There was an error in this gadget

Saturday, August 28, 2010

thiazolidinediones.....


salam ramadhan sume...pergh, baek nye intro,hehe...ari ni ahad, cuti..esok isnin, br g keje..so, aku pon ingin memanfaatkan cuti ni bersame korang sume dan membincangkan ape2 isu yg difikirkan menarik...td aku dok best2 usha berita2 terbaru berkaitan dunia farmasi, terjumpe la satu artikel yg membandingkan kesan sampingan rosiglitazone dan pioglitazone terhadap jantung..sblm kite bincang dengan lebih lanjut, ape kate kite berkenalan la sket ngan thiazolidinedione ni..ah, panjang tol...gune singkatan TZD je la ek..jgn mara ha..hehe..

TZD merupakan salah satu kumpulan antidiabetic drugs selaen drpd biguanides, sulphonylurea, insulin, da laen2 lagi lah..tp jarang doc yg prescribe TZD ni as 1st line agent..besenye untuk patient yg ada type 2 diabetes, TZD akan digunakan untk 2nd line agent, atau pon ditambah kepada OHA yg laen..TZD bertindak mengurangkan paras gula dengan dua jenis cara..cara2 nye ialah:

1. mengubah tahap sensitiviti PPAR (peroxisome proliferator-activated receptor) yg bny ditemui kat muscle, sel lemak dan jantung..kesan drpd mekanisma ni ialah, tahap sensitiviti sel2 berkenaan terhadap insulin akan lebih tinggi..ni primary mekanisma untuk TZD..

2. mengurangkan penghasilan gula oleh hati..maknenye kurangkan proses gluconeogenesis la..

3. mengubah lemak dr visceral ke subcutaneous..kurang efek lemak kt organ dalaman..

4. kurangkan paras free fatty acid..

fuh, memang bagus la TZD nye mekanisma...tp, ape yg menjadi isu kt sini ialah, kesan sampingan nye la..bny dan merbahaya..dan boleh membawa maut..contoh2 kesan sampingan TZD ni ialah:

1. hepatotoxicity
2. fluid retention
3. kurangkan ketumpatan tulang
4. risiko kepada sistem kardiovaskular

yg kite nk kaitkan ngan artikel yg aku mention awal2 td ialah yg num 2 tu..fluid retention...maknenye penggunaan TZD ni boleh meningkatkan volume water dlm bdn..dan kesan buruk akibat drpd fluid retention ni ialah heart failure dan heart attack, yg menjadi parameter dlm perbandingan antara rosidlitazone dan pioglitazone (artikel yg aku jumpe 2)....kalau kite fikir logik, pertambahan volume water dlm badan akan meningkatkan bebanan ke atas jantung..sebabnye ape2 yg ade dlm salur darah akan kembali ke jantung dan jantung jugak la yg bertanggungjawab untuk circulate blk ke seluruh badan..so,kalau volume besar, jantung kene keje lebih la kan..bile da asek keje lebih je, mesti akan lead ke satu masalah yg laen cam hypertension, heart failure dan sebagainye yg berkaitan ngan cardiovascular system...

untuk info tambahan, TZD ni jugak selalu memberi kesan sampingan yg buruk terhadap hati..besenye kalau patient ni kene amek TZD, suda menjadi satu kewajipan untuk monitor liver enzyme..so,kalau ade pape yg merisaukan, kene dc la TZD ni...

kesimpulan yg siperoleh drpd artikel yg aku jumpe 2 ialah, xde perbezaan pon dr segi kesan bururk trhadap jantung antara rosiglitazone dan pioglitazone..due2 same..so,drpd gamble patient`s life baek kite pilih agent laen..contoh cam sulphonylurea, yg mempunyai mekanisma lebih kurang sama ngan TZD, dan kurang kesan sampingan terhadap cardiovascular sistem (untuk pemilihan antara sulphonylurea, sile rujuk artikel sebelum ni)...salam..

No comments:

Post a Comment