There was an error in this gadget

Tuesday, August 17, 2010

detox patch..


salam sume kengkawan!!!ha..ade satu pertanyaan yg aku dpt yg mempersoalkan keberkesanan detox patch dlm proses pembuangan toxin...untuk itu, aku pon berinternet lah untuk mencari seberapa bny artikel yg boleh dibuat rujukan untuk menjawa pertanyaas itu..hehe...ala, bkn ape pon.nnt sume gak dpt ilmu kan..tp pas bace artikel aku ni, mane2 pembace yg ade pendapat laen, leh la tinggalkan komen k..hehe..

untuk detox ni ade mcm2 cara..ade yg fasting (cam artikel aku yg lepas), patch, liquid, capsule dan laen2 lagi care...tp kali ni aku fokus kt yg patch la k..sebelum kite semban lebih lanjut, jom kite fahami ape mekanisma yg digunakan untuk menyingkirkan toksin dr dlm bdn dengan menggunakan patch ni...ha, check it out!!!hehe...

bdn kite mngumpul toksin drpd makanan yg kite makan, dan jugak drpd udara yg tercemar..toksin2 ni akan terkumpul dlm bdn kite dan bile level da tggi, mule la kite akan ase x sedap bdn..penat2 la, x bermaya..ha..dan bile kite apply detox patch ni, besenye kite tampal kt kaki la, bahan2 aktif dlm patch 2 akan absorb toksin dr dlm bdn..dan toksin2 2 akan keluar dr bdn melalui liang2 peluh (eccrine sweat gland)...ha, cm2 la lebih kurang mekanisma yg di apply untuk detox patch ni..ape bahan aktif yg salu digunekan dlm detox patch ni?..erm, walaupon terdapat bny produk yg ade dlm market, secara average xde berbeze cgt la...bahan2 yg bese ade dlm detox patch ialah:

1. powder wood
2. bamboo vinegar
3. germanium
4. tourmaline
5. chitosan

dan ade lg beberapa bahan yg ditambah mengikut produk2 yg tertentu..hehe...so, berbalik kepada persoalan di atas..betol ke penggunaan detox patch ni btol2 efektif?..ha, sambung bace..hehe.

besenye, kalau nk tgk sesuatu produk 2 ok atau x, kite akan refer kt clinical study yg telah dibuat..bese la, skang ni sume nk evidence based kan..sume nk ade bukti yg kukuh..baru la ape yg di claim kan oleh manufacturer 2 boleh dipercayai dan bukan hanya untuk marketing semate mate...so,berdasarkan pencarian aku kt tenet ni, memang susah nk jumpe mane2 clinical study berkenaan detox patch ni (kalau ade sape2 yg jumpe, bgtau la taw)..dan plak ade satu artikel yg aku jumpe mngatakan xde bukti yg menunjukkan keberkesanan germanium terhadap proses detoxification ni..plus tourmaline plak (salah satu sumber infrared) yg digunakan dlm detox patch boleh melancarkan perjalanan darah TETAPI xde satu study pon yg menerangkan ape dose tourmaline yg sesuai untuk menghasilkan kesan cam2..kesimpulannye, memang sket sgt evidence yg menyokong keberkesanan detox patch ni untuk membuang toksin dr dlm bdn...sebab secara semulajadinye, memang metabolic waste ni akan keluar melalui eccrine sweat gland even tanpa pertolongan detox patch...

so,ape yg dpt aku simpulkan ialah, selagi produk ni c bg ape2 kesan sampingan, terserah lah kt korang untuk gune..mungkin kesan nye btol cume blom ade clinical study yg cukup..atau pon claim2 yg manufacturer wat 2 hanya untuk attract customer...tp kene ati2 gak la..sebab takot mane2 customer yg ade allergic kt mane2 bahan dalam detox patch 2 g gune lak produk ni..kang x pasal2 korang dpt sakit..pape pon, dptkan info yg secukupnye drpd doktor dan farmasi sebelum menggunakan mana2 barangan kesihatan k,,salam..

No comments:

Post a Comment