There was an error in this gadget

Sunday, August 22, 2010

glibenclamide vs gliclazide


salam kengkawan sume!!!!!siang ni xde wat pape, aku pon kerajen kan diri meng review beberapa jurnal yg membandingkan antara glibenclamide dan juga gliclazide...die2 drugs ni merupakan ubat kencing manis yg berada dalam kumpulan yg sama, iaitu sulphonylureas..sulphonylureas ni merupakan ubat kencing manis yg mempunyai keupayaan utuk merangsang pengeluaran insulin dr pankreas dan juga merangsang aktiviti insulin...memandangkan due2 ni dlm grup yg same, kite mesti terpikir mane satu yg lg elok..sebab ini akan mempengaruhi pemilihan drug untuk memastikan yg terbaek untuk patient...

so, ini antara info yg aku dpt dlm perbandingan antara glibenclamide dan gliclazide:

1. untuk patient yg ade diabetes dan pd mase yg same ade heart disease, penggunaan gliclazide lg elok sebab ade study yg menunjukkan penggunaan glibenclamide dikaitkan dengan kadar mortality yg tinggi untuk kardiovaskular disease berbanding penggunaan gliclazide.

2. oxidative stress akan berlaku dalam keadaan glycemic..tetapi penggunaan gliclazide dpt mengurangkan stress ni lebih berkesan berbanding penggunaan glibenclamide..dan ni menunjukkan bahawa gliclazide mempunyai kesan antioxidant yg tinggi berbanding glibenclamide.

3. penggunaan glibenclamide dpt memusnahkan kesan perlindungan ke atas jantung berbanding penggunaan gliclazide

4. kedua dua agent, glibenclamide dan gliclazide boleh menyebabkan keadaan hypoglycemia..tetapi, ade satu kajian yg menunjukkan rawatan untuk diabetes type 2 di kalangan elderly people menggunakan glibenclamide mempunyai risiko yg lg tinggi ke arah hypoglycemic berbanding glyclazide.


kesimpulannye, dlm beberapa jurnal yg aku review, sumenye berpihak kepada gliclazide in terms of keberkesanan dan juga kesan sampingan...mungkin kajian2 ni akan mempengaruhi doc dan juga pharmacist dlm pemilihan drug..pape pon, mende yg plg penting ialah monitoring. sbb tiap2 orang akan respon dengan cr yg berlainan terhadap ubat yg diberi....okay, 2 je untuk kali ni...hehe..salam..

No comments:

Post a Comment