There was an error in this gadget

Tuesday, September 28, 2010

raja segala ulam

orang penah makan petai?sah2 penah pnye kan...kalau yg x penah 2 mmg rugi..rugi gile..er,hehe..yela2,aku paham..ade kalangan korang yg x makan petai sebab bau die kan..bau yg agak kurang menyenangkan..hehe...petai ni, atau pon name saintifik nye Parkia speciosa mempunyai kebaikan dan keburukan nye yg tersendiri..ha,info ni aku amek dr web ni (http://www.macam-2.com/2008/09/petai-wonderous-traditional-delicacy.html)..tp die tulis dalam eng la...aku translate la dlm BM n dlm bahasa yg mudah..tp kalau korang nk gak bace yg eng,g la kt web 2..hehe..ni la antara kebaikan dan keburukan Parkia speciosa ni:

kebaikan

1. petai mengandungi tige jenis gule iaitu sucrose, fruktose ngan glucose..ditambah plak ngan kandungan fiber, ia menjadi satu sumber tenaga yg banyak kepada tubuh badan kite..tp jgn makan time2 mlm r kot..nnt jd lemak lak sbb kite x gunekan tenange 2..hehe..

2. selain gule, petai jugak mengandungi vit B6 yg boleh mengawal paras gula dlm darah, dan seterusnya dpt mengawal mood di kala dtg bulan...er,kang ramai awek2 di luar sane dpt petai dr balak diorang...hehe..

3. bg sape2 yg salu deppress, amalkan la makan petai sebab petai ni mengandungi tryptophan, sejenis amino acid digunakan dlm production of serotonin..serotonin merupakan NT yg boleh menenangkan minda..(suro dietitian supply petai kt ward psychiatric..er,ok x)..

4. mengandungi iron, untuk patient yg kurang darah...iron kan penting untuk pemprosesan RBC..

5. petai jugak mengandungi potassium yg tinggi dan bergune untuk patient yg ade darah tinggi..mcm mane?hasil perbincangan ngan pak tam, kami mendapati (ceh...) potassium yg tinggi boleh memanjangkan jangka masa ST, dimana time ni jantung ngah dlm keadaan rehat..potassium yg tinggi jugak boleh meningkatkan daya fokus seseorang (satu jakian telah dijalankan di twickenham school)..

6. wah,petai pon ade antacid effect...maknenye da xyah beli gaviscon da la..hehe...ha,plus leh digunekan untuk patient yg ade ulcer perut..

7. disebabkan petai mengandungi fiber, ia boleh digunakan s=dalam keadaan sembelit..

8. mengandungi Vit B yg tinggi yg baek untuk sistem saraf...

9. kulit petai plak leh digunekan untuk menghilangkan gatal2 akibat digigit nyamuk...kalau kene gigit ngan adek korang, baek g amek pain killer..x ilang nye sakit 2 kalau korang dok tonyoh gune kulit petai 2..hehe..

10. petai jugak digunekan untuk menurunkan suhu badan..erm,mekanisma aku x bape pasti la..

11. untuk korang2 yg nk brenti merokok, rajin2 la makan petai..sebab kandungan Vit B6, B12, potassium dan magnesium yg tinggi dpt counter blk kesan2 nicotine withdrawal..

12. ade jurnal yg membuktikan petai dpt mengurangkan risiko mendapat stroke sebanyak 40%..

13. boleh jugak diaplikasikan kt ketuat, satu cara alternatif untuk menghilangkan ketuat..

keburukan

1. bau yg kurang menyenangkan (aik,satu je?..hehe)

so,korang nilai la sendiri kay...dan x heran la kalau petai ni diberi gelaran raja segala ulam..hehe..ha,untuk maslah berbau 2 kan, aku ade jumpe satu petua org dulu2 cmne nk ilangkan bau petai ni...camni, pas korang makan petai, korang amek sedikit beras (secubit la kot), pas2 goreng, pas2 makan beras 2.insyaallah dpt menghilangkan bau petai kt mulut..so,ape lg..g la market, cr petai.hehe...

1 comment: