There was an error in this gadget

Sunday, July 11, 2010

steven johnson syndrome...sape steven tu?


ha,sape steven 2?cat steven ke?..bukan2..steven johnson syndrome ni ialah sejenis side effect yg amat ditakuti..jarang berlaku side effect jenis ni..kat US je pon hanye terjadi dlm 2 hingga 7 org dalam sjuta yg dpt side effect ni dlm setahun..walaupon jarang berlaku,tp memang severity die tahap gaban r sebab leh sebabkan kematian..ape penyebab steven johnson syndrome ni?..

steven johnson syndrome ni disebabkan oleh beberapa punca...tp kebiasaannye disebabkan oleh penggunaan drugs, infection dan jugak beberapa physical reactions..infection ni mcm herpes, influenza, hiv, diphteria, thypoid dan jugak hepatitis...kalau physical reaction plak cam uv light dan jgak radiotherapy..tp skang ni aku nk focus kt penggunaan drug..er,xpela..kan memang aku nye bidang pon drug kan..hehe..

ape symptom2 nye ek?..ha, steven johnson syndrome besenye terjadi disebabkan oleh kesan alahan yg teruk (maknenye melibatkan immune system)..sebelum seseorang ni dpt kesan ni, ade bebrapa simptom yg akan terjadi...contohnye?ha,ni lah contoh2 nye..

1. fever
2. sore throat
3. cough
4. burning eyes (sori la tulis dlm bi..hehe)

pas2 main symptom untuk steven johnson ni plak ialah lebih kpd abnormalities kt skin...memula akan jd ruam2 kt muke..pas2 akan merebak ke bhagian depan badan..bile da maken teruk,timbul plak blister..besenye blister 2 akan timbul kt kawasan mata,mulut,hidung dan genital area..kdg2 red patches ngan flu-like symptom pon akan appear gak..

contoh2 drug yg leh sebabkan steven johnson syndrome ni ialah:

1. NSAIDs (contoh yg aku jumpe dlm artikel ialah cox-2 inhibitor n brand name die bextra)
2. allopurinol
3. phenytoin
4. CBZ
5. barbiturate
6. anticoagulant
7. sulfa antibiotics (most common)

tp kalau punce die drugs, kesan nye akan ade slepas beberapa bulan atau tahun selepas penggunaan drug 2..pas search bny artikel,aku x jumpe ape mekanisma sebenar steven johnson syndrome ni..sume nye kate xdpt dipastikan..huhu..tp mostly disebabkan oleh tondakbalas alahan yg kronik la..

leh x cure mende ni?....stakat ni yg masih dlm kajian ade due jenis treatment..satu gune IV corticosteroid (sebab punca nye bny disebabkan oleh immune system)..dan yg kedua ialah gune IV immunoglobulin..tp kalau treatment yg untuk mengawal simptom 2,ade 4 jenis yg terlibat...

1. hentikan punca..contoh kalau kesan ni timbul sebab pnggunaan drug,kene stop serta merta penggunaan drug 2 la..

2. supportive - tp xde standard recommendation la untuk step ni..besenye kite akan bg fluid replacement..sbb masalah pd kulit ni secare x langsung akan kacau kandungan cecair dlm badan..ps2 leh br penjagaan yg tip top pd kulit (sbb mostly affected mmg kt kulit la)..contoh cam lembap2 kan kulit sbb bile kite wat cam2 leh tlh kurangkan kesakitan akibat blister 2, dan juga leh tanggalkan sel2 kulit yg mati

3. ubat2 cam ubat tahan sakit, antihistamine untuk tahan gatal, antibiotic untuk elakkan jangkitan (kan kalau kulit ade masalah,bacteria senang masuk dlm darah), dan juga topical steroid untuk kurangkan inflammation 2...

4. skin grafting - maksud skin graft ni ialah kite amek sket kulit yg elok dr bhgian yg laen untuk tampal kt tmpat yg rosak 2..

ha,2 la sedikit sebanyak tentang steven johnson syndrome...kesimpulannye,sebagai seorang ahli farmasi,kite kene la aware pasal hal2 camni..memang la jarang berlaku,tp kalau da berlaku..parah r wei..huhu..bukan ahli farmasi je,doktor pon kene la same2 amek berat tentang ni..jgn maen prescribe je..huhu..same2 lah kite, sebagai pengamal kesihatan untuk memastikan yg terbaik buat pesakit kite..sbb kite lah harapan diorang...ha,abes da satu artikel..hehe..

sumber: www.skinassn.org
www.diseaseatoz.com
www.wrongdiagnosis.com
www.mayoclinic.com

p/s: sori x letak pic berkaitan SJS..seram sgt r..huhu..

No comments:

Post a Comment