There was an error in this gadget

Monday, September 6, 2010

teringat kisah2 lama...


slama ramadhan!!!ceh,nk abes br sebok nk salam ramadhan..haha..ala,bia la kan..hehe...ha, kali ni nk cite pasal due jenis agent...tp nape aku tulis tajuk cam2?..bukan ape, selama smggu lby aku attach kt stor ni, ternampak la due produk: Mesna ngan Leucovorin...due2 ni aku blaja time subjek oncology..ala,kire teringat kisah lame r 2 kan..haha..

satu sem prof saad dok ngaja pasal chemo..tp aku rase lg bny dengar cite2 die je..time die ngaja 2 aku ngan geng2 laen dok borak kt krusi belakang..haha..last2 mule r dok pulun nota..ok2, back 2 d main topic...ape sbnanye mesna ngan leucovorin ni?..ape tugasan rasmi diorang dlm bidang2 chemotherapy ni?nk tau?ha, sambung r bace..jgn g maen mercun plak...

wokeh, kite start ngan leucovorin...leucovorin ni kalau name senangnye ialah reduced folate..ape maksud reduces folate 2?..ala, folic acid, tp terlebih 2 atom hidrogen..cam basic redox la..kalau lby oksigen, kite panggil oxidised..alau terlebey hydrogen kite panggil reduced..hehe...leucovorin ni pnting dlm penggunaan methotrexate...besenyen kalau dose yg besar (kebiasaan lby 1 G, kalau aku x silap r), memang kene siap sedia leucovorin ni..nk tau nape?sbb leucovorin ni merupakan bahan penting dan terutama digunekan kalau ade methotexate toxicity...sbb 2 ade istilah "leucovorin rescue"..ha..

signifikan penggunaan leucovorin ni plak bergantung kpd mekanisma NTX itu sendiri...kalau kite tgk blk mekanisma MTX ni, die akan inhibit dihydrofolate reductase enzyme, dan akan mengganggu penghasilan DNA...tp kalau da terlbuh sgt, make nye kurang sgt la reduced folate 2 dan akan menghasilkan kesan sampingan...ha, time ni la penggunaan leucovorin amat2 la diperlukan..dose lak bergantung kt dose MTX dan kesan sampingan yg dihasilkan...hehe..

ha, da tau kan pasal leucovorin?..kite sambung ngan mesna plak...mesna ni penyelamat gak cam mesna..tp penyelamat untuk chemo agent laen plus mekanisma nye pon laen...mesna ni besenye digunakan bersama sama ifosfamide, yg selalu menghasilkan kesan sampingan seperti hemorrhagic cystitis, sejenis kesan buruk terhadap bladder terhasil drpd penggunaan chemo agent ifosfamide dan symptom yg bese ialah dysuria (sakit time nk buanag air kecil), hematuria (darah dlm air kencing) dan hemorrhage (pendarahan)....Mesna atau name penuh nye mercaptoethanesulfonate, menggunakan struktur sulfhydril nya untuk mengelakkan kesan buruk yg dibawa oleh ifosfamide....mesna ni available dlm bentuk tablet, dan dose yg ade ialah 400 mg...kalau tgk kt prescription untuk chemo agent, memang akan ade pnggunaan mesna ni kalau ifosfamide trpakse digunakan....

keje kt bhgian stor pon leh stdy gak pe.ha..hehe..tp memang bny jenis ubat yg aku x tau name dan x pnah dengar...pnah gak terpikir nk tulis drug2 yg aku br jumpe kt dlm blog ni..tp bile pk bny sgt, x jadi r lak..haha...so, aku wat mane yg penting la..plus mane2 yg membangkitkan memori ketika time kt USM..contohnye cam mesna ngan leucovorin ni la..hehe...

1 comment:

  1. SELAMAT ARI RAYE..MAAF ZAHIR N BATIN...HEEEE...
    soalan 1): ap 2 metadon..lili ad jumpe fail dier tp x pasti metadon 2 untuk ap? sbb ari 2 ad kes org cari metadon kt cini..dier kate sbb nk than ketagihan..hmm btul ker?
    soalan 2) klu x ambik metadon org 2 jadi ap?
    n kesan ambik metadon ap?
    soalan 3) metadon ad x dier kcau organ dlm badn..

    ReplyDelete