There was an error in this gadget

Thursday, August 19, 2010

magnesium...


assalamualaikum sume!!!ha,ade da member2 aku yg g lapor diri...aku ni 27 br nk g...xpe2..study dulu..hehe..eh, ape kite nk sembang kali ni lak ek?..ha, ape kate kite borak pasal magnesium...tp bukan magnesium semate mate...kite bincangkan pasal magnesium toxicity....bukan ape, pas belek2 balik aku nye report time klerksyip dulu, ade terjumpe satu notes pasal ecclampsia..dan treatment yg bese digunekan ialah magnesium sulphate...dan bile kite gune magnesium sulphate, kene la monitor patient..salah satu cara nk monitor patient ialah tgk patient nye patelar reflex..sebab makin kurang reflex, merupakan petanda yg patient sedang mengalami magnesium toxicity...persoalannye skang, camne kite nk kaitkan magnesium toxicity ngan patellar reflex?..ha,ni yg kite nk sembang ni..jom2..

kebiasaannye cukup susah untuk seseorang mendapat magnesium toxicity...tp x mustahil jugak untuk seseorang 2 dpt magnesium toxicity..bile kandungan magnesium melebihi paras 2 mmol/l, da consider toxicity da...besenye sape2 yg amek drugs yg ade kandungan magnesium la..contoh cam ecclampsia yg memerlukan patient amek magnesium sulphate dalam amount yg banyak...

ade mcm2 jenis magnesium toxicity ni..antaranye ialah:

1. neuromuscular

2. hypocalcemia

3. conduction system

4. nonspecific cam nausea, vomiting, dan jugak cutaneous flushing...

tp untuk kali ni kite fokus kat neuromuscular sebab ni la yg ade kaitan ngan pengurangan patelar reflex..dengan kandungan magnesium yg erlebihan, ia akan menyebabkan gangguan pada transmisi neuromuscular...sebab ape?ha, ade 2 mekanisma yg menyebabkan halangan ini berlaku..magnesium yg berlebihan akan menyebabkan:

1. menghalang perembesan acetylcholine dprp presynaptic neuron..kalau acetylcholine x kua, maknenye postsynaptic neuron xkan dpt diaktifkan la..ha..

2. menghalang kemasukan calcium ke dalam neuron yg akan menghalang transmisi impulse..

ha, 2 la mekanisma2 yg menyebabkan patellar reflex menjadi semakin lemah..dan kepentingan me monitor patelar reflex ni ialah simptom ni merupakan simptom terawal yg kite akan tgk dlm magnesium toxicity..so,kalau ade je smptom ni, kene aware da la..ha..make sure magnesium level sentiase dlm range yg selamat..

2 la sedikit sebanyak berkenaan perkaitan antara patellar reflex dengan magnesium toxicity..bukan ape, kalau kite tau ape perkaitannye, senang la nk memahami ape simptom2 magnesium toxicity ni...emmahami ag mudah dr menghapal kan..hehe..k,salam..

No comments:

Post a Comment