There was an error in this gadget

Monday, August 23, 2010

urgent?emergency?


selamat tengah malam sume!!!er..er..hehe...ha, ni ade persoalan yg aku trime..ape perbezaan hypertensive emergency dan jugak hypertensive urgency..dan ape treatment yg sesuai untuk kedue due keadaan td 2..so, aku pon membuat quick search dan ini lah hasilnye..hehe.

so,ape perbezaan antar due2 keadaan 2?untuk mengetahui dengan ag bagus, kene la tau maksudnye kan..ni la maksudnye:

hypertensive urgency

keadaan di mana systolic pressue da mencecah 180 mmhg dan diastolic pressure lak da mencecah atau melebihi 120 mmg...keadaan ni memerlukan rawatan yg sepatutnya tetapi tidak seteruk hypertensive emergency...

hypertensive emergency

keadaannye x lari jauh dr hypertensive urgency...tetapi emergency hypertensive perlu dirawat dengan segera kerana keadaan ni boleh menyebabkan kerosakan organ dalaman dan boleh menyebabkan kematian..

so,ape yg kite nmpk secara kasarnye emergency hypertensive ni lg memerlukan rawatan secepat mungkin berbanding urgency hypertensive..tp kene control la gak untuk urgency hypertensive sebab keadaan ni leh progress ke emergency hypertensive kalau x dikawal...tp, apa rawatan yg sesuai untuk kedue due keadaan di atas?...


untuk rawatan, kite kene tgk balik jenis2 keadaan nye lah..untuk urgency hypertensive, blood pressure perlu diturunkan dlm masa beberapa jam..tp untuk emergency hypertensive plak, blood pressure kene diturunkan dlm masa 1 jam..so, kite leh kaitkan onset of action dan jugak mekanisma mane2 antihypertensive agent untuk disesuaikan dengan kedue due keadaan di atas..

senarai drug yg leh digunekan untuk urgency hypertensive (aim untuk kurangkan blood pressure dlm masa 24-48 jam)...

1. captopril (ACE inhibiotr)

2. metoprolol (B-Blocker)

3. Hydralazine

senarai drug yg leh digunekan untuk emergency hypertensive (aim untuk kurangkan blood pressure sebanyak 25% dlm masa 1-2 jam, dan target kepada 160/100 mmhg 4-6 jam seterusnya)

1. nitroprusside (vasodilator)

2. Labetalol (B-blocker)

3. nitroglycerin (vasodilator)

4. Fenoldopam (dopamine agonist)

itu la sedikit sebanyak info berkenaan urgency hypertensive dan emergency hypertensive mengikut ape yg aku paham...so, harap korang sume puas hati..hehe..salam..

No comments:

Post a Comment