There was an error in this gadget

Wednesday, February 9, 2011

calcium

sepanjang 7 minggu aku kat OPD, ade due jenis calcim yg selalu diprescribed oleh doc...calcium lactate ngan calcium carbonate...tp calcium lactate hanya di prescribed doc ortho dan calcium carbonate akan diprescribed oleh doc nephro...

nape mesti cam2?..ha,perbezaan jenis calcium ni boleh menjadi satu tajuk untuk kite same2 bincang dan study la ape yg patut..hehe..so, sume mende ni mesti ade sebab dan perkaitan yg membuatkan calcium lactate dan calcium carbonate digunakan untuk tujuan yg berlainan...

1st kite bincang pasal calcium lactate...calcium lactate banyak digunakan oleh pesakit yg ade masalah tulang..sebab ranai yg tahu calcium ni berfungsi untuk kesihatan tulang..bukan tulang je, ade bny fungsi lagi, to yg pemes skali berkaitan ngan tulang la..kalau tanye pakcik kt kedai kopi pon kompem die akan jawab yg calcium ni untuk tulang..x caye?g la tanye..hehe..

tulang merupakan tempat di mana calcium di simpan..kire gudang terbesar la..bile badan kite kekurangan calcium akibat korang2 yg malas nk makan sayur, hehe...badan kite akan menggunakan calcium drpd tulang..dan hasilnye, tulang kite kekurangan calcium dan akan bermasalah..ha, time ni la calcium lactate akan digunakan untuk membantu menaikkan kandungan calcium dalam badan kite..persoalan seterusnya, kenapa dalam bentuk "lactate", dan bukan "carbonate"?

untuk menjawab persoalan 2, kite kene tgk asal usul terjadinye calcium lactate, dan apekah sifat2 nye..hehe...calcium lactate ni terjadi apabila ada nya tindak balas antara calcium carbonate dan jg lactic acid..maka terjadi lah calcium lactate...dan apa sifat2 calcium lactate ni sehinggakan beliau tidak digunakan oleh doc nephro?...

jadik, cari punye cari, akhirnye aku temui jawapannye..hehe..mungkin ade yg da tau mende ni, tp bg aku, aku nk sumthin yg detail yg leh puaskan hati aku ni..hehe..so, nape doc ortho gune calcium lactate dan doc nephro gune calcium carbonate?sebabnye doc ortho ingin selesaikan masalah tulang, dan xde kene mengene ngan mende laen..manakala doc nephro nak setelkan maslaah berkenaan PHOSPHATE sebab patient yg ade masalah renal akan hadapi keadaan di mana phosphate level dlm badan tinggi dan calcium carbonate boleh digunakan sebagai PHOSPHATE BINDER, berbanding calcium lactate..ni sume berdasarkan struktur kimia itu sendiri..calcium carbonate ade satu C dan 3 O..dan lactate plak ade OH group yg leh worsen kan acidosis yg dialami oleh renal patient...(ini hanya pendapat aku hasil perbincangan dengan housemate..hehe..)..phosphate akan bertindak balas ngan calcium, dan jadi calcium phosphate yg akan dibuang melalui najis..

so, agak terjawab persoalan kt atas...hehe...ha, dan ape yg ditakuti kalau phosphate level tinggi?..nk detail, tunggu kalau aku ade mood nnt..hehe..tp serba sedikityg aku tau, hyperphostenia leh increase protein degradation..yg lain, next artikel..hehe..

No comments:

Post a Comment