There was an error in this gadget

Wednesday, September 15, 2010

selamat hari malaysia..


bertuah jd rakyat malaysia ni...macam2 perayaan dan sambutan ade...ckp je ape nk,sume ade..nk sambut hari raye?memang tgh sambut pon skang...nk sambut tahunn baru cina?xyh susah2 g china, kt malaysia ni pon ade..tggu je dlm bulan 2 cm2...deepavali?sah2 ade..korang tggu je la...2 x termasuk perayaan2 laen yg ade kt semenanjung dan juga di sabah dan sarawak...banyak..memang banyak...sebab 2 aku sgt bersyukur menjadi rakyat malaysia...negara yg terdiri drpd rakyat yg berbilang kaum...

esok?..esok merupakan hari yg bersejarah selain drpd sambutan kemerdekaan..kalau 31 ogos disambut sebagai hari di mana negara terlepas drpd cengkaman penjajah, 16 september pon x kurang hebatnye dr segi sejarah...16 september merupakan hari di mana sabah dan sarawak telah bersetuju untuk bergabung dengan tanah melayu untuk membentuk sebuah negara,iaitu negara malaysia...

ilham yg diutarakan oleh bapa kemerdekaan kte, tunku abdul rahman untuk menyatukan tanah melayu dengan sabah, sarawak, brunei dan singapura tidak hadir dengan mudah..bny tentangan yg diterima..dan ada yg mengatakan idea penggabungan ini merupakan satu bentuk penjajahan british yg baru...hasil drpd pemikiran ini, berlaku bny penentangan terutamanya di brunei yg mana pada akhirnya brunei tidak bersetuju untuk bergabung dan kekal sebagai sebuah negara sehingga lah sekarang....tmbahan pula, singapura yg pada awalnya bersetuju untuk bergabung, mengambil keputusan untuk menarik diri dan keluar drpd malaysia..

secara peribadi, aku sedikit sebanyak bersetuju dengan pendapat sesetengah penentang yg mengatakan penggabungan ini adalh satu bentuk penjajahan baru oleh pihak british..tp memandangkan aku bukanlah ahli sejarah dan aku memang xde ape2 access kt primary ref, better aku xyah komen pasal ni..hehe..

so, sempena hari malaysia esok, same2 lah kite menghayati kepentingan penggabungan ini dan menghargai usaha2 pemimpin2 terdahulu untuk memastikan malaysia sentiasa aman dan sentosa...aku sbnanye agak sedih dengan keadaan skang...kalau dulu langsung xde isu2 perkauman yg timbul, dan rakyat sume idop dalam keadaan yg aman, dan saling menghormati...tp skang, mcm2 ade....kaum A kutuk kaum B..kaum B pertikai kan kaum C..kaum C x puas hati ngan kaum A....dan yg untung adalah musuh2 negara yg sentiasa menunggu peluang ni untuk menghancurkan malaysia...

buat ape nk gado2 kan...sebab pusing2 pon org 2 la gak yg kite jumpe..pusing kanan jumpe ananthan, pusing kanan, jumpe ang zeng khim...memang xkan g mane pnye...kalau kite gadoh, aman ke negara kite?maju ke negare kite?ape faedah kt diri kite?....xde pon kan..jd, sebagai mengenang tarikh yg bersejarah dlm kamus negara kite ni, aku sgt2 berharap agar korang2 di luar sana boleh melupekan segala persengketaan dan saling menghormati antara satu sama laen...melayu hormat india, india hormat cina, cina hormat melayu, dan biar membentuk satu kitaran yg x akan terputus untuk selamanya...baru la negara boleh aman dan maju...bukan untuk kite sgt pon, tp utuk anak cucu kite..kalau bukan kite yg menyediakan satu tempat yg selese untuk diorang,sape lg kan....kesimpulannye, SELAMAT MENYAMBUT HARI MALAYSIA..

No comments:

Post a Comment