There was an error in this gadget

Tuesday, February 8, 2011

ubat seseme..

kalau korang seseme, korang kene la amek ubat seseme...ade yg amek antihistamine..dan ade yg amek decongestant...ape decongestant 2?..decongestant ni adalah sejenis ubat yg berfungsi untuk mengecutkan salur darah, esp kt area lubang idong la..tindakan ni akan menyebabkan korang lagi senang nk bernafas...

kalau kite tgk kt sekeliling, ubat2 sesema ni memang senang didapati kt mane2 kedai farmasi..even kedai runcit pon ade yg jual...nmpk cam remeh je kan..ala, org leh cakap "ubat untuk seseme je pon"..ramai yg anggap ubat ni x bahaye..kalau yg gune 2 sihat cam aku xpe gak..hehe...tp tahukah korang ade sesetengah individu yg kene berhati hati time amek ubat ni...ha, golongan2 ni la yg aku maksudkan:

1: masalah jantung atau darah tinggi

2: glaucoma (pressure tinggi dlm mata)

3: ade masalah dengan thyroid

4: kencing manis

5: ade masalah dengan prostate

so, bukan sume org leh amek ubat ni dengan sewenang wenang nye...kalau maen hentam je, silap2 leh bawak maut...so, mesti korang terpikir camne ubat seseme leh mengancam nyawa golongan2 di atas?..jom la kite stdy sesame..hehe..tp sebelum 2, common decongestant yg ade kt market ialah pseudoephedrine ngan phenylephrine..tp yg lagi pemes pseudoephedrine la sebab ade dlm actifed ngan clarinase..

bile aku tgk je mende ni, mende memule yg aku pikir adalah mekanisma..mungkin ade yg start dengan side effect..tp bg aku, mekanisma has to go 1st...ape mekanisma decongestant ni?..cam ape yg aku tulis kt atas, decongestant ni akan mengecutkan salur darah...so, cam ade kaitan ngan golongan yg ade sakit jantung dan darah tinggi 2...kalau glaucoma plak, pengecutan salur darah 2 akan tmbah lagi fluid accumulation kt dalam mata...tp camne plak nak kaitkan pengecutan salur darah 2 ngan diabetes, prostate dan juga masalah thyroid?

xpe2, jgn panik..jom bukak drug info dulu..hehe..ha, bile da bukak drug info, leh kaitkan prostate n betulkan blk pasal glaucoma 2...decongestant adalah alpha/beta agonist...n agent ni leh tingkatkan penghasilan aqueous humor dlm mata dan leh worsen kan glaucoma..n kalau masalah prostate plak, aku refer kt BPH la k..n BPH ni di rawat menggunakan alpha blocker, seperti xatral, harnal, dan hytrin, untuk elakkan urine obstruction..so, kalau pakai decongestant, yg juga adalah alpha agonist, kompem2 la sgt2 ingin dielakkan..hehe..

da 2, ape plak perkaitan dengan kencing manis dan jugak masalah thyroid?..kalau thyroid mungkin reason same cam cardiovascular 2 td..ye la, kalau hyperthyroid, bdn aktif semacam je kan..tmbah plak ngan alpha agonist, lg la laju je jantung 2 berdegup kan..hehe...ha, pasal kencing manis ni agak memeningkan...kene kaitkan mekanisma insulin, br leh nmpak hubungan die...gerak kerja insulin ni secara semlajadi nya berlawanan dengan mane2 sympathetic nervous system..so, since alpha agonist=sympathetic nervous system, penggunaan decongestant oleh patient yg ade kencing manis leh oppose tindakan insulin dan worsen diabetic condition..

ha, 2 la sedikit sebanyak stdy mlm ni yg disertakan dengan beberapa pendapat aku..hehe...so, pendapat korang lak?

No comments:

Post a Comment