There was an error in this gadget

Tuesday, September 7, 2010

cmne nk jd Tun M?

Tun Mahathir, mantan Pm yg ke-4...aku lebih kagum kt die ni berbanding ngan PM yg laen..bukan nk merendahkan martabat PM laen, tp cume daya pemikiran Tun M ni cam laen sket r..ade `aura` yg lebih berbanding rakan2 sejawatn ngan beliau...org laen kate cmni, die kate cm2..dan ape yg difikirkan langsung x terlintas kt pemikiran org laen...smpai kan idea2 beliau salu menjadi kritikan oleh org2 yg x berfikiran setaraf beliau..brape bny universiti same ade luar negare dan dlm negare yg menjadikan pemikiran dan idea2 beliau sebagai satu kajian..dek kerana kebijaksanaan Tun M, Malaysia menjadi maju cam ape yg kite tgk skang...

Ade x golongan2 terdahulu seperti atok2 dan nenek2 kite yg terfikir yg Malaysia akan mempunyai kereta buatan sendiri?...bangunan berkembar yg tertinggi di dunia?..jambatan y merentasi laut?...litar lumba yg diiktiraf dan disenaraikan dalam jadual perlumbaan F1?...aku yakin diorang xkan pernah terfikir mende 2 akan wujud kt Malaysia ni..tp disebabkan pandangan jauh seorang pemimpin yg bernama Tun M, sume 2 suda pon terbentang di atas bumi malaysia ni..

sejarah hidup Tun M ni cukup menarik..beliau memulakan karier bukan sebagai seorang politician...tetapi sebagai seorang medical doctor yg tugasnye untuk merawat pesakit..tp drpd pembacaan aku (minta maaf kalau ade yg salah), pemikiran hebat Tun M diasah melalui pembacaan dan juga penulisan yg berkualiti...tgk je la buku beliau yg paling famous dan paling kontroversi; Malay dilemma yg disiapkan ketika beliau masih seorang doktor..pandangan yg bernas hasil drpd pemerhatian yg tajam dan pemikiran yg terkehadapan telah mewujudkan satu fenomena dan secara x langsung telah merubah gaya pemikiran org2 malayu pd masa itu...

paham2 je la org melayu time 2, mane ade motivasi untuk menghantar anak2 ke sekolah...katenye "jadi cam bapak da la, g kebun"..hasilnye?org melayu akan terus berada di takuk lama dan membiarkan kaum laen berjaya, jauh meninggalkan kaum melayu...

idea2 bernas Tun M tidak pernah berhenti..ada saja isu2 dan idea2 yg tidak terlintas di fikiran org laen...dan yg plg aku x lupe ialah ketika Malaysia dilande krisis ekonomi pada tahun 1998..ade pihak yg mendesak Tun M untuk meminjam ngan IMF..tp Tun sedar risiko yg akan menimpa (lihat saja negara jiran)...desakan ditolak dengan tegas dan ekonomi Malaysia diselamatkan dengan acuan sendiri...hasilnya, Malaysia terselamat drpd krisis ekonomi itu...

Tun M tau dan sedar yg malaysia terdiri drpd perlbagai lapisan kaum...sebarang perselisihan faham akan menjejaskan usaha untuk memajukan malaysia..jd, sikap tegas Tun dalam memimpin negara telah menyelamatkan dan menstabilkan Malaysia..usaha utuk memacu negara menjadi sebuah negara maju dpt diusahakan tanpa sebarang kekangan..seperti seoang ayah yg menjaga anak2 nya, sikap tegas amat penting untuk memastikan semua anak2 nya menjadi seorang insan yg berguune..begitu juga Tun yg sentiasa tegas dalam membimbing Malaysia menjadi sebuah negara yg maju dan disegani pihak lain...

2003 tun membuat kejutan..Tun sedia melepaskan jawatan nya dan keputusan ini merupaan satu keputusan yg amat mengejutkan segenap lapisan masyarakat..tp itu keputusan yg tekad dan tiada gear undur untuk keputusan itu...Tun sedar, dirinya juga seorang manusia biasa, yg x akan kekal di satutempat untuk selamnya...keputusan Tun gak merupakan satu cabaran kepada kerajaan kerana selama 22 taun kerajaan asyik bergntung kepada idea2 Tun..sudah masenye kite berfikir sendiri, menghasilkan idea2 sendiri untuk menyambung legasi kepimpinan Tun..Tun da sediekan tapak yg kukuh..dan menjadi tugas kite untuk membina satu empayar yg indah dan gah di mata dunia...

kesimpulannye, selau lah asah akal fikiran kite..manjakan ia dengan ilmu..bukn sejenis ilmu yg dibataskan, tetapi berjenis jenis ilmu yg ade di muka bumi ALLAH ni..baru lah kite boleh setanding dan lg elok lg hebat drpd Tun...amin...

No comments:

Post a Comment