There was an error in this gadget

Thursday, July 8, 2010

atenolo vs metoprolol in breast milk..ha,bace2..


kadang-kadang ade satu situasi di mana breastfeed mother yg terpakse mengambil beta blocker dugs untuk kondisi diorang..contoh cam ade sakit jantung ke,tekanan darah tinggi ke kan...ape yg merisaukan kite ialah excretion drug tersebut ke dalam susu ibu..sbb ape kite nk risau?sebab,kalau kepekatan drug dlm susu ibu tinggi, maknenye baby tg menghisap susu akan dpt gak drug 2..kesannye?ha,terblock la beta receptor baby 2..camne la jantung die nk berdenyut..

so,dlm kes ni kite bincang pasal due beta blocker drugs, atenolol ngan metoprolol..due2 ni dlm selective beta blocker atau name lain cardioselective..maknenye drug ni hanya akan block beta 1 receptor..receptor yg terdapat kat jantung...

ade bebrapa kajian yg telah dijalankan berkenaan isu ni..contohnye satu kajian yg dijalankan di sweden menunjikkan paras metoprolol dlm susu ibu lebih tinggi berbanding atenolol..tp kepekatan untuk metorolol adalah sama bg breast kiri dan kanan..manakala untuk atenolol plak kepekatan dalam breast kanan lebih rendah berbanding breast kiri..penemuan ni disokong oleh satu lagi kajian yg dijalankan oleh american colleges of ebstetric and gyneco yg menunjukkan paras atenolol (selepas single dose of 50mg) dalam breast milk adalah 3.6 kali lebih tinggi berbanding kepekatan di serum...

kenape leh jd cam2?..ha,ni sbb die..beta blocker drug mempunyai weak base group..pd mase yg same,keadaan dlm susu ibu ialah acidic..so,secara logiknye, bile drug yg base masuk ke tempat berion,die akan berionization dan mnjadi ber cas..apabila drug sudah ade cas..maka,die xleh nk penetrate membrane..ape lg,terperangkap lah drug2 itu di dalam susu ibu..2 yg jd tinggi 2..

tp untuk ibu2 yg menyusukan anak dan trpakse mengambil beta blocker drug,jgn la terlalu risau k..sbb walaupun kepekatan drug dlm breast milk lg tinggi berbanding serum..jumlah drug yg terlepas masuk ke dalam baby adalah dlm kepekatan yg amat rendah, dan tak significant...lg plak,ade langkah2 laen yg boleh diambil oleh ibu2 sekelian seperti jgn menyusukan anak kurang dr 3 atau 4 jam selepas mengambil ubat..x pon menyusukan anak dulu baru ambil ubat..selain 2,doktor2 leh prescribe antihypertensive yg laen la..contoh kalau dlm group beta blocker,hanya propranolol yg kurang de excrete ke dalam breast milk..pas da x menyusukan anak, leh la tuka yg lg kuar..ye la,propanolol kan non selective..

kesimpulannye,kepada suami2..ambil berat lah tentang keadaan isteri anda..bukan ape,kene la syang bini 2 kan...kalau yg ade isteri lebih dr satu,kene adil la k..kalu isteri pertame dpt atenolol,isteri kedua pun kene la bg atenolol..baru la adil..er..hehe..

sumber: william b. white, management of hypertension during lactation
http://journals.lww.com/greenjournal/Abstract/1984/03001/Atenolol_in_Human_Plasma_and_Breast_Milk.13.aspx

http://www.springerlink.com/content/k427740740m37t34/

http://www.informaworld.com/smpp/content~db=all~content=a904028120

1 comment: