There was an error in this gadget

Thursday, August 12, 2010

detoxification...


salam kengkawan sume!!!!amacam, g x terawih td?hehe....okay2, artikel ni akan menerangkan sedikit sebanyak tentang kebaikan berpuasa untuk kesihatan kita...dan antara yg terhangat di pasaran ialah berkenaan kebaikan berpuasa yg boleh menyahtoksinkan toksin2 dr bdn kite....ha, camne plak 2 ek..

sebelum berborak ngan lebih lame, aku nk share sket r ngan korang pasal maksud berupuasa..tp bukan yg kite salu tau 2..ni yg laen sket..aku jumpe dlm satu artikel...artikel ni mendefinisikan fasting sebaai satu keadaan di mana storage fat dan carbohydrate telah digunekan untuk menghasilkan tenaga..tp bile da smpai tahap pnggunaan protein untuk mnghasilkan tenage, itu da x dipanggil fasting..itu dipanggil starving...erm..menarik kan definisi ni..hehe..

wokeh, berbalik kt tajuk di atas, camne dengan berpuasa boleh membuang toksik dr dlm badan?lemak ni berasal drpd carbohydrate dan juga gula yg x digunakan dlm badan....maknenye pape yg kite makan dan tidak digunakan, akan ditukar kepada lemak dan akan disimpan dlm bdn...tp, masalahnye skang, x sume makanan yg kite makan ni bebas drpd bahan toksik yg berbahaya...

mcm yg kite tgk kt sekeliling kite, terdapat bny kebun sayur yg menggunakan racun serangga kan..korang sume pasti ke yg sayuran 2 da dibersihkan ngan btol2..dan korang pasti ke ape yg kite makan ni bebas drpd sebarang toksik yg terlekat kt permukaan sayuran pas petani sembur racun serangga..kompem x sume yg bebas racun serangga kan..ha, mane2 toksik yg kite makan secare x sngaje 2 akan ditukarkan kepada lemak unutk disimpan di dlm badan...

dan apabila kita ber[uasa, bdn tidak akan mendapat sebarang sumber tenaga dr luar..sbb kite x makan r kan..hehe..so, bdn kite akan menggunakan lemak yg disimpan untuk menghasilkan tenaga...bile lemak simpanan 2 td telah diuraikan, secara tidak langsung toksik td akan dilepaskan dan akan dibuang oleh organ2 lain same ade paru2, kidney atau pon liver...

ha,nmpak x kenkawan camne ngan berpuasa je kite dpt membuang toksik dr bdn kite..xyah nk beli kinohinitsu ke kan..jimat duet cket..er,hehe..dr segi sains je pon kite da nmpak berapa bny kelebihan berpuasa ni..2 x kite dr segi islam lak 2..memang sgt2 rugi sape2 yg sengaje x pose..jd, kepade lelaki, pose penoh k..yg perempuan 2 aku paham la..hehe....wokeh, nk tito da..esok nk sahur..hehe..salam..

2 comments:

  1. DD Drogba!
    menarik tertarik da bomm!
    haha..tapi still nak tau..detox patch macam kinohimitsu semua tu yang tampal kat kaki tu betul berkesan ke?macam mana toksin bleh klua ikut kaki eh?

    ReplyDelete
  2. yg 2 aku x pasti la keberkesanan die....nnt2 aku cek balik dalam jurnal2 pasal 2..bkn ape, akhir2 ni aku terpikir, ade kemungkinan diorang letak certain bahan yg leh bertukar jd itam pas kene peluh..den diorang claim la itu toksin yg dikeluarkan dr dlm bdn..ade possible gak cm2..tp ppe pon nnt aku cek blk..thanx r bg idea untuk artikel aku seterusnye..hehe..

    ReplyDelete