There was an error in this gadget

Wednesday, September 29, 2010

kalsium


kalsium karbonat merupakan salah satu mineral yg terpenting dlm bdn manusia..mane tak nye, ranking num 5 tu..er, penting pe num 5 pon..hehe..ha,besenye kalsium ni akan diberi kepada mane2 individu yg mempunyai kandungan kalsium yg rendah, sebagai satu makanan supplement...kene amalkan selalu la,istiqamah..bny kegunaan kalsium ni sebenarnye..yg paling ketara untuk tulang dan gigi yg kuat la..kalau mane2 golongan geriatrik yg kurang mengambil kalsium sepanjang hidup mude nye, memang akan mudah untuk mengalami osteoporosis, keadaan di mana tulang mereka rapuh..jatuh sikit je leh patah da..

kebiasaannya seorang individu dewasa memerlukan 1000 hingga 1500mg kalsium sehari...kalau leh jgn r bergantung sgt kt supplement yg dibeli dr kedai2 farmasi..nk lg elok, amek kalsium drpd makanan...ikan ke, sayuran ke...alasannye?kedua dua sumber tersebut mempunyai kadar penyerapan kalsium yg berlainan..kalau kalsium karbonate, hanya 40% je yg akan diserap ke dalam tubuh manusia..so,drpd 1000 mg tab yg korang amek, 400 mg je la yg diserap...x ke rugi 2..ha..

walaupon kalsium ni dikelaskan dlm kumpulan mineral,jgn ingat leh amek cam2 je..ade pantang larang gak..especially untuk mane2 individu yg ade amek drugs laen...sebab kalsium akan bind kt sesetengah durgs seperti quinolones, tetracycline dan jugak kayexalata (drug untuk treat high potassium)...so,kalau drugs ni diberi atau dimakan pd masa yg sama ngan kalsium, akan berlaku kekacauan kpd penyerapan kalsium dan jugak drug tersebut...lg pulak, kalsium ni akan menyebabkan penurunan penghasilan asid dlm perut...ape implikasi nye?..ade due implikasi disini...satunye, akan terjadi rebound phenomenon di mana perut akan menghasilkan lebih banyak asid setelah kesan kalsium 2 ilang...so, agak bahaya untuk dinding perut..lg2 untuk mane2 patient yg ade ulcer atau ape2 masalah laen di perut...yg kedue plak, kadar kealkalian di perut (akibat penurunan penghasilan asid) akan mengganggu penyerapan iron...so,kalau terpakse amek kalsium dan drugs yg dinyatakan di atas, jgn amek sekaligus..kalau leh jarakkan masa plg kurang pon 3 jam ke atas...

camne plak penggunaan kalsium ni dlm wanita yg mengandung dan yg menyusukan anak?..untuk wanita mengandung, disarankan penggunaan kalsium diiringi dengan pemonitoran yg efektif..ha..tp untuk yg menyususkan anak plak, jgn isau la sebab xde pape kesan buruk yg akan berlaku..

walaupun kalsium ni bagus untuk kite, tp jgn terlebih amek plak...sebab pengambilan kalsium yg erlebihan akan mnyebabkan kandungan kalsium flm bdn akan menjadin tinggi dan berupaya untuk menyebabkan seseorang itu pening2, ase nk muntah, ilang selera makan, mulut kering dan ase dahage...kalau da tahap kritikal nye leh sebabkan koma..ha,jgn maen2..

kesimpulannye, kalsum merupakan salah satu mineral yg penting untuk kehidupan kite..so,rajin2 la makan makanan yg mengandungi bny kalsium...tp mesti dlm kuantiti yg sederhana..ala,Islam pon mnggalakkan kesederhanaan kan..hehe..

No comments:

Post a Comment