There was an error in this gadget

Sunday, August 22, 2010

diabetes


salam sume kengkawan..ha, da bape hari da kite pose ni..jap2 nk kire..ha, da doblas ari da la..bape ari algi tah nk raya..haha...okay2, back 2 the topic..selame kite berpuasa ni, ade x kite terpikir tentang insan2 yg terpakse makan ubat?..untuk artikel kali ni kite fokus kt patient yg ade penyakit diabetes..atau pon bahasa mudahnye kencing manis....

dilema yg diorang hadapi ialah, diorang xleh makan ubat sebab diorang puasa..tp pd masa yg same kalau diorang xmakan ubat, nnt x stable la plak blood sugar diorang..n kalau pengurusan jadual pemakanan ubat yg x sesuai lak akan meningkatkan risiko diorang untuk mengalami hypoglycemia, atau pon hyperglycemia..hypoglycemia leh terjadi time diorang berpuasa...dan jugak hyperglycemia plak leh terjadi time diorang bbke nnt...so, pengurusan pemakanan ubat yg teratur dan sesuai dengan bulan ramadhan amat lah penting...sape nye tangungjawab?.ha, encik farmasis, keje korang la..huhu...

di sini aku senaraikan ubat kencing manis yg selalu diambil oleh patient dan senarai ni aku amek drpd ape yg aku alami time keje kt kedai farmasi ari 2...antara drugs yg selalu digunakan ialah:

1. metformin 500 mg

2. glibenclamide 5 mg

3. glyclazide sr 30 mg

4. glyclazide 80 mg

dan ade agent laen seperti acarbose, glucovance (metformin + glibenclamide), dan laen2 lagi..jd, ape faktor2 yg kite kene amek tau sebelum kite nk menentukan waktu2 yg sesuai untuk diorang ni makan ubat?...bny faktor yg kite kene amek tau seperti:

1. tahap keterukan penyakit

2. jenis ubat yg di ambil

3. pekerjaan di waktu siang

4. frequency pengambilan ubat sewaktu bukan bulan puasa

5. jenis makanan yg diambil sewaktu sahur dan berbuka

drpd faktor2 ni, kite leh rancangkan untuk diorang, supaya kesihatan mereka x terjejas dan tahap gula akan sentiasa stable..dan yg plg penting, diorang leh berpuasa cam bese..

paras gula akan berubah mengikut masa...waktu tudur dan jugak waktu berpuasa disiang hari, paras gula akan turun sebab x ambil ape2 makanan..dan kalau ditambah pulak dengan pengambilan ubat, ade risiko hypoglycemia akan berlaku....jd, aku ade beberapa cadangan untuk mengatasi masalah ni...er, ni cdangan aku je la..sape2 yg ade cadangan laen leh la anta komen..hehe..

1. indivdu yg kene makan metformin je, leh la amek satu tab time sahur, dan jugak satu tab selepas bbke..tp kalau b4 bbke paras gule da rendah, contoh cam 3 atau 2 mmol/l, leh la amek ubat selepas solat terawih..takot kalau amek trus pas bbke nnt jatuh bny sgt...sebab besenye sape2 yg jz amek metformin, kencing manis nya x la teruk sgt..

2. mane2 individu yg terpakse amek kombinasi antara metfromin dan salah satu sulphonylureas, contohnye glibenclamide, leh wat cmni lak..kalau ikotkan mekanisma, sulphonylurea lg kuat sebab die leh induce pengeluaran insulin, sedangkan biguanide hanya dpt merangsang aktiviti insulin...so, untuk sahur kite bg metformin..sebab d rest leh cober time berpuasa..dan glibenclamide bg pas bbke..sebab kalau paras gule jd rendah, diorang leh amek food trus..

3. kalau individu seperti num 2 ni rase agak susah untuk atur jadual pemakanan, kite leh introduce produk yg da combine due agent 2..contohnye cam glucovance la...ade 3 jenis dose yg berlainan...250/1.25, 500/2.5 dan jugak 500/5 (metformin/glibenclamide respectively)...leh try mane2 dose yg bersesuaian la..kalau dose yg plg rendah xleh control blood glucose,leh naikan dose..tp kalau dose yg tinggi leh sebabkan hypoglysemia, kene krangkan dose la..

4. ade jugak patient yg trpakse amek insulin...leh combine antara long acting dan jugak short acting..atau pon gune salah satu je..gune short acting time sahur sebab insulin 2 nk cover untuk fud yg diorang makan time sahur..n d rest akan di cover time diorang berpuasa..dan gune long acting time pas bbke..sebab nk cover waktu malam, yg besenye diorang akan mkan..

itu la sedikit sebanyak cadangan aku untuk mane2 individu yg terpaksa makan ubat, tp ingin berpuasa..ape yg penting, kene rajen monitor paras gula (ade artikel yg aku jumpe hukm cek paras gule ni x membatalkan puasa) untuk memastikan yg gula 2 x terlebih sgt dan x terkurang sangat..lg satu kalau boleh untuk puasa yg akan dtg, wat dulu puasa sunat, untuk cr ape jadual pemakanan ubat yg sesuai..bkn ape, kalau time puasa sunat ni, n trpakse btlkan puasa, x la terasa rugi sgt...ha...pape pon, aku doakan yg korang setiasa sehat dan derupaya ntuk mngerjakan ibdah ramadhan ni....salam..

No comments:

Post a Comment