There was an error in this gadget

Sunday, August 15, 2010

batuk2...


salam kengkawan sume..amcam, semayang terawih x td?..hehe..xpe, wat sorang2 pon xpe (aku r 2..haha)...so, mlm ni kite start blk bersembang pasal drugs..ari 2 da wat pasal kebaikan berpuasa kn..so, kite gilir2 k..hehe...dan kali ni aku nk cite sket r pasal batuk...bukan batuk bese 2..ha, ni y spesel sket..pasal ape?ha,nk cite r ni..hehe..

sbnanye aku nk ajak korang borak pasal batuk yg disebabkan oleh ACE inhibitor..ACE inhibitor ni merupakan salah satu agent yg digunekan untuk treat patient yg ade hypertension sebab agent ni dpt induce vasodilation...tp common side effect yg plg common dan paling meng x selesekan patient ialah batuk..memang kaw2 nye batok..dan kalau telan ubat batok ber lori lori pon xkan ilang batok ni selagi patient 2 amek ACE inhibitor..dan salunye alternative untuk ACE inhiitor ni ialah ARB (angiotensin receptor inhibitor)...nk tuka agent lain dlm ACE inhibitor?..lupekan la sebab almost all ACE inhibitor ade adverse effect ni..hehe..

okay2, back 2 the topic...besenye, dlm 10% patient yg treated ngan ACE inhibitor ni akan mengalami masalah ni..dan yg paling teruk almost separuh drpp yg 10 % 2 td terpakse dc ACE inhibitor dan tukar kepada drugs laen..sebab da teruk dan xleh tahan pnye pasal..ha..smpai cm2 skali..so, ape yg membuatkan kite curious adalah mcm mane ACE inhibitor ni leh sebabkan dry cough yg teruk?..adekah sumpahan untuk sape2 yg makan ACE inhibitor ni?er..mane ade..ni ha mechanism nye..hehe..

ACE inhibitor berperanan untuk menghalang ACE (Angiotensin converting enzyme), iaitu enzyme yg dpt menukarkan Angiotensin 1 kepade angiotensin 11 (agent yg menyebabkan pengecutan salur darah dan jugak penyebab retensi air dan sodium..tp pd mase yg same, ACE inhibitor ni gak akan menghalang enzim kininase 11 drpd melakukan kejenye..ape keje kininase 11 ni?..kerje nye merbahaya..sambung ekor beruang!!er..er..bukan2..keje kininase ni ialah menyahtinjakan bradykinin, substance P dan jugak prostaglandin...tetapi..bile ACE inhibitor ini telah menghalang tugas kininase 2, terjadi lah pengumpulan bradykinin, prostaglandin dan substance P ni...geng2 ni lah yg menjadi penyebab utama terjadinye batok 2..ha, da jelas sume kan?hehe...

ade bebrapa pilihan untuk patient yg mengalami batuk2 akibat penggunaan ACE ingibitor ni...antarenye ialah:

1. wat bodo je sebab diorang x kesah pon batok2 ni.

2. ah..gile r x tahan batok2 ni..g jumpe doktor mintak tuka.

3. kurangkan dose
mane2 patient yg dc atau pon tuka kepada agent laen, batok2 ni akan ambil mase selame 2 minggu (member aku jumpe artikel pasal ni), atau pon beberapa hari (artikel yg aku jumpe),dan kesan 2 akan ilang seluruhnye..hehe...so, kepada doc dan jugak pcist, amek berat la kt koang nye patient k..kalau ade tande2 side effect ni dan diorang memang x slese..xepat2 la tuka..ingat patient 1st..salam..

No comments:

Post a Comment