermacam lg simptom seperti bersin, idung tersumbat, hingus meleleh, mata berair dan lain2 lagi..so, antihistamine akan digunakan untuk menghalang histamine dr attach kat cell..

okeh, sambung balik kat main issue..hehe..nape ade yg mengantuk dan yg x mengantuk?..ade satu conference yg terdapat ldm jurnal allergy and clinical immunology yg menghimpunkan pakar2 immunology, pharmacology dan allergy telah membincangkan berkenaan antihistamine..antara sume antihistamine, same ade 1st generation atau 2nd generation, agent yg bese digunakan, menurut conference 2 ialah:

1sr generation

1. diphenhydramine
2. chlorpheniramine
3. bromheniramine
4. clemastin

2nd generation

1. loratadine
2. cetirizine
3. fexofenadine
4. desloratadine

dan drpd perbincangan 2 jugak kesan sedation, atau pon mengantuk 2 lebih kepada 1st generation antihistamine...perbincangan ni gak merangkumi study yg diorang wat untuk mengkaji distribution drugs ni ke dalam brain, untuk mengaitkan antihistamine dengan kesan sedation...kajian yg diorang wat ni menggunakan PET scan dan tgk distribution drugs ke dalam brain..result nye camni la..ha..

1. PET scan menunjukkan 1st gen antihistamine dpt masuk ke dlm brain dengan senangnye..

2. diphenhydramine plak ade receptor yg banyak dlm cortex, yg bg kesan sedation 2 la.ha..

3. dlm bny2 2nd generation antihistamine, cetirizine la yg akan memberikan kesan sedation, 2 pon ngan dose yg tinggi, iaitu 20 mg daily (due kali dose normal)..dan ade bny receptor untuk loratadine kt frontal cortex..

4. fexofenadine (2nd gen antihistamine gak) hanye menembusi sedikit saje ke dalam brain walaupon diberi dlm dose yg due kali gande (180 dan 360 mg)..

5. untuk 2nd gen antihistamine, loratadine dan fexofenadine lg kurang memberikan kesan sedation berbanding cetirizine dan acrivastine..

ha,da nmpak kan?..kesimpulannye, kesan mngantuk (sedation) oleh antihistamine ni bergantung kat kebolehan drug 2 untuk menembusi dan masuk ke dalam brain...untuk doc dan jugak pharmacist, pilih la antihistamine yg sesuai untuk patient..kalau atient yg bekerja 2, bg la 2nd gen antihistamine..tp kalau y xde keje nk wat 2, mane2 gen pon boleh..pape pon, patient first kay!!..hehe..

p/s: pasal katun kt atas 2, berkenaan kesan sampingan antihistamine kt heart..yg 2 aku cite laen kali k.hehe..

Monday, July 26, 2010

supplement for asthma..


suatu petang di kedai farmasi..."bang, ade jual minyak ikan x?".."adik nk yg softgel atau minum pnye?".."x pasti la bang,yg mane yg elok?".."er..adik amek untuk ape ek?"..."camni,ade doktor bgtau yg minyak ikan ni supplement yg baik untuk asthma"..hah, terkedu gak aku time 2..bukan aku x caye..cume aku x pnah dengar plak minyak ikan ni suplement yg baik untuk pesakit asma...so,untuk memastikan kesahihan fakta yg doktor 2 bg, kite kene la cari info kan..jom2..hehe..

pas cari dlm tenet, aku terjumpe la satu artikel ni yg menyenaraikan beberapa vitamin dan mineral yg ade kaitan ngan asthma, same ade memberi kebaikan atau pon yg worsen condition asthma 2..senarai ni plak disertakan ngan possible mekanisma..maknenye camne bahan 2 memberi kesan terhadap asthma..ha,ni la die..

Nutrient(s) Activity and Potential Mechanisms of Effect

Vitamins A, C, E Antioxidant; protection against endogenous and exogenous
oxidant inflammation

Vitamin C Prostaglandin inhibition

Vitamin E Membrane stabilization, inhibition of IgE production

Flavonoids Antioxidant; mast cell stabilization

Magnesium Smooth muscle relaxation, mast cell stabilization

Selenium Antioxidant cofactor in glutathione peroxidase

Copper, zinc Antioxidant cofactors in superoxide dismutase

n-3 fatty acids Leukotriene substitution, stabilization of inflammatory cell
membranes

n-6 polyunsaturated/ increase eicosanoid production
trans fatty acids


Sodium Increased smooth muscle contraction

ha, kt atas ni la antara mineral dan suplement yg boleh membantu pesakit asthma..tp yg aku bold kan 2 yg x elok la taw...sebab n-6 polyunsaturated/trans fatty acid dan jugak sodium akan stimulate inflammation yg akan worsen condition untuk patient yg ade sthma..ha,kene take note la k sape2 yg ade asthma 2...

skang ni kite tgk lak ape kandungan minyak ikan..ade x mane2 kandungan yg terdapat dlm minyak ikan 2 ade dlm senarai kt atas ni..atau pon yg leh membantu pesakit asthma..ha,cari pnye cari, aku jumpe bny artikel pasal kaitan minyak ikan ngan asthma..

camni citenye, minyak ikan mengandungi eicasopentanoeic acid yg berfungsi untuk mencegah atau mengurangkan inflammation, main event yg akan menyebabkan pengecutan salur pernafasan..bny da study pasal ni dan contohnye ade satu study oleh indiana university yg membuktikan bahawa penggunaan minyak ikan sebagai supplement dpt meningkatkan fungsi paru2 sebanyak 64 peratus dan menurunkan kekerapan penggunaan inhaler sebanyak 31 peratus..lg plak, bile seseorang mengambil minyak ikan sebagai suplement, die akan mendapat 3.2 gram eicosapentanoiec acid dan 2 gram docohexaenoic acid...

ha,cam2 la cite die...br la tenang cket bile da terjawab persoalan siang td..hehe..pape pon,kite da dpt tau yg minyak ikan ni bny kegunaannye..slaen drpd mengurangkan kandungan kolestrol, minyak ikan ni gak akan dapt mengurangkan faktor3 yg boleh menyebabkan inflammation seterusnye dpt mengurangkan pengecutan saluran pernafasan..kire baik la untuk pesakit asthma..hehe..ape lg,jom r beli minyak ikan..x mahal pon..hehe..

Sunday, July 25, 2010

vitamin B3...hehe..


salam sume!!!!hehe...semalam da cite pasal saxophone kan..ha,ari ni kite sembang pasal vitamin lak...ade bny jenis vitamin ni..ade yg larut air dan gak larut lemak...korang au nye la kan..kalau vitamin A,D,E,K larut lemak...pas2 kalau vitmin B ngan C plak akan larut air..ha,bukan larut malam..2 lagu p ramli..hehe..

so, vitamin yg mane satu yg kite nk sembang kali ni..untuk permulaan ni kite sembang asal vitamin B la k..tp bukan sume jenis vitamin B..kang smai esok x siap artikel ni kang..hehe..kite fokus kat vitamin B3 la k..atau name lain nye niacin...aku akan cite sket ape vitamin B3 ni,camne mekanisma nye, ape kelebihan atau indikasi untuk niacin ni, ape kesan sampingan dan jugak dose yg selalu digunekan..

Vitamin B3 atau pun niacin merupakan satu drpd berbagai jenis vitamin yg ade di alam ini (gile ayat..hehe)..jenis vitamin B yg laen macam B1, B2, B5, B6 dan B12..tp kite fokus kt vitamin B3 k..ape sebenarnye kepentingan niacin kepada kesihatan manusia?..ape kah keadaan yg memerlukan kite memberi niacin kepade pesakit?..ha,ni antare kelebihan yg diperoleh drd penggunaan niacin:

1. niacin dpt mengurangkan sintesis VLDL (very low density lipoprotien)dr hati..dengan pengurangan penghasilan VLDL, secare x langsung paras LDL pon dt dikurangkan..sbb ape?..sbb LDL ni dtgnye dr VLDL..so, kalau VLDL kurang, secara x langsung LDL on akan turut kurang..ha..tmbahan pula, niacin gak akan meningkatkan paras HDL..kesimpulannye, niacin boleh digunakan untuk rawatan hyperlipoprotinemia jenis 2,3,4 dan 5..dan jugak dpt mengurangkan paras triglycerides..dose niacin untuk rawatan hyperprotinemia ni ialah 1.5 -6 g daily dalam 2 atau d ali pemberian dan ade gak pesakit yg memerlukan smpai 9g sehari..

2. niacin boleh digunakan untuk merawat pesakit yg menghidapi penyakit Pellagra..penyakit yg dikaitkan dengan paras niacin yg rendah dlm badan..pellagra ni merupakan satu jenis penyakit yg mana sape yg dpt enyakit ni akan ade masalahdermatitis, dementia dan jugak diarrhea..dose untuk rawatan pellagra ni ialah 300 - 500mg daily untuk dewasa dan jugak 100 - 300mg daily untuk kanak2..

tp sebelum kite nk bg niacin ni,kene tgk gak keadaan pesakit..sbb ade certain condition yg kite xleh bg niacin..ni ha sabab nye..

1. niacin boleh menyebabkan pengembangan salur darah, dan diercayai ade kaitan ngan tindakan prostacyclin..ha,bile salur darah da mngembang, maken bny darah yg mengalir..kesannye?..patient akan dpt flushing, tingling sensation, stinging, burning, GI sx, pruritus dan jugak hypotension...

2. penggunaan niacin unutk jagke mase yg lame leh menyebabkan terjadinye ruam2, hyperpigmentation, kulit kering, mulut kering, dan peningkatan urik asid dlm badan..

3. niacin gak akan mengganggu keseimbangan paras gula..so, mane2 patient yg ade paras gule yg tinggi, kene jage2 sket la..huhu..

kite nk rancak sembang pasal kelebihan dan kesan sampingan niacin ni, kite tau ke camne niacin ni berfungsi?..ha,camni la care ia berfungsi...bile je niacin ni masuk dlm badan, ia akan ber metabolize kepada niacinamide (ade gak gune nicotinamide)..dan memandangkan niacinamide ni merupakan komponen penting untuk nicotinamide adenine dinucleotide (NAD) dan jugak nicotinamide adenine dinucleotide phosphate (NADP), peningkatan niacinamide dlm badan akan meningkatkan fungsi due2 enzim ni..ha..dah 2, ape plak fungsi enzim2 ni?..ha, enzim2 ni penting untuk proses2 seperti glycogenolysis (pertukaran glycogen kpd gula), tissue respiration dan jugak lipolysis...

senang je nk dpt sumber vitamin B3 ni dr makanan..disebabkn badan kite leh buat vit B3 drpd rotein, kite amek je food yg kaya ngan protien..x on bnykkan amek sayur hijau...ha,da nmpak kan kepentingan vitamin ni..walaupun kite x brape nmpk sgt fungsi vitamin ni, tp ia nye sgt2 la penting kpd kesihatan kite..ala,byg je skru2 kt moto korang 2..walaupon x nmpk enting cam enjin, t kalau xde skru2 2, x ke berccerai berai moto 2..hehe...so,asal vitamin laen kite borak laen kali k..salam!!!hehe..

Saturday, July 24, 2010

saxohone plak..asek ubat je..hehe..


halamak geng..kite rehat la mlm ni k..penat mato den ni..mlm ni kite sembang isu2 ringan la k..hehe..so,ape yg kite nk sembang mlm ni?jap2 nk pikir dulu...ha,ape kate untuk artikel mlm ni kite sembang2 psl muzik..sebab selain drpd hal2 ubatan ni,aku minat gak muzik..hehe..kalau ade muzik,mesti ade alat muzik kan..so,kite sembang pasal saxophone (sbb aku maen alat ni)..hehe..

saxophone merupakan sejenis alat muzik yg digunakan skang..sejarah penciptaan saxohone ni telah tercatat pd 150 tahun yg lalu..dan ianya telah di patenkan pd 20 mac 1846..pergh, da beratus taun gak alat yg aku main ni..huhu...den,bile tarikh kite da tau, ape lg yg kite nk tau?..ha,sah2 la pencita alat ni kan..mamat mane plak yg mencipta saxophone ni..kalau korang nk tau, saxophone telah dicipta dengan gayanye oleh seorang pemuzik belgium, Antoine-Joseh Sax, dan juga seorang pemain clarinet dan flute..name saxophobe ni pon diambil sempena name pencipta ni la..kalau aku yg cipta alat ni,sah2 x panggil saxophone..mesti pnggil naquiphone..er,x sdap lah..huhu..

kalau korang tgk tarikh saxophone ni dicipte,mesti korang kate alat ni da lame..tp sebenarnye saxophone ni dikire sebagai alat yg moden sbb berlambak lg alat2 muzik yg da dicipte lg awal dr saxophone...so,ape yg mendorong antoine ni untuk mencite saxophone?..kalau tgk dlm orchestra, kite ade tiga section: string, woodwinds dan jugak brass..unfortunately (ceh,ckp BI),.bunyi string ni besenye akan ditenggelamkan oleh bunyi woodwinds dan d mase yg same, bunyi woodwinds plak akan di cover oleh bnyi brass..si antoine ni pon pikir la yg kene ade satu alat yg leh menyeimbangkan ke tige2 section ni...sbb 2 die mnggabungkan kiriteria yg ade pd brass dan jugak woodwinds menjadi satu alat..kalau korang tgk btol2, saxophone ni ade body cam brass dan mouthpiece cam woodwinds..huhu..ske2 je cantum2..dan dgn itu,lahirlah satu lg alat muzik yg baru iaitu saxophone..

saxohone ni ade bny jenis..serius sebelum ni aku tau 4 jenis je tau..tp rupenye ade 14 jenis sumenye..fuh..dan 1st skali saxophone yg dicipte ialah C bass yg telah diperkenalkan oleh antoine pd taun 1841..dan tahun 1845, penggunaan saxohone ni telah berkembang ke perancis yg mana pasukan tentera perancis telah menggunakan saxophone dalam band diorang..vuvuzela?..er..yg 2 team bola perancis yg gune..asal diorang kalah awal akn,so leh r maen vuvuzela time jd penonton..hehe..

so,ape lg 13 jenis saxophone?ha,ni la die...

1. E Flat sopranino
2. F sopranino
3. B flat soprano
4. C Sprano
5. E flat Alto
6. F alto
7. B flat tenor
8. C Tenor
9. E Flat Baritone
10.B Flat Bass
11.C bass
12.E Flat contrabass
13.F contrabass

mane yg bold 2 je yg aku penah tau sebelum ni..hehe..ha,2 la serba sedikit pasal sejarah saxophone ni..bkn ape,sebab aku maen B Flat Tenor kan so kene la tau serba sedikit pasal alat yg aku maen kan..br la serasi..ceh..hehe..

Friday, July 23, 2010

baru ni..bau kedai lg..


salam sume kengkawan!!!!hehe..da makan lom?kalau lom, makan nnt je lah..lewat2 sket..leh niat pose trus b4 tido nnt..hehe...ha,ape yg baru ni?..ni,ade 2 artikel baru yg aku dpt dr medical tribune..satu berkaitan ngan antidepressant dan satu lg berkaitan ngan new chemotherapy agent...ape lagi..zassss!!!

1. penggunaan antideprssant boleh meninggikan risiko spontaneoues abortion

ade satu kajian yg dibuat di kanada menunjukkan penggunaan ubat antidepressant boleh menyebabkan spontaneous abortion..kajian ni dibuat berdasarkan maklumat yg diperoleh drpd quenbec pregnancy registry, kanada...berdasarkan kajian yg dibuat, hampir 68% kenaikan risiko spontaneous abortion dengan penggunaan antidepressant sewaktu first trimester...besenye, pregnant women yg akan rase depress besenye akan ambil ubat antidepressant untuk mengatasi masalah diorang..dan antidepressant agent yg plg bny digunakan, kalau berdasarkan kajian lah, adalah SSRI (selective serotonin reuptake inhibitor)..

kesan sampingan ni mengingatkan aku tentang kejadian yg plg famous, iaitu limb deformities with the use of thalidomide..memang jd sejarah r kes 2..sebab thalidomide ni digunekan oleh ibu2 mengandung untuk treat morning sickness..tp morning sickness pnye pasal, anak2 jd mangse..n skang timbul lg satu kesan buruk untuk fetus dlm kandungan...so,kepada sume healthcare professional, kene decide baek2 sebelum bg ape2 ubat kt pregnant women..lg2 yg baru 3 bulan prtame (1st trimester)


2. new agents improved survival in previously treated metastasis breast cancer

erbulin merupakan agen kemoterapi yg abru yg telah terbukti dpt meningkatkan survival breast cancer pt yg telah dpt treatment mnggunekan kemoterapi yg laen..senang cite, kalau kite masukkan erbulin ni dlm regimen, dpt la tingkatkan survival rate patient 2 td..

ape erbulin ni?..erbulin ni merupakan sintetik halichondritin B yg mempunyai kebolehan untuk merencatkan microtubule..menurut kajian yg dilakukan, antara kelebuhan yg diperoleh ngan penggunaan erbulin dlm regimen ialah:

a. meningkatkan survival rate sebanyak 13.1 bulan
b. meningkatkan progression free survival sebanyak 3.7 bulan

kesimpulannye, kajian telah membuktikan yg penggunaan erbulin lebih baik berbanding dengan terapi konvensional...tp, erbulin ni pon ade kesan sampingan nye..kesan sampingan yg common ialah:

a. tiredness
b. penurunan sel darah putih
c. kegugran rambut
d. nausea
e. periheral neurophaty

walaupun penggunaan erbulin ni baru smpai tahap ke tiga kajian, tp advantages yg ditunkukkan mungkin akan mempengaruhi doktor dan ahli farmasi untuk memasukkan erbulin ke dalam regimen terapi untuk pesakit metastatic breast cancer..

Thursday, July 22, 2010

drug delivery..


posto!posto!..er..hehe..ha,bukan nk cite pasal penghantaran surat..tp untuk artikel mlm ni aku nk cite la sket pasal pnghntaran drug..n fokus kite terhadap tablet..nape tablet?..sbb penghantaran drug melalui tablet ni ade macam2 jenis...mata kasar je yg kite nmpak sume tablet ni same..tp mate hati..er..secara halusnye ade perbezaannye..hehe..

ye ke berbeze?..la,btol la..xkan aku nk tipu lak..lg plak mlm jumaat ni kan..hehe..ni ha,untuk tablet ni ade berbagai jenis cara penghantaran drug..atau pon pelepasan active ingredient drpd perumah nye..selain cara konvensional,yg mana active ingredient akan dileaskan secara terus, ade jugak care2 laen seperti:

1. delayed absorption(DA)
2. delayed release (DR)
3. enteric coated (EC)
4. enteric release (ER)
5. granules within capsule (GC)
6. slow release (SR)
7. controlled release (CR)
8. sustained release (SSR)

ha, kan bny 2..n mlm ni aku akan fokus kt controlled release..so,ape kelebihan controlled released ni?..CR tab besenye akan melepaskan active ingredient secara slow dan kepekatannye over time boleh di predict..besenye dlm jangke mase 12 jam ke 24 jam..secare umumnye kite leh paham yg drug delivery jenis ni dpt melepaskan active ingredient dengan perlahan2 over hours rather than pelepasan secare cepat..

oo..lepas secare perlahan2..tp camne leh jd cam2 plak?ske ati je nk kua slow2..hehe..ha,camni care nye..eh,ade pnye teknologi yg di aplikasikan..bkn maen2 nye teknologi ni...act, bny cara yg boleh digunakan untuk menghasilkan tab yg controlled release..salah satunye ialah dengan memuatkan active ingredient dalam satu jaringan..dan bahan yg diperlukan untuk dijadikan jaringan ni plak akan dissolve slowly dlm badan..ha,ngan care ni,active ingredient td 2 akan dpt dilepaskan secara perlahan2..2 je ke?eh,ade gak care laen...ade gak teknologi yg menggunakan gel sebagai cara untuk melepaskan active ingredient td secara perlahan..caranye ialah bile x masuk lg dlm bdn,active ingredient 2 akan terperangkan dlm gel..tp bile da masuk dlm badan, gel td 2 akan mengembang dan rongge2 anara gel akan semakin membesar, n cukp untuk active ingredient 2 kuar melalui ruang2 2..

ni plak antara kelebihan2 dengan menggunakan controlled release:

1. kesan yg tinggi
2. mengurangkan kesan sampingan
3. meningkatkan keselesaan
4. tingkatkan lg pt compliance

so,da dpt bezekan kan antara controlled release ngan tab yg bese?...maknenye, ade teknologi yg ditambah ke atas proses penghantaran drug..untuk pt yg xde cmplication, leh la gune yg tab bese 2..tp untuk pt yg akan ade masalah, contohnye ade end organ impairment dan terdedah kepada kesan sampingan drug, leh la gune yg controlled release 2..hehe...er,ni aku wat tajuk ni sbb kt kedai td ade pt request tegretol CR 200 mg tab..tp yg ade kt kedai jz yg bese pnye..so,x brani la nk bg..hehe..

Wednesday, July 21, 2010

TDM..


therapeutic drug monitoring merupakan salah satu cabang farmasi...er,pesal serius lak ni..hehe..okay2,tuka cam bese..salam kawan2 sume!!ha..kali ni kite borak2 la sket pasal tdm k..sape yg telribat dlm bidang farmasi mesti da tahu pasal tdm kan..tp bg yg kurang familiar,meh kite tambah2 ilmu sket k..hehe...

ape2 pon sebelum kite borak ngan lebih lanjut, kite kene la tau ape maksud tdm 2..sbb bile da tau maksud, br la kite faham ape itu tdm dan boleh bicang ngan lebih detail pasal tdm ni...watson, schumacher dan barr telah mendefinisikan TDM sebagai "measurement made in the lab, which is applied to a small group of drugs in which there is a direct relationship between serum drug concentration and pharmacological response"..ha, 2 la maksud tdm yg aku amek dr due artikel..

sejarah tdm ni bermula pada lewat tahun 50 an dan awal tahun 60 an..tp pade mulenye, tujuan tdm ni bukan la untuk patient therapy, tp more on research purposes..tp lame kelamaan, bile diorang dpt tau yg farmakologi drug ni berkaitan ngan kepekatan nye di dalam darah, diorang mule mengaplikasikan tdm untuk penjagaan pesakit..maknenye more on clinical uses lah..hehe..dan ape tujuan tdm ni?..plg general ialah kite nk pastikan yg kepekatan drug 2 mesti berada di dalam kepekatan terapeutik supaya tiada kesan sampingan dan jugak supaya kite mudah untuk menjaga pesakit..

tdm ni leh digunakan untuk beberapa alikasi..contohnye?..ha,ni la contohnye..hehe..

1. nk tgk kesan tindak balas terapeutik drugs
2. nk tgk kesesuaian penggunaan satu2 ubat
3. nk tgk patient cmpliance
4. try detect kesan sampingan
5. nk kompemkan drug toxicity

besenye kalau kt hospital ade beberapa stage untuk nk perform tdm ni..flow yg aku jumpe cmni la..memule doktor akan request untuk wat tdm..pas2 cik adek nurse (er..er..) akan collect sample dan hantar sample ke lab..pas2 same ade farmasi atau analytical scientist akan test sample..bile da dpt data 2, farmasi akan interpret data dan akan recommend kt doktor ape yg akan dibuat...ha,secara general ye cam2 la..hehe..tdm ni pon ade beberapa komponen penting seperti:

1. patient care
2. pre analytical
3. analytical
4. post analytical
5. regulated environment
6. patient care

ape plak kriteria2 yg diperlukan untuk perform tdm ni?..ha,ni lah antare kriteria2 yg diperlukan:

1. very young or very old patient
2. ade renal or liver impairment
3. masalah jantung
4. masalah pernafasan yg teruk
5. ade history hematological condition
6. diabetes, obesiti
7. melecur, on dialysis

dan ni plak kriteria2 drug yg kene wat tdm:

1. narrow therapeutic range
2. long term therapy
3. non linear pharmacokinetic
4. wide distributions
5. tahap ketoksikan yg tinggi
6. drug yg ade high incidence kesan sampingan, interaction, dan jugak allergic reaction

eh,den bile je kite leh perform tdm ni?..bile2 mase yg kite nak ke?..ha,xleh2...ade mase yg tertentu je la..ha..besenye kalau kite nk wat tdm ni, kene tggu smpai kepekatan drug berada pd tahap steady state..atau pon 5 kali half life..pas2 mase untuk amek sample pon berbeza gak untuk drugs ni..kalau untuk IV infusion, kite ken amek sample 15 minit selepas abes infuse drug...kalau nk tgk trough level, amek sample sebelum bg nect dose...n kalau untuk gentamicin, bese nye kite amek sample 24 jam selepas bg ubat..ha..2 serba sedikit la..hehe....

kite da tau ape itu tdm..tp ape je drug yg besenye kite perform tdm?..bny gak la dan ni sebahagian nye..hehe..

1. aminoglycoside
2. vancomycin
3. theophylline
4. anticonvulaion drug
5. digoxin
6. cyclosporine, tacrolimus
7. lithium
8. salicylates
9. amiodarone
10. procainamide
11. lidocaine
12. disopyramide
13. methotrexate

pergh..pnat tol taip artikel ni..hehe..xpe,demi ilmu kan..okay,kalau tm ni da start taun 60 an, bile plak tdm kt m`sia ni start?..ade sumber yg mngatakan tdm kt m`sia ni start pd tahun 1984 dan stakat ni da ade 73 hospital yg provide khidmat tdm ni...so,memandangkan tdm ni penting untuk patient management,same2 a kite mempowerkan diri kite dlm bidang tdm ni supaya keadaan pesakit akan lebih terjamin dan jugaj dpt mengurangkan kesan sampingan..amin..hehe..

Tuesday, July 20, 2010

hal remeh..


ade kah kite menganggap tekanan darah itu hal remeh?..oh2..tidak kawan2..walaupon nk test blood pressure kt kedai tmpat aku keje 2 free, tp itu lah mende yg plg penting..knape aku ckp penting?..ha,sebelum kite berborak ngan lebih lanjut, mari kite berkenalan serba sedikit ngan BP measurement..

ape itu BP measurement?BP measurement ni biasenye untuk mendapatkan bacaan atau gambaran tentang tekanan darah..tekanan darah ke atas ape?..ke atas dinding ateri..dan jugak ngan measure BP ni kite leh tgk statusjantung kite..ape,korang ingat ym je ke ade status..BP pon ade..ha..hehe...tp kalau nk ag paham,kite tgk formula ni:

BP = cardiac output x peripheral vascular resistance

dan pd mase yg same, cardiac output = blood volume being pumped by heart dlm mase seminit..

jd, berdasarkan formula 2. kite dpt tengok ape faktor2 yg boleh meninggikan dan jugak menurunkan tekanan darah...resistance kt salur darah, volume darah yg di pam keluar oleh jantung dan jugak kadar denyutan jantng dalam seminit merupakan faktor2 yg boleh mepengaruhi tekanan darah...

so,knape aku ckp bP measurement ni plg penting?...ha,disebabkan ianya bnyk berkaitan ngan darah, BP measurement ni adalah antara measurement terawal yg dibuat untuk mengesan ape2 abnormalities dlm bdn kite..bile BP kite naik, mcm2 disease yg leh dikaitkan..contoh cam hyperlipidemia, heart failure, infection, diabetes dan mcm2 lagi la..cbb 2 bile BP kite tinggi je trus akan ade further test..tp ade gak certain condition yg x bahaye tp leh naikkan BP kite..contoh2 nye:

1. masa time kite wat measurement
2. fizikal aktiviti
3. emosi
4. stress
5. umur, berat, jantina, tinggi

kalau tgk faktor yg ke lima tu kan, tekanan darah ni akan dipengaruhi oleh umur, tinggi, jantina dan berat..ha,ni satu mende penting yg kite sebagai pengamal kesihatan kene amek berat..sbb besenye normal range untuk BP yg kite bese ingat ialah 120/80 dan 60-100 untuk PR..tp sebenarnye range 2 adlah range standard untuk adolescent and adult..maknenye kalau untuk kids dan gak elder people, range akan jd laen..dan kite akan tersilap interpret value yg kite dpt..

act aku ade jumpe laen2 range untuk infant..tp untuk infant je la..untuk adolescent ngan elderl people x jumpe plak..huhu..sori la.k..sori..selamat ari raye..er..

less 1 years = 70/90(bp), 30-40(RR), 110-160(PR)
1-2 years = 80/95, 25-35, 100-150
2-5 years = 80/100, 25-30, 95-140
5-12 years = 90/110, 20-25, 80-120
12 years above= 100/120, 15-20, 60-100

ha,tgk 2..laen2 kan range kalau ikot umur..so,pasni kalau nk intepret data, kene tgk bny faktor la k..jd, kesimpulnnyem BP measurement ni amat lah penting dan jgn la kite memandang ringan walaupon ianya free (er,kt kedai yg aku keje la)..hehe..

Sunday, July 18, 2010

insulin-induced hypokalemia...


korang nk tau x brape km perjalanan aku tiap2 ari..66 km siot..lenguh gak la tiap2 ari ulang alik 66 km dr kedai ke umah..so,untuk menghilangkan rase boring time atas moto, aku suke berfikir mcm2..mcm2 lah yg akan keluar dr pale otak aku ni..kdg2 kalau da xde mende nk fikir, aku menyanyi sorang2..ala,bukan ade org dengar pon..hehe..

dan ptg td, tetibe aku teringat blk ape yg sorang speacialist ni xplain nape insulin leh sebabkan hypokalemia...act, mende ni jd sbb patient yg aku clerk case die,ade diabetes type 1 dan die dpt insulin injection...bile aku cek potassium level die,memang rendah gile dan at d same time die dpt potassium supplement la untuk btolkan blk potassium level die 2..

so,agak2 korang camne keadaan ni leh terjadi..ape kaitan potassium level ngan insulin injection?..ape yg specialist 2 explain,potassium ade kt dlm cell dan jugak kt luar cell..kalau nk dibandingkan ngan sugar, potassium akan ber cas positif dan gula akan ber cas negatif..bile kite bg insulin kt patient, insulin ni td akan merangsang pengambilan gule oleh cell...so,bile gule yg ber cas negatif 2 masuk ke dalam cell, gule ni td akan neutralize kan cas2 positif dr potassium 2..

untuk mengekalkan cas positif like previous condition, cell akan amek lebih bny potassium dr luar cell ke dalam cel..dan kepeutusannye?korang da dpt agak la kan..level potassium kt luar cell akan menurun..2 yg jd hypokalemia ni...

same ade ekanisma ni da dibuktikan dalam kajian yg lebih mendalam atau x,itu aku x pasti (mintak maap k)..sbb mekanisma yg aku terangkan ni memang aku amek bulat2 ape yg doc 2 explain kt kitorang time clerksyip kt husm...tp pas aku wat search sket kt tenet,ade bny artikel yg mengaitkan insulin & diabetis mellitus ngan hypokalemia...ade satu study ni ckp, hypokalemia akan mengganggu pengeluaran insulin dan jugak tahap sensitiviti cell terhadap insulin..so,ape rasional yg korang dpt pikir?...ape yg aku pikir, in hypokalemia condition, balancing of potassium antara dalam cell ngan luar cell akan tergangggu dan proses pengambilan gula oleh cell pon akan terganggu..2 yg akan make diabetic cndition become worse 2..er,ni ape yg aku pk je la..hehe..

tp selain insulin,bny ag condition yg akan terganggu akibat drpt hypokalemia ni..yg 2 aku cite laen kali la k..hehe...stkat 2 je la yg aku tau berkenaan insulin dan jugak hypokalemia..pape mende besh yg aku terpikir dan jugak aku rasekan penting untuk dikongsikan,aku akan tulis kt blog ni k..so,korang kene rajin2 la lawat blog aku ni..hehe..wpkeh,g semayang jap..hehe..

Saturday, July 17, 2010

heparin plak..


salam sume..sblom ni kite da sembang pasal side effects, mechanism,penyakit pon ade sket..so,kali ni kite move ke phamrmacokinetic plak..dan aku da pilih heparin untuk dibincangkan bg artikel kali ni..sebelum 2 cam bese la,kite berkenal kenal la ngan heparin ni..brief sket je..hehe..okay2, heparin ni merupakan sejenis agen anti pembekuan, selain drpd warfarin dan aspirin..tp selalunye untuk kes2 yg melibatkan vena, memang heparin yg akan dipilih..nape?insyaallah aku akan cite kt artikel yg akan datang..er..jgn mare ha..hehe..

indication yg bese untuk penggunaan heparin ni ialah:

1. venous thromboembolism
2. unstable angina
3. acute myocardial infarction
4. transient ischemic attack
5. cerebral ischemic infarction

cara pemberian heparin ni plak leh dibahagikan kpd due, iaitu bolus dose dan jugak IV infusion (tp due2 ikut vein)..bolus dose besenye diberi antara 5000 ke 10000 units dan IV infusion lak antara 1000 units/hour..ade study yg da dibuat telah recommend satu cara yg elok untuk administer heparin iaitu dengan 50 - 100 units/kg loading dose pas2 follow ngan 15-25 units/kg/hr constant infusion..

bile kite da bg heparin ni kt patient, jgn la tggal n wat bodo je..ade mende yg kite nk kene monitor..ha,ni la mende2 yg kite wajib monitor, untuk mengelakkan kesan sampingan (plg common: hemorrhage)

1. aPTT
2. platelet count (daily)
3. PT (daily)
4. hematuria (daily)
5. concurrent drug therapy - NSAIDs, dipyridamole, aspirin

untuk artikel ni aku akan fokus kt aPTT sbb besenye aPTT la yg akan menentukan dose heparin...aPTT atau pon PTT (partial thrombin time) ni parameter yg salu digunekan untuk monitoring IV heparin terapi..besenye kite akan gunekan masa (saat) untuk mengukur aPTT..tp kalau kt hoapital,masa 2 akan ditukar ke dalam bentuk perkadaran..maknenye kite akan compare aPTT yg kite measure ngan aPTT yg normal (45 -70 saat)..kalau ratio 2 aken tinggi,2 maknenye sistem pembekuan yg normal da terganggu..kire ade possibilty untuk bleeding la..

ade care nye gak camne nk kire dose heparin ni..ha,ni la contoh pengiraan heparin...untuk starting dose:

DW = LBW - ((LBW-TBW)/3)
DW (dosing wieght)
LBW = lean body weight
TBW = total body weight

Loading dose = 80 units x DW (70 taun ke bawah)
= 50 units x DW (70 taun ke atas)

infusion lak = 18 units/ht x DW

nk adjust dose ni plak, kite kene la tau same camne nk kire kepekatan heparin dlm darah..ha,camne nk kire?camni la..

memule kite cr volume of distribution..
Vd = o.3669 x (Ht)^3 + 0.03219 x TBW + 0.604 (untuk lelaki)
= 0.361 x (Ht)^3 +0.03308 x TBW + 0.183 (untuk perempuan)
HT 2 tggi (dlm meter)

bile da dpt Vd, kite kireelimination rate la plak..cmni ha..
Kel = 0.693 x F x F`
F=1,2 kalau merokok dan F` = 0.8 kalau 70 taun dan ke atas

da ade Kel ngan Vd da,senang la nk kire kepekatan heparin..camne?ha, camni...
Cp =Ko / (Vd x Kel)

kan awal2 td aku ade bgtau yg kite kene adjust dose heparin ni berdasarkan aPTT ratio kan..tp camne nk adjust?..jgn isau,ade2..kalau aPTT kurang drpd 1.2, loading dose = 50 unit/kg dan maintenance = naikkan 4 unit/kg/hr..kalau 1.2 - 1.3 ratio, loading dose akan jadi25 unit/kg dan untuk maintenance kite kene naikkan 3 unti/kg/hr...tp kalau 1.3-1.4 dan 2.6-2.9, xyah la gatal2 tgn nk ubah loading dose..hehe..cume naikkan je maintenance dose 2 unit/kg/hr dan turunkan pon 2 unit/kg/hr gak..untuk 1.5-2.5, lg best..xyah ubah pape..makan gaji bute je la..hehe..untuk 3-4 kali ratio, kite kene hold dulu loading dose untuk sejam dan turunkan 3 unit/kg/hr untuk maintenance..dan kalau tggi sgt smpai lbih 4 kali ratio. kite kene hold loading dose untuk 2 jam dan turunkan 4 unit/kg/hr untuk maintenance dose..

bile da tggi sgt dan terjadi hemorrhage,ape yg kite kene wat plak?..xkan nk menjerit plak kan..xleh2..kite kene la wat tindakan yg cepat..haip!!haip!!..hehe..ini yg ptt kite wat..

minor bleeding: hentikan terapi heparin dan monitor vital sign, aPTT, Hct, platelet

major bleeding: hentikan heparin, monitor vital sign, Hct, platelet, aPTT, wat blood transfusion, dan kalau teruk sgt kite leh brg protamine sulphate (nk neutral kan blk tindakan heparin)..
ha,2 la sedikit sebanyak tentang heparin dosing..bny yg kite nk kene kire..bukan leh maen bg je..lg pon bny faktor yg nk amek kire kan..pas2 plak,kene la monitor patient 2..kalau aPTT x cun,kene la adjust mcm yg aku da tulis kt atas ni..fuh,pnat da ni..ingat nk tido dulu lah..so,slamat menjadipharmacist yg hensem dan berjaya!!!tido dulu...zzzzzzzzzzzzzzzzzz...

Friday, July 16, 2010

kenaikan harga..


kecoh...cukup kecoh...kt mane 2blog,kt fb,sume dok ckp pasal kenaikan harge...tp ape yg aku bace,sume nye mengamok x tentu pasal,cam kenaikan harge ni leh wat diorang kebulur dan xde mase hadapan...aku ni pon bukan org senang,org susah gak..tp aku harap sume relax dan jgn cepat panik..sbb bile korang panik,ikut emosi,ha mule la setan merasuk dan menghasut...dan mcm2 mende di luar dugaan korang akan wat, tanpe mngenal dosa dan pahala...

dalam kehidupan kite ni,akal fikiran merupakan anugerah ALLAH yg x ternilai..akal yg kite ade ni la yg dpt membezekan antara manusia ngan binatang..jd,aku sarankan kite gune akal fikiran ni untuk menyelesaikan masalah kenaikan harga gula dan minyak ni..pemimpin?ha,xyah kesah pasal diorang..ini nasib kite,bia kite yg tentukan...xkan tiap2 mase nk tggu tindakan dr org laen kan...memandangkan kite (termasuk aku sendiri) bukan nye seorang wakil rakyat atau pon penjilat2 politik, better kite menggunakan akal fikiran kite untuk memastikan keselesaan idup kite sendiri k...

ini adalah perkara yg aku pikir ngan akal fikiran aku, yg mane ia nye dpt mengurangkan beban akibat drpd kenaikan harge minyak dan gule ni..

1. kurangkan penggunaan gula..lg pon gula ni kan x elok untuk kesihatan kita..bnykan minum air masak..

2. kurangkan lepak or makan kt kedai..kalau bfast pon makan je kt umah..kalau beli brg2 untuk bfast cam roti, susu, nescafe, leh cover untuk sebulan..jimat duet sket kt c2..

3. jimatkan penggunaan elertrik..penjimatan drpd bileletrik 2 boleh cover kenaikan harge gule dan brg2 laen....

4. jgn beli brg yg terlalu branded..korang kene ingat,utamakan keperluan drpd kemahuan..kalau ade suar jean yg harge bawa sratus,n elok plak 2,beli yg 2 je pon xpe da..xyah nk bli yg branded2 tp brharge beratus ratus..same la ngan hp, jersi, kete, dan laen2...

5. untuk yg belum berkahwin 2,kene la start menyimpan..korang xkan xleh agak kenaikan harge akan berlaku lg time mase hadapan..so,mujle lah mnyimpan dr skang..bile ade kenaikan lg nnt, kite da ade stok kan..

6. bg yg merokok an asek ber sms @ kol..kurang2 kan lah..bukan xleh k,tp kurangkan..bny yg leh kite jimat kt c2..

7 untuk yg duduk di kampung,felda, atau mane2 tempat yg ade tanah, belajar2 lah berkebun..bukan wat kebun yg besar,tp cukup sekadar untuk kite makan..tanam la ape2 sayur pon..cili,timun,kcg pnjang, dan lain2 lagi..kurang sket perbelanjaan untuk syur 2 kan..kalau yg lg rajin, bele la ayam..ha..lg bny kite leh jimat kan..

8. untuk yg duduk di bandar, atau kawasan yg xde tempat nk bercucuk tanam, rajin2 lah belajar memasak..makan je kt umah..n makan lah lauk2 yg ala kadar..jgn ari2 nk makan ketam plak..jimat ape namenye 2..sentiase la bersederhana..dlm islam pon ade mnyuruh umatnye bersederhana kan..

9. selaulah menggunakan kenderaan awam sepert bas atau pon lrt..bukan totally gune, nnt susah plak korang nk bergerak kan..jz park kete korang kt stesen lrt,pas2 naek la lrt..at least dpt kurangkan kos kan..

stakat ni itu je la yg akal fikiran kau dpt fikrkan..at least sedikit sebanyak dpt membantu aku dan korang2 yg bace artikel aku ni...aku pon da lame stat jimat2 ni..bfast kt umah je..makan pon bungkus (makan kt tempat keje)..at least leh jimat, xyah beli air..minum air kt tmpat keje je..hehe..jgn jadikan alasan kenaikan harge ni untuk kite berputus asa dan asek mnyalahkan org laen smpai kite ni berpecah belah...jgn la isau sgt,berusaha lah mencari rezeki kerana rezeki ALLAH ni ade di mane2..asalkan kite berusaha..dan jgn lupe berdoa k..okay,nk berehat jap..esok nk keje lg..nk cr rezekei yg halal.salam.

Thursday, July 15, 2010

migraine....


Sakit kepala?demam?..ha,kali ni aku nk cite sejenis sakit kepala yg lg kaw2 dr demam..migraine..kisahnye bermula disini..haha,cam sial..camon2,ini serius!!...er..er..hehe..ape ubat untuk migraine ni?..okay2,sebelum kite bercerita pasal rawatan migraine, kite kene tau serba sedikit tentang migraine...

migraine ni merupakan satu bentuk sakit kepala yg berpunca drpd masalah salur darah..ape kaitannye?..migraine ni terjadi apabila salur darah mengembang..bile salur darah ni mengembang, ia akan merangsang urat saraf yg terdapat disekeliling salur darah besar di otak untuk merembeskan sejenis bahan kimia..dan bahan kimia ni akan merangsang pengembangan salur darah besar ni td dan akan meregangkan urat saraf yg ade kt sekeliling nye..nerve 2 td akan sekali lg merembeskan bahan kimia yg menyebabkan kesakitan, keradangan dan further enlargement salur darah 2 td..

antara simptom2 migraine ni plak ialah:

1. sakit yg intense, seperti menikam-nikam kt area forehead, sekeliling mata dan belakang kepala..ade gak yg melibatkan satu bahagian kepala, dana de yg melibatkan due2 belah kepala..

2. migraine ni pd mase yg same akan mengaktifkan sympathetic nervous system..pengaktifan ni plak akan menyebabkan masalah lain seperti nause, muntah dan diarrhea..

sebelum kene attck migraine ni plak, kdg2 seseorang 2 leh dpt simptom awal seperti sleepiness, lemah2 badan, depress, dan kuat makan..er..ha,ade due jenis yg berbeza plak migraine ni..ade yg aura, dan ade yg bukan aura..kalau bukan aura,kire yg bese la..kalau dengan aura,ade tambahan simptom2 plak..camni ha..

1. flashing, ade cahaye silau dalam zig zag pattern
2. ade nmpk blind spot

ha,da tau seba sedikit pasal migraine kan..kite sembang plak pasal treatment..ade bny treatment tp untuk artikel kali ni kau nk bincang pasal 2 jenis ubat (sebab ade gune kt kedai yg aku keje skang)..iaiatu sumatriptan ngan cafergot (ergotamine + caffeine)..

sumatriptan = serotonin agonist dan mempunyai sedikit affinity kt reseptor serotonin..mekanisma sumatriptan ialah ia boleh merangsang receptor dan akan menyebabkan pengecutan salur darah..dosage yg selalu digunakan ialah 50 mg time kene attack, atau pon 100 mg amek skaligus..tp untuk amek dose seterusnye,kene tggu smpai 24 jam...

cafergot = mengandungi 1 mg ergotamine dan 100mg...cara penggunaanye plak ialah pt kene amek sebiji (10mg) atau 2 biji skaligus..pas2 kalau x jalan gak,amek ag sebiji (selepas setengah jam), smpai la maksimum dos iaitu 6 biji sehari, atau 10 biji dlm seminggu..mekanisma cafergot ni ialah ia ade tindakan spesifik yg boleh mengecutkan balik salur darah yg mengembang (ade dlm explanation kt atas)..

jd, antara dua agent ni,mane satu yg baek?..ni sedikit fakta yg aku jumpe dalam artikel dan jurnal2..

1. sumatriptan lebih selektif dalam mengurangkan pengaliran darah, tanpa mengganggu atau pon hanya sedikit kesan terhadp tekanan darah..

2. ade satu kajian retrospective yg menunjukkan bahawa penggunaan sumatriptan time mild migraine attack dpt memberi keadaan pain-free yg tinggi, yang dpt merendahkan kecenderungan untuk redosing..dan kelebihan ini x terdapat jika kite menggunakan cafergot..

bukannye cafergot 2 x elok..cume penggunaan sumatriptan akan memberi beberapa kelebihan..tp terserah kepada healthcare professional untuk meemilih same ade sumatriptan atau pon cafergot dalam perawatn pesakit mereka...ha,jgn stress2 kay!!

sumber: sciencedirect
www.medicinet.com

Wednesday, July 14, 2010

Alhamdulillah..


ngah kt tempat keje td, aku dpt sms dr ayah aku..die kate surat SPA da smapi da..pergh,bersyukur sgt2..akhirnya dpt da surat 2..so,bile smpai je umah,aku trus la belek2 surat 2..fuh,bny gak mende nk setelkan ni...tp nsb baek la member2 aku ade wat group kt fb n bg arahan or steps ape yg perlu disetelkan..

ape je yg ade dlm sampul surat 2?..ha,mcm2 ada..ade surat setuju tawaran lantikan, ade medical checkup, ade surat akuan sumpah...berdasarkan perbincangan yg serius dlm fb,ade beberapa step yg aku kene wat sebelum menerima surat posting...tp sue steps je lah..hehe..

1. phtostat surat tawaran dan hantar ke phrmacy board
2. isi dan hantar surat terima tawaran lantikan ke SPA

ha,bile due mende ni da setel, aku kene la wat akuan sumpah kt mahkamah ngan wat medical checkup sebab mende2 ni penting time register nnt..pasni kene tggu la plak surat posting plak...kt mane la kau kene cmpak ni...huhu..hrp2 jgn la posting jauh2..pening nk mikir nnt..

fuh, bile dpt je surat 2 td, ase berbaloi sgt pnat lelah aku slame ni...4 taun mentelaah dan bergelumang ngan buku n notes2 sume,at last ini hasil yg aku dpt...thanx kt parens aku yg sentiasa mendoakan kejayaan aku..dan jugak memberi fulus dr mase ke mase..hehe..x lupe kepada pensyarah yg x jemu mncurahkan ilmu..dan yg plg aku x lupe,kepade sume kengkawan yg mewarnai hidup aku sepanjang aku ade kt USM...aku xkan lupe korang sume...

da nk keje da pon..bermula lah satu lg perjalanan baru dlm idup aku..alhamdulillah bile keje aku terjamin..permulaan perjalanan yg gembira...tp aku kene waspada sebab beribu jalan berliku yg aku kene tempuhi pasni..semoga aku tabah dalam menghadapi semua dugaan 2..dan semoga ALLAH akan sentiasa memudahkan urusan hidup aku di dunia dan di akhirat...amin...

Tuesday, July 13, 2010

cefuroxime..


sem akhir aku kt USM,aku kene wat clerkship kt HUSM dan 1st day je da kene attach kt ward O&G...ala,wad org2 pregnant dan bersalin..ape yg menarik perhatian aku ialah, mane2 pregnant women yg ade batuk2, even sket je pon trus dpt IV Zinacef 750mg..Zinacef ni trade name untuk cefuroxime..aku tertanye gak nape antibiotic ni diberi kat pregnant patient?..bkn ke antibiotic 2 leh affect kat fetus..ha..so,artikel kali ni,kite sembang pasal penggunaan cefuroxime dlm pregnant patient...

sebelom sembang lebih lanjut,jom kite mengenali ape itu cefuroxime..pergh intro..haha..cefuroxime ni merupakan broad spectrum antibiotic dan tergolong dlm generasi kedua cephalosporin..dan besenye cefuroxime ni boleh digunakan untuk jangkitan lower respiratory (disebabkan oleh penumonea, klebsiella, H. influenza, staph. aureus, strep. pyrogens, ngan E. coli), uncomplicated UTI, derma infection, septicaemia, meningitis, gonorrhea ngan jangkitan tulang dan joint....kalau ikotkan dose plak, besenye dalam range 750 mg smpai 1500 mg, ambil 3 kali sehari untuk 5 ke 10 hari...tp kalau ade renal impairment, kene ubah sket la dose 2...tmbahan plak, cefuroxime ni boleh disingkirkan oleh mesen dialysis..so,dose 2 kene tggikan la sket kalau patient 2 trpakse lalui dialysis...

cefuroxime ni besenye kurang bermasalah (maksudnye kesan sampingan la)..tp kesan sampingan yg bese terjadi dengan penggunaan cefuroxime ni ialah:

1. thrombophlebitis (bese nye pas IV administration)
2. diarrhea (1 i 150 patient)
3. nausea (1 in 440 patient)
4. pseudomembranous colitis

kalau dr segi pharmacokinetic plak, cefuroxime akan mencapai peak concentration (50-1-- mcg/ml) selepas 15 minute, kalau ikutkan IV administration...dan kepekatan teraputik plak (2 mcg/ml) leh bertahan untuk 5.3 jam..ha..lame gak 2..pas2 half life serum plak leh mencapai jangka masa 80 mnutes...

berbalik kepada persoalan kat awal2 artikel td, nape cefuroxime digunakan untuk perempuan mengandung?..sedangkan info yg aku dpt, cefuroxime ni kene digunakan dengan berjaga-jaga kat prenant women..ha,ni la antara sebab2 cefuroxime still leh digunakan kt pregnant women:

1. satu kajian ke atas tikus menunjukkan tiada impairment dr segi fertility apabila tikus2 tersebut diberi dose cefuroxime yg tinggi..

2. ade lagi satu kajian yg menunjukkan kepekatan yg tinggi dlm placenta, amniotic fluid, dan infant..tp still xde kesan sampingan yg diperhatikan stakat ni..

3. pas bny kajian yg dijalankan, cefuroxime telah disahkan selamat untuk digunakan oleh perepmuan mengandung...

4. FDA telah mengklsifikasikan cefuroxime dalam class B untuk Risk Factor in pregannt women..

5. ade kajian yg berakhir dengan birth defects, tp still xde data yg cukup untuk mengaitkan birth defects 2 dgn penggunaan cefuroxime...

cefuroxime gak leh excrete dlm susu ibu tp dlm kepekatan yg rendah...namun begitu, kene hati2 gak sebab still ade kesan sampingan kat baby, contohnye:

1. perubahan flora kt usus

2. kesan terus terhadap baby

3. ganggu ujian culture..

dlm praktis plak, cefuroxime pon pernah digunakan untuk kes2 tertentu yg berkaitan ngan perempuan mengandung..contohnye untuk premature rupture, patient akan diberikan 1.5 g cefuroxime IVevery 8 hour..dan terjawablah persoalan di atas iaitu knape cefuroxime digunakan secara meluasnye untuk perempuan mengandung..hehe..

sumber: www.rxlist.com
www.drugsafetysites.come
www.drugs.com

Monday, July 12, 2010

garam..


bila kita ckp pasal garam ni,macam2 isu yg timbul...garam x elok untuk kesihatan lah,garam ni pnyedap masakan lah..macam2 lg..even dlm peribahasa pon ade pasal garam ni..ha,kan salu org ckp "aku makan garam lebih dr kau".untuk menunjukkan yg die 2 da matang..aku pon xtau ape kaitan nye..huhu...nnt la artikel yg lain aku try cr info pasal ni..untuk kali ni,meh kite sembang pasal garam...

garam ni ade bny jenis..kite tau satu jenis je kan,yg untuk masak 2..pas2 bile start keje kt kedai farmasi,aku dpt tau ag satu jenis garam yg leh wat untuk masak, iaitu garam bukit..jenis2 garam yg aku jumpe pas wat search dlm internet ialah:

1. table salt
2. iodizaed salt
3. kosher salt
4. sea salt
5. rock salt
6. celtic salt
7. dairy salt @ pickling salt
8. sour salt
9. seasoned salt
10. popcorn salt
11. colored salt

pergh..banyaknye...tp kali ni aku akan fokus kt due jenis je..rock salt ngan sea salt

dah namenye sea salt, sah2 la sumber pon dr laut kan..sea salt ni terhasil drpd proses evaporation air laut..besenye proses ni akan di buat di kawasan tertutup di sepanjang pantai...dan apabila garam da terbentuk,pekerja2 akan mengumpul garam2 tersebut..dan proses ni telah meninggikan cost sea salt berbanding table salt atau pon kosher salt..sea salt mempunyai rasa yg kuat dan lagi menarik berbanding garam2 yg lain..selain drpd sodium dan chloride, sea salt juga mempunyai beberapa trace mineral seperti iodine, magnesium dan juga potassium dan trace mineral ni gak lah yg memberi tekstur ringan kat sea salt..ade 2 jenis sea salt yg aku jumpe: crystalline sea salt ngan flaked sea salt..

crystalline sea salt

besenye terdapat dr pantai portugal ke maine, dan dr california ke pacific rim..crystalline sea salt ni mempunyai tekstur yg halus dan ade gak yg kasar..macam2 kale yg ade, contohnye kale merah untuk yg ade bny iron..kalau nk bincang pasal tahap kelarutan plak, crystalline sea salt ni mempunyai tahap kelarutan yg bergantung kepada bentuk crystal 2 sendiri..

flaked sea salt

x bny info yg aku dpt pasal ni tp info yg penting ialah garam jenis ni plg cepat larut..

ha,skang kite sembang pasal rock salt..rock salt, atau nama lainnya "halite" merupakan garam yg terbentuk di atas gunung drpd proses evaporation air laut yg mengandungi ion sodium dan chloride...rock salt juga ade beberapa impurities seperti gypsum dan sylivite..seperti sea salt, rock salt pon bole digunakan dalam masakan..selain digunakan dalam masakan, rock salt juga penting untuk negara2 bersalji sebab garam ni aan ditabur di atas salji untuk mengurangkat takat beku salji...

nape aku compare due jenis garam ni?..kat kedai farmasi yg aku keje, ade satu produk garam bukit, dan ape yg company 2 claim, garam bukit ni sesuai untuk org yg ade darah tinggi..tp pas wat bny search tentang garam bukit ni, aku still x jumpe ape kebaikan garam bukit ni smpai ade claim yg garam ni bgs untuk pesakit darah tinggi...tp kalau aku jumpe,aku akan post trus la kt blog aku ni k...

sumber: www.realsimple.com
www.asianonlinerecipes.com
www.homecooking.com
www.soest.hawaii.edu

Sunday, July 11, 2010

steven johnson syndrome...sape steven tu?


ha,sape steven 2?cat steven ke?..bukan2..steven johnson syndrome ni ialah sejenis side effect yg amat ditakuti..jarang berlaku side effect jenis ni..kat US je pon hanye terjadi dlm 2 hingga 7 org dalam sjuta yg dpt side effect ni dlm setahun..walaupon jarang berlaku,tp memang severity die tahap gaban r sebab leh sebabkan kematian..ape penyebab steven johnson syndrome ni?..

steven johnson syndrome ni disebabkan oleh beberapa punca...tp kebiasaannye disebabkan oleh penggunaan drugs, infection dan jugak beberapa physical reactions..infection ni mcm herpes, influenza, hiv, diphteria, thypoid dan jugak hepatitis...kalau physical reaction plak cam uv light dan jgak radiotherapy..tp skang ni aku nk focus kt penggunaan drug..er,xpela..kan memang aku nye bidang pon drug kan..hehe..

ape symptom2 nye ek?..ha, steven johnson syndrome besenye terjadi disebabkan oleh kesan alahan yg teruk (maknenye melibatkan immune system)..sebelum seseorang ni dpt kesan ni, ade bebrapa simptom yg akan terjadi...contohnye?ha,ni lah contoh2 nye..

1. fever
2. sore throat
3. cough
4. burning eyes (sori la tulis dlm bi..hehe)

pas2 main symptom untuk steven johnson ni plak ialah lebih kpd abnormalities kt skin...memula akan jd ruam2 kt muke..pas2 akan merebak ke bhagian depan badan..bile da maken teruk,timbul plak blister..besenye blister 2 akan timbul kt kawasan mata,mulut,hidung dan genital area..kdg2 red patches ngan flu-like symptom pon akan appear gak..

contoh2 drug yg leh sebabkan steven johnson syndrome ni ialah:

1. NSAIDs (contoh yg aku jumpe dlm artikel ialah cox-2 inhibitor n brand name die bextra)
2. allopurinol
3. phenytoin
4. CBZ
5. barbiturate
6. anticoagulant
7. sulfa antibiotics (most common)

tp kalau punce die drugs, kesan nye akan ade slepas beberapa bulan atau tahun selepas penggunaan drug 2..pas search bny artikel,aku x jumpe ape mekanisma sebenar steven johnson syndrome ni..sume nye kate xdpt dipastikan..huhu..tp mostly disebabkan oleh tondakbalas alahan yg kronik la..

leh x cure mende ni?....stakat ni yg masih dlm kajian ade due jenis treatment..satu gune IV corticosteroid (sebab punca nye bny disebabkan oleh immune system)..dan yg kedua ialah gune IV immunoglobulin..tp kalau treatment yg untuk mengawal simptom 2,ade 4 jenis yg terlibat...

1. hentikan punca..contoh kalau kesan ni timbul sebab pnggunaan drug,kene stop serta merta penggunaan drug 2 la..

2. supportive - tp xde standard recommendation la untuk step ni..besenye kite akan bg fluid replacement..sbb masalah pd kulit ni secare x langsung akan kacau kandungan cecair dlm badan..ps2 leh br penjagaan yg tip top pd kulit (sbb mostly affected mmg kt kulit la)..contoh cam lembap2 kan kulit sbb bile kite wat cam2 leh tlh kurangkan kesakitan akibat blister 2, dan juga leh tanggalkan sel2 kulit yg mati

3. ubat2 cam ubat tahan sakit, antihistamine untuk tahan gatal, antibiotic untuk elakkan jangkitan (kan kalau kulit ade masalah,bacteria senang masuk dlm darah), dan juga topical steroid untuk kurangkan inflammation 2...

4. skin grafting - maksud skin graft ni ialah kite amek sket kulit yg elok dr bhgian yg laen untuk tampal kt tmpat yg rosak 2..

ha,2 la sedikit sebanyak tentang steven johnson syndrome...kesimpulannye,sebagai seorang ahli farmasi,kite kene la aware pasal hal2 camni..memang la jarang berlaku,tp kalau da berlaku..parah r wei..huhu..bukan ahli farmasi je,doktor pon kene la same2 amek berat tentang ni..jgn maen prescribe je..huhu..same2 lah kite, sebagai pengamal kesihatan untuk memastikan yg terbaik buat pesakit kite..sbb kite lah harapan diorang...ha,abes da satu artikel..hehe..

sumber: www.skinassn.org
www.diseaseatoz.com
www.wrongdiagnosis.com
www.mayoclinic.com

p/s: sori x letak pic berkaitan SJS..seram sgt r..huhu..

Saturday, July 10, 2010

sori sume...


nk mintak maap la kalau xde artikel untuk malam ni..bkn ape,pnat sket la..lgpon cam xde mood nk menulis dan mencari material..tmbahan plak mmg xde kes yg menarik yg aku nk kongsi ngan korang sume...insyaallah esok aku akan wat satu artikel yg best..so,gud nite...

Friday, July 9, 2010

ringan2 sket..hehe..


kalau artikel sebelum ni kite sembang pasal beta blocker,kali ni kite diskas isu ringan2 sket la k..bkn ape,asek yg cyes je,pnat la kan pale otak nnt..hehe..so,untuk artikel kali niaku nk sembang pasal patient adherence to their medicine...

sebagai pengamal kesihatan,objektif kite memberi ubat kepada patient ialah untuk mendapatkan outcome yg baik..kalau patient dlm wardmmg x dinafikan la yg diorang akan dpt dan ambil ubat seperti yg di prescribe oleh doctor..tp kalau out patient dan jugak patient yg amek ubat kt kedai farmasi,camne kite nk pastikan diorang ni adhere kt ubat diorang?..

tak sume patient akan compliance kt medicine diorang..bny punce2 yg menjerumus (fuh ayat)ke arah non compliance..antara faktor2 nye ialah:

1. condition da okay sebelum full satu regimen..contohnye bile paras gule da normalize patient trus berhenti makan ubat..akibatnye?mencanak balik r paras gule 2..huhu..

2. xdpt info yg sebenar tentang mekanisma ubat 2..contohnye?..untuk treatment acne..info yg plg penting ialah patient kene tahu yg duration untuk acne treatment ni panjang..amek masa berbulan bulan..sobile patient x tau psl ni,n diorang x nmpk kesan pas satu mngguha,mule l brentu pakai ubat 2..

3. kesan sampingan r..ape lg..ni mmg dr pengalaman aku sendiri..bile amek ubat je,ade ase x slese kt perut..ape lg,stop r..huhu..so,kene la bgtau patient ape expected side effects..

camne nk tggikan patient compliance?..ade satu artikel yg aku jumpe, tahap patient compliance ni boleh dipngaruhi oleh dosing frequency..hasil kajian 2 menunjukkan peratusan tahap compliance patient dan dosing frequency nye..

once a day = 73%
twice a day = 70%
thrice a day = 52%
four times a day = 42%

contohnye amoxicillin 250mg..drpd bg 1 tab qid, better bg 2 tab twice daily kan..kite dpt kurangkan dosing frequency dan tggikan patient compliance..lg plak, kene la pilih drug yg kurang side effect atau pon pape alternatif yg leh kurangkan side effect..contoh ubat yg leh wat GIT disturbances..suro patient 2 makan ubat selepas makan..ha..

so,2 la sedikit explanation pasal patient compliant..sori la kalau terkurang..sebagai seorang pengamal kesihatan,x kire la farmasi ke,doktor kenurse ke jgn amek mudah psl ni..mende ni penting sgt..perkara ni la yg akan menentukan same ade objektif treatment 2 tercapai atau x..ha,okay?

Thursday, July 8, 2010

atenolo vs metoprolol in breast milk..ha,bace2..


kadang-kadang ade satu situasi di mana breastfeed mother yg terpakse mengambil beta blocker dugs untuk kondisi diorang..contoh cam ade sakit jantung ke,tekanan darah tinggi ke kan...ape yg merisaukan kite ialah excretion drug tersebut ke dalam susu ibu..sbb ape kite nk risau?sebab,kalau kepekatan drug dlm susu ibu tinggi, maknenye baby tg menghisap susu akan dpt gak drug 2..kesannye?ha,terblock la beta receptor baby 2..camne la jantung die nk berdenyut..

so,dlm kes ni kite bincang pasal due beta blocker drugs, atenolol ngan metoprolol..due2 ni dlm selective beta blocker atau name lain cardioselective..maknenye drug ni hanya akan block beta 1 receptor..receptor yg terdapat kat jantung...

ade bebrapa kajian yg telah dijalankan berkenaan isu ni..contohnye satu kajian yg dijalankan di sweden menunjikkan paras metoprolol dlm susu ibu lebih tinggi berbanding atenolol..tp kepekatan untuk metorolol adalah sama bg breast kiri dan kanan..manakala untuk atenolol plak kepekatan dalam breast kanan lebih rendah berbanding breast kiri..penemuan ni disokong oleh satu lagi kajian yg dijalankan oleh american colleges of ebstetric and gyneco yg menunjukkan paras atenolol (selepas single dose of 50mg) dalam breast milk adalah 3.6 kali lebih tinggi berbanding kepekatan di serum...

kenape leh jd cam2?..ha,ni sbb die..beta blocker drug mempunyai weak base group..pd mase yg same,keadaan dlm susu ibu ialah acidic..so,secara logiknye, bile drug yg base masuk ke tempat berion,die akan berionization dan mnjadi ber cas..apabila drug sudah ade cas..maka,die xleh nk penetrate membrane..ape lg,terperangkap lah drug2 itu di dalam susu ibu..2 yg jd tinggi 2..

tp untuk ibu2 yg menyusukan anak dan trpakse mengambil beta blocker drug,jgn la terlalu risau k..sbb walaupun kepekatan drug dlm breast milk lg tinggi berbanding serum..jumlah drug yg terlepas masuk ke dalam baby adalah dlm kepekatan yg amat rendah, dan tak significant...lg plak,ade langkah2 laen yg boleh diambil oleh ibu2 sekelian seperti jgn menyusukan anak kurang dr 3 atau 4 jam selepas mengambil ubat..x pon menyusukan anak dulu baru ambil ubat..selain 2,doktor2 leh prescribe antihypertensive yg laen la..contoh kalau dlm group beta blocker,hanya propranolol yg kurang de excrete ke dalam breast milk..pas da x menyusukan anak, leh la tuka yg lg kuar..ye la,propanolol kan non selective..

kesimpulannye,kepada suami2..ambil berat lah tentang keadaan isteri anda..bukan ape,kene la syang bini 2 kan...kalau yg ade isteri lebih dr satu,kene adil la k..kalu isteri pertame dpt atenolol,isteri kedua pun kene la bg atenolol..baru la adil..er..hehe..

sumber: william b. white, management of hypertension during lactation
http://journals.lww.com/greenjournal/Abstract/1984/03001/Atenolol_in_Human_Plasma_and_Breast_Milk.13.aspx

http://www.springerlink.com/content/k427740740m37t34/

http://www.informaworld.com/smpp/content~db=all~content=a904028120

beta blocker la plak....


salam semue!!!!ha,memandangkan ari ni aku cuti,kire xde kes r nk dibincangkan..so,kali ni kite sembang2 plak pasal beta blocker...ape ke mende kah beta blocker ini...beta blocker ni scare general nye ialah drug yg boleh menghalang beta receptor..n beta receptor ni plak adalah sebahagian drpd sympathetic system..ala,kan ade sympathetic ngan parasympathetic..ha..kalau terlebih kesan sympathetic ni,kite nk kurangkan kene la gune penghalang receptor..dan beta blocker akan menghalang beta receptor ni...

ade beberape disease yg memerlukan penggunaan beta blocker drugs..calon-calonnye ialah..hehe..

1. angina
2. heart failure
3. abnormal heart ryhtm

dan lain2 lagi..hehe..

beta receptor ni ade 3 jenis;beta receptor 1, 2, dan 3...beta receptor 1 ade kat jantung,mata ngan buah pinggang....beta receptor 2 plak besenye terdapat kat paru2, GIT, hati salur darah,dan skeletal muscle..manakala beta receptor 3 plak ade kat sel lemak..ala,adipose tissue la..hehe..

beta blocker drug ni ade bny jenis..dan mekanisma diorang pon berlainan..ye la,kene sesuaikan la ngan jenis pnyakit dan juga kesesuaian untuk pesakit..beta blocker terbahagi kepada beberapa jenis seperti non-selective beta blocker, selective beta blocker, dan jugak yg ade sedikit kesan sympathetic..ha..apekah maksudnye dengan perbezaan itu?...kalau non-selective maknenye kesan drug 2 x selective..Beta -1 receptor ngan beta 2 receptor,due2 die leh block..tamak tol..hehe..pas2 kalau yg selective nye,die akan block beta reseptor 1 je..dan yg satu lg ni leh plak ade kesan sympathetic..namenye ISA..ha,bukan akta ISA 2..tp Intinsic sympathetic activity..pas2 las skali yg aku br jumpe ialah MSA..membrane stabilizing activity..mekanisma lby kurang class 1 antiarrhythmic agent..ha..ade bny drug yg boleh diklasifikasikan sebagai beta blocker..contoh2 nye..

1. non-selective : carteolol (ISA), carvedilol, labetalol (ISA), nadolol, penbutalol (ISA), pindolol (ISA, MSA), propanolol (MSA), sotalol, timolol..

2. selective (cardioselective): atenalol, acebutalol (ISA), betaxolol (MSA), bisoprolol, esmolol, metoprolol (MSA), nebivolol

ha,itu lah serba sedikit tentang beta blocker drugs..tp mesti korang pon terpikir dalam bny2 drug 2,mane satu yg pg elok?..contohnye cmni..kan kite tau atenolol ngan metoprolol ti cardioselective..tp antara due tu mane satu yg bagus dan kurang kesan sampingan?..untuk mengetahui nye,tggu artikel yg akan dtg...hehe..

sumber: http://www.cvpharmacology.com/cardioinhibitory/beta-blockers.htm
http://www.medicinenet.com/beta_blockers/article.htm

Wednesday, July 7, 2010

LESTARI PART 1


wokeh kengkawan sume..seperti yg dijanjikan..ni siri pertama untuk hal2 pembangunan lestari yg boleh kite amalkan dlm kehidupan seharian..hehe...ha,tiap kali korang g toilet,korang flush x?mesti flush pnye kan...isu nye di sini,perlu ke kite flush kalau kite jz buang air kecil?....kalau yg besar2 2 xpela,mmg kene flus pon..ha,nk tau satu cite?...

kalau korang sume nk tau,skali kite flush,kite telah gune air yg lebih dr yg diperlukan untuk membersihkan mangkuk tandas 2...ade satu artikel yg aku jumpe tentang volume dlm toilet flush kite 2..laen company yg buat,laen jumlah volume yg ade...tp secare general nye,camni la:

Year Toilet was
Manufactured Gallons-per-Flush [sumber]
pre-1982 ………………………………….5-7
1982-1990 ………………………………. 3.5
1990-1994 ………………………….... 1.6-3.5
1994-present ……………………………. 1.6

tgk 2,1.6 gallon bersamaan dengan 6056.6588 ML...korang memerlukan 6 liter lbh ke untuk membersihkan urine korang kt dlm mangkuk tandas 2?...kompem x kan..ha,ni la namenye membazir dan tidak lestari...

so,aku sarankan kepada kengkawan sume..jz gune satu gayung untuk membersihkan tandas pas kite buang air kecil...kalau besar2 2 korang flush je la..hehe..katekan lah satu gayung 2 hanye 1 liter lebih..da bape liter kite dpt jimatkan..dan sumber untuk generasi akan dtg pon terjamin..x ke bagus namenye 2..susah?..ye,aku tau susah..sbb ni belum jd budaya kite...tp kene la start drskang kan..kalau sorang leh jimat 5 liter..bygkan kalau satu malaysia wat cam2..bape juta liter kite eh jimat..dats y dlm artikel sblm ni aku ade mention,bile ramai yg wat,ia nya akan jd significant..ape lg kawan2,jadikanlah kehidupan yg lestari sebagai amalan hidup kite...dalam Islam pon kate kene bersederhana kan..er,toilet jap!!!!

sumber: http://www.convertunits.com/from/ml/to/gallon+%5BUS,+liquid%5D

This fact sheet modified from a sheet originally developed by the Marin Municipal Water District.

lalalalala.....


berite yg baru2 ni aku dpt ialah alam shah wind orchestra da memenangi pertandingan orchestra SBP untuk kali ke 7..fuh,7 out of 12 edisi..gempak siot..aku sebagai bekas pemain tenor saxophone amat2 berbangge ngan pencapaian ni..mmg cde skolah laen leh lawan rekod ni lah..hehe...so,bersempena kemenangan kali ni,aku nk cite sket kepentingan muzik dlm kesihatan...ade ke?..eh,ade pnye..so,pas search sket kt internet,ini yg dpt aku ringkaskan berkenaan pengaruh muzik dgn kesihatan..

bidang ni dinamakan terapi muzik...pengamal terapi muzik ni akan menggunakan muzik sebagai terapi untuk merawat pesakit..ade pelbagai teknik yg digunakan, tp yg paling common ialah RAS (rhythmic auditory stimulation) dan teknik ni bese digunakan untuk terapi ke atas pesakit stroke..asas teknik ni ialah dengan menghubungkan rhythm dan pergerakan..maknenye rhythm yg dihasilkan di harap dpt membolehkan pesakit menggerakkan anggota badan yg terganggu akibat stroke..ade satu kajian telah dibuat tentang RAS ni..berdasarkan keputusan kajian 2,kadar pergerakan pesakit telah dpt ditingkatkan kepada 14 meter per minute berbanding terapi biasa..dan juga meningkatkan pergerakan tangan...

selaen untuk stroke,terapi muzik ni pon ade advantages laen gak..contohnye camni ha...

1. muzik dpt mempengaruhi gelombang otak..kalau tempo yg dimaenkan laju,ia dpt membuat otak lebih alert dan meningkatkan tahap pemikiran...sebaliknya kalau tempo 2 perlahan, otak akan merasa lebih tenang...

2. terapi muzik dpt mengawal kadar pernafasan dan kadar denyutan jantung..dup..dup..dup..hehe..

3. ha,terapi muzik ni gak dpt mengurangkan stress..dan juga membolehkan seseorang 2 lebih creative dan optimis dlm melakukan sesuatu (da cam motivasi plak)..

4. dan juga laen2...seperti mengurangkan tekanan darah, meningkatkan immune system, mengurangkan regangan otot..hehe..

terapi muzik ni agak baru dlm kotak pemikiran aku..info ni pon br je dpt dr internet..si,kalau ade yg salah,harap maaf taw..salah dan silap harap dimaaf..lupekan lah yg lalu...er..cam hari raye plak..hehe..tp jgn dngar muzik je,dengar r bacaan Al Quran skali..hehe..

sumber: http://sify.com/news/music-therapy-benefits-stroke-patients-news-scitech-khgqOxfjied.html
http://stress.about.com/od/tensiontamers/a/music_therapy.htm

kelestarian..


kelestarian merupakan satu budaya yg semakin giat diperjuangkan oleh sesetengah golongan..ape kelestarian ni?maksud kelestarian yg diguna pakai di seluruh dunia ialah "pembangunan yg memenuhi keperluan masa sekarang tanpa mengganggu keperluan generasi masa hadapan"...paham x ni?hehe..ala,senang cite camni la...kite mnggunakan sumber yg ada skang untuk pembangunan tp pada masa yg sama sumber yg kite gune skang masih boleh dirasa dan digunakan oleh generasi masa hadapan?..x paham lg?g mandi bunge..hehe..

negara2 luar da galak da mengamalkan pembangunan lestari ni..cuma kt m`sia ni je yg masih x menjadi satu budaya..tp alhamdulillah akhir2 ni da ade usaha2 untuk membudayakan sifat kelestarian dalam diri rakyat m`sia..di USM contohnye, VC sendiri telah berusaha dengan bersungguh sungguh untuk menyemai semngat kelestarian ni..

mungkin ramai yg akan pandang mende ni cam kedekut..ye la,kene tutup lampu kalau x gune,xleh flush toilet sbb kene siram je..dan macam2 lg...tp ini lah budaya yg patut ada dlm diri kite sume..memang aku akui hal2 kelestarian ni nmpak remeh dan x penting...tp perkara2 camni lah yg akan memastikan generasi akan dtg dpt hidupdan merasa apa yg kite rasa skang ni....

ape yg aku nmpak. negara yg paling ter ke depan dlm hal ni ialah jepun..ape yg aku tau,rakyat jepun mmg cukup terlatih dan da jd budaya diorang untuk mengamalkan hidup secara lestari ni..so,nntikanlah artikel2 aku berkenaan perkara2 yg berkaitan dgn lestari...mmg nmpk simple tp kesannye akan menjadi significant kalau sume org buat dan amalkan...

sumber: http://timeforchange.org/definition-of-sustainability-what-is-sustainable

Tuesday, July 6, 2010

kata orang tua-tua.....


pe kate kali ni kite traditional sket..sembang pasal herba..bukan apa,slaen conventional medicine,kt retail pharmacy pon nnt akan ade produk2 herba..sbagai seorang pengamal kesihatan (cam bomoh plak), kite xleh mengabaikan knowledge pasal herba..bkn ape,ade gak customer yg mengamalkan penggunaan herba ni...kalau diorang dtg tanye pasal hempedu buni,ha, tergagap nk jawab kalau x tau.hehe..

kt malaysia ni ade macam2 produk herba..besenye penggunaan 2 berasaskan kaum la kan sbb tiap2 kaum ade tinggalan nenek moyang diorang sendiri..ade herba melayu,cina dan india...ape?contoh?..ha,ni contoh2 nye...

contoh tumbuhan herba:
1. hempedu bumi
2. ginseng
3. peria katak
4. daun cekur
5. kunyit
6. daun kaduk
7. lidah jin
8. aloe vera
9. misai kucing

dan sebagainye (bukan ape,bny sgt lah..hehe)

penggunaan herba ni pon ade berjenis jenis..ade yg gune trus drpada pokok 2 sendiri,ade yg rebus dulu (cam akar kayu 2), ade yg extract pas2 jadikan minyak, dan kalau yg moden sket siap jadikan tablet atau kapsul..fungsi tumbuhan herba ni sebenarnye x brape jelas..sebab kurang kajian saintifik yg dijalankan..kebanyakan maklumat diketahui drpd cakap2 org tua je..lg plak fungsi2 herba ni pon dpt drpd banyak bahan kimia yg ada dalam tumbuhan 2 cam flavonoid,phenol,dan mcm2 lg lah...

contoh2 fungsi herba:
1. misai kucing = meurunkan paras gula
2. hempedu bumi = menurunkan paras gula + tekanan darah
3. kunyit = anti-inflammation, anti-oxidant
4. kaduk = lawas kencing, redakan sakit2

efektif ke kalau kite gune herba ni?..ha..x sume herbal product ni efektif..kadang2,kesan sampingan 2 lg bny drpd kesan yg baik...maknenye,produk herba ni x boleh di jadikan satu2 nya regimen untuk merawat sesuatu pesakit..kecuali utuk2 certain herba yg da di kaji secara saintifik..contoh cam saw palmetto yg digunakan untuk rawat BPH (abnormalities kat kelenjar prostat)..tp untuk mane2 produk yg xde kajian saintifik lg,sebaiknya digunakan dengan berhati hati..

banyak iklan yg menunjukkan kehebatan tumbuhan herba ni...contoh yg terbaik ialah ada iklan yang mengatakan bahawa tumbuhan herba ni lg selamat drpd conventiona medicine..x btol 2..same je due2 ada kesan sampingan..kadang2 kesan sampingan herbal remedies ni lg teruk drpd conventional medicine...seeloknya elakkan penggunaan herba pada kanak2, orag tua,wanita mengandung dan wanita yg menyusukan anak...ape2 pon kene kaji risk-benefit ratio sebelum membuat keputusan untuk menggunakan produk herba...

justeru itu (cewah ayat), aku harap ade lg banyak kajian tentang tumbuhan herba ni secara saintifik supaya kita mendapat faedah drpd alam semulajadi yg ada di sekeliling kita..bukan ape,kalau nk guna hanya berdasarkan cakap2 orang tua dulu2,rasa kurang yakin 2 ade..tp kalau ade kajian yg mendalam,kita dpt tau ape kegunaannya,ape kesan sampingannye..dgn itu kite dpt memaksimakan kesan baik drpd tumbuhan herba 2...tq

sumber:
http://www.melur.com/myherba.asp?plant_id=63&cat=
http://www.cancerhelp.org.uk/about-cancer/treatment/complementary-alternative/about/harm/the-safety-of-herbal-products-and-medicines
http://www.associatedcontent.com/article/129698/the_effectiveness_of_herbal_remedies_pg2.html?cat=5
http://chetday.com/herbeffectiveness.htm

aduh,sakitnye!!!!




sakit..semua orang akan rasa sakit..kalau korang nk tau,painkiller adalah drugs yg plg bny dijual di retail pharmacy..serius aku x tk tipu..kejap2 org dtg nk beli painkiller..mmg buat progit kt product painkiller la..tp, untuk melestarikan "pharmaceutical care" (pergh ayat),kite xleh la maen bagi je mane2 painkiller yg kite nk...bny faktor yg perlu diambil kire sebelum kite wat pilihan untuk bg sesuatu jenis painkiller..nk tau ape?ha,sebelum 2 kite bincang sket ape mekanisma sakit ni dan ape mekanisma painkiller untuk hilangkan rasa sakit 2...



sakit ni leh dipecahkan kepada dua..ade neuropathic pain ngan nociceptive pai..ape menatang kah ini?..ha,neuropathic pain ni berpunca drpd penghantaran impulse yg x normal ke pain center di otak..penghantaran impulse ni akan menyebabkan otak mentafsir rasa sakit dan kesannye kite akan rasa sakit..kesan drpd neuropathic pain ni besenye lama, dan patient still merasa sakit 2 even tisu yg rosak 2 da ok..ha..contoh nye kalau putus tangan ke kan...even tangan 2 da xde,tp nerve still hantar signal ke pain center n kite akan still rase sakit 2...so,senang ckp,kalau neuropathic pain akan melibatkan nerve..NEURO = NERVE..simpan kemas2 dlm otak..hehe..

lagi satu jenis ialah nociceptive pain..kalau neuropathic pain ni disebabkan oleh masalah kt nerves,nociceptive pain lak mekanisma di mana receptors (nociceptor) akan mengesan mana2 tisu yg roasak dan akan hantar signal kt otak..fungsi utama ialah untuk megelakkan kerosakan yg lg teruk kat tisu yg terlibat..nociceptive pain ni kaan menghasilkan rasa sakit yg menikam-nikam (bukan manikam),dan besenye akan hilang bile tisu yg rosak 2 da elok...

dengan penerangan yg sikit dan ringkas 2,harap korang sumne da paham la kan pasal jenis2 sakit ni..skang kite berbalik kt persoalan utama,camne nk pilih painkiller yg bersesuaian ngan jenis sakit...jenis painkiller yg bese digunakan ialah Non steroidal antiinflammatory durugs (NSAIDs)...kdg2 ade gak painkiller yg dr group opioid yg akan digunakan..tp biasenye kalau pain 2 da tahap moderate to severe,ha mmg group opioid lah yg akan digunakan....

NSAIDs untuk treatment of pain:
1. ibuprofen
2. naproxen sodium
3. mefenamic acid
4. ketoprofen
5. indomethacin
6. diclofenac potassium
ni sebahagian contoh la..

NSAIDs ni bese digunakan untuk kurangkan rasa sakit 2...tp besenye untuk yg milf=d to moderate je la..kcuali untuk indomethacin..ha,yg 2 leh gune untuk moderate to severe pain..NSAIDs ni bertindak balas ngan menghalang aktiviti COX enzyme,seterusnya akan mengurangkan penghasilan prostaglandin yg menyebabkan keradangan dan rasa sakit 2..tp ape yg x elok ngan NSAIDs ni ialah die akan block due2 jenis COX enzyme..COX 1 ngan COX 1..maknenye, COX 1 yg penting untuk penghasilan prostaglandin yg diperlukan untuk lapisan dinding perut akan terganggu..so,common side effect untuk NSAIDs ialah peptic ulcer..2 je yg x best..lg plak,NSAIDs leh interact ngan blood thinner cam aspirin dan warfarin...tp jgn r tensen..ade penyelesaian nye..kite gune la analgesic yg hanya tumpu kat COX 2..eh,ade la.ape plak xde nye..contohnye cam meloxicam,uphaxicam,piroxicam,celexocib dan berbagai lg..so,ade la alternatif kan..hehe..

painkiller dr opioid plak:
1. tramadol
2. morphine
3. buprenorphine
4. pethidine
ni sebahagian je la..

untuk analgesic dr group opioid ni plak,mekanisma nye laen sket..die akan bertindak kat mu,kappa dan gamma receptor..ha,ni die tiru natural enkephalin ygmmg ade dlm badan kite..tp yg x leh blah,ramai mat gian yg salah gune opioid analgesic ni..ape daa..xde mende laen nk makan..g la makan nasik..lg plak,kene ade rescription doc kalau nk bg ubat ni...

ha,da tau kan ape jenis2 sakit,mekanisma saki dan mekansima drugs yg leh digunekan untuk treat sakit ni..so,dgn info yg kite ade ni,kite leh wat pilihan yg tepat untuk penuhi request dr patient...kalau patient ni xde pape masalah,leh bg pape NSAIDs..tp jgn la gune salu plak..pesan kat patient 2 kalau x sakit jgn mambik ubat 2...dan kalau patient 2 ade masalah perut,cam ade ulcer ke,gastrik ke..jgn r bg NSAIDs 2..kite bg la yg COX 2 inhibitor..cam yg aku sebut td..ade meloxicam,piroxicam,uphaxicam,valdexocib..ha..

faktor laen plak kite tgk tahap kesakitan patient 2..kalau patient 2 dtg slumber je,kite bg je NSAIDs yg dose sederhana..contoh cam naproxen sodium 275 mg,diclofenac sodium 50mg,ibuprofen 200mg..bg BD atau OD pon da cukup...tp kalau patient yg tgh meraung kaw2 pnye,jgn r plak ko bg PCM je..x jalan r bro..bg la indmethacin ke,meloxicam 15 mg ke,diclofenac sodium 100mg ke..kalau ade prescription leh la bg tramadol..tp kt m`sia ni tah bile pharmacy nk dpt dispensing right (er,lari tajuk lak)...ha,smpai sini je artikel kali ni..harap korang paham la k..kalau x paham,mntak maap sgt2..bg la komen sket..leh ak improve artikel aku ni..hehe..akhir kate,ikhlas la dlm bertugas...kene la tekan kan pharmaceutical care 2 k..br la kite leh dpt b lk dispensing right 2...aduh,sakit kaki!!!ha,korang da tau nk wat ape kan...hehe..

Monday, July 5, 2010

future planning..

lg bape bulan insyaallah aku akan bekerja...so,untuk memantopkan lagi ilmu pengetahuan aku,aku ade plan nk wat...memandangkan final year ade kene wat case study,aku plan nk tlg junior2 aku dengan menyelesaikan case study 2..aku akan post artikel camne nk setelkan case study 2 mengikut sumber yg aku cari sendiri...so,slaen drpd info yg diorang cr,diorang leh tgk jawapan aku camne...n dari situ diorang leh diskas jawapan 2 ramai2 kt tempat komen 2...bile aku da start keje,aku akan post plakcase2 yg aku temui or handle kt hospital...n still diorang leh baca ape yg aku post untuk tmbah sumber bacaan diorang...aku akan rujuk kpade jurnal2 untuk menyelesaikan case2 2..kire evidence-based r ni..hehe..kpade junior2 aku,harap dpt melawat blog aku...welcome!!!hehe.

susu ibu...

makanan yg terbaik untuk bayi yg baru lahir ialah susu ibu...sbb ape?sbb sume yg diperlukan ade dlm susu ibu...lemak ade,protien ade,antibodi ade..kire cam astro la,macam2 ada...lg pon kadar penyerapan susu ibu lbh tggi berbanding susu formula..sbb 2 mane2 bayi yg minum susu formula akan ade masalah GIT..ade yg constipate,ade yg diarrhea...mmg aku kagum ngan ciptaan tuhan ni..tp artikel kali ni bukan nk fokus kt kelebihan susu ibu,tp lebih kepada drugs yg leh mempengaruhi pengeluaran susu ibu...pengeluaran susu ibu ni dikawal oleh 2 jenis hormon;prolactin ngan oxytocin..prolactin akan mempengaruhi penghasilan susu dan oxytocin akan menyebabkan pengecutan sel2 yg mengandungi susu untuk dikeluarkan melalui puting..ari ni time kt keje ade sorang customer dtg dan request product yg leh berhentikan pengeluaran susu...so,sbagai seorang ahli farmasi,ape yg kite nk bg?ha..ade beberapa produk yg boleh digunakan...sblm 2,kite kaji dulu ape mekanisma yg menyebabkan masalah ni...secara normal,pengeluaran susu akan dipengaruhi oleh paras prolactin..tinggi paras prolactin,banyak la pengeluaran susu dan sebaliknya...dah 2,apa yg mempengaruhi paras prolactin?..prolactin merupakan sejenis hormon yg disintesis dan dihasilkan di anterior pituitary gland..ade gak sket prolactin dihasilkan di beberapa sel breast..rembesan prolactin dipengaruhi oleh beberapa faktor..dopamine akan menghalang rembesan prolactin,manakala thyrotropin-releasing factor plak akan menggalakkan rembesan prolactin..ha,skang da tau kan mekanisma normal?berbalik kt masalah akak td 2,camne kite nk menehentikan pengeluaran susu akak 2?secara normal,dopamine akan menghentikan rembesan prolactin dan pada masa yg sama fungsi prolactin plak ialah untuk mengeluarkan susu..so,kite kene cr satu produk yg leh menggikan paras dopamine la kan?ha.ade x produk cam2?...eh,ade pnye..kite ade bromocriptine ngan carbegoline..ha,carbegoline ni dopamine receptor agonist...maknenye drug ni akan meningkatkan kesan dopamine 2 n menurunkan paras prolactin...bromocriptine plak?..sabar2..bromocriptine ni pon same je ngan carbegoline..die ni ergot derivative dan high affinity 2 dopamine receptor..ah,tercakap BI plak..hehe..ha,itu la penyelesaian untk akak td 2..eh2,dos plak camne?..ha,kalau gune bromocriptine,kene amek 1 tab (2.5mg) BD untuk 14 hari...dan kalau gune carbegoline plak jz gune setengah tab (0.25mg) BD untuk 2 hari je...ha,kalau nk kesan yg cepat n nk tinggikan compliance,pilih la carbegoline atau trade name nye dostinex..tp mahal sket r...dah 2,ape fungsi metoclopramide?..metoclopramide ni salu digunekan untuk tahan muntah..mekanisma drug ni ialah dengan mempercepatkan pengecutan usus dan merehatkan lower esophageal spinchter..untuk menghalang muntah,metoclopramide akan mengurangkan kesan dopamine..ha nmpk x 2..bile dopamine kurang,prolactin akan naik..bile prolactin tggi,meningkat la pengeluaran susu..kesimpulannye,metoclopramide boleh digunakan untuk menggalakkan pengeluaran susu...jz amek 10 mg tds,akan dpt kesan dlm 2 atau 3 hari..so,harap sape2 yg bace artikel ni (ade org bace ke?hehe..) dpt paham kan penerangan aku ni...

sumber: http://www.medic8.com/healthguide/articles/prolactin.html
http://www.drugs.com/ppa/metoclopramide.html