ringan2 kan la tgn klik iklan 2 ek..hehe..

Monday, August 30, 2010

gastrografin..


alhamdulillah, selamat da satu hari keje..walaupon bukan full day sebab kene setelkan dkumen2 yg x siap lg, namun aku teta berpuas hati dengan pencapaian hari pertama ni..hehe..dan alhamdulillah gak aku ditempatkan di bhgian stor ubat..bukan ape, kalau kt department laen, aku hanya berkesempatan untuk berkenalan ngan sedikit jenis ubat sahaja..tp ni, ameok ko..kt stor ubat...memang sume jenis ubat plus diagnostic agent pon aku leh jumpe...dan termasuk lah satu produk ni yg dinamakan gastrografin...

ape gastrografin ni?..cyes starting ape yg bermain kt fikiran aku ni produk ni merupakan sate agents untuk treat mane2 dz..tp pas tgk kt tenet, produk ni merupakan salah satu diagnostic tool..ha, kan da bertambah ilmu aku..dan jugak ilmu sape2 yg bace blog aku ni..hehe..so, kali ni kite berkenalan sket la ngan gastrografin ni k...

gastrografin terdiri drpd Diatrizoate meglumine dan jugak Diatrizoate sodium dan setiap ml gastoigrafin ni mengandungi 660mg Diatrizoate meglumine dan 100mg Diatrizoate sodium..dan setia ml jugak mengandungi 4.8mg sodium..gastrografin ni berfungsi sebagai contrast medium untuk cek area GIT la cam kat esophagus, perut, usus kecil dan jugak colon...tp produk ni hanya boleh digunakan secara oral atau pon masuk ikot rectal...xyah isau la sebab produk ni berperisa oren..pergh, oren 2 bai..sodap..hehe..

ape kriteria terpenting yg ade kt gastrigrafin ni smpai kan ia boleh sigunekan sbagai diagnostic tool?..ha, kite tgk balik kt struktur die...struktur gastrografin ni penuh dengan iodine dan kewjudan iodine ni la yg membolehkan gastrografin digunekan sebagai diagnostic tool..kedue due Diatrizoate meglumin n sodium ni akan menyerap dr GIT dan akan menjadika lining 2 opaque..leh la detect ape2 abnormalities kan..hehe..

den, ade kesan sampingan x kalau gune gastrografin ni?..ade, mesti ade pnye...memandangkan gastrografin ni tggi tahap osmolaritinye, ia boleh memberi sedikit kesan laksatif...ha, 2 je la kesan sampingannye..hehe..so, xla teruk sgt kan...kesimpulannye, rajin2 la belajar (ape pnye kesimpulan daa..haha..)..ok, salam..

Saturday, August 28, 2010

thiazolidinediones.....


salam ramadhan sume...pergh, baek nye intro,hehe...ari ni ahad, cuti..esok isnin, br g keje..so, aku pon ingin memanfaatkan cuti ni bersame korang sume dan membincangkan ape2 isu yg difikirkan menarik...td aku dok best2 usha berita2 terbaru berkaitan dunia farmasi, terjumpe la satu artikel yg membandingkan kesan sampingan rosiglitazone dan pioglitazone terhadap jantung..sblm kite bincang dengan lebih lanjut, ape kate kite berkenalan la sket ngan thiazolidinedione ni..ah, panjang tol...gune singkatan TZD je la ek..jgn mara ha..hehe..

TZD merupakan salah satu kumpulan antidiabetic drugs selaen drpd biguanides, sulphonylurea, insulin, da laen2 lagi lah..tp jarang doc yg prescribe TZD ni as 1st line agent..besenye untuk patient yg ada type 2 diabetes, TZD akan digunakan untk 2nd line agent, atau pon ditambah kepada OHA yg laen..TZD bertindak mengurangkan paras gula dengan dua jenis cara..cara2 nye ialah:

1. mengubah tahap sensitiviti PPAR (peroxisome proliferator-activated receptor) yg bny ditemui kat muscle, sel lemak dan jantung..kesan drpd mekanisma ni ialah, tahap sensitiviti sel2 berkenaan terhadap insulin akan lebih tinggi..ni primary mekanisma untuk TZD..

2. mengurangkan penghasilan gula oleh hati..maknenye kurangkan proses gluconeogenesis la..

3. mengubah lemak dr visceral ke subcutaneous..kurang efek lemak kt organ dalaman..

4. kurangkan paras free fatty acid..

fuh, memang bagus la TZD nye mekanisma...tp, ape yg menjadi isu kt sini ialah, kesan sampingan nye la..bny dan merbahaya..dan boleh membawa maut..contoh2 kesan sampingan TZD ni ialah:

1. hepatotoxicity
2. fluid retention
3. kurangkan ketumpatan tulang
4. risiko kepada sistem kardiovaskular

yg kite nk kaitkan ngan artikel yg aku mention awal2 td ialah yg num 2 tu..fluid retention...maknenye penggunaan TZD ni boleh meningkatkan volume water dlm bdn..dan kesan buruk akibat drpd fluid retention ni ialah heart failure dan heart attack, yg menjadi parameter dlm perbandingan antara rosidlitazone dan pioglitazone (artikel yg aku jumpe 2)....kalau kite fikir logik, pertambahan volume water dlm badan akan meningkatkan bebanan ke atas jantung..sebabnye ape2 yg ade dlm salur darah akan kembali ke jantung dan jantung jugak la yg bertanggungjawab untuk circulate blk ke seluruh badan..so,kalau volume besar, jantung kene keje lebih la kan..bile da asek keje lebih je, mesti akan lead ke satu masalah yg laen cam hypertension, heart failure dan sebagainye yg berkaitan ngan cardiovascular system...

untuk info tambahan, TZD ni jugak selalu memberi kesan sampingan yg buruk terhadap hati..besenye kalau patient ni kene amek TZD, suda menjadi satu kewajipan untuk monitor liver enzyme..so,kalau ade pape yg merisaukan, kene dc la TZD ni...

kesimpulan yg siperoleh drpd artikel yg aku jumpe 2 ialah, xde perbezaan pon dr segi kesan bururk trhadap jantung antara rosiglitazone dan pioglitazone..due2 same..so,drpd gamble patient`s life baek kite pilih agent laen..contoh cam sulphonylurea, yg mempunyai mekanisma lebih kurang sama ngan TZD, dan kurang kesan sampingan terhadap cardiovascular sistem (untuk pemilihan antara sulphonylurea, sile rujuk artikel sebelum ni)...salam..

Tuesday, August 24, 2010

nk keje dah woi...huhu..


tanggal 27 ogos, aku akan melangkah kaki ke bangunan JKN johor untuk melaporkan diri aku untuk menjadi seorang pegawai farmasi..ha..hehe...tah hospital mane la aku dpt..mintak2 la dpt kt kluang..dekat sket ngan sedare mare...

pape pon korang sume doakan la aku berjaya mengharungi segala cabaran kt hospital 2 nnt...fuh, mcm2 prasaan ade ni..takot, neves, seronok, gementar..mixed mood la katekan..semoga buku baru yg bakal aku bukak ni akan tertulis bny cerita gembira..hehe...ha, dan jugak semoga aku akan ade mase untuk menulis blog cam bese..amin..hehe..

Monday, August 23, 2010

urgent?emergency?


selamat tengah malam sume!!!er..er..hehe...ha, ni ade persoalan yg aku trime..ape perbezaan hypertensive emergency dan jugak hypertensive urgency..dan ape treatment yg sesuai untuk kedue due keadaan td 2..so, aku pon membuat quick search dan ini lah hasilnye..hehe.

so,ape perbezaan antar due2 keadaan 2?untuk mengetahui dengan ag bagus, kene la tau maksudnye kan..ni la maksudnye:

hypertensive urgency

keadaan di mana systolic pressue da mencecah 180 mmhg dan diastolic pressure lak da mencecah atau melebihi 120 mmg...keadaan ni memerlukan rawatan yg sepatutnya tetapi tidak seteruk hypertensive emergency...

hypertensive emergency

keadaannye x lari jauh dr hypertensive urgency...tetapi emergency hypertensive perlu dirawat dengan segera kerana keadaan ni boleh menyebabkan kerosakan organ dalaman dan boleh menyebabkan kematian..

so,ape yg kite nmpk secara kasarnye emergency hypertensive ni lg memerlukan rawatan secepat mungkin berbanding urgency hypertensive..tp kene control la gak untuk urgency hypertensive sebab keadaan ni leh progress ke emergency hypertensive kalau x dikawal...tp, apa rawatan yg sesuai untuk kedue due keadaan di atas?...


untuk rawatan, kite kene tgk balik jenis2 keadaan nye lah..untuk urgency hypertensive, blood pressure perlu diturunkan dlm masa beberapa jam..tp untuk emergency hypertensive plak, blood pressure kene diturunkan dlm masa 1 jam..so, kite leh kaitkan onset of action dan jugak mekanisma mane2 antihypertensive agent untuk disesuaikan dengan kedue due keadaan di atas..

senarai drug yg leh digunekan untuk urgency hypertensive (aim untuk kurangkan blood pressure dlm masa 24-48 jam)...

1. captopril (ACE inhibiotr)

2. metoprolol (B-Blocker)

3. Hydralazine

senarai drug yg leh digunekan untuk emergency hypertensive (aim untuk kurangkan blood pressure sebanyak 25% dlm masa 1-2 jam, dan target kepada 160/100 mmhg 4-6 jam seterusnya)

1. nitroprusside (vasodilator)

2. Labetalol (B-blocker)

3. nitroglycerin (vasodilator)

4. Fenoldopam (dopamine agonist)

itu la sedikit sebanyak info berkenaan urgency hypertensive dan emergency hypertensive mengikut ape yg aku paham...so, harap korang sume puas hati..hehe..salam..

Sunday, August 22, 2010

glibenclamide vs gliclazide


salam kengkawan sume!!!!!siang ni xde wat pape, aku pon kerajen kan diri meng review beberapa jurnal yg membandingkan antara glibenclamide dan juga gliclazide...die2 drugs ni merupakan ubat kencing manis yg berada dalam kumpulan yg sama, iaitu sulphonylureas..sulphonylureas ni merupakan ubat kencing manis yg mempunyai keupayaan utuk merangsang pengeluaran insulin dr pankreas dan juga merangsang aktiviti insulin...memandangkan due2 ni dlm grup yg same, kite mesti terpikir mane satu yg lg elok..sebab ini akan mempengaruhi pemilihan drug untuk memastikan yg terbaek untuk patient...

so, ini antara info yg aku dpt dlm perbandingan antara glibenclamide dan gliclazide:

1. untuk patient yg ade diabetes dan pd mase yg same ade heart disease, penggunaan gliclazide lg elok sebab ade study yg menunjukkan penggunaan glibenclamide dikaitkan dengan kadar mortality yg tinggi untuk kardiovaskular disease berbanding penggunaan gliclazide.

2. oxidative stress akan berlaku dalam keadaan glycemic..tetapi penggunaan gliclazide dpt mengurangkan stress ni lebih berkesan berbanding penggunaan glibenclamide..dan ni menunjukkan bahawa gliclazide mempunyai kesan antioxidant yg tinggi berbanding glibenclamide.

3. penggunaan glibenclamide dpt memusnahkan kesan perlindungan ke atas jantung berbanding penggunaan gliclazide

4. kedua dua agent, glibenclamide dan gliclazide boleh menyebabkan keadaan hypoglycemia..tetapi, ade satu kajian yg menunjukkan rawatan untuk diabetes type 2 di kalangan elderly people menggunakan glibenclamide mempunyai risiko yg lg tinggi ke arah hypoglycemic berbanding glyclazide.


kesimpulannye, dlm beberapa jurnal yg aku review, sumenye berpihak kepada gliclazide in terms of keberkesanan dan juga kesan sampingan...mungkin kajian2 ni akan mempengaruhi doc dan juga pharmacist dlm pemilihan drug..pape pon, mende yg plg penting ialah monitoring. sbb tiap2 orang akan respon dengan cr yg berlainan terhadap ubat yg diberi....okay, 2 je untuk kali ni...hehe..salam..

diabetes


salam sume kengkawan..ha, da bape hari da kite pose ni..jap2 nk kire..ha, da doblas ari da la..bape ari algi tah nk raya..haha...okay2, back 2 the topic..selame kite berpuasa ni, ade x kite terpikir tentang insan2 yg terpakse makan ubat?..untuk artikel kali ni kite fokus kt patient yg ade penyakit diabetes..atau pon bahasa mudahnye kencing manis....

dilema yg diorang hadapi ialah, diorang xleh makan ubat sebab diorang puasa..tp pd masa yg same kalau diorang xmakan ubat, nnt x stable la plak blood sugar diorang..n kalau pengurusan jadual pemakanan ubat yg x sesuai lak akan meningkatkan risiko diorang untuk mengalami hypoglycemia, atau pon hyperglycemia..hypoglycemia leh terjadi time diorang berpuasa...dan jugak hyperglycemia plak leh terjadi time diorang bbke nnt...so, pengurusan pemakanan ubat yg teratur dan sesuai dengan bulan ramadhan amat lah penting...sape nye tangungjawab?.ha, encik farmasis, keje korang la..huhu...

di sini aku senaraikan ubat kencing manis yg selalu diambil oleh patient dan senarai ni aku amek drpd ape yg aku alami time keje kt kedai farmasi ari 2...antara drugs yg selalu digunakan ialah:

1. metformin 500 mg

2. glibenclamide 5 mg

3. glyclazide sr 30 mg

4. glyclazide 80 mg

dan ade agent laen seperti acarbose, glucovance (metformin + glibenclamide), dan laen2 lagi..jd, ape faktor2 yg kite kene amek tau sebelum kite nk menentukan waktu2 yg sesuai untuk diorang ni makan ubat?...bny faktor yg kite kene amek tau seperti:

1. tahap keterukan penyakit

2. jenis ubat yg di ambil

3. pekerjaan di waktu siang

4. frequency pengambilan ubat sewaktu bukan bulan puasa

5. jenis makanan yg diambil sewaktu sahur dan berbuka

drpd faktor2 ni, kite leh rancangkan untuk diorang, supaya kesihatan mereka x terjejas dan tahap gula akan sentiasa stable..dan yg plg penting, diorang leh berpuasa cam bese..

paras gula akan berubah mengikut masa...waktu tudur dan jugak waktu berpuasa disiang hari, paras gula akan turun sebab x ambil ape2 makanan..dan kalau ditambah pulak dengan pengambilan ubat, ade risiko hypoglycemia akan berlaku....jd, aku ade beberapa cadangan untuk mengatasi masalah ni...er, ni cdangan aku je la..sape2 yg ade cadangan laen leh la anta komen..hehe..

1. indivdu yg kene makan metformin je, leh la amek satu tab time sahur, dan jugak satu tab selepas bbke..tp kalau b4 bbke paras gule da rendah, contoh cam 3 atau 2 mmol/l, leh la amek ubat selepas solat terawih..takot kalau amek trus pas bbke nnt jatuh bny sgt...sebab besenye sape2 yg jz amek metformin, kencing manis nya x la teruk sgt..

2. mane2 individu yg terpakse amek kombinasi antara metfromin dan salah satu sulphonylureas, contohnye glibenclamide, leh wat cmni lak..kalau ikotkan mekanisma, sulphonylurea lg kuat sebab die leh induce pengeluaran insulin, sedangkan biguanide hanya dpt merangsang aktiviti insulin...so, untuk sahur kite bg metformin..sebab d rest leh cober time berpuasa..dan glibenclamide bg pas bbke..sebab kalau paras gule jd rendah, diorang leh amek food trus..

3. kalau individu seperti num 2 ni rase agak susah untuk atur jadual pemakanan, kite leh introduce produk yg da combine due agent 2..contohnye cam glucovance la...ade 3 jenis dose yg berlainan...250/1.25, 500/2.5 dan jugak 500/5 (metformin/glibenclamide respectively)...leh try mane2 dose yg bersesuaian la..kalau dose yg plg rendah xleh control blood glucose,leh naikan dose..tp kalau dose yg tinggi leh sebabkan hypoglysemia, kene krangkan dose la..

4. ade jugak patient yg trpakse amek insulin...leh combine antara long acting dan jugak short acting..atau pon gune salah satu je..gune short acting time sahur sebab insulin 2 nk cover untuk fud yg diorang makan time sahur..n d rest akan di cover time diorang berpuasa..dan gune long acting time pas bbke..sebab nk cover waktu malam, yg besenye diorang akan mkan..

itu la sedikit sebanyak cadangan aku untuk mane2 individu yg terpaksa makan ubat, tp ingin berpuasa..ape yg penting, kene rajen monitor paras gula (ade artikel yg aku jumpe hukm cek paras gule ni x membatalkan puasa) untuk memastikan yg gula 2 x terlebih sgt dan x terkurang sangat..lg satu kalau boleh untuk puasa yg akan dtg, wat dulu puasa sunat, untuk cr ape jadual pemakanan ubat yg sesuai..bkn ape, kalau time puasa sunat ni, n trpakse btlkan puasa, x la terasa rugi sgt...ha...pape pon, aku doakan yg korang setiasa sehat dan derupaya ntuk mngerjakan ibdah ramadhan ni....salam..

Thursday, August 19, 2010

magnesium...


assalamualaikum sume!!!ha,ade da member2 aku yg g lapor diri...aku ni 27 br nk g...xpe2..study dulu..hehe..eh, ape kite nk sembang kali ni lak ek?..ha, ape kate kite borak pasal magnesium...tp bukan magnesium semate mate...kite bincangkan pasal magnesium toxicity....bukan ape, pas belek2 balik aku nye report time klerksyip dulu, ade terjumpe satu notes pasal ecclampsia..dan treatment yg bese digunekan ialah magnesium sulphate...dan bile kite gune magnesium sulphate, kene la monitor patient..salah satu cara nk monitor patient ialah tgk patient nye patelar reflex..sebab makin kurang reflex, merupakan petanda yg patient sedang mengalami magnesium toxicity...persoalannye skang, camne kite nk kaitkan magnesium toxicity ngan patellar reflex?..ha,ni yg kite nk sembang ni..jom2..

kebiasaannye cukup susah untuk seseorang mendapat magnesium toxicity...tp x mustahil jugak untuk seseorang 2 dpt magnesium toxicity..bile kandungan magnesium melebihi paras 2 mmol/l, da consider toxicity da...besenye sape2 yg amek drugs yg ade kandungan magnesium la..contoh cam ecclampsia yg memerlukan patient amek magnesium sulphate dalam amount yg banyak...

ade mcm2 jenis magnesium toxicity ni..antaranye ialah:

1. neuromuscular

2. hypocalcemia

3. conduction system

4. nonspecific cam nausea, vomiting, dan jugak cutaneous flushing...

tp untuk kali ni kite fokus kat neuromuscular sebab ni la yg ade kaitan ngan pengurangan patelar reflex..dengan kandungan magnesium yg erlebihan, ia akan menyebabkan gangguan pada transmisi neuromuscular...sebab ape?ha, ade 2 mekanisma yg menyebabkan halangan ini berlaku..magnesium yg berlebihan akan menyebabkan:

1. menghalang perembesan acetylcholine dprp presynaptic neuron..kalau acetylcholine x kua, maknenye postsynaptic neuron xkan dpt diaktifkan la..ha..

2. menghalang kemasukan calcium ke dalam neuron yg akan menghalang transmisi impulse..

ha, 2 la mekanisma2 yg menyebabkan patellar reflex menjadi semakin lemah..dan kepentingan me monitor patelar reflex ni ialah simptom ni merupakan simptom terawal yg kite akan tgk dlm magnesium toxicity..so,kalau ade je smptom ni, kene aware da la..ha..make sure magnesium level sentiase dlm range yg selamat..

2 la sedikit sebanyak berkenaan perkaitan antara patellar reflex dengan magnesium toxicity..bukan ape, kalau kite tau ape perkaitannye, senang la nk memahami ape simptom2 magnesium toxicity ni...emmahami ag mudah dr menghapal kan..hehe..k,salam..

Wednesday, August 18, 2010

solat sunat tarawih


salam kengkawan sume!!!apa macam sahur pg td..balun ape?hehe...okay2, kite serius sket..tiap2 mlm pas bbke korang wat ape?..ha,jgn wat2 x tau lak..hehe..pas bbke besenye kite solat maghrib..pas2 solat isya` dan disambung dengan solat tarawih dan solat sunat witir..memang la solat sunat tarawih dan witir tu hukumnya sunat mu`akad..tp besenye kalau seseorang 2 x wat solat sunat ni ramadhan diorang xde spesel la kan..da mcm puasa sunat time bulan2 laen la plak...ha..so, kali ni kite nk borak2 sket la ape kaitan antara solat sunat tarawih dengan kesihatan..

sebelum 2, ape salahnye kite tau2 sket sejarah disebalik solat sunat tarawih ni k..solat sunat tarawih ni telah pertama kali dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW di masjid nabawi..hadis yang diriwayatkan oleh Saiditina Aisyah RA berbunyi:

"Pada suatu malam Nabi Muhammad s.a.w. solat dimasjid, maka para sahabat mengikuti solatnya. Pada malam berikutnya, Baginda s.a.w. solat lagi dimasjid dan para sahabat yang mengikutinya bertambah ramai. Lalu mereka berhimpun pada malam ketiga atau keempat, tetapi Nabi Muhammad s.a.w. tidak keluar kemasjid untuk solat bersama mereka. Pada sebelah paginya Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Sesungguhnya aku melihat apa yang kamu kerjakan dan tidak ada sesuatu apa pun yang mencegah aku untuk keluar mengerjakan solat bersama kamu semua kecuali aku khuatir kalau- kalau kamu menganggap solat itu diwajibkan atas kamu." (Riwayat Muslim)

drpd hadis ni, kite dpt lihat tindakan Rasulullah SAW yang tidak mahu para sahabat melihat solat tarawih ni sebagai satu amalan yg wajib..sebab 2 la hukum nye sunat mu`akad..

berkenaan dengan rakaat plak, ade pelbagai pendapat drpd ulama..ade yg kate 8 rakaat, 20 rakaat, 36 rakaat, dan ade jugak sampai 200 rakaat..pergh, banyaknye..tiada had dlm menentukan rakaat slat unat tarawih kerana merek menganggap yang solat sunat tarawih ni sebagai solat mutlak malam (qiyamullail)..tp minimum 8 rakaat la sebab hadis Bukhari dan Muslim mengatakan yg Saidatina Aisyah RA telah melihat Rasulullah SAW mengerjakan solat sunat tarawih sebanyak 8 rakaat...

ha, 2 la sedikit sebanyak tentang solat sunat tarawih..so, berbalik kepada topik utama kite, ape kaitan solat sunat tarawih dengan kesihatan?..seriously aku pon x tau nk cr ref kt mane..tp kite start perbincangan kite ni dengan satu key word..ape key word nye?..solat suat tarawih biasanye dikaitkan dengan amalan berehat-rehat..satu artikel mengatakan yg solat sunat tarawih ni dilakukan sebagai satu amalan berehat yg dpt mengelakkan ketegangan selepas berbuka puasa...

so, untuk mengaitkan solat sunat tarawih dengan kesihatan, aku try cari mcm2 artikel yg berkaitan dengan isu ni...cari punye cari, terjumpe la satu fakta..kajian sekumpulan penyilidik drpd jbtn kejuruteraan bioperubatan UM telah membuktikan yg solat sunat tarawih dpt meningkatkan BMR drpd purata 1455 kal kepada 1486 kal, dan juga dpt menurunkan jisim badan sebanyak 21 peratus..dan keputusan ni adalah hasil kombinasi amalan berpuasa dan solat sunat tarawih..ha..kan bgs 2..xyah berhabis duet beli produk2 kelangsingan bdn..huhu..selain itu, solat sunat tarawih juga dpt menguatkan otot dan fizikal tubuh..ini merupakan hasil yg diperoleh drpd pergerakan2 di dalam solat..

time puasa mesti lapar kan...bile lapar mesti tensen kan..stress lg..kan2..hehe..ha, bile pas bbke puase, plus kite wat solat sunat tarawih, ia dapat memberi ketenangan dan ini dibuktikan dalam satu kajian berkenaan solat oleh penyelidik dr UM..kajian membuktikan yg keadaan emosi seseorang yg bersolat sama dengan keadaan seseorang yg bgn dr tidur..tenang je..

satu muktamar yg mengumpulkan pakar perubatan Islam telah menyenaraikan beberapa kebaikan dr segi kesihatan yg diperoleh hasil drpd solat sunat tarawih...antaranya ialah:

1. bagus untuk kelenturan tulang belakang.
2. bagus untuk peredaran darah
3. baik untuk jantung dan beberapa organ pernafasan yg lain

ha, ni lak antara pendapat aku berkenaan kelebihan solat sunat tarawih dala kesihatan..

1. pergerakan dlm solat dpt membakar kalori dan balance balik dengan ape yg kite makan sewaktu berbuka.

2. pergerakan dlm solat jugak dpt melancarkan balik perjalanan darah yg sebelum itu asek tertumpu ke arah GIT (normal mekanisma selepas makan), dan dpt mengelakkan rasa mngantuk..

2 la sedikit sebanyak yg aku leh kaitkan antara solat sunat tarawih ngan kesihatan..so, sebagai pelengkat bulan ramadhan ni, same2 lah kite mngerjakan solat sunat tarawih disamping amaln2 yg laen sperti bersedekah, baca Al Quran dan lain2 lagi..salam..hehe..

p/s: artikel ini merupakan fakta yg aku jumpe plus beberpa pendapat peribadi..so, mane2 yg rase ade fakta yg x betol atau pon ade pendapat laen, komen korang sume adalah digalakkan..er,kalau xleh komen kt cni, komen r kt fb k..

rujukan drpd www.selatanonline.net, www.arabmykrk.com

Tuesday, August 17, 2010

detox patch..


salam sume kengkawan!!!ha..ade satu pertanyaan yg aku dpt yg mempersoalkan keberkesanan detox patch dlm proses pembuangan toxin...untuk itu, aku pon berinternet lah untuk mencari seberapa bny artikel yg boleh dibuat rujukan untuk menjawa pertanyaas itu..hehe...ala, bkn ape pon.nnt sume gak dpt ilmu kan..tp pas bace artikel aku ni, mane2 pembace yg ade pendapat laen, leh la tinggalkan komen k..hehe..

untuk detox ni ade mcm2 cara..ade yg fasting (cam artikel aku yg lepas), patch, liquid, capsule dan laen2 lagi care...tp kali ni aku fokus kt yg patch la k..sebelum kite semban lebih lanjut, jom kite fahami ape mekanisma yg digunakan untuk menyingkirkan toksin dr dlm bdn dengan menggunakan patch ni...ha, check it out!!!hehe...

bdn kite mngumpul toksin drpd makanan yg kite makan, dan jugak drpd udara yg tercemar..toksin2 ni akan terkumpul dlm bdn kite dan bile level da tggi, mule la kite akan ase x sedap bdn..penat2 la, x bermaya..ha..dan bile kite apply detox patch ni, besenye kite tampal kt kaki la, bahan2 aktif dlm patch 2 akan absorb toksin dr dlm bdn..dan toksin2 2 akan keluar dr bdn melalui liang2 peluh (eccrine sweat gland)...ha, cm2 la lebih kurang mekanisma yg di apply untuk detox patch ni..ape bahan aktif yg salu digunekan dlm detox patch ni?..erm, walaupon terdapat bny produk yg ade dlm market, secara average xde berbeze cgt la...bahan2 yg bese ade dlm detox patch ialah:

1. powder wood
2. bamboo vinegar
3. germanium
4. tourmaline
5. chitosan

dan ade lg beberapa bahan yg ditambah mengikut produk2 yg tertentu..hehe...so, berbalik kepada persoalan di atas..betol ke penggunaan detox patch ni btol2 efektif?..ha, sambung bace..hehe.

besenye, kalau nk tgk sesuatu produk 2 ok atau x, kite akan refer kt clinical study yg telah dibuat..bese la, skang ni sume nk evidence based kan..sume nk ade bukti yg kukuh..baru la ape yg di claim kan oleh manufacturer 2 boleh dipercayai dan bukan hanya untuk marketing semate mate...so,berdasarkan pencarian aku kt tenet ni, memang susah nk jumpe mane2 clinical study berkenaan detox patch ni (kalau ade sape2 yg jumpe, bgtau la taw)..dan plak ade satu artikel yg aku jumpe mngatakan xde bukti yg menunjukkan keberkesanan germanium terhadap proses detoxification ni..plus tourmaline plak (salah satu sumber infrared) yg digunakan dlm detox patch boleh melancarkan perjalanan darah TETAPI xde satu study pon yg menerangkan ape dose tourmaline yg sesuai untuk menghasilkan kesan cam2..kesimpulannye, memang sket sgt evidence yg menyokong keberkesanan detox patch ni untuk membuang toksin dr dlm bdn...sebab secara semulajadinye, memang metabolic waste ni akan keluar melalui eccrine sweat gland even tanpa pertolongan detox patch...

so,ape yg dpt aku simpulkan ialah, selagi produk ni c bg ape2 kesan sampingan, terserah lah kt korang untuk gune..mungkin kesan nye btol cume blom ade clinical study yg cukup..atau pon claim2 yg manufacturer wat 2 hanya untuk attract customer...tp kene ati2 gak la..sebab takot mane2 customer yg ade allergic kt mane2 bahan dalam detox patch 2 g gune lak produk ni..kang x pasal2 korang dpt sakit..pape pon, dptkan info yg secukupnye drpd doktor dan farmasi sebelum menggunakan mana2 barangan kesihatan k,,salam..

Monday, August 16, 2010

air batu campur..


salam sume..watpe siang2 ni...ha, sape yg ngah bekerje 2 keje la elok2..mencari rezki kan..hehe..bg yg cuti sekejap cam aku ni, lepak kt umah je la..ni pon ngah layan seniman bujang lapok..hehe...ha, kali ni aku nk cite sket pasal satu iklan kemerdekaan oleh Maybank..pasal air batu campur..aku ase korang pon kompem da tgk kan?..hehe..nk tau nape aku ase iklan ni unik?..ni adelah analisa dan pendapat ikhlas dr aku..korang nye pendapat mungkin laen atau same..hehe..

sebelum 2 baek aku cite balek la ape flow iklan 2..ye la, mane tau ade korang2 yg x dpt tgk lg iklan 2..hehe..ha, camni...iklan 2 bercerita pasal air batu campur..starting die cite pasal kacang..pas2 ade la plak pasal kacang merah, buah pala, sirap, manisan, dan bermacam macam lg yg ade dlm air batu campur...pas2 sume bahan 2 tinggal dalam satu bekas, dan ade ais..ha...dan kesimpulannye iklan 2 cakap sume bahan2 2 idop ngan aman dan harmoni dalam satu bekas, yg di ibaratkan sebagai negara, tanpa ada sebarang perpecahan...ha, 2 la secara kasar flow iklan tentang kemerdekaan oleh maybank....

ape yg menariknye, iklan 2 mengibaratkan air batu campur sebagai negara Malaysia yg dalamnya memiliki rakyat yg berbilang kaum..idop aman dan sentosa tanpa ada sebarang masalah...dan air batu campur yg sedap adalah hasil drpd keharmonian bahan2 yg di campur..same r gak ngan Malaysia..Malaysia yg maju adalah hasil drpd perpaduan dan keharmonian rakyatnya yg berbilang kaum...

tapi ape yg aku risaukan skang adalah keadaan politik di Malaysia ni yg agak kurang stabil...semakin bny kenyataan yg berbaur perkauman, dan mencabar keharmonian kaum2 di Malaysia ni oleh pemimpin2 politik...bile bny kenyataan yg cmni dikeluarkan oleh pemimpin yg dianggap berpengaruh, aku takot yg keharmonian bahan2 dalam air batu campur2 td akan terjejas..dan akibatnya air batu campur td 2 x sedap..bile x sedap, orang xkan makan or beli da air batu campur 2...same cam Malaysia..bile Malaysia da x sedap, atau pon x aman, xde pelabur da yg nk melabur kt Malaysia ni..xde kemajuan da yg akan dicapai..akibatnya, peluang generasi akan dtg untuk idup ngan aman akan terjejas akibat sikap segelintir pemimpin yg boleh dikatakan bangang..huhu..

jadi, kepada rakyat Malysia sume yg aku kasihi..diharap korang sume jgn terpengaruh la ngan pemimpin2 camni...kite pikir balik selama 53 taun kemerdekaan, xde sape yg boleh membangunkan negara ni melaenkan kite sendiri...selame kite idop ni, sape yg kite tgk kt sekeliling kite mm..toleh kanan nmpak Rama..toleh kiri nmpak Ah chong..jadi, persetankan sume hasutan2 jahat..cina hormat melayu, melayu hormat india, india hormat cina..kalau sume berfikiran cmni, aku percaya, rancangan jahat sesetengah pemimpin untuk memecahbelahkan kite sume ni akan gagal...

x usah pikir terlalu kompleks..bile korang tgk air batu campur (time bulan x pose la..hehe), ingat lah yg keharmonian negara kita ni hanya dpt dicapai kalau kite bersatu...akhir sekali, tahniah aku ucapkan kt director iklan 2 yg berjaya menggunakan contoh yg mudah untuk mengingatkanrakyat Maaysia tentang pentingnya bersatu padu...

same je pakcik......


salam kengkawan sume!!!pe kabar korang mlm ni...sori la lmbat sket wat artikle, layan do re mi la plak..hehe..ha, mesti orang pelik kan tajuk artikel mlm ni..agak2 korang aku nk sembang pasal ape mm..ha, teke r..hehe..ha, mlm ni kite akan bersembang pasal salah satu common problem yg terjadi di kedai farmasi..mende ni jd kt kedai farmasi je..kt hospital atau kt klinik xkan jadik masalah ni..nk tau ape masalahnye?ha, truskan membace..hehe..

masalah yg paling common dan yg paling memeningkan seorang farmasi di kedai farmasi ialah sikap sesetengah patient yg kurang memahami ubat yg diorang amek...kebanyakan diorang x tahu yg satu drug 2 mempunyai bny trade name...ha...bile diorang dtg balik untuk amek ubat yg same, dan kebetulan plak ubat yg diorang amek 2 abes, memang sakit r nk explain kalau kite nk suggest ubat laen (padahal same je, trade name je yg laen)..hehe..

kadang2 ade gak patient yg hanya ingat bentuk dan warna ubat yg diorang amek..contoh la kan..starting diorang amek ponstan (mefenamic acid) untuk pain killer...pas2 bile diorang dtg balik, ponstan abes la plak..so, farmasi akan suggest produk laen yg memang mefenamic acid, tp trade name laen..contohnye mefcid..ha,den diorang akan xnak..mcm2 la alasan yg diberi..hehe..pening gak la kalau ade patient yg cam2..hehe..

so, skang meh kite tgk contoh2 produk yg content same, dose dame tp trade name laen..jom tgk jom..(contoh berdasarkan tempat aku keje..hehe)

1: asthma tab = asthma cap (theophyline + pseudoephedrine)

2: ponstan = mefcid (mefenamic acid 500mg)

3: zolterol = remethan (diclofenac sodium 100 mg)

4: sefmal = domadol (tramadol 50 mg)

5: ezede = clarityne (loratadine 10 mg)

selaen generic name yg same..ade gak kes2 di mane diorang xleh trime ubat laen even fungsi nye same...tp yg ni untuk kes2 yg bese je la..cam demam, selsema, or batuk..yg kronik2 nye xleh la..hehe...sebagai contoh ubat untuk selsema...diorang sebelum ni amek cetirizine..tp disebabkan cetirizine abes, bg la loratadine..tp diorang xnk time..huhu..

ha, itu la salah satu masalah yg agak memeningkan farmasi dan mengambil masa yg lama untuk mengexplain kat patietn 2..tp pape pon kite kene utama kan patient dan sabar dalam menjalankan tugas kite..dan kalau boleh setiap ahli farmasi kene mngambil tanggungjawab untuk mengadakan sesi penerangan kepada komuniti...itu je untuk kali ni..hehe..salam..

Sunday, August 15, 2010

batuk2...


salam kengkawan sume..amcam, semayang terawih x td?..hehe..xpe, wat sorang2 pon xpe (aku r 2..haha)...so, mlm ni kite start blk bersembang pasal drugs..ari 2 da wat pasal kebaikan berpuasa kn..so, kite gilir2 k..hehe...dan kali ni aku nk cite sket r pasal batuk...bukan batuk bese 2..ha, ni y spesel sket..pasal ape?ha,nk cite r ni..hehe..

sbnanye aku nk ajak korang borak pasal batuk yg disebabkan oleh ACE inhibitor..ACE inhibitor ni merupakan salah satu agent yg digunekan untuk treat patient yg ade hypertension sebab agent ni dpt induce vasodilation...tp common side effect yg plg common dan paling meng x selesekan patient ialah batuk..memang kaw2 nye batok..dan kalau telan ubat batok ber lori lori pon xkan ilang batok ni selagi patient 2 amek ACE inhibitor..dan salunye alternative untuk ACE inhiitor ni ialah ARB (angiotensin receptor inhibitor)...nk tuka agent lain dlm ACE inhibitor?..lupekan la sebab almost all ACE inhibitor ade adverse effect ni..hehe..

okay2, back 2 the topic...besenye, dlm 10% patient yg treated ngan ACE inhibitor ni akan mengalami masalah ni..dan yg paling teruk almost separuh drpp yg 10 % 2 td terpakse dc ACE inhibitor dan tukar kepada drugs laen..sebab da teruk dan xleh tahan pnye pasal..ha..smpai cm2 skali..so, ape yg membuatkan kite curious adalah mcm mane ACE inhibitor ni leh sebabkan dry cough yg teruk?..adekah sumpahan untuk sape2 yg makan ACE inhibitor ni?er..mane ade..ni ha mechanism nye..hehe..

ACE inhibitor berperanan untuk menghalang ACE (Angiotensin converting enzyme), iaitu enzyme yg dpt menukarkan Angiotensin 1 kepade angiotensin 11 (agent yg menyebabkan pengecutan salur darah dan jugak penyebab retensi air dan sodium..tp pd mase yg same, ACE inhibitor ni gak akan menghalang enzim kininase 11 drpd melakukan kejenye..ape keje kininase 11 ni?..kerje nye merbahaya..sambung ekor beruang!!er..er..bukan2..keje kininase ni ialah menyahtinjakan bradykinin, substance P dan jugak prostaglandin...tetapi..bile ACE inhibitor ini telah menghalang tugas kininase 2, terjadi lah pengumpulan bradykinin, prostaglandin dan substance P ni...geng2 ni lah yg menjadi penyebab utama terjadinye batok 2..ha, da jelas sume kan?hehe...

ade bebrapa pilihan untuk patient yg mengalami batuk2 akibat penggunaan ACE ingibitor ni...antarenye ialah:

1. wat bodo je sebab diorang x kesah pon batok2 ni.

2. ah..gile r x tahan batok2 ni..g jumpe doktor mintak tuka.

3. kurangkan dose
mane2 patient yg dc atau pon tuka kepada agent laen, batok2 ni akan ambil mase selame 2 minggu (member aku jumpe artikel pasal ni), atau pon beberapa hari (artikel yg aku jumpe),dan kesan 2 akan ilang seluruhnye..hehe...so, kepada doc dan jugak pcist, amek berat la kt koang nye patient k..kalau ade tande2 side effect ni dan diorang memang x slese..xepat2 la tuka..ingat patient 1st..salam..

Saturday, August 14, 2010

mood berkurang....


salam sume..aduhai..nape la mood untuk menulis ni semakin berkurang..ni kes cuti lame r ni..plus da x sbr nk stat keje..hehe....erm,,bukan ape..kan da masuk bulan ramadhan ni..so, masa malam aku da berkurang sebab kene g semayang terawih...dah 2 plak mlm je la mase yg aku ade untuk mencari bahan dan menulis artikel....

xpe2..esok ari last aku keje kt kedai farmasi 2..so, pasni leh wat artikel siang r..bny mase cket..hehe..maybe artikel yg berkualaiti cam dulu akan aku siapkan isnin ni.insyaallah..(ceh berkualiti ke..hehe)..untuk malam ni..layan bola!!!!..hehe..salam..

Thursday, August 12, 2010

detoxification...


salam kengkawan sume!!!!amacam, g x terawih td?hehe....okay2, artikel ni akan menerangkan sedikit sebanyak tentang kebaikan berpuasa untuk kesihatan kita...dan antara yg terhangat di pasaran ialah berkenaan kebaikan berpuasa yg boleh menyahtoksinkan toksin2 dr bdn kite....ha, camne plak 2 ek..

sebelum berborak ngan lebih lame, aku nk share sket r ngan korang pasal maksud berupuasa..tp bukan yg kite salu tau 2..ni yg laen sket..aku jumpe dlm satu artikel...artikel ni mendefinisikan fasting sebaai satu keadaan di mana storage fat dan carbohydrate telah digunekan untuk menghasilkan tenaga..tp bile da smpai tahap pnggunaan protein untuk mnghasilkan tenage, itu da x dipanggil fasting..itu dipanggil starving...erm..menarik kan definisi ni..hehe..

wokeh, berbalik kt tajuk di atas, camne dengan berpuasa boleh membuang toksik dr dlm badan?lemak ni berasal drpd carbohydrate dan juga gula yg x digunakan dlm badan....maknenye pape yg kite makan dan tidak digunakan, akan ditukar kepada lemak dan akan disimpan dlm bdn...tp, masalahnye skang, x sume makanan yg kite makan ni bebas drpd bahan toksik yg berbahaya...

mcm yg kite tgk kt sekeliling kite, terdapat bny kebun sayur yg menggunakan racun serangga kan..korang sume pasti ke yg sayuran 2 da dibersihkan ngan btol2..dan korang pasti ke ape yg kite makan ni bebas drpd sebarang toksik yg terlekat kt permukaan sayuran pas petani sembur racun serangga..kompem x sume yg bebas racun serangga kan..ha, mane2 toksik yg kite makan secare x sngaje 2 akan ditukarkan kepada lemak unutk disimpan di dlm badan...

dan apabila kita ber[uasa, bdn tidak akan mendapat sebarang sumber tenaga dr luar..sbb kite x makan r kan..hehe..so, bdn kite akan menggunakan lemak yg disimpan untuk menghasilkan tenaga...bile lemak simpanan 2 td telah diuraikan, secara tidak langsung toksik td akan dilepaskan dan akan dibuang oleh organ2 lain same ade paru2, kidney atau pon liver...

ha,nmpak x kenkawan camne ngan berpuasa je kite dpt membuang toksik dr bdn kite..xyah nk beli kinohinitsu ke kan..jimat duet cket..er,hehe..dr segi sains je pon kite da nmpak berapa bny kelebihan berpuasa ni..2 x kite dr segi islam lak 2..memang sgt2 rugi sape2 yg sengaje x pose..jd, kepade lelaki, pose penoh k..yg perempuan 2 aku paham la..hehe....wokeh, nk tito da..esok nk sahur..hehe..salam..

Wednesday, August 11, 2010

selamat berpuasa..


salam sume kengkawan!!!!wa..kejap je da berpuasa balik da..ase cam kejap je kan...xpe la, ase sonok plak bile dpt berpuasa kt umah kali ni....ingatkan dpt la cukupkan sebulan taun ni..tp 16 ogos da kene g lapor diri..xdpt gak la nk puase sebulan kt umah..huhu.

ha, sempena bulan ramadhan ni aku bersadang nk tulis artikel yg berkenaan ngan puasa..ape2 la yg berkenaan puasa dan kesihatan..ye la, cam ape kebaikan bersahur, ape kelebihan kurma, ape kebaikan berpuasa untuk kesihatan, camne nk makan ubat time bulan ramadhan, dan bny lagi lah..hehe..

so, ape2 pon korang sentiase la stay tune kt blog ni k...ape2 info dan ilmu yg aku junpe, akan aku kongsi dengan korang sume...kan bagus kalau ilmu 2 dikongsi kan...hehe..tp 2 la, cume xleh nk olah panjang2 untuk artikel2 pasni cbb balik terawih je da dkt kul 10 kan...pas2 ngantok ag..huhu...pasni bile da keje kt hospital tentu lg penat..so, mintak maap cgt2 la k kalau artikel pasni x bape berkualiti..tp aku akan wat yg terbaik la k..ha..

akhir kata, nntikan la k artikel2 aku pasni...diharap korang dan aku skali mendapat manfaat nye...pape pon, bulan ramadhan ni gunekan lah waktu se eloknye untuk mengumpul pahala...setan da kene ikat, jgn korang plak yg jadik setan..hehe...ok lah, nk tito da..nk sahur kan esok..haha..salam..

Monday, August 9, 2010

kembal menulis...


salam kepada semua pembaca yg budiman..haha..pe kabar kah korang sume...ha, selepas berhari hari tidak menulis, kini aku akan kembali kepada fasa normal dengan memenuhkan blog aku ni ngan sekelumit ilmu yg boleh kite kongsikan bersama..tp hari ni aku nk cite pasal konvo aku la k..xkesah kan..hehe..

cyes aku katekan yg aku x fokus langsung kt majlis konvo 2..ape yg aku lebih excited ialah moment untuk bertemu dengan sahabt perjuangan yg telah ebberapa bulan terpisah...ye la, almost 4 taun bersama, bergelumang ngan esemen yg agak mantop, aku dpt rasekan yg mereka2 ni adalah sebahagian drpd idop aku...iye, aku akui x semue kenangan adalah kenangan yg best, tp bvese la kan kalau ade gado2 sket..tp itu sume langsung x menjejaskan tali persahabatan yg telah kukuh mengikat kami semua...

smpai2 je kt usm 30 julai 2, trus merancang untuk ke taman rimba keesokan hari nye..memang x tggu lame da la..hehe...lepak2 kt khaleel sebelum ke tmn timba telah menggamit kenangan silam..pergh ayat..hehe...dan malam ahad 2 plak trus bermain futsal di bukit jambul...sepanjang seminggu di usm, 2 kali g maen futsal, 2 kali g mandi kt taman rimba, berkali kali lepak kt kedai mamak dan bermacam lg aktiviti di dalam dan di luar bilik..hehe..

sentiasa bersama even time nk masuk dewan, dalam dewan da sah la bersame kan..hehe..dan jugak selepas berkonvo..memang aku epi sgt2..masa seminggu yg diperuntukkan aku ase cam sekejap sgt...bile mase menghampiri hari sabtu, aku asek bertanyakan soalan yg sama.."kau balik bile?"..bukan ape, aku jz xnk diorang sume balik awal..sebab aku tau perpisahan yg akan terjadi akan mengganggu dan mengurangkan bibit2 keceriaan dlm hidop aku...tp xleh nk wat ape kan..setiap pertemuan pasti ade perpisahan..itu sume da diaturkan yg maha Esa..kene redha la kan...

ape pon yg terjadi, aku xkan lupekan korang sume...dan kepada teman seperjuangan yg kurang berjaya untuk berkonvo bersama, jgn rase rendah diri..kitorang sentiasa bersame korang..dan kalau ade mase, kitorang akan celebrate korng nye konvo nnt..insyaallah..doakan kami ade mase k...kepada semua sahabat2, aku sayang korang sume..ape pon yg terjadi, korang akan sentiasa ade dlm kotak fikiran aku..so, new chapter afta dis, lets start d engine!!..salam..