There was an error in this gadget

Wednesday, August 18, 2010

solat sunat tarawih


salam kengkawan sume!!!apa macam sahur pg td..balun ape?hehe...okay2, kite serius sket..tiap2 mlm pas bbke korang wat ape?..ha,jgn wat2 x tau lak..hehe..pas bbke besenye kite solat maghrib..pas2 solat isya` dan disambung dengan solat tarawih dan solat sunat witir..memang la solat sunat tarawih dan witir tu hukumnya sunat mu`akad..tp besenye kalau seseorang 2 x wat solat sunat ni ramadhan diorang xde spesel la kan..da mcm puasa sunat time bulan2 laen la plak...ha..so, kali ni kite nk borak2 sket la ape kaitan antara solat sunat tarawih dengan kesihatan..

sebelum 2, ape salahnye kite tau2 sket sejarah disebalik solat sunat tarawih ni k..solat sunat tarawih ni telah pertama kali dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW di masjid nabawi..hadis yang diriwayatkan oleh Saiditina Aisyah RA berbunyi:

"Pada suatu malam Nabi Muhammad s.a.w. solat dimasjid, maka para sahabat mengikuti solatnya. Pada malam berikutnya, Baginda s.a.w. solat lagi dimasjid dan para sahabat yang mengikutinya bertambah ramai. Lalu mereka berhimpun pada malam ketiga atau keempat, tetapi Nabi Muhammad s.a.w. tidak keluar kemasjid untuk solat bersama mereka. Pada sebelah paginya Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Sesungguhnya aku melihat apa yang kamu kerjakan dan tidak ada sesuatu apa pun yang mencegah aku untuk keluar mengerjakan solat bersama kamu semua kecuali aku khuatir kalau- kalau kamu menganggap solat itu diwajibkan atas kamu." (Riwayat Muslim)

drpd hadis ni, kite dpt lihat tindakan Rasulullah SAW yang tidak mahu para sahabat melihat solat tarawih ni sebagai satu amalan yg wajib..sebab 2 la hukum nye sunat mu`akad..

berkenaan dengan rakaat plak, ade pelbagai pendapat drpd ulama..ade yg kate 8 rakaat, 20 rakaat, 36 rakaat, dan ade jugak sampai 200 rakaat..pergh, banyaknye..tiada had dlm menentukan rakaat slat unat tarawih kerana merek menganggap yang solat sunat tarawih ni sebagai solat mutlak malam (qiyamullail)..tp minimum 8 rakaat la sebab hadis Bukhari dan Muslim mengatakan yg Saidatina Aisyah RA telah melihat Rasulullah SAW mengerjakan solat sunat tarawih sebanyak 8 rakaat...

ha, 2 la sedikit sebanyak tentang solat sunat tarawih..so, berbalik kepada topik utama kite, ape kaitan solat sunat tarawih dengan kesihatan?..seriously aku pon x tau nk cr ref kt mane..tp kite start perbincangan kite ni dengan satu key word..ape key word nye?..solat suat tarawih biasanye dikaitkan dengan amalan berehat-rehat..satu artikel mengatakan yg solat sunat tarawih ni dilakukan sebagai satu amalan berehat yg dpt mengelakkan ketegangan selepas berbuka puasa...

so, untuk mengaitkan solat sunat tarawih dengan kesihatan, aku try cari mcm2 artikel yg berkaitan dengan isu ni...cari punye cari, terjumpe la satu fakta..kajian sekumpulan penyilidik drpd jbtn kejuruteraan bioperubatan UM telah membuktikan yg solat sunat tarawih dpt meningkatkan BMR drpd purata 1455 kal kepada 1486 kal, dan juga dpt menurunkan jisim badan sebanyak 21 peratus..dan keputusan ni adalah hasil kombinasi amalan berpuasa dan solat sunat tarawih..ha..kan bgs 2..xyah berhabis duet beli produk2 kelangsingan bdn..huhu..selain itu, solat sunat tarawih juga dpt menguatkan otot dan fizikal tubuh..ini merupakan hasil yg diperoleh drpd pergerakan2 di dalam solat..

time puasa mesti lapar kan...bile lapar mesti tensen kan..stress lg..kan2..hehe..ha, bile pas bbke puase, plus kite wat solat sunat tarawih, ia dapat memberi ketenangan dan ini dibuktikan dalam satu kajian berkenaan solat oleh penyelidik dr UM..kajian membuktikan yg keadaan emosi seseorang yg bersolat sama dengan keadaan seseorang yg bgn dr tidur..tenang je..

satu muktamar yg mengumpulkan pakar perubatan Islam telah menyenaraikan beberapa kebaikan dr segi kesihatan yg diperoleh hasil drpd solat sunat tarawih...antaranya ialah:

1. bagus untuk kelenturan tulang belakang.
2. bagus untuk peredaran darah
3. baik untuk jantung dan beberapa organ pernafasan yg lain

ha, ni lak antara pendapat aku berkenaan kelebihan solat sunat tarawih dala kesihatan..

1. pergerakan dlm solat dpt membakar kalori dan balance balik dengan ape yg kite makan sewaktu berbuka.

2. pergerakan dlm solat jugak dpt melancarkan balik perjalanan darah yg sebelum itu asek tertumpu ke arah GIT (normal mekanisma selepas makan), dan dpt mengelakkan rasa mngantuk..

2 la sedikit sebanyak yg aku leh kaitkan antara solat sunat tarawih ngan kesihatan..so, sebagai pelengkat bulan ramadhan ni, same2 lah kite mngerjakan solat sunat tarawih disamping amaln2 yg laen sperti bersedekah, baca Al Quran dan lain2 lagi..salam..hehe..

p/s: artikel ini merupakan fakta yg aku jumpe plus beberpa pendapat peribadi..so, mane2 yg rase ade fakta yg x betol atau pon ade pendapat laen, komen korang sume adalah digalakkan..er,kalau xleh komen kt cni, komen r kt fb k..

rujukan drpd www.selatanonline.net, www.arabmykrk.com

No comments:

Post a Comment